Reiser til Istria

Vidunderlige Istria ved Adriaterhavet i Kroatia har i mange år vært en stor turistdestinasjon. Likevel har denne solrike halvøya beholdt sin originale sjarm. Og nettopp dét er årsaken til at så mange reisende blir hodestups forelsket i området.

Velkommen til Istria med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Kroatia der du bor på håndplukkede hoteller og i ferieleiligheter på ferien din. 

De gamle, små kystbyene med hus som klumper seg tett sammen rundt de smale gatene og kirkens pittoreske klokketårn som høyeste punkt, gir deg en fornemmelse av å være på eventyr i fordums tid, 

Når du beveger deg litt vekk fra kysten, kan du også forvente mye vakkert:  Istrias innland har middelalderbyer på bakketoppene, og de rustikke steinhusene vil utvilsomt sjarmere deg i senk hvis du er på utkikk etter en opplevelse av "det ekte Kroatia". 

Sydlandsk sjarm i de gamle kystbyene

Pula er Istrias største by, og her kan du med fordel tilbringe minst en og gjerne flere dager. Den historiske havnebyen er interessant å utforske, og du kan blant annet se et amfiteater og andre levninger fra romersk tid. De fleste spennende severdighetene kan nås med en kort busstur fra Pula, så byen ligger svært sentralt for deg som vil oppleve Istria. 

Stikk også innom de nydelige resort-byene Rovinj og Novigrad der du finner brosteinsbelagte torg, hus der skoddene på sydlandsk vis blir lukket for å skjerme for solen, og bakgater fulle av rent tøy som henger til tørk. Dette er gode eksempler på hva vi mener når vi sier at Istrias grunnleggende sjarm, også i kystbyene, har blitt bevart til tross for meget omfattende turisme i sommerperioden. 

De mest forlokkende stedene å bade i Istria er de mange små buktene i Dalmatia, der du kan få fornemmelsen av å være utenfor allfarvei på din egen bounty-strand (men uten den silkemyke, hvite sanden da de fleste strendene i Kroatia er småsteinsstrender).

Istria for den matglade

Småbyer, et kupert, frodig landskap og et stort, spennende utvalg av gårdsrestauranter som serverer kroatisk, landlig kost med tydelige toner av Middelhavet og Italia, i Istria er du så godt som garantert en nytelsesferie. De berømte lokalrettene er basert på Istrias lekre, lokale råvarer, og når du smaker på dem vil du forstår hvorfor Istria faktisk er et reisemål i toppklassen når det gjelder gastronomi. Her kan du få smaksopplevelser som kan minne om dem som venter deg på noen av de beste spisestedene i Nord-Italia.

Istria er blant annet kjent for noen av de beste olivenoljene som kan oppdrives, delikatessen hvite trøfler, smakfulle asparges og himmelske retter med fisk og skalldyr. Smak også de lekkert tilberedte, lokale pastarettene og unn deg litt lokalprodusert skinke, ost og et glass rødvin til.

Som du sikkert vet, er hvite trøfler en delvis sesongbetinget nytelse, så hvis du vil få med deg den luksuriøse opplevelsen, er det best å besøke Istria i perioden september til desember. Enkelte svarte trøfler kan oppdrives hele året rundt, og det er en viss forskjell på prisen mellom de forskjellige typene. I oktober kan du også få med deg feiringen av "Trøffeldagene", en begivenhet som finner sted i Livade. Her ligger også en av Istrias best kjente restauranter, Giancarlo Zigante. 

Istria i Kroatia kan minne om Italia

Når vi nevner Italia i sammenheng med Istria, er det ikke bare fordi gastronomien her bærer klare likheter med den italienske: Istria har en interessant og komplisert historie og kultur der Italia spiller en betydelig rolle. Italia okkuperte hele Istria fra 1918 til 1945 da tidligere Jugoslavia tok over halvøya. Tradisjonelt bodde italienerne i regionens store byer, mens kroaterne bodde på landet. Etter 2. verdenskrig ble mange italienere utvist fra Kroatia, men italiensk er fortsatt et særdeles utbredt språk her på denne kulturelt brokete, istriske halvøya.

