Reiser til Kroatia

Det er sjelden en konklusjon kommer før forklaringen, men når det gjelder Kroatia er det bare å gå rett til sakens kjerne: Kroatia er et land du bare kommer til å elske og få et helt unikt forhold til! Et reisemål de fleste av oss har hørt om, men som mange fortsatt har "til gode". Kroatia får mine varmeste anbefalinger - og "varmeste" kunne gjerne stått med store bokstaver.

Etter mine reiser rundt omkring i verden har jeg laget en favorittliste over alle de reisemålene jeg har hatt gleden av å besøke, og dette lille middelhavslandet ligger helt klart på den øvre halvdelen av listen. Hvorfor? Det vil jeg gjerne utdype i teksten nedenfor. Og én ting kan jeg love deg allerede nå: hvis du velger å reise til Kroatia neste ferie kan det godt være  din første tur dit, men det blir absolutt ikke din siste!

Velkommen til Kroatia med Escapeaway, vi er spesialister på reiser der du bor på håndplukkede hoteller og feriehus.

Derfor bør du besøke Kroatia

Til tross for at verden i dag føles mindre enn noen gang før, finnes det fortsatt uendelige valgmuligheter når du skal bestemme deg for hvor du skal reise på ferie. Jeg er helt enig i at det er vanskelig å velge – spesielt hvis du er ute etter et sted med behagelige temperaturer, krystallklart badevann, et velsmakende kjøkken og en lokalbefolkning som ønsker deg og din familie velkommen med åpne armer. 

Et sted du enkelt kan reise til, enten i egen bil eller med få timers direkte flyforbindelse. Et sted som gir deg mye for feriebudsjettet, og der du ikke må inngå kompromiss med dine andre ferieønsker, som å bo tett på de små kystbyene, muligheter til å smake på lokalproduserte viner eller dra på oppdagelsesreise i landets kultur og historie. Forslaget mitt er kanskje subjektivt, men hvis dette høres kjent ut, vil jeg absolutt anbefale deg å vurdere Kroatia! Her kan du nemlig få alle ønskene dine oppfylt, og mer til. 

En liten (men sann) kjærlighetserklæring

Det er ingen hemmelighet at Kroatia har vært i vår bevissthet i flere år. I dag spør jeg meg selv hvorfor vi ikke har blitt av "basillen" før nå, for det er jo et land som byr på så mange uoppdagede skatter. Selv har jeg alltid vært den som sier: "Ja, det er visst utrolig vakkert der", men likevel aldri har besøkt et av Sør-Europas vakreste og mest historiske land. Bedre sent enn aldri, og heldigvis (H-E-L-D-I-G-V-I-S) kan du nå også velge blant kroatiske fristelser på Escapeaways meny. 

Før avreisen til Kroatia hadde jeg reist en del med jobben og hadde dermed "bodd" i kofferten min en måneds tid. Derfor må jeg skamfullt innrømme at jeg ikke hadde rukket å sette meg inn i hverken geografi, befolkning eller andre interessante aspekter ved landet, som jo er normen når man besøker et nytt land. 

Kanskje Europas vakreste innflygning

Det eneste jeg vet før avreise er at jeg flyr fra Kastrup til Dubrovnik, og seks dager senere returnerer jeg fra Istria – og at ca. 45 verter og vertinner venter på å få besøk av Escapeaway underveis. Før landing får vi en fortryllende innflygning, og det går opp for meg at dette er et land med fabelaktig landskap. 

Vi suser over flate sletter ved Zagreb, videre over de karakteristiske Dinara-fjellene i den sentrale delen av landet før vi får oppleve den grønne og bølgende kyststrekningen med de utallige småøyene som titter opp fra overflaten i det skinnende turkise Adriaterhavet mellom Split og Dubrovnik. Jeg må nesten knipe meg selv i armen for å forsikre meg om det er ekte, og innser at jeg allerede nå kan bekrefte mine tidligere uttalelser om at "det er visst utrolig vakkert der".

