Reiser til Kroatia

Før borgerkrigen på 1990-tallet, var Kroatia en del av det som da het Jugoslavia; et yndet reisemål for mange nordmenn som nøt de utrolige landskapene og de lave prisene i området. Det har skjedd mye på Balkan-siden av Adriaterhavet siden den gang, men Kroatia har gjenoppstått fra asken som et moderne reisemål med alle tenkelige bekvemmeligheter og en lokalbefolkning som ønsker turistene velkomne til et område som få har utforsket enda, men som er på vei til å bli en ny favoritt for mange.

Når du reiser til Kroatia får du først og fremst en helt utrolig kystlinje ut mot Adriaterhavet, med kjente byer som Dubrovnik, Split og Zadar. Noe av det beste Kroatia har å by på finner du på Pula-halvøya, som strekker seg ut i Adriaterhavet som en tunge fra den nordlige delen av landet. Nederst i bukta bak halvøya finner du den spennende byen Rijeka, og her kan du krysse Slovenia og nå den italienske byen Trieste på kun halvannen time med bil, eller et par timer med buss. 

Lengre mot sør finner du den pulserende havnebyen Split, skjult bak en rekke bombastiske øyer som fungerer som en naturlig barriere mot havets luner. Hos Escapeaway kan du bestille hotellopphold i sentrum av Split, og oppleve denne historiske byen som nærmest virker omgitt av havet på alle kanter. Helt sør i Kroatia møter du UNESCO-byen Dubrovnik, som tiltrekker seg millioner av turister hvert år - ikke minst for å oppleve de historiske bymurene og den nydelige, naturlige havnen. Du kan med fordel bestille et hotell på en av de omkringliggende øyene, som lokker med gode forhold, lave priser og raske forbindelser inn til Dubrovnik, slik at du kan oppleve byen på en utflukt. 

Du finner alltid et godt utvalg av hoteller og feriehus i Kroatia, og du kan bestille din reise til Kroatia inkl. rutefly fra Oslo/Gardermoen, Oslo/Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø og hente leiebil på flyplassen - alt sydd sammen til en pakkereise sikret av reisegarantien. Vil du heller bestille hotellet ditt separat er det også mulig, med rom for helt fleksible avreisedatoer. Velkommen til Kroatia med Escapeaway! Vi er spesialister på reiser hvor du bor på nøye utvalgte hoteller og ferieleiligheter med de beste anmeldelsene. 

Informasjon og fakta

Med sin beliggenhet ved det vakre Adriaterhavet, en fantastisk gastronomi, et behagelig klima, rimelige priser (i europeisk sammenheng) og en overflod av spennende, historiske byer - deriblant Adriaterhavsperlen Dubrovnik - byr en reise til Kroatia på en bred vifte av aktiviteter, opplevelser og severdigheter som tilsammen har gjort landet til en av de raskest voksende og mest populære feriedestinasjonene i Sørøst-Europa.

Landet er hjemstedet til hele syv verdensarv-severdigheter anerkjent av UNESCO, som alle har hver sin fascinerende historie å fortelle. Når du har sett deg mett på landets mange kulturelle og historiske severdigheter, er kysten aldri langt unna og frister med deilige ettermiddager med sol, strand og hav. 

Om kvelden byr landets mange livlige og historiske byer - fra Zagreb og Dubrovnik til Porec - på et hav av førsteklasses restauranter, kaféer og hyggelige barer som lar deg smake på det rikholdige kroatiske kjøkkenet.

Uansett om du er på jakt etter en spennende kulturferie, en aktiv ferie i naturen, en tilbakelent strand- og badeferie på steder som Mlini, Cavtat eller Pula, eller er på utkikk etter en blanding av alt, har Kroatia noe for deg. 

Været

Kroatia er velsignet med et behagelig middelhavsklima, noe som betyr at somrene som regel er varme og tørre, og vintrene milde. 

Temperaturene i sommermånedene strekker seg normalt fra rundt 20 grader til ca. 30 grader i august og blir sjeldent ubehagelige, da de fleste reisemålene i landet er kystnære og temperaturene derfor mildnes av en forfriskende bris fra havet. 

Severdigheter

Dubrovnik var en gang kjent som Venezias eneste rival. Nå er den kroatiske juvelen ett av de mest populære reisemålene for en by- og parferie i Sørøst-Europa. Med sine vakre terrakotta-tak, smale smau, rike historie med en overflod av kulturelle og historiske severdigheter, sin beliggenhet ved Adriaterhavet og med en av Europas flotteste nasjonalparker innenfor rekkevidde, er det ikke vanskelig å forstå at byen er et av de raskest voksende reisemålene i Sørøst-Europa for tiden. 

Andre populære reisemål i Kroatia omfatter Cavtat, Porac, Pula og Mlini langs den kroatiske riviera. Hvis du søker fred og ro med litt avstand til de mest populære reisemålene, kan Tucepi og Rovinj begge anbefales, selv om også disse for øyeblikket opplever en hurtig voksende interesse fra de europeiske feriegjestene. 