Gled deg til en avslappende ferie med Escapeaway i spraglete og vakre Istria – et reisemål for gourmeter, livsnytere, historieinteresserte og deg som simpelthen bare vil oppleve en spennende kroatisk region og koble av i vakre omgivelser. 

Bestill pakkereise eller "kun hotell" i Istria

Med Escapeaway kan du reise til Kroatia på pakkereise med fly, hotell og evt. bilutleie, eller du kan velge å selv arrangere transporten og bestille "kun hotell". Uansett om du vil bestille en pakkereise til Istria eller opphold på et eller flere hoteller, er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss for gode råd og tips til ferien din, og vi gjør oppmerksom på at hvis du reiser med Escapeaway tilbyr vi valgfri avreisedato og reiselengde.

Vil du se priser på reisen din eller hotell-oppholdet ditt ,bruker du bare søkemotoren til å skrive hvilken periode du ønsker å reise til Kroatia og antall personer i reisefølget. 

Listen over hoteller og feriehus i Istria nedenfor består utelukkende av håndplukkede overnattingssteder, og du kan lese mine personlige hotellbeskrivelser, hotellanmeldelser fra andre gjester, se bilder, se hotellets beliggenhet på kartet og mye med ved å klikke "les mer". 

God ferie i Istria i Kroatia med Hideaways Reiser. 

Hilsen Marie

Reisemål i Istria

 • Porec
  10 hoteller
  Den hyggelige havnebyen Porec ligger på vestkysten på den istriske halvøya. Her finner du en hyggelig bykjerne med gode resturanter, små, lokale butikker og et livlig nattliv. Porec byr også på gode sandstrender og historiske severdigheter.
 • Rovinj
  7 hoteller
  Rovinj er Istrias absolutt mest sjarmerende kystby – og en av Kroatias siste, ekte fiskerbyer. Her er det livlig og trivelig med, med behagelig kystklima og en avslappet atomsfære.
 • Medulin
  2 hoteller
  Medulin er en familievennlig ferieby på sørspissen av Istria. Her er alt du trenger for å nyte en avslappende ferie. I tillegg til å nyte det varme klimæt kan du enkelt utforske halvøyas severdigheter på en tur til Medulin.
 • Pula
  2 hoteller
  Kystbyen Pula er beliggende på den istriske halvøya og rummer en del kultur og historie, med arven fra den romerske kulturen. Her finner du et avslappende miljø med hyggelige gater og en havnepromenade. Du finner også vakre kyststrekninger med ... fine sandstrender. Les mer
 • Fazana
  1 hotell
  Tidligere var sardinfiske levebrødet i Fazana. I dag er den lille fiskerlandsbyen blitt et populært reisemål takket være de fantastiske strendene og vakre beliggenhet med flere av Istrias største severdigheter innen kort avstand.
 • Motovun
  1 hotell
  Motovun er en av Istrias vakreste middelalderlandsbyer. Fra gamlebyen har du mange vakre utsikter over dalens frodige trøffelskoger og vingårder, som du kan utforske på fotturer eller sykkelturer. Samtidig har du de mange sjarmerende byene og ... strendene ved kysten innen rekkevidde. Les mer

Populære hoteller i Istria

Kroatia, Istria, Porec
9,1
Fantastisk
14233 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 58 km
 • Nærmeste strand: ca. 300 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Istria, Rovinj
9,7
Fantastisk
1301 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 39 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Istria, Rovinj
9,2
Fantastisk
5290 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 39 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de mange severdighetene du kan oppleve i Istria. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på den kroatiske halvøya, eller om Kroatia generelt, anbefaler jeg å lese vår reiseblogg, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Pula

Pula – eller Pola – ligger på den sørlige delen av Istria-halvøya, og er den største byen i Istria-lenet, som omfatter det meste av Istria-halvøya. Byen har omkring 60.000 innbyggere og har vært Istrias administrative sentrum siden antikken.

