Reiser til Kypros

Lengst ute i det østlige Middelhavet, omtrent midt mellom tre kontinenter, ligger Kypros. Øya kalles også Afrodites øy etter kjærlighetsgudinnen Afrodite i gresk mytologi, som ifølge legenden ble født av havskummet og ført til Kypros' kyst på et muslingskjell. Velkommen til solfylte Kypros med sin fantastiske natur og rike historie.

Escapeaway er spesialister på reiser til Kypros, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller ferieleiligheter. Vi vet hvor du finner de skjulte perlene.

 

Kypros er én i perlerekken av middelhavsøyer som solhungrige nord-europeere valfarter til om vinteren. Du forbinder den sannsynligvis med turistbyer, hvor suvenirbutikker ligger ved siden av turistrestauranter og kjemper om plass på torget ved strandpromenaden.

Ja, et slikt scenario kan du finne her, men du kan også finne det ekte Kypros. Vi i Escapeaway har nøye plukket ut de spesielle hotellene og ferieboligene hvor vi vet at du vil få den beste og mest genuine opplevelsen.

 

En reise i tid 

Jeg er glad i å nyte sol, strand og basseng, men er det noe jeg elsker å gjøre på ferie, så er det å utforske gamle byer, historiske borger, kirker og høre om et lands eller områdes historie. Derfor er Kypros det perfekte stedet for meg. 

Her får jeg historie for alle pengene! Kypros har vært underlagt Alexander den Store, Romerriket, bystaten Venezia, tyrkere og engelskmenn før det ble en selvstendig stat på 60-tallet. Men dette skjedde ikke smertefritt, da det var store konflikter mellom de to befolkningene av henholdsvis gresk og tyrkisk avstamning. En konflikt som har pågått i mange hundre år, og som dessverre fremdeles lever i beste velgående. I dag er øya delt i en gresk og en tyrkisk del, selv om den samlet er anerkjent som republikken Kypros

Kypros er som et levende museum, en skattkiste av severdigheter som følge av dens turbulente historie og dens strategiske plassering ikke langt fra Det hellige land. Øya har vært et naturlig stopp for mange korsfarere som blant mange andre inkluderer Rikard Løvehjerte og danske Erik Eiegod, som døde i Paphos i 1103 og ligger begravet den bysantinske domkirke.

Mange bibelske personer har besøkt Kypros i kortere eller lengre tid, og en av de mer interessante er Lasarus, som Jesus vekket fra de døde. Han ble fordrevet fra Palestina, satt ut i en båt og strandet på Kypros, der han levde i 30 år i byen Larnaka før han møtte sitt endelikt. På stedet der han ble begravet ble St. Lasarus-kirken oppført, som i dag er en av byens største severdigheter. 

When in Rome...

... do as the romans do! Greit, jeg var ikke i Roma, men ordtaket passer fint på Kypros også. Og jeg gjør som de lokale og oppsøker spisestedene som kyprioterne selv frekventerer, for her vet jeg at jeg får den beste maten – det gjelder ikke bare på Kypros, men overalt i Sør-Europa. På Kypros finner jeg en lokal taverna, og det er slett ikke utenkelig at jeg innleder måltidet mitt med et glass ouzo. Det er sikkert godt for magen! 

Jeg kaster meg over meze, som er den kypriotiske versjonen av spansk tapas, og blir belønnet med et hav av lekre småretter som forskjellige oster, oliven, tomater, pølser og mye mer –   krydret og ledsaget av godt, hjemmebakt brød. Den perfekte start på en middag. Eller kanskje den perfekte lunsjen. Hovedrettene er av den tradisjonelle greske sorten med en tyrkisk vri, som moussaka, souvlaki med lam eller gris på spyd med stekte poteter, eller pitabrød med kebab, løk og tomater – alt sammen "godt og heimelaga". 

