Reiser til Dalmatia

Ønsker du en ferieopplevelse i et deilig klima med en vennlig lokalbefolkning, rimelige priser, muligheten til å utforske sjarmerende, gamle landsbyer og hvor du står fritt til å gli fra deilige strender ned i krystallblått hav med badevennlig temperatur? Da er Kroatia et godt alternativ til mange av de mer tradisjonelle, søreuropeiske reisemålene i området rundt Middelhavet, Adriaterhavet og Atlanterhavet. 

Kroatia er ikke bare et lurt ferievalg fordi det er billigere enn mange andre plasser. Landet byr også på en unik kultur og historie, og den nydelige naturen i Kroatia vil etterlate seg dype og vakre spor som du sent vil glemme.

Ferie i Nord-Dalmatia 

Har man sagt Kroatia og ferie, har man i de fleste tilfeller også sagt Dalmatia. Området er delt inn i to distinkte deler: Nord-Dalmatia og Sør-Dalmatia. 

Nord-Dalmatia er blant annet kjent for å være et kompakt og overkommelig område, hvor de gode opplevelsene du kanskje assosierer med reiser ved Adriaterhavet, er tett konsentrerte.  

Dessuten er mange av øyene i området så og si urørte. Du gjør derfor lurt i å sette kursen mot Kroatia i Nord-Dalmatia, før folkemassene oppdager paradiset, og det blir kamp om plassene på de idylliske sandstrendene. 

Langs kysten ligger det vakre og godt bevarte middelalderlandsbyer på klippene, som ruver høyt og dramatisk over noe av det klareste badevannet du kan finne i Europa. En av Dalmatias store attraksjoner er regionens mange eksotiske øyer, hvor eldgamle stenlandsbyer og paradisiske bukter fortryller deg med en kombinasjon av eventyr og fullkomment strandliv.  

Fred og ro på de perfekte strendene på øyene i Nord-Dalmatia

Men vent ... Er ikke Kroatia et reisemål for de festglade unge som er på utkikk etter alkohol og høy musikk? Jo, så absolutt. Disse feriegjestene finner du i både Nord- og Sør-Dalmatia, samt mange andre steder i landet. 

Men fortvil ikke hvis du heller søker en fredelig ferie. Du kan trygt slappe av og absorbere Kroatia på din måte, og både Nord- og Sør-Dalmatia kan være attraktive reisemål for dette. Regionen byr på noe for alle, deriblant underholdende festivaler, forlokkende panoramautsikter og beroligende strender.

Utforsk Dalmatias rike historie i de pittoreske kystbyene 

Hovedbyen i Nord-Dalmatia er Zadar, som er en livlig blanding av romerske, venetianske og moderne stilarter. På denne måten er Zadar en god introduksjon til Dalmatias fargerike historie. Byen ligger i komfortabel avstand fra middelalderbyen Nin, som lett kan besøkes på en dagstur. Zadar er også den ledende fergehavnen når du vil seile til øyer som Silba, Olib og Dugi otok. På disse øyene kan du glede deg til å besøke fredelige landsbyer, avslappende strender og et nivå av turisme som enda ikke har vokst til en masseindustri. 

Selvfølgelig står øyhopping og bading også på dagsplanen når du velger å feriere i Nord-Dalmatia. Men ikke glem å utforske områdets historie via de mange eksepsjonelt vakre og velbevarte, gamle byene og landsbyene. Sibenik er et godt eksempel på en slik interessant middelalderby, som ligger kun 45 kilometer fra Zadar. Den blir heller ikke mindre tiltrekkende av at den ligger i nokså naturskjønne omgivelser, tett på det majestetiske fossefallet Krka, hvor du kan ta en forfriskende dukkert. Du er heller ikke langt fra den urørte, naturskjønne øygruppa Komati. 

