Reiser til Kvarnerbukta 

Kan du holde på en hemmelighet? Nei, det kan vi neste ikke forvente, i og med at vi ikke klarer det selv.  Vi er helt nødt til å fortelle deg om et av de skjønneste og mest urørte stedene du kan feriere i vakre, imøtekommende Kroatia. Stedet heter Kvarnerbukta, og tror det eller ei, masseturismen har ennå ikke funnet veien hit.

Opplev det autentiske Kroatia med Escapeaway

Ubebodde øyer, sjarmerende, gamle kystbyer, vuggende båter i turkisblått vann, delfiner og blomster i alle farger. Dette er essensen av Kvarnerbukta i Kroatia. Vi har funnet noen av de beste, mest personlige og karakterfylte hotellene, hvor stemningen, kvaliteten, detaljene, og ikke minst deg som feriegjest, blir tatt godt vare på. 

Gled deg til badeferien i urørte omgivelser 

Man kan nesten si at våre hideaways i Kvarnerbukta er hideaways i et eneste stort "hideaway". For selv om Kroatia er et meget populært feriemål, så er Kvarnerbuktas mange attraksjoner fremdeles relativt uoppdaget. 

Dette er overraskende med tanke på at det nettopp er her du kan du ta tidenes badeferie i et herlig klima med fortreffelig mat og vin til lave priser og med vel bevarte minner fra fortiden og fantastiske naturopplevelser. Kan det bli bedre?

Smak på champagne fra havets bunn 

Hopp for eksempel ut i det krystallklare havvannet utenfor den naturskjønne øya Krk (nei, vi har ikke glemt en vokal – uttalen gir deg en liten språklig utfordring på ferien), som ligger like ved kystbyen med samme navn. La kroppen gli gjennom det avkjølende saltvannet, og gled deg til å utforske øyas brosteinbelagte gater, tårn og vollgrav. 

Når du plutselig skulle trenge en forfriskning, må du ikke gå glipp av  et glass av den lokale "hav-champagnen", som er gjæret i flasken på havets bunn. Dette er livsnytelse på høyt nivå! 

Seil mellom dansende delfiner i Kvarnerbukta 

Hva med en seiltur til øya Lošinj ? Båten legger til i byen Mali Lošinj, som rett og slett kalles "den parfymerte hagen" av innbyggerne. Her kjenner du duften av grantrær og rosmarinbusker selv før båten legges til kai. Mali Lošinj er berømt for nettopp disse duftene av planter og urter, samt for de nydelige pastellfargede husene som omkranser den hesteskoformede havnen.  

Den kroatiske regjeringen har utnevnt havet rundt Lošinj til et naturreservat. Her kan du ofte se delfiner svømme lekende rundt. Faktisk så lever det flere enn 120 stykker i dette området. Det er flere operatører i området som tilbyr delfineksursjoner, det anbefales på det sterkeste!

Vil du se delfiner er det også muligheter ved øya Cres, men ingen garanti. Men tar du deg en dukkert med snorkel og maske, kan du være rimelig sikker på at du får oppleve fascinerende, fargerike sjøstjerner.  

Kroatisk mat setter prikken over i-en 

På øya Cres kan du også, som på de fleste andre øyene i Kvarnerbukta, innta en god fiske- eller skalldyrbasert middag med utsikt over havet. 

Fisk og skalldyr er noe av den beste maten denne delen av Kroatia kan tilby. Prøv risottoen med skalldyr, eller de kjente "Kvarner-scampiene" – store reker servert i en velsmakende tomat- og hvitvinssaus. Kvarnerbuktas øyer og kystbyer har generelt et stort utvalg av gode restauranter, hvor kvaliteten langt overgår hva du ville forvente til så rimelige priser. 