Kroatia gir deg også en fantastisk mulighet til å dra på øyhopping blant noen av Adriaterhavets mange småøyer, med deres fremragende strender og naturlige skjønnhet. 

I den sørlige delen av landet kan de vidunderlige øyene Hvar og Brac nås fra storbyen Split og den nærliggende byen Makarska i Tucepi. Tucepi har for øvrig en av de peneste og mest dramatiske kystene i Kroatia. 

Litt lengre nordpå finner du øyene Krk og Cres, som enklest nås fra Rijeka. Sørg for å pakke svømmeutstyret ditt med, for her kryr det av gode muligheter for svømming, snorkling og dykking!

Strender

Det er mange ypperlige strender i Kroatia, både ved fastlandet og på de hundrevis av øyene som ligger i det yndige Adriaterhavet. 

Medulin, som ligger ved Istrias riviera, har gode strandfasiliteter og en lang sandstrand ved et rolig hav. Dubovica strand på øya Hvar er en annen populær strand blant kroatiske og utenlandske feriegjester. Den lange steinstranden er omgitt av kaféer og restauranter der du kan innta forfriskninger når solen blir for sterk. 

Dubrovniks riviera har blitt en populær destinasjon de siste par årene, ikke minst fordi du kan kombinere byferien din med turer langs kysten til de populære badebyene Cavtat og Mlini. 

Hvis du leter etter en kombinasjon av eventyr, historie og strandferie kan du ta en dagstur til Kupari, som ligger sør for Dubrovnik. Kupari var på et tidspunkt tilfluktssted for den jugoslaviske hæren og hotellene i området ble skadet under krigen tidlig på 90-tallet, men til tross for at hotellene nå er tomme og ubrukte, står de der fortsatt. De forlatte hotellene er en uhyggelig kulisse til den vakre stranden kun få meter unna. 

Strendene i Pula, Cavtat og Mlini ved den berømte dalmatiske kysten, Makarska Riviera i Tucepi, samt Rovinj i Nord-Italia er andre populære strand-destinasjoner.

Mat og drikke

Kroatisk mat er sterkt påvirket av det italienske, tyrkiske og ungarske kjøkkenet, som har vært med på å gjøre Kroatias gastronomiske tradisjoner så rike og mangfoldige. 

Langs brosteinsgatene i Dubrovnik finner du mange gode og hyggelige restauranter, noe som skaper en ideell kombinasjon av fantastisk gastronomi og en behagelig, historisk atmosfære. Generelt byr de kroatiske kystene , og spesielt de kroatiske øyene, på en overflod av lekker sjømat.

Her kan du f.eks. smake på retten skradinski rizot, som er en slags kroatisk risotto. Retten smaker forskjellig alt etter hvor du inntar den; noen tilsetter fisk og skalldyr, mens andre foretrekker ost. Uansett hva som tilsettes er den et smakfullt, tradisjonelt måltid verdt å prøve. 

Selv om det ikke har blitt kjent over hele verden enda, er Kroatia raskt i ferd med å bli en ledende produsent av vin. Prøv f.eks. den velsmakende plavac mali eller malvazija

Aktiv ferie

Kroatia har over 1000 øyer som befolker Adriaterhavet og mange er lett tilgjengelige fra kystområdene, deriblant fra Dubrovnik og Split, så en opplagt mulighet når du reiser på en aktiv ferie i Kroatia er å dra på øyhopping mellom noen av disse mange fine øyene.

Du kan også besøke en eller flere av landets åtte nasjonalparker, hvor den mest severdige av parkene er Plitvice Lake National Park, som rommer 16 sammenkoblede innsjøer. 

Hvis du foretrekker de litt mer dristige aktivitetene, kan du prøve rafting på Cetina-elva, og la de brusende strykene seile deg avgårde på et adrenalinfylt eventyr. 

Kultur

Siden 1100-tallet har Kroatia vært under andre nasjoners herredømme. Dette er en av grunnene til at Kroatia har vært så sterkt påvirket av andre kulturers tradisjoner og skikker, både når det gjelder mat, arkitektur og kunst. 

I Nord-Kroatia har den kulturelle påvirkningen hovedsakelig kommet fra østerrikere og ungarere. Her finner du store parker, gågater og torg i byene som gjenspeiler de gamle båndene til en fortid preget av det habsburgske riket.

Som en kontrast til dette vil du finne en middelhavsstil i den sørlige delen av landet, noe som kommer til uttrykk i alle deler av samfunnet, fra matvarer til byenes arkitektur. 

Infrastruktur

Kroatia spiller en nøkkelrolle i Sørøst-Europas kommunikasjonsnett. En stor del av trafikken fra Vest-Europa til Balkan og Midtøsten passerer gjennom landet. Det har blitt åpnet nye motorveier de siste årene, og hele motorveinettet forventes å være utbygget i løpet av de neste årene. De fleste turister kommer til landet med rutefly eller i egen bil til halvøya Istria eller den dalmatiske kysten.