Ferie i Sør-Dalmatia

Sjarmerende, gamle kystbyer med mange muligheter for å spise lekker mat, drikke god vin og dra på sightseeing. Nydelige, små øyer hvor feriestemningen virkelig kan slippes løs blant palmene på de hvite sandstrendene. En badevannstemperatur som lokker selv de mest forfrosne frysepinner ut i vannet igjen og igjen. En behagelig befolkning. Kan det bli bedre?

Mat, vin og en salig ferieblanding av sjarm og tradisjon

Den kroatiske Adriaterhavskysten har generelt rykte på seg for å blande tradisjoner fra Middelhavsområdet med det moderne og det chice. Men få andre steder er denne gode blandingen så tydelig som på øyene i Sør-Dalmatia. Her er det et par store resorter, men som hovedtendens har turismen her en attraktiv karakter av moderne boutique-hoteller og et godt utvalg av restauranter der man holder et tidstypisk fokus på kvalitet og gastronomiske opplevelser (det er naturligvis også mange mer tilbakelente spisesteder). Spaserturer i solen langs de herlige marinaene er en uunnværlig del av din ferie i Sør-Dalmatia, og det er en fryd å betrakte de mange luksuriøse yachtene som ligger og vugger i det krystallblå vannet. 

Alt dette går hånd i hånd med langt eldre reise- og ferietradisjoner her på Adriaterhavskysten, som har vært et yndet reisemål i århundrer. Når du kommer seilende til en øy i Sør-Dalmatia fra Adriaterhavet, vil du møte det uforglemmelige synet av eldgamle havner omkranset av palmetrær. Historie og eksotisk spenning i skjønn harmoni. 

Gled deg ikke bare til de moderne restaurantene, men også til å smake på den tradisjonelle, lokale maten og vinen når du reiser på ferie i Sør-Dalmatia. De beste matopplevelsene du kan forvente er - naturlig nok - sentrert rundt fisk og skalldyr, og vinene er faktisk blant de beste i verden. Den kjente avisen USA Today utnevnte i 2014 Kroatia, derunder vinregionen Dalmatia, til å være verdens 5. beste vinprodusent. 

Øy-hopping i Sør-Dalmatia

= et ferie-eventyr

Den øya i Sør-Dalmatia som du lettest kan komme deg til fra fastlandet er Brac. Her finner du lekre strender ved blant annet Supetar, og en helt fantastisk strand ved Bol. Utenfor Bracs nordlige kyst ligger det relativt ukjente (uten grunn, det må vi bare få sagt) området Solta, der du finner en idyllisk, landlig atmosfære og mange små, ubebodde øyer. 

Lengre mot sør kan du komme til Hvar, der hovedstaden (heter også Hvar) er en verdig rival til storslåtte Dubrovnik når det gjelder arkitektonisk skjønnhet. Det er også et populært sted å henge for reisende som er ute etter en storby-opplevelse. Her ligger stilfulle barer side om side med gotiske palasser, og vanntaxier frakter deg enkelt og elegant til de eksotiske bademulighetene på de små, pittoreske øyene som ligger utenfor kysten. 

Byen Hvars travle stemning, med fokus på underholdning og fornøyelser, står i sterk kontrast til resten av denne fredelige øya. Du kan oppsøke freden og en mer avslappet atmosfære i for eksempel Stari Grad og Jelsa. Det samme kan sies om øya Korcula som ligger sør for Hvar. Denne øyas hovedstad, byen Korcula, tilbyr en herlig blanding av storby-turisme og fullstendig avslapning med stranden som sentrum. 

Litt lengre ute, men fortsatt kun et par timers seilas fra Split, ligger Vis - en øy som først ble åpnet for turister i 1989. Frem til da var øya en flåtebase. Her, der naturen er villere og besøkende færre enn på Brac og Hvar, kan du bokstavelig talt få et lite stykke av Adriaterhavet (nesten) for deg selv. 