Landet i paradis

Har du noen faste rutiner du alltid gjør når du reiser? Jeg sender alltid en SMS hjem til min mor (verdens beste) om at vi har kommet trygt frem. Denne gangen skrev jeg: "Da har vi landet trygt i paradis! På vei inn til Dubrovnik og skal se på dagens første hotell", og hun svarte: "Det høres ut som et godt sted å være". Og hun kunne ikke hatt mer rett! Dette var for øvrig i november og det var 25 grader ut, så det var en fornøyelse å tusle rundt med bare, kritthvite armer som hjemme ellers var bortgjemt i store strikkegensere. 

En kort – en lang

Jeg skal ikke gå for mye i detalj om de neste seks dagene, du skal jo få noen overraskelser i løpet av ferien, du også! Men et par bemerkninger fra reisen rundt i Kroatia hører med. Lokalt sies det at Sør-Dalmatia (som Dubrovnik tilhører) er de minst hjertevarme av det kroatiske folket, men dette er tomme påstander. Jeg har aldri følt meg så velkommen, og samme følelse følger meg hele veien opp til Nord-Istria.

Kroaterne er kanskje det aller mest hjertevarme folket jeg har møtt i hele Europa. Her er begrepet "åpne armer" en del av DNA-et, uansett om det er i iskiosken, på supermarkedet eller på hotellet. Høflighet, smil og ærlighet er inngrodd i den kroatiske personligheten. Ingen sarkastiske turistbemerkninger eller slitsomme salgstriks der servitøren "snakker norsk" for å få deg til å spise på restauranten deres. Kanskje en av årsakene er at landet ikke har vært et charterreisemål på samme måte som andre feriesteder. Her serveres det ferske, lekre måltider til ytterst rimelige priser, og all inclusive-konseptet føles nesten som et fremmedord – takk og lov! 

Reis til Kroatia bare for kjøkkenets skyld

Nam! Hvor skal man begynne? Frokost, lunsj, middag, eller bare mellommåltidene? Selv om vi befinner oss ved Adriaterhavskysten er tilberedningen nærmere middelhavskjøkkenet. 

På hotellet ditt vil en typisk frokost bestå av ferske herligheter som croissanter, frukt, ost, yoghurt, egg, hjemmebakte (panne)kaker, brød og mye mer, servert med din favorittdrink; ferskpresset juice, urtete, amerikansk kaffe eller italiensk (kroatisk) cappuccino. 

Frokosten er svært latinsk-inspirert, og alt etter hva du føler for kan du gå til bords med dagens fisk, en klassisk club sandwich, blekksprutsalat, hjemmelaget suppe, skalldyrrisotto eller bare en tomat- og mozzarellasalat. Gjør dine smaksløker en tjeneste og hopp i det, også selv om det er noe ikke er vant til å se på menyen hjemme. 

Til middag har jeg spist alt fra skalldyr, lokalprodusert skinke til grønn salat til forrett etterfulgt av ferskfanget fisk eller kjøtt anbefalt av restauranten , og ikke en eneste gang ble jeg skuffet. Til dessert kan du velge blant gode klassikere, men for- og hovedrett er ofte så mettende at det heller blir et ekstra glass lokalprodusert, kroatisk vin som setter punktum for måltidet. 

Hvis du gjerne vil vite mer om det kroatiske matuniverset fra olivenolje, kastanje-, oliven- og vinproduksjon, appelsinlunder og de utallige konobaene (lokale, små restauranter) vil jeg anbefale deg å besøke vår blogg. 

Et hav av (bade)opplevelser 

Hvor skal vi starte og hvor skal vi slutte? Godt spørsmål! Selv om Kroatia har et stort innland kommer vi ikke utenom at det er en stolt sjøfartsnasjon. Det endeløse, turkise vannet som strekker seg fra Istria i nord til Dalmatia i sør gir deg muligheten til å oppleve en av de vakreste kyststrekningene i Europa både til lands og til vanns. 