Sjøfarten har stor betydning for landet, som har hele 350 havner. Det er internasjonale flyplasser i Zagreb og flere andre byer, samt en rekke innenriksflyplasser. Det nasjonale flyselskapet, Croatia Airlines, flyr til inn- og utland, men har de siste årene fått konkurranse på utenriksrutene av utenlandske lavprisselskaper. 

Kroatia har mange turistattraksjoner, fremfor alt de mange øyene og byene langs Adriaterhavskysten, og turismen er igjen fremadstormende etter nedgangen på 1990-tallet. 

Middelalderbyen Dubrovnik er kanskje det mest kjente turistmålet og har, som flere andre kroatiske byer og nasjonalparker, fått en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. 

Industri

Kroatia har store bauksittforekomster i Dalmatia og på Istria-halvøya, i tillegg til reserverer av olje og naturgass. Oljen utvinnes først og fremst i Slavonia, og er sammen med vannkraft den viktigste energikilden i landet. 

De mange soltimene, spesielt ved kysten, gir gode muligheter for utnyttelse av solenergi, men den alternative energisektoren henger fremdeles litt etter. Men det er satt i gang prosjekter for å utnytte vindkraften på øyene i Adriaterhavet, bl.a. i samarbeid med danske vinmølleprodusenter. 

Landbruk, fiskeri og industri

Landbruket har ikke lengre den store betydningen for samfunnsøkonomien som det hadde frem til midten av 1990-tallet. De viktigste landbruksområdene ligger i Slavonia og på Istria. Det meste av landbruksjorden er i privat drift, og enhetene er små. I Dalmatia og på Istria dyrkes det spesielt mye vin og oliven. I Slavonia er kornavl fremtredende. Fiskeriet og fiskeindustrien er fremdeles viktig, og det kommer stigende inntekter fra fiskeoppdretterne i landets mange dammer og fjorder. 

Den tradisjonelt sterke industrien ble hardt rammet av borgerkrigen på 90-tallet, og en tredjedel av kapasiteten ble ødelagt. De viktigste industriene er matproduksjon, metall- og kjemisk industri, samt verftsindustrien. Sektoren som helhet har vært i fremgang de siste par årene. 

Reisemål

Den dalmatiske kysten

Fantastiske strender, store natur-severdigheter og gamle romerske ruiner - du kan forvente alt dette og mye mer på en reise til den dalmatiske kysten. Det kryr av strender for en strand- og badeferie langs kysten, som Tucepi og Makarska, men du finner også mange små kulturbyer med butikker, restauranter og kaféer hvor du kan innta måltidene dine, shoppe og hente forfriskninger. 

Dubrovnik

Dubrovnik ligger flott til ved Adriaterhavet og lokker med et unikt stykke historie bak hver stein i byen. De fleste av hotellene ligger ved den gamle bydelen, så du er innenfor rekkevidde av de gamle bymurene. 

Øya Brac

Brac er kanskje mest kjent for den spektakulære, hvite sandstranden Zlatni Ratz, men øya byr også på et imponerende landskap med turkisfarget vann, bratte klipper og levende grønn vegetasjon. Her får du muligheten til å oppleve undersjøiske skatter på en dykker-reise. 

Rovinj

Vakre steinstrender, historisk arkitektur og en blomstrende kunstscene gjør Rovinj i Kroatia til et fantastisk reisemål for både par, kulturinteresserte og familier. Som en av Middelhavets siste ekte fiskerihavner våkner Rovinj opp til lyden av fiskere som haler dagens fangst inn til havnen. 

Turistinformasjon

Med over 1000 øyer, utallige museer, gallerier og atskillige områder på UNESCOs verdensarvliste har Kroatia mye å tilby turistene, og du kan finne mye mer informasjon hos Kroatias offisielle turistbyrå. På hjemmesiden er det mye informasjon om Kroatias severdigheter, aktuelle begivenheter og landets flotte natur.

Reisemål i Kroatia

Reisemål i Kroatia

 • Dalmatia bugner av fristelser for den feriereisende, med alt fra idylliske småøyer og strender med krystallklart vann, til verdensberømte historiske severdigheter og nasjonalparker med spektakulær natur. Et ekstra pluss er det lave prisnivået.
 • Solbeskinnende Istria er med sine idylliske fiskerbyer, rustikke bakketopsbyer og ikke minst barnevenlige strender, et av Kroatias mest attraktive reisemål. På en reise til Istria kan du både oppleve det "ekte Kroatia" i innlandet og nyte avslappende ... strandliv ved kysten. Les mer
 • Kvarner er nok Kroatias mest mangfoldige region, både hva angår natur og kultur. Det gjør den til det perfekte reisemål for deg som ikke kun vil ligge ved vannet hele ferien, men også ønsker å utforske vakker natur og fargerike byer.

Populært i Kroatia

Kroatia, Istria, Rovinj
 • Nærmeste flyplass: 39 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng
Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng
Kroatia, Dalmatia, Makarska
 • Nærmeste flyplass: 97 km
 • Nærmeste strand: ca. 30 m
 • Svømmebasseng