Men det må selvfølgelig være plass til litt søtsaker også, og på Kypros kan jeg få oppfylt alle mine deiligste drømmer om nøtter, mandler, dadler, aprikoser m.m. i herlig harmoni med kypriotisk honning. Eller jeg kan kaste meg over lekre tebrød som kadeifi og baklava i kombinasjon med et glass av øyas berømte dessertvin, commandaria, som sies å være verdens eldste vin – en vin som Rikard Løvehjerte visstnok tok med seg hjem til England etter sine mange korstog på 1100-tallet. 

Et deilig klima

Vil du reise den norske sommeren i møte, med dagstemperaturer på rundt 20 grader? Da kan du trygt dra til Kypros allerede i mars, og de påfølgende månedene gjør klimaet det til en sann fornøyelse å oppholde seg på øya. Det er også da øya er flottest og mest frodig. Fra september til begynnelsen av november er temperaturene også behagelige, men da er det mindre frodig etter en tørr høysommer. 

Kypros for alle

Enten du planlegger en ferie for hele familien eller sammen med din kjære, en aktiv ferie med fjellturer og vannsport ved kysten eller avslapning og velvære, så har Kypros alt. Escapeaway ønsker deg Καλως ηρθατε στην Κùπρο (ja, det står "Velkommen til Kypros"), der vi er helt sikre på at du vil få en vidunderlig ferie. 

Reisemål på Kypros

 • Gjesteanmeldelser 8,2
  Ayia Napa
  47 hoteller
  Ayia Napa har noen av de mest barnevennlige sandstrendene på Kypros, men det er ikke kun sjansen til å nyte en avslappende ferie ved det azublå havet som gjør Ayia Napa til et attraktivt reisemål. Badebyen er også kjent for et rikt restaurant- ... og natteliv. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,4
  Protaras
  23 hoteller
  Reis til Protaras hvis du synes en ferie på noen av Kypros beste sandstrender med et hav av fremragende restauranter, barer og kafeer innen kort rekkevidde høres ut som oppskriften på en vellykket reise med familie eller venner. Protaras er ... kjent som et fredeligere reisemål enn nærliggende Ayia Napa. Les mer
 • Pafos
  14 hoteller
  Med det subtropiske middelhavsklimæt er Pafos - som ligger på sørkysten av Kypros - perfekt for en strandferie i enhver sesong. Med flere vakre strender langs kysten, et livlig byliv og et historisk sentrum er Pafos ideelt for deg som søker ... sol, sjø og eventyr under den herlige kypriotiske solen. Selve byen går tilbake til neolittiske tider, og bekrefter byens historiske og arkeologiske rikdom. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 7,9
  Larnaca
  10 hoteller
  Larnaca ligger i en liten bukt på Kypros sørlige kyst. Her finner du alt fra en fantastisk middelhavskyst, kulturattraksjoner i verdensklasse og et bredt utvalg av barer, restauranter og nattklubber. Byen tilbyr en forfriskende kombinasjon av ... klassisk kypriotisk kultur og en mer moderne atmosfære. Her er det noe for alle. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,0
  Limassol
  8 hoteller
  Med en blanding av solrike strender og en levende by fylt med restauranter, barer og historiske severdigheter er Limassol det perfekte reisemålet, enten du vil på en romantisk ferie for to eller en artig familieferie.
 • Polis
  3 hoteller
  Polis er en av Kypros mer fredelige destinasjoner. Den familievennlige byen på nordvestkysten av øya er et ekte lite ferieparadis, der du og familien kan rusle på fantastiske strender eller utforske vakre naturstier, fargerike butikker og deilige ... restauranter. Les mer

Populære hoteller på Kypros

Kypros, Larnaca
8,8
Meget bra
1795 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 6 km
 • Nærmeste strand: ca. 200 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kypros, Polis
9,5
Fantastisk
794 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 34 km
 • Nærmeste strand: ca. 15.9 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Kypros, Ayia Napa
9,3
Fantastisk
1165 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 59 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.4 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Mat og drikke

Det kypriotiske kjøkkenet er av naturlige årsaker dypt preget av både det greske og det tyrkiske kjøkkenet. Men med sin strategiske plassering i østre Middelhavet midt mellom øst og vest, og med en fortid som gjenstand for større makters og nasjoners luner opp gjennom historien, er det også andre kulturer som har satt spor i den kypriotiske gastronomien. Midtøstlige, bysantinske, osmanske, katalanske, franske og italienske mattradisjoner har også satt preg på det kypriotiske kjøkkenet og bidratt til dets store mangfold og kreativitet. 