Ikke nok med at du kommer til å tilbringe store deler av ferien i vannet, men du får også oppleve mye kultur i de større og mindre kystbyene, for ikke å glemme øyene. Selv er jeg ikke den mest kulturelle, men jeg har fått en skikkelig øyeåpner etter å ha besøkt byer som Dubrovnik, Pula og Omis, men i høy grad også Rovinj, Split, Opatija og Zadar – bare for å nevne noen få. Å spasere i deres historiske (som oftest bilfrie) bykjerner er som å tre tilbake i historiebøkene. Det er heller ikke rart at UNESCO har vært på besøk og hentet inn flere steder til deres verdensarvliste. 

Det er like mange opplevelser til vanns, for med ca. 1246 øyer er det mer enn nok å gi seg i kast med dersom du vil dra på en båtutflukt eller to. Men langt fra alle øyene er bebodde, noen er bare utsmykkede med et fyrtårn, mens andre rommer små landsbyer med et lite utvalg av hoteller og restauranter, samt masse ro på fortryllende strender. 

Jeg kan også varmt anbefale å ta en båttur fra fastlandet og seile rundt fra øy til øy, og ta en dukkert der ankeret kastes i havet. Noen av de mest kjente øyene å besøke på en båtutflukt er Brac, Mljet, Hvar, Krk, Korcula, Šipan og Lopud. Du kan til og med kombinere et hideaway på fastlandet med øyferie i noen dager, vi har nemlig håndplukket flere hoteller på bl.a. Hvar, Šipan og Lopud.

Besøk mine favoritthoteller på en rundreise i bil

Forhåpentligvis har du nå blitt så inspirert at du ikke kan vente med å reise av gårde. Det er også sjelden jeg garanterer opplevelser, men det tør jeg altså å gjøre når det er snakk om Kroatia. 

Hvis du, som meg, sliter med å velge kun ett hotell, kan jeg anbefale deg å vurdere en rundreise i bil der du har to-tre stopp underveis og bor på noen av våre utvalgte "stay charming"-hoteller. Kontakt meg gjerne for å få et skreddersydd tilbud. Kanskje du ønsker å fly til Dubrovnik og være i området 3-4 dager før du kjører videre i leiebilen din mot Split eller Hvar eller en av de andre øyene utenfor Kroatias kyst. Det er relativt enkelt å komme seg fra A til B med leiebil, og dermed kan du utforske regionene i ditt eget tempo. 

Hvis du har mer enn en uke tilgjengelig, kan du til og med kjøre videre nordover mot Kvarnerbukta og Istria, og eventuelt fly hjem fra Zagreb etter et par dager innhyllet i storbyens pulserende atmosfære? Mulighetene er mange, og jeg gleder meg til å komme med forslag til en kombinasjonsreise rundt i Kroatia som passer for deg :)

Slik bestiller du en billig reise til Kroatia

Bruk søkemotoren på toppen av siden og søk blant håndplukkede og utvalgte hoteller i Kroatia med gode anmeldelser. Kombiner hotellet med en billig flybillett til for eksempel Zagreb eller Dubrovnik med rutefly, suppler evt. med en leiebil og få alt samlet i en pakkereise som er sikret av Reisegarantien. Enkelt og fleksibelt, slik er en reise til Kroatia med Escapeaway. 

Hilsen Marie

>> Les også om fleksible pakkereiser til Kroatia
>> Se oversikt over luksushoteller i Kroatia her

 

Reisemål i Kroatia

 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Dalmatia
  123 hoteller
  Gamle, sjarmerende kystbyer. Vakre, frodige nasjonalparker og lange kystlinjer som tiltrekker seg badeentusiaster fra både fjernt og nært. Dalmatia er for deg som gjerne vil absorbere flott historie og kultur, men samtidig vil ha en avslappende ... ferie med plass til aktiviteter. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,2
  Istria
  35 hoteller
  Den vakre halvøya Istria nord i Kroatia har vært et populært reisemål i mange år. På Istrias vestkyst finner du vakre og sjarmerende kystbyer som Pula, Rovinj og Porec, mens østkysten deles med Kvarner-bukta.
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Kvarner
  22 hoteller
  Mange vil betegne Kvarnerbukta som det autentiske Kroatia. Her finner du små byer, strender og øyer som ennå ikke er blitt oppdaget av folkemassene. Her kan du med andre ord nyte plassen i ditt eget tempo.