Gled deg til eventyr i Sør-Dalmatia med Escapeaway. Du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du ønsker mer informasjon, eller hvis vi skal hjelpe deg med å arrangere reisen din. 

Bestill din reise til Dalmatia med Escapeaway

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemotoren til å bestille en enkel og trygg reise til Dalmatia. Velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi finner billige flybilletter med rutefly og kombinerer dem med utvalgte hoteller i Dalmatia, samt gir deg mulighet til å legge til en leiebil - alt samlet i én pakkereise sikret av reisegaranti. 

>> Les også om reiser til Istria
>> Les også om reiser til Kvarner-bukta

Reisemål i Dalmatia

 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Dubrovnik
  24 hoteller
  Dubrovnik lever fullt ut opp til sitt kjælenavn, Adriaterhavets perle. Bak den middelalderlige bymuren gjemmer seg stemningsfulle gater, hvor du vil føle deg hensatt til en annen, svunnen tid. Nyt utsikten fra bymuren og en dukkert i det asurblå havet.
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Split
  15 hoteller
  UNESCO-byen Split er Kroatias neststørste by og byr på litt av hvert: strand, kultur, historie, appetitvekkende mat, shopping, og ikke minst liv og leven. Split har alt til alle.
 • Gjesteanmeldelser 8,3
  Makarska
  8 hoteller
  Kystbyen Makarska har en usedvanlig vakker beliggenhet ved foten av de steile Biokovo-fjellene ved Adriaterhavets klare vann. Det betagende landskapet komplementeres på fineste vis av den flotte strandpromenaden, hvor det i likhet med i resten ... av byen hersker fred og ro. Les mer
 • Hvar
  6 hoteller
  Øya Hvar er en av de mest attraktive destinasjonene i Kroatia. Med sine stemningsfulle byer, solrike klima og mange vakre strender gir denne øya deg perfekte forhold for en avslappende badeferie med mange nye spennende inntrykk.
 • Sibenik
  6 hoteller
  Sibenik er kjent for sin flotte katedral i sitt sjarmerende gamle bysentrum, som er opptatt på UNESCOs Verdensarvliste. Reiser du til Sibenik er det dog også mye annet å oppleve. Den berømte Krka Nasjonalpark er for eksempel innenfor kort rekkevidde.
 • Omis
  4 hoteller
  Omis ligger ved foten av steile fjell ved en elvemunning. Denne naturskjønne beliggenheten kan du nyte nede fra byens brede strand, som kun er én av mange innbydende badestrender på denne flotte kyststrekningen. Det er mange aktivitetsmuligheter ... og utfluktsmål. Les mer

Populære hoteller i Dalmatia

Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
9,5
Fantastisk
1157 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Dalmatia, Makarska
9,8
Fantastisk
200 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 96 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Dalmatia, Dubrovnik
9,4
Fantastisk
4083 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen av de flere severdighetene du har muligheten til å oppleve på ferien din i Dalmatia. Beskrivelsene er utelukkende ment som inspirasjon til reisen, og vi tar forbehold for faktuelle feil. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter i Kroatia vil jeg anbefale at du leser vår blogg om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Zadar

Den gamle hovedstaden i Dalmatia, Zadar, kombinerer antikk og middelalderlig arv med et travelt kaféliv, et pulserende uteliv og arkitektoniske prosjekter som får strandpromenaden til å se ut som en moderne kunstinstallasjon. 

Byen har vært bebodd i minst 3000 år, noe som gjør Zadar til den lengst bebodde byen i Kroatia. Men det var først da romerne kom til byen at den fikk et preg av by. Fra da romerne bodde i byen (hvor det i dag bor rundt 75.000 innbyggere) har den vært bebodd av en lang rekke fremmede makter. Av dem er blant annet ungarere, italienere, franskmenn, østerrikere og kroatere.  