Her har jeg plukket ut et par av de kulinariske spesialitetene som du kan smake på når du er på ferie på Kypros. God appetitt og god tur!

Tzatziki

Tzatziki er en rett som mange nordmenn vil kjenne igjen fra det greske kjøkkenet, der den er en meget populær forrett. Den består av en gresk eller tyrkisk yoghurt blandet med agurk, samt knust hvitløk, salt og grovkornet pepper – og naturligvis tilsatt gresk/tyrkisk olivenolje. 

Tzatziki kan ikke bare spises som forrett, men også som tilbehør til en lang rekke kypriotiske hovedretter, som souvlaki eller moussaka. Som regel spises den også med litt ristet pitabrød til. 

Moussaka

Moussaka er en annen populær rett på Kypros som mange nordmenn vil kjenne igjen fra det greske og tyrkiske kjøkkenet. 

Retten består vanligvis av hakket oksekjøtt, saltede auberginer, knust hvitløk, tomatpuré, skivede poteter, finhakket løk og en krem laget av melk, ost og egg på toppen, som brunes i ovnen i en ildfast form. I noen versjoner utelates aubergine og erstattes av ris eller poteter. 

Retten sies å stamme fra tiden rundt Det osmanske rikets gastronomiske utfoldelser på nåtidens greske territorium. Dermed kommer det greske ordet moussaka av det tyrkiske mousakka, som igjen stammer fra det arabiske ordet musaqa'h

Souvlaki

Souvlaki er enda en populær kypriotisk rett som kan spores tilbake til det klassiske greske kjøkkenet. Retten består av små grillspyd utstyrt med små kjøttstykker, ofte svinekjøtt, men også lam, kylling og noen ganger fisk. Mellom kjøttstykkene har man forskjellige grønnsaker som paprika, løk og tomat. 

Retten betyr "lite spyd" på gresk og menes å ha røtter helt tilbake i mykensk kultur (eller enda tidligere), og serveres ofte med en halv sitron som vris ut over kjøttet og pommes frites på en tallerken. En annen populær måte å servere den på er i et pitabrød med forskjellige sauser, tzatziki og gresk salt. 

Stifado

Stifado er en populær gresk gryterett som finnes i mange forskjellige versjoner; i noen består den av kanin eller hare, i andre av okse- eller lammekjøtt. Felles for alle versjoner er at kjøttet vanligvis serveres med perleløk, hvitløk, tomater, tomatpuré, urter, vineddik, spisskummen, rødvin og kanel. Ofte tilsettes også poteter (sjeldnere ris). 

Finikia

Finikia er små dessertkaker av gresk opprinnelse laget av mel, bakepulver, appelsinsaft og olje. Etter baking i ovnen rulles de i en blanding av kanel, sukker og valnøtter. 

I en annen versjon som også er populær på Kypros, kalt melomakarona, dyppes kakene i sirup, honning, vann, appelsinskall og nelliker etter bakingen, før de rulles i blandingen av kanel, sukker og valnøtter. 

Commandaria-vin

Commandaria-vinen er en ravfarget og søt dessertvin laget av soltørkede druer. Historien til vinen på Kypros strekker seg helt tilbake til korsriddernes tid på 1100-tallet. I bredere forstand strekker faktisk vinens historie seg helt tilbake til de antikke grekerne, som menes å ha produsert og drukket vinen til festlige anledninger. 

Den greske dikteren Hesiod beskrev en lignende vin fra Kypros, laget på soltørkede druer, i år 800 f.Kr. Det har fått noen historikere til å mene at Kypros var det første stedet som produserte vin i Middelhavet. 