Populære hoteller i Kroatia

Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
9,3
Fantastisk
1565 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Dalmatia, Split
9,4
Fantastisk
1467 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
 • Internettilgang / WiFi
Kroatia, Dalmatia, Primosten
9,2
Fantastisk
486 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 37 km
 • Nærmeste strand: ca. 40 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Her har jeg samlet et par av severdighetene som du kan oppleve på ferien din i Kroatia. Vil du ha mer inspirasjon, anbefaler jeg deg å ta en titt på reisebloggen vår, der vi blant annet har innlegg om severdigheter og utflukter. 

Pula Arena

Amfiteateret i Pula ligger på den sørlige delen av Istria-halvøya, og er det sjette-største romerske arenaen som er bevart i verden i dag – den regnes faktisk for å være det best bevarte antikke monumentet i Kroatia. Arenaen ble bygget mellom 27 f.Kr. og 68 e.Kr., og kunne romme mer enn 23 000 tilskuere, og hadde hele 15 porter. Det er det eneste romerske amfiteateret i verden som har alle sine fire sidetårn intakte. 

På 1400-tallet ble mange steiner flyttet fra amfiteateret og brukt til hus og andre bygninger rundt omkring i Pula by, men heldigvis ble denne praksisen stoppet før hele amfiteaterets grunnstruktur ble ødelagt. I dag er ikke bare amfiteateret en av de mest populære severdighetene i Kroatia, men fortsatt i bruk som kulisse for en lang rekke forestillinger og festivaler i sommermånedene. 

Plitvice-sjøene

Plitvice-sjøene ligger i den sentrale delen av landet på grensen til Bosnia-Herzegovina, og anses av mange for å være en av de flotteste naturdestinasjonene i Europa. De totalt 16 forbundne innsjøene og den store skogen som omkranser dem ble erklært nasjonalpark i 1949. Nasjonalparken er hele 296,85 km² stor og fikk sin velfortjente plass på UNESCOs verdensarvliste i 1979. Innsjøenes unike farger – asurblå, grønn og grå – tiltrekker over 1 million besøkende i året. 

Området rundt innsjøene er hjemstedet til en svært bred vifte av dyre- og fuglearter. Sjeldne eller truede dyrearter som den europeiske brunbjørnen, ulv, ørn, ugler og gaupe kan finnes her, samt mange mer alminnelige arter. 

Hvar

Øya Hvar er en sann naturperle som ligger utenfor den dalmatiske kysten mellom øyene Brac, Vis og Korcula. Den byr på mange vakre, naturlige bukter og fremragende strender, for ikke å glemme et velduftende lappeteppe av lavendelmarker, vinranker og olivenlunder. Men øya frister med mer enn bare natur, for den rommer også mange byer med en spennende antikk fortid, da den har vært et viktig strategisk punkt på seilrutene mellom antikke folkeferd i Middelhavet, som grekerne og romerne. Hvar er for øvrig den øya i Kroatia som får mest sol. 

Dubrovnik

Dubrovnik går ofte under tilnavnet "Adriaterhavets perle", og andre ganger under det antikke navnet Ragusa, og er en av de mest fremtredende severdighetene i Kroatia – ja, til og med i hele Middelhavet. Festningsbyen ligger taktisk plassert ved Adriaterhavet og ble anlagt på 600-tallet, men blomstret først for alvor som by under den maritime republikken Ragusa på 1400- og 1500-tallet, da byen ikke bare ble kjent for sin økonomiske velstand, men også for sin rolle innen datidens diplomati. 

Dubrovnik lokker med fantastisk arkitektur og en perlerad av unike historiske monumenter, kirker, klostre og museer – og ikke minst de berømte bymurene som omkranser gamlebyen. Som en anerkjennelse av byens enestående og godt bevarte historiske arv ble den utnevnt til verdensarvsby i 1979 av UNESCO. 

Zagreb

Zagreb ligger ved Savaelvas bredder og er ikke bare landets hovedstad, men også dets kulturelle, økonomiske og politiske sentrum. Det fine med Zagreb er at du kan spasere rundt til de fleste severdighetene, ikke ulikt f.eks. København. Blant de største severdighetene i byen finner vi katedralen Katedrala Marijina Uznesenja, Sankt Markus kirke (Crkva Svetog Marka), Mirogoj-kirkegården, naturparken Medvednica, Ban Jelacic-torvet og gaten Kamenita Vrata.