Blant byens velkjente severdigheter er det romerske forumet (grunnlagt av Keiser Augustus) en av de største på den østlige siden av Adriaterhavet. Andre romerske ruiner er f.eks. den romerske akvedukten og byens katedral, St. Anastasia, som stammer fra det 12. og det 13. århundre. St. Anastasia er den største katedralen i Dalmatia. 

Šibenik

Šibenik, ved fossen Krkas' gap i Adriaterhavet, er med sine rundt 47.000 innbyggere, den tredje største byen i Dalmatia. Dette er også den eldste kystbyen grunnlagt av kroatere. 

Byen stammer fra 800-tallet, hvor nyinnflyttede kroatere bygget et forsvarsverk på nordsiden av områdets naturlige havn. Siden ble det bygget hus rundt festningen, og på denne måten oppstod byen, som nevnes først i skrifter på 1066-tallet av kong Petar Krešimir IV av Kroatia. 

Byens største severdighet er dens katedral, Katedrala sv. Jakova, som er en katolsk kirke i Kroatia. Dette er bare et av flere eksempler på arkitektur fra renessansen i landet. Siden 2000 har kirken vært på UNECOs liste som unik verdensarv. Videre byr byen på hele fire festninger, blant annet Tvrdava Sv. Mihovil, Tvrdava Sv. Ivan, Tvrdava Šubicevac og Tvrdava Sv. Nikole. Sistnevnte ligger på øya Ljuljevac ved innseilingen til Šibenik.

18 kilometer nord for byen ligger den berømte Krka nasjonalpark, som du kan lese mer om nedenfor. 

Krka nasjonalpark

Krka nasjonalpark. eller Nacionalni park Krka på kroatisk, er en av Kroatias i alt syv nasjonalparker og er oppkalt etter fossen Krka, som den omgir. 

Parken som opprinnelig ble grunnalgt for å beskytte Krkafossens økosystem, har en usedvanlig rik flora og fauna. For eksempel har parken 860 forskjellige plantearter, 220 fuglearter, 18 arter av flaggermus og 18 fiskearter, hvor ti av de er endemiske. 

Parken byr også på tre vannfall og den lille, gåtefulle øya Visovac, som blant annet huser et franciskanerkloster fra 1445. 

Paklenica nasjonalpark 

Paklenica nasjonalpark er Nord-Dalmatias andre nasjonalpark. Den ligger ved skråningene av Velebitfjellene i sør. 

Parken har to spektakulære gap, Mala ("lille") og Velika ("store"). Men det er kun i Velika Paklenica som det alltid flyter vann. Det største av gapene (Velika) er 14 kilomter lang og 500-800 meter bred. Mens det minste (Mala) er 12 kilometer lang og 400-500 meter bred. 

Det er over 1000 plantearter i parken, hvor 79 av de er endemiske. 230 fuglearter, som blant annet de truede dyreartene kongeørnen, duehauken og vandrefalken. De har også 40 arter av padder og krypdyr, samt 53 arter av pattedyr. 

Dubrovnik

Dubrovnik – også kjent under sitt latinske (opprinnelig greske) navn Ragusa – er en av de vakreste og mest populære feriebyene ved Adriaterhavet. Det blir hevdet at moderne turisme oppstod i forbindelse med byggingen av Hotel Imperial i Dubrovnik i 1897.

Byen, som var hovedstad for den maritime og aristokratiske republikken Ragusa mellom 1358 og 1808, bærer fortsatt mange spor fra sin rike historie og har vært erklært verdensarv av UNESCO siden 1979

Blant byens største severdigheter er dens to kilometer lange bymurer, som er 4-6 meter tykke, og som har bidratt til å beskytte mot fiender som invaderer fra sjøsiden. Bymurene ble besøkt av nesten en million mennesker i 2015 og har blant annet tjent som filmkulisse i den populære TV-serien «Game of Thrones».

