Reiser til Kvarner

Kvarner rivieraen som ligger oppe med Istria i Kroatia har lenge hatt et godt rykte som reisemål. 

Kvarner med øyene Cres, Krk, Lošinj og Rab, er regionen som med et variert klima og vegetasjon skaper forbindelser mellom kyst, øyer og fjell. I århundre har Kvarner forent arkitektur og kultur med mange forskjellige tradisjoner. Kvarner utgjøres av Rijeka-rivieraen, Vinodol-kysten og Velebit-kystlinjen helt til Karlobg. Kvarnerbukten er beskyttet av Mount Ucka fra nordvest som er en stor fjellkjede som strekker seg til en annen Velebit, beliggende i sørøst. 

Kvarner og Kvarnerøyene danner en region med en bred fjord med byene Rijeka, Opatija, Crikvenica, Novi vinodolski og øyene Krk, Lošinj, Cres og Rab. Takket være dens geografiske beliggenheten kan mange severdigheter oppleves her. På den ene siden betyr havets nærhet at det er et bredt utvalg av feriehus i Kvarner med hotell, leiligheter, camping, bungalows og annet. På den andre siden er det kun 20 km unna kysten til skiløyper på Platak og i Gorski Kotars regionen, hvor innkvarteringsmulighetene derfor henvender seg til reisende som ønsker seg en aktiv ferie. Kulinarisk har du også en ganske variert ferie i vente, med alt fra fisk og skalldyr til kastanjer kalt "maruni", frukter og vilt. 

Opatija 

Opatija er en av de mest populære feriebyene i Kroatia og den mest kjente på Kvarner rivieraen. Den har også en kyststrekning ved den østlige delen av Adriaterhavet som har lengst tradisjon for turisme. Folk har reist hit på ferie siden viktorianske tider, da området tiltrakk samfunnets øverste klasser. 

Venetianerne bodde i dette området i mer enn 500 år, noe som avspeiles i bygnigner og hus som er dekorert i delikate nyanser av brunt og kryr av terrakottafliser på taket. Mange av disse bygningene har gjennomgått en fullstendig renovering og er nå innrettet som luksuriøse hotell, hvor det ikke er gått på kompromis med bygningens individuelle viktorianske karakter. 

Utover selve fastlandet byr Kvarner på adskillige øyer som alle er slående vakker på hver sin måte. Grønn og frodig eller steinete og dramatisk, og noen har fremdeles sandstrender, som ellers ikke er så normalt i Kroatia. 

Opatija er med god grunn kjent som "Adriaterhaves Nice". Spektakulære yachts vugger ved kaien i de mange marinane hvor det er gode muligheter for å slå seg ned på en kafè eller resturant og betrakte livet ved vannet.

Havet her er utrolig klart og utmerket for svømming. For de som nyter en spasertur, strekker Lungo Mare seg 12 km fra Preluka til Lovran. En utrolig fin kysttur spør du meg. 

Severdigheter

Risnjak nasjonalpark

Denne skog- og fjellrike nasjonalparken, som ligger tett på byen Rijeka, er oppkalt etter lossen, som lever her. I dette området kan du oppleve et valg av dyrearter og en rik flora. Dyrene som holder til her er blandt annet: brun bjørn, villkatt, los, rådyr, hjort og ørn. Skogens storhet, det spesielle karslandskapet, kildene og de vakre utsiktene tiltrekker seg fjellbestigere og andre naturelskere. 

Fankopans borg 

Fankopans slott - Frankopanerne var en av de viktigste familier i kroatisk historie, både politisk og kulturelt. I middelalderen oppførte de mange borger til beskyttelse av byen. En av disse kan du besøke på den sørvestlige kysten av øya Krk, som er en av de eldste byene ved Adriaterhavet i Kroatia. 

Bašcanska ploca

Bašcanska ploca - er det første kroatiske dokumentet skrevet på glagolitisk (det eldste slaviske alfabetet), hvor også kongen Zvonimir nevnes. Det betraktes som det opprinnelige kroatiske språket. Dokumentet ble funnet i 1851 i kirken St. Lucy i Jurandvor. 

Nasjonalparken Plitvicesøyene

Nasjonalparken Plitvicesøyene er sansynligvis den mest kjente kroatiske nasjonalparken. Den er på UNESCOs verdensarvliste takket være sin enestående naturlige skjønnhet i form av 16 større og et par mindre sjøer, samt mange vannfall som forbinder disse. Nasjonalparken Plitvice er også rik på grotter, kilder og har en rik vegetasjon og dyreliv. 

Nasjonalparken Paklencia og Nord Velebit

Nasjonalparken Paklencia og Nord Velebit utgjør kanskje den mest attraktive delen av Velebit fjellkjede. Velebit har noen av de høyeste fjelltoppene i Kroatia. I denne relativt lille delen finner vi vakre huler samt attraktive steder som Anica Kuka. Nord Velebit er den yngste nasjonalparken i Kroatia (1999). Området ble utpekt som en nasjonalpark på grunn av sine karst-fenomener (hvor kalksteinunderlaget når opp til overflaten), enestående biologisk mangfoldighet og utsøkt vakker natur på et relativt lite område. Inntil nå er det blitt oppdaget mer enn 150 huler, hvor av den mest berømte er Luke`s hule (Lukina jama), som ble oppdaget i 1992. 

Kvarner festival

Kvarner Festival har siden 2008 tiltrukket en rekke berømte klassiske musikere fra hele verden og oppnådd internasjonal anerkjennelse som en av de begivenheter i den europeiske kulturkalenderen man bør oppleve. 

De mange øyene 

Her er det masse av småøyer som Rab og Cres, som inviterer til eventyr og gode muligheter for å dyrke vannsport og snorkle. De fleste hotellene ligger på vakre promenader og har alle en vidunderlig havutsikt. 

Rab kan lett gå hen og bli det neste ferie-hotspotet i Kroatia, da den har en stemning litt som i Dubrovnik, men bare mye mindre overfylt. Om sommeren er det adskillige seilregatter, moteshows og andre kulturelle arrangementer. 

Reiser til Kroatia

Les mer om Kroatia og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kroatia her

Reisemål ved Kvarner

  • Opatija
    4 hoteller
    Vakre Opatija er et av Kroatias eldste reisemål, hvis idylliske beliggenhet og behagelige klima allerede på 1800-tallet tiltrakk det østerrisk-ungarske aristokratiet. Reiser du i dag til Opatija, fornemmer du at byen stadig har et strøk av modernitet ... over seg. Les mer