Byen er kjent for skipsbygging, vinproduksjon, fiske – og nå også for turismen. Blant dens største severdigheter er de mange romerske ruinene i byen, hvorav amfiteateret – Pula Arena – som er den mest berømte. Amfiteateret er et av de best bevarte romerske amfiteatrene i verden, og brukes i dag til sommerfilmfestivalen. Dessuten er det et av de største bevarte amfiteaterne i verden, faktisk det sjette største.

Andre viktige romerske ruiner i byen inkluderer triumfbuen – Serbiusbuen – som var en hyllest til den romerske Sergia-familien, templet Augustus som er dedikert til Romas gudinne Roma og Roms første keiser Augustus, byportene Hercules og Porta Gemina, samt restene av de to romerske teatrene.

I tillegg byr byen på blant annet Det istriske arkeologiske museet, som viser gjenstander fra forhistoriske tider til middelalderen, Akvarium Pula, det største akvariet i Kroatia, og Pula-katedralen, som sammen med den Eufrasiaus-basilikaen i Porec er bispesete for den katolske kirken i Istria.

Rovinj (eller Rovigno)

Rovinj – eller Rovigno på italiensk (begge versjoner er offisielle) – ligger på den vestlige siden av Istria-halvøya. På grunn av den maleriske beliggenheten ved kysten, de bratte brosteinsbelagte gatene og  mange vakre hus og piazzaer (torg), er byen blant de mest populære og besøkte byene i Istria, spesielt om sommeren, hvor noen nok mener at byen kanskje får litt for mange besøkende.

Byen, som har om lag 15.000 fastboende innbyggere, er kjent for sin livlige fiskehavn og turismen, som har blitt byens viktigste næring de siste tiårene. 

Blant de store severdighetene i Rovinj er Eufemia-basilikaen, som har blitt et landemerke i byen der den ruver med sitt 60 meter høye klokketårn over den gamle delen av byen. Du har også de 19 øyene som utgjør Rovinj-øygruppen, ruinene til Monkodonja-festningen fra 1800–1200 f.Kr., og Rovinjs bymuseum, plassert i et barokkpalass fra 17-18. århundre som inneholder både ny og gammel kroatisk kunst, samt etnografiske og arkeologiske samlinger.

Porec

Porec, som ligger på den vestlige delen av Istria-halvøya, er en nesten 2000 år gammel by. Sammen med Rovinj utgjør den det mest besøkte turistområdet i Istria. Byen har omkring 12.000 innbyggere, og er mest kjent for å romme Eufrasius-basilikaen fra det sjette århundre, et godt eksempel på tidlig bysantinsk arkitektur, og som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1997.

I tillegg til den berømte basilikaen, byr Porec på sporene etter gammel romerske byplanlegging. Dermed er de to romerske hovedgatene Decumanus og Cardo Maximus fortsatt bevart i sin opprinnelige form – og byen har også et opprinnelig romersk torg kalt Marafor. I tillegg kan du finne hus fra romansk tid og noen vakre venetianske villaer i gotisk stil.

Hum

Hum, som ligger på den sentrale delen av halvøya Istria i en høyde på 349 meter, er offisielt utropt til å være verdens minste by. Byen har kun 21 innbyggere – eller hadde det i hvert fall siste gang det ble foretatt en en telling av byens innbyggere (i 2011).

Byen, som første gang ble omtalt skriftlig i 1102, er – delvis – bygd inn i gamle forsvarsmurer. Den har et klokke og klokketårn fra 1552, som akkurat som de gamle murene utgjorde byens vern mot invaderende fiender, samt en sognekirke fra 1802 med et av de eldste eksemplene på litterær skiftkultur i Kroatia.
 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noe fakta og informasjon om Istria, for eksempel øyas geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspirasjon til ferien din i dette kroatiske reisemålet. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. 

Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi og befolkning

Istria er en halvøy som ligger mellom Kvarnerbukten og Triestebukten. Halvøya, som er den største halvøya i Adriaterhavet, er delt mellom tre land; Kroatia, Slovenia og Italia. Imidlertid ligger det meste av arealet – så mye som 89% – på den kroatiske siden av grensen. 