Byen er fylt med gamle historiske bygninger, for eksempel det eldste apoteket i verden, fra 1317, og verdens eldste arboret fra 1492. Den 300 meter lange hovedgaten, Stradun, som stammer fra 1468, og som mange mener er en av Europas vakreste hovedgater, er også verdt et besøk. I tillegg er byens katedral; byportene (spesielt Pile-porten fra 1537); Loggia Square (med noen av Dubrovniks mest berømte monumenter); Fort St. Ivana; byens kulturhistoriske museum; og fort Lovrijenac (også kalt Dubrovnik's Gibraltar).

Hvar

Hvar Island, som ligger mellom naboøyene Brac, Vis og Korcula, er en av Kroatsias mest populære ferieøyer.

Øya har vært bebodd siden forhistoriske tider, opprinnelig av steinalderfolk, og deres potter ga navn til den såkalte Hvar-kulturen, og senere av illyrienerne. Senere kom grekerne til øya og grunnla Pharos-kolonien (i 384 f.Kr.) på stedet der byen Stari Grad senere har oppstått, som i dag gjør Stari Grad – som ligger på den nordlige delen av øya – til en av Europas eldste byer.

Stari Grad-sletten utenfor byen, opprinnelig et landbruksområde grunnlagt av grekerne 300 f.Kr., er i dag et unikt eksempel på gammel gresk landbruksstrategi og ble erklært verdensarv av UNESCO i 1998.

I tillegg tilbyr øya blant annet på citadellet i byen Hvar; katedralen Sankt Stefan; det fransikanske klosteret fra det femtende århundre; Hektorovic Palace fra 1463 – alt i Hvar byen; Grapceva grotten i Humac; Vrboska festningen; og restene etter den antikke byen Pharos nær Stari Grad.

Mljet

Mljet Island, sør for Pelješac-halvøya, er den sørligste og østligste av de større Adriatiske øyene. Den ble først beskrevet i historiens annaler i det sjette århundre før vår tidsregning av den greske utforskeren Skylax.

De gamle grekerne kalte øya «Melita» som betydde honning. I 1151 ble øya underlagt en gruppe benediktmunker fra Apulia i Italia, som ble føydale herrer på øya. De ble tildelt et kloster på en liten øy i innsjøen Veliko Jezero, som står der den dag i dag.

Mljet, som har et areal på 98 kvadratkilometer, er best kjent for sin særegne natur. Den har vulkansk opprinnelse og har mange kløfter, og den største av disse Babino Polje strekker seg fra sør til nord på øya. Det er også mye skog på øya; 84% av øyas areal består av skog.

På grunn av Mljets særegne og sjeldne natur har øya vært en nasjonalpark siden 1960.

Korcula

Korcula, kun såvidt adskilt fra Pelješac-halvøya, er den mest folkerike øya blant de adriatiske øyene som ikke har fastlandsforbindelse med en bro. 

Øya, som i dag har ca 16.000 innbyggere, har vært bebodd siden den eldre steinalder. Siden illyrene kom til øya (ca. 1000 år før vår tid) og grekere fra Korfu grunnla en koloni på øya i det sjette århundre f.Kr. Neste bølge av greske kolonister kom til øya i det fjerde eller tredje århundre før vår tidsregning og laget da en steininskripsjon som i dag er den eldste steininnskriften i Kroatia. Steininskripsjonen som heter Lumbarda Psephisma, ble funnet i 1877 i den lille byen Lumbarda på østsiden av øya, men hvis du vil se den, må du ta turen innom det arkeologiske museet i Zagreb hvor det er utstilt i dag.

Øya er kjent for sine sterke musikk- og dansetradisjoner, som inkluderer en merkelig sverddans som heter Moreška, og klapa-musikk; en slags en cappela-sang som er utbredt i Dalmatia, og som er på UNESCOs liste over immaterielle verdensarv. Øya er også kjent for sine steinhuggertradisjoner og sin årlige internasjonale barokkfestival.