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Kroatia som landets geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til din ferie i Kroatia. Hvis du ønsker mer inspirasjon til reisen din, kan du besøke bloggen vår, der du finner spennende artikler om alle våre reisemål. 

God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning

Kroatia ligger sentralt i Sør-Europa og grenser mot Ungarn mot nordøst, Serbia i øst, Bosnia og Herzegovina mot sørøst, Montenegro mot sørøst, Adriaterhavet i sørvest og Slovenia mot nordvest. 

Landet har et areal på litt over 56 000 km2 og et svært variert landskap med høye fjell, flate sletter, store elver, dype grotter og mer enn 1000 øyer. Med sine rike naturressurser er landet i stand til å utvinne eller produsere egen kull, olje, jernmalm, leire, gips, asfalt og salt m.m. 

Det bor omtrent 4,3 millioner mennesker i Kroatia, og disse kan forvente å bli 78 år i gjennomsnitt. Landet har en av verdens laveste fødselsrater med sine 1,5 barn per mor. 

Klima og vær

Kroatia har et hovedsakelig moderat varmt og regnfullt kontinentalt klima. Ved kystene, f.eks. ved Adriaterhavskysten og innlandet rett bak, er det dominerer middelhavsklima med milde vintre og varme, relativt tørre somre. 

Temperatursvingningene er mest utbredte i de kontinentale sonene der du både kan oppleve mer ekstreme kulde- og varmegrader enn ved kysten. Derfor er de varmeste temperaturene blitt målt ved Kalokav i den indre, nordlige delen av landet, mens de kaldeste temperaturene er målt i f.eks.Lika, som også ligger i den sentrale/nordlige delen av landet. Flest soltimer finner du på øyene, som f.eks. Hvar og Korcula, som har mer enn 2700 timers soltimer per år. 

Den varmeste måneden i året sett på gjennomsnittstemperaturen for 39 forskjellige steder i Kroatia (sammenlagt over de siste 27 årene), er juli med 22,2 grader i gjennomsnitt, mens den kaldeste måneden er januar med 3,8 grader i gjennomsnitt. 

Historie

Det området som i dag går under navnet Kroatia, har vært bebodd siden forhistorisk tid med funn av neandertalfossiler fra eldste steinalder i den nordlige delen av landet. Senere havnet området under kongeriket Illyrias kontroll, frem til romerne i kjølvannet av Illyrerkrigene i 168 e.Kr. gjorde området til deres. Den romerske dominansen holdt frem til det Vestromerske riket kollapset i 476. 

Deretter gled området over i østgotiske hender frem til 535, da det nok en gang kom under romersk kontroll, men denne gangen under det bysantinske riket. I det sjette og syvende århundret ble romerne fordrevet dra størstedelen av deres byer av kroatere og avarere, som for kroaternes del resulterte i noen herredømmer. 

Det første kroatiske kongedømmet med pavelig velsignelse ble grunnlagt i 925 og holdt frem til 1102, da det ble avløst av unionen mellom Kroatia og Ungarn, og senere Republikken Venezia som kjøpte hele Dalmatia i år 1409. Mellom årene 1527 og 1797 var landet både under habsburgsk og ottomansk herredømme, før det havnet under et jugoslavisk kongedømmes kontroll i 1918. 

Deretter fulgte Den Uavhengige Staten Kroatia, som ble avløst av Den Sosialistiske Føderale Republikken Jugoslavia i 1945. Den sosialistiske republikken holdt frem til 1991, da det kroatiske parlamentet stemte for uavhengighet fra Jugoslavia. De kommende fire årene, frem til 1995, bød på en særdeles blodig og brutal borgerkrig mellom den tidligere republikkens parter som satte dype spor i landet. I 1996 ble landet medlem av Europa-rådet og EU i 2013. 

Hva sier gjestene i Kroatia?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 120 anmeldelser