Blant de største byene i den kroatiske delen av Istria er Pula (Pola), Porec (Parenzo), Rovinj (Rovigno), Pazin (Pisino), Labin (Albona), Motovun (Montona), Buzet (Pinguente) og Buje (Buie).

Istria er tradisjonelt et etnisk, kulturelt og språklig lappeteppe, hvor både kroatisk, slovensk, italiensk og østerriksk påvirkning har gjort seg gjeldende i de ulike delene av halvøya gjennom historien. I den kroatiske delen viser studier i 2011 at om lag 70% av befolkningen er kroatisk, mens ca 6% er italiensk, 3,5% serbisk, 3% bosnisk, 1% albansk og 2% av befolkningen oppga ikke sin nasjonalitet. 12% definerte seg som «Istriarere», snarere enn med nasjonalitet, og de siste 2% er nasjonaliteter som utgjør mindre enn 1% hver.

Klima og vær

Klimaet på den halvøya Istria avhenger helt av hvor du er på halvøya. Klimaet veksler fra kontinentalt, til middelhavsklima og kystklima. Den sentrale delen av halvøya ( f.eks. i byen Pazin) er det kontinentalt klima, mens den vestlige og sørlige kysten (Rovinj og Pula) har middelhavsklima og østkysten ( Labin og Opatija) har middelhavsklima med en anelse kystklima.

De varmeste områdene på den kroatiske delen av halvøya er Pula og Rovinj, mens det kaldeste området på den kroatiske delen av halvøya inkluderer Pazin.

Den heteste måneden for Istria generelt er august, med en gjennomsnittstemperatur på 25 grader, etterfulgt av juli med 24 grader og september med en gjennomsnittstemperatur på 23 grader, mens februar og mars er de kaldeste månedene av året med 11 grader, etterfulgt av januar med en gjennomsnittstemperatur på 12 grader.

Historie

Istrias tidligste historie forsvinner i historiens tåke, men det er kjent at områdets navn – Istria (Histria) – stammer fra navnet på den illytriske stammen, kalt Histri, som bodde i området i romertiden. Den greske historikeren Strabo (64 eller 63 f.Kr. – 24 e.Kr.) nevnte dem i sine verker og tilskrev dem til byggingen av områdets tidlige festninger, kalt castellieri. Romerne betraktet dem en hardfør gruppe pirater som forsvarte seg forbilledlig, takket være Istrias steinete kyst. Dermed trengte romerne to militære kampanjer for å beseire dem, og det var først i 177 f.Kr. at romerne fikk bukt med dem. 

Etter det Vestromerske imperiets fall i 476 ble området hjemsøkt av ulike inntrengere, inkludert gotere, bysantinere og avarere.

I 751 ble området annektert av kongedømmet Lombardia, og deretter av det frankiske riket i 789.

Siden falt området i hendene på hertugene av Karantania, Merania og Bayern, samt patriarkatet Aquileia, før de ble en del av Republikken Venezia i 1267. 

Den sentrale delen av Istria, rundt byen Pazin, ble en del av det tysk-romerske riket i det 14. århundre. Og i 1797 ble de tidligere venetianske delene av halvøya også en del av det habsburgske området, som nå kalte seg keiserriket Østerrike. 

Etter det østerrikske nederlaget til Napoleon i den tredje koalisjonskrigen (1803-06) ble området en del av kongeriket Italia (1806-10), og det første franske keiserriket (1810-13). I 1814, og frem til 1918, returnerte området til østerrikske hender igjen.

Med første verdenskrig og oppløsning av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble området en del av Italia fra 1919 til 1947. 

Etter andre verdenskrig ble området en del av Jugoslavia (Den Sosialistiske Føderale Republikken Jugoslavia) og forble på jugoslaviske hender til republikkens oppløsning i de jugoslaviske krigene i 1991. 
 

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her

Andre linker

Hva sier gjestene i Istria?

8,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 12 anmeldelser