Øyas andre severdigheter inkluderer katedralen i Korcula by; Marco Polo-museet (også i Korcula by); Korculas bymuseum; kirken Sveti Mihovil (Korcula by); og Pupnatska Luca-stranden, som ligger bare 15 kilometer fra Korcula by.

Informasjon og fakta 

Jeg har samlet opp noe fakta og informasjon om Dalmatia, som f.eks områdets geografi, historie og klima. Forhåpentligvis kan dette inspirere til din ferie på det populære kroatiske feriemålet. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen din vil jeg anbefale deg å besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi

Nord-Dalmatia strekker seg fra Kvarner-rivieraen og ned til byen Split, som er Kroatias største kystby. Området inkluderer byer som Zadar, Sibenik, og Nin; øyer som Silba, Olib og Dugi otok; og nasjonalparker som Krka nationalpark og Paklenica nasjonalpark. 

Sør-Dalmatia strekker seg fra Peljesac-halvøya ned til grensen mot Montenegro, og inkluderer populære feriebyer som Cavtat, Kormana, Klek, Ploce og Orebic, som alle overskygges av den kanskje største perlen blant alle kroatiske kystbyer; Dubrovnik. Området inkluderer også kjente og velbesøkte øyer som Otok Mljet, Korcula, Brac og Hvar (selv om noen av disse etter hvert regnes som den sentrale delen av Dalmatia). Peljesac-halvøya er også kjent for sine mange fine vinmarker som gir druer til noen av Kroatias beste rødviner, samt fantastiske østers.

Klima og vær

Klimaet i den nordlige delen av Dalmatia avhenger av hvor i området du befinner deg. Som alle andre steder er klimaet ved kystområdene annerledes enn klimaet i de indre delene av landet. Generelt sett er området kjent for et klima med varme, tørre sommerdager og milde, men regnfulle vintre. 

Den varmeste måneden i året er juli måned, med en gjennomsnittstempereatur på 26 grader. Like bak kommer august med 25 grader og juni med 22 grader. Januar er den kaldeste måneden i året med en temperatur på 4 grader, etterfulgt av desember og februar som begge ligger på 6 grader. Mars har en temperatur på 9 grader. 

Er du sulten på sol bør du sette målet på juli med 10 solskinnstimer i gjennomsnittet. Eller juni og august, som begge har 9 solskinnstimer i gjennomsnittet, mens desember og januar bare har 3. 

Mest nedbør er det å beregne i januar, mars og desember. I hver av månedene vil det i gjennomsnittet regne i 13 dager. Juli har rundt 7 regnbørsdager, og er den tørreste måneden i året. August har rundt 8 regnværsdager og september har 9. 

Klimaet i den sørlige delen av Dalmatia er typisk for Middelhavet med varme, tørre sommere og milde, mer fuktige vintre. 

Det er imidlertid mer vind i området enn for eksempel i den indre delen av Kroatia på grunn av den lange kysten i denne delen av Kroatia; ikke minst den såkalte Bura-vinden, som er i området mellom oktober og april. Du må også forberede deg på at det kan komme regelmessig tordenvær om sommeren.

De varmeste månedene i året i det sørlige Dalmatia er juli med en maksimal gjennomsnittstemperatur på 29 grader, etterfulgt av august med en maksimal gjennomsnittstemperatur på 28 grader og juni og september med 25 grader, mens de kaldeste månedene i året er januar med en maksimal gjennomsnittstemperatur på 7 grader, etterfulgt av desember med 8 grader og februar med 10 grader.

Hvis du er hungrer etter sol, bør du reise til det sørlige Dalmatia i juli, som topper med 10 timers solskinn i et gjennomsnittsdøgn, eller juni eller august, som begge har 9 solskinnstimer om dagen i gjennomsnitt. Lavest ligger desember med 3 timer solskinn per dag i gjennomsnitt.