Bestill reise med Escapeaway til Kvarner-bukta

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemotoren til å booke en enkel og sikker reise til Kvarner. Velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, f.eks. til Rijeka flyplass i Kroatia. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller ved Kvarnerbukta, og med mulighet for å supplere med en leiebil – alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Escapeaway er medlem av Reisegarantifondet, og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

>> Les også om reiser til Dalmatia
>> Se utvalgte luksushoteller i Kroatia her

Reisemål i Kvarner

 • Gjesteanmeldelser 9,5
  Opatija
  9 hoteller
  Vakre Opatija er et av Kroatias eldste reisemål, hvis idylliske beliggenhet og behagelige klima allerede på 1800-tallet tiltrakk det østerrisk-ungarske aristokratiet. Reiser du i dag til Opatija, fornemmer du at byen stadig har et strøk av modernitet ... over seg. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Krk
  En perlerekke med strender, sjarmerende kystbyer og ikke minst et solrikt middelhavsklima gjør Kroatias største øy, Krk, til et av de mest attraktive reisemålene i Kvarnerbukten. På denne idylliske øya kan du både nyte avslappende strandliv, ... dra på sightseeing, og ikke minst oppleve det ekte kroatiske kjøkkenet. Les mer
 • Den kroatiske øya Losinj er det perfekte reisemålet hvis du trenger å slappe av og finne roen. Her venter det deg sjarmerende bukter med gode strender og høye palmetrær som kan gi litt skygge på de varmeste sommerdagene.
 • Novi Vinodolski er en av de små sjarmerende kystbyene i Kvarnerbukta, som inviterer deg til en avslappende ferie på det varme Adriaterhavet. Her har du et godt utvalg av både strender og spennende utfluktsmål innen rekkevidde.

Populære hoteller i Kvarner

Kroatia, Kvarner, Mali Losinj
9,8
Fantastisk
228 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 105 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant
Kroatia, Kvarner, Baška
9,2
Fantastisk
2823 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 44 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kroatia, Kvarner, Opatija
9,7
Fantastisk
910 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 40 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter 

Her er noen få av de mange severdighetene som Kvarnerbukta i Kroatia kan tilby. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Kroatia, kan du lese bloggen vår om reiser. Her kan du finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Krk

Krk er med sine 405 kvadratkilomter den nest største øya i Kvarnerbukta, kun overgått av naboøya Cres. Den er også den mest befolkningsrike av de adriatiske øyene med rundt 20.000 innbyggere. 

Blant øyenes største severdigheter er Baškatavlen (Bašcanska ploca på kroatisk), en steintavle som stammer helt tilbake til 1100-tallet. Den ble risset med glagolitisk skrift på gammel kroatisk. Selv om tavlen ikke er den eldste av sitt slag, anses den som en kulturskatt og en milepæl i det kroatiske språkets utvikling. Dette er grunnen til at den ofte blir kalt "den kroatiske litteraturens fødselsattest". 

Andre severdigheter er middelalderbyen Vrbnik, med sin spektakulære beliggenhet på en kjempekalkstein 50 meter over Adriaterhavet. Få også med deg klosermuseet på den lille øya Kosljun ved siden av Krk, som kun er bebodd av en flokk fransiskanermunker. Disse munkene råder over et bibliotek med hele 300.000 skrifter, der noen av skriftene er like gamle som klosteret selv. Vi må heller ikke glemme katedralen på Krk, Katedrala uznesenja blažene Djevice Marije eller Krcka katedrala på kroatisk, som er fra det femte eller sjette århundre. 

Opatija

Opatilja, sørvest for Rijeka, er berømt for sin 12 kilometer lange strandpromenade som har gitt den tilnavnet "Adriaterhavets Nice". Den er også omringet av nydelig laurbærskog.

Byen, som har den lengste turisttradisjonen på den østlige kysten av Adriaterhavet, utmerker seg med følgende severdigheter: St. Jackobs kirken, som ligger i parken Park Svetog Jakova, statuen "Jomfruen med magen", som er blitt et kjennetegn for byen, og som opprinnelig skulle promovere en kunsterpaviljong, byparken Angiolina med eksotiske planter fra hele verden, og den neoromantiske kirken Jomfru Maria Bebudelseskirke (Marijina Navještenja på kroatisk), som ble berømt for sin praktfulle grønne kuppel. 

Lošinj

Lošinj er en av de minste adriatiske øyene med et areal på kun 74 kvadratkilometer, men til gjengjeld rommer øya kanskje den mest interessante severdigheten blant alle øyene i Kvarnerbukta. 

Det er snakk om Apoxyomenos-museet i Kvarnerpalasset på havnefronten i byen Mali Lošin. Her kan du se en av de mest spektakulære arkeologiske oppdagelsene som ble gjort i den sørøstlige delen av Europa i de siste årene. Den nesten to meter høye greske bronsestatuen, som forestiller en atlet, ble funnet i 1996 av en belgisk fritidsdykker på 45 meters dyp i Kvarnerbukta. Det menes at den stammer fra det første eller andre århundre før vår tidsregning. 

Rijeka

Rijeka er Kroatias tredje største by, med sine rundt 130.000 innbyggere. 

Byen er berømt for sin tradisjon av skipsbyggeri, sitt gamle universitet (som teknisk sett stammer fra 1973, men som har røtter helt tilbake til et teologisk fakultet i 1632), nasjonalteateret og operahuset Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka (grunnlagt i 1765). Byens strategiske plassering har brakt makthavere som blant annet ungarere, italienere og kroatere, noe som gir byen en utrolig variert og livlig historie. 

Som nevnt er nasjonalteateret og universitetet store severdigheter i området, i tillegg til en romersk port (pretorium), Rijekas katedral (grunnlagt i 1638), Modellopalasset (grunnlagt i 1885), og restene av Europas første torpedofabrikk – Tvornica "Torpedo", som skapte de første selvstyrte torpedoene i 1866. 

Informasjon og fakta

Her er litt fakta og informasjon om Kvarnerbukta, som kanskje kan være en inspirasjon på reisen din til den populære kroatiske feriedestinasjonen. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon, kan du besøke bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi 

Kvarnerbukta er en bukt i de nordlige delene av Adriaterhavet, mellom halvøyene Istria og det nord-kroatiske fastlandet.

Bukta er kjent for sin dybde, som gjør det mulig å ha en havn ved byen Rijeka, hvor store lasteskip (såkalte capesize-skip) kan legges til.  Men bukta er nok bedre kjent for å romme noen av Kroatias mest populære ferieøyer, som blant annet Cres, Krk, Pag, Rab og Lošinj. 

Klima og vær

Klimaet i Kvarnerbukta avhenger av hvor i bukta du befinner deg, i en av kystbyene eller på en av de mange øyene. Generelt er det middelhavsklima med kontinentale tendenser, som vil si varme, tørre sommerdager og milde, men mer regnfulle vintre. 

På grunn av stor forskjell i klima på de mange stedene i Kvarnerbukta, får du her et eksempel i form av øya Cres, som ligger i den nordlige delen av bukta ved siden av øya Krk. 

Den varmeste måneden på øya er august med en middeltemperatur på 24,4 grader, etterfulgt av juni med en temperatur på 22,6 grader. Juli har en temperatur på 22 grader, mens den kaldeste måneden i året er januar med en temperatur på 7,9 grader. Like bak kommer februar med en temperatur på 8,3 grader og desember med en temperatur på 9 grader. Den årlige middeltemperaturen ligger på 16,9 grader. 

Det er verdt å merke seg at havtemperaturen ofte er høyere enn lufttemperaturen. Den laveste havtemperaturen i februar ligger på 11,8 grader, etterfulgt av mars med 12,1 grader. Den høyeste havtemperaturen får du i august med 23,6 grader. 

Området hjemsøkes av tre forskjellige vinder; boravinden (nordøstlig vind), siroccovinden (sørlig vind) og mistralvinden (nordvestlig vind). Det blåser mest om ettermiddagen. 

Historie 

Kvarnerområdet i Kroatia er på mange måter kjernen til den opprinnelige kroatiske kulturen. Det var nemlig her på øya Krk at et av de eldste skriftlige dokumenter for det kroatiske språket, Baška-tavlen fra rundt 1100-tallet, ble skapt. Språket ble ofte kalt for "det kroatiske litteraturs fødselsattest". 

Landsbyen Grižane-Belgrad, i nærheten av Novi Vinodolski, var hjemstedet til Julije Klovic. Julije Klovic var en berømt renessanse-miniatyrmaler og illuminator, som ble ansett for å være den italienske renessansens beste illuminator. Hun fikk derfor tilnavnet "miniaturmalernes Michelangelo". 

Det er også i dette området av Kroatia, nær øya Lošinj, at den spektakulære kroatiske utgaven av statuen Apoxyomenos ble funnet. Den nesten to meter høye greske bronsestatuen som forestiller en atlet, stammer fra det første eller andre århundre f.Kr. og ble i 1996 funnet av en belgisk fritidsdykker på 45 meters dyp i Kvarnerbukta. Den har siden mottatt EUs pris for enestående kulturell arv (i 2007), kalt Europa Nostra. 

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her

Andre linker

Hva sier gjestene i Kvarner?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 19 anmeldelser