De mest regnfulle månedene er desember, januar og mars med i gjennomsnittlig 13 dager med regn, mens juli og august er minst regnfulle i året med 7 dager med regn i snitt.

Historie

Dalmatia er et av de stedene i Kroatia som har vært mest påvirket av andre folkeslag og kulturer rundt Middelhavet. På skift har disse kulturene og folkeslagene kolonisert og bebodd det området som vi i dag kaller Dalmatia. Den greske og den romerske koloniseringen var av de mest betydningsfulle i området da de erobret byen fra de lokale illyrene.

Det var romerne som ga Dalmatia sitt navn, sannsynligvis inspirert av det illyriske ordet "delmat", som betyr en stolt, modig mann. Med sine baser i byer som Jaderas (Zadar) og Salona (Solin, nære Split) utviklet romerne en sofistikert bykultur som overlevde Romerrikets fall i 476 og ble raskt gjenopptatt av den bysantinske provinsen Dalmatia. 

Men så invaderte avarerne (et tyrkisk folk av ural-atlatisk opprinnelse) Salona, som de i året 614 la til grunne, som nevnt hadde vært en av romernes base. De romersk-illyriske borgerne flyktet for så å danne byen Split, som senere skulle vise seg å bli Dalmatias største kystby. Bysantinerne beholdt kontrollen over kystlinjen, mens de i stigende grad overlot innlandet til Kroatia som var i hælene på avarerne. 

Rundt det ellevte århundre var Dalmatia blitt en del av det ungarsk-kroatiske kongerike, og et stigende antall kroatere flyttet inn i Dalmatias byer. i 1409 solgte den ungarsk-kroatiske kongen, Ladislaus av Napoli, Dalmatia til Venedig. Han åpnet dermed opp Dalmatia for innflyttelse fra den spirende italienske renessansekulturen. 

Den urbane eliten i det femte århundre Dalmatia så derimot på seg selv som kroatere, og var ivrige etter å utvikle det lokale slaviske språket som et redskap til å fremme deres egne patriotiske forhåpninger. 

I 1797 brøt den venetianske republikken sammen og ble etterfulgt av et kort østerriksk herredømme, inntill Napoleon i 1808 innesluttet Dalmatia i sine illyriske provinser. 

I 1815 ble Dalmatia inkorporert i det habsburgske rike og italiensk ble det offisielle språket. Etter det habsburgske rikes fall i 1918 ble Dalmatia krevd av både italienere og det nye kongeriket bestående av serbere, kroatere og slovenere (etterfulgt av Jugoslavia). Jugoslavia mottok mesteparten, men fryktet at alle de italienske kravene ville forverre forholdet mellom de to etniske samfunnene. Spesielt etter at italienerne besatt Dalmatia under deler av 2. Verdenskrig (1941-1943). Men ved krigens ende var de fleste italienerne flyktet tilbake til Italia. 

Sosialismen i 1945 førte til store utvandringer til Amerika og Australasia. Etter 2. Verdenskrig ble den tradisjonelle dyrkingen av oliven og fiskerøkonomien nokså avløst av tung industri, noe som førte til en delvis avfolkning av landdistriktene. Ankomsten av utenlandske turister på pakkereiser på 1960-tallet gjorde kystområdene til populære ferieområder og skapte en hel ny industri. 

Etter oppløsningen av republikken Jugoslavia i 1992 led Dalmatia like mye som andre områder i Kroatia etter krigens etterskjelv. Men det tok ikke mange årene før freden senket seg i landet og brakte turistene tilbake til de populære områdene, spesielt ved kysten. Motorveien som ble lagt opp mellom Zagreb og Split i 2004 plasserer dessuten kysten innenfor kjøreavstand fra Sentral-Europa og fremmer på den måten områdets posisjon som populær feriedestinasjon for mange europeere. 

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her

Hva sier gjestene i Dalmatia?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 85 anmeldelser