Vinen regnes for å være verdens eldste av viner som fremdeles er i produksjon med deres opprinnelige navn i behold. Når det gjelder navnet, stammer det fra regionen på Kypros den blir produsert i, og som ligger ved foten av Troodos-fjellene på den sentrale delen av øya. Her regjerte de berømte korsridderne og regionen fikk derfor et navn som gjenspeilte deres kontroll og autoritet over området (commandaria). 

Ouzo

Den greske nasjonaldrikken ouzo er også en svært populær drikk på Kypros. Det anisbaserte brennevinet kan både serveres før maten (aperitif) og etter maten (digestif), og menes å stamme fra den destillerte spritdrikken kalt tsipouro, hvis røtter strekker seg helt tilbake til klosterstaten Athos (i regionen Makedonia) på 1300-tallet. 

Men den moderne produksjonen av ouzo skjøt først fart etter den greske uavhengigheten i 1832 da Hellas løsrev seg fra Det osmanske riket. Det første ouzo-destilleriet ble grunnlagt i Tyrnavos, i Thessalia-regionen i Hellas i 1856 av Nikolaos Katsaros, som ikke bare var en pionér i ouzo-destilleriets hemmeligheter, men ble også opphavsmannen til den fremdeles berømte Tyrnavou-ouzoen. 

Meze

Når ouzo serveres som aperitif, ledsages den som regel av såkalte meze-retter, som er små forretter som kan være både varme og kalde. Blant typiske meze-retter på Kypros finner du gjerne aubergine-salat, keftedes-kjøttboller, grillet blekksprut, kalamata-oliven med feta, fava-bønner, stekte grønnsaker, hvitløksbrød, hummus og lammekjøttpølser. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Kypros, deriblant landets geografi, befolkning, historie og klima, med den hensikt å tilby inspirasjon til din ferie på øya. Om du vil ha mer inspirasjon til din reise anbefaler jeg at du besøker bloggen vår, der du finner interessante artikler om samtlige av våre reisemål. God fornøyelse og god tur! 

Geografi og befolkning

Kypros ligger i den østre delen av Middelhavet og er den tredje største øya i Middelhavet, kun mindre enn Sicilia og Sardinia. Øya domineres av tre fjellkjeder ved navn Trodoos, Kyrenia og Mesaoria. 

Administrativt er øya inndelt i fire områder. Republikken Kypros, som er en internasjonal regjering og en del av EU, dekker over 60 % av Kypros' areal. Den tyrkiske republikken Nord-Kypros, som kun anerkjennes av den tyrkiske regjeringen, dekker omtrent 33 % av øyas areal. Den FN-kontrollerte såkalte Grønne Linjen (Green Line) dekker over 4 % av øyas areal, og de to britiske områdene Akrotiri og Dhekelia som kun benyttes til militære formål dekker 3 % av øyas totale areal. 

Det bor omtrent 1 142 000 millioner innbyggere på Kypros, derav 77 % er gresk-kyprioter, 18% tyrkisk-kyprioter, og de resterende 5 % som bor på Kypros har annen herkomst. 

Klima og vær

Kypros har et typisk middelhavsklima med varme, tørre somre og milde, men fuktigere vintre. På grunn av de store fjellkjedene som dominerer øya og den lange kystlinjen, vil du oppleve store svingninger i temperatur, nedbør og vindforhold når du er på ferie på Kypros, avhengig av om du er høyt oppe i fjellene eller nede ved havet, eller om du befinner deg langt fra eller tett på kysten. De største nedbørsmengdene er i perioden mellom november og mars, som er øyas regnsesong. 

Kypros har noen av de varmeste somrene i Middelhavet. Den varmeste måneden – med utgangspunkt i hovedstaden Nicosia, som har noen av de høyeste gjennomsnittstemperaturene på øya –  er juli med 33 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av august med 32 grader, mens den kaldeste måneden er januar med 12 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av februar med 13 grader. 

Hvis du vil unngå regndager bør du ikke reise til Kypros i januar, da det er fem regndager i gjennomsnitt, eller november, februar og mars, som alle har tre regndager i gjennomsnitt. 

Historie

De første menneskelige sporene på Kypros kan dateres helt tilbake til rundt 10 000 år før vår tidsregning. Et av øyas eldste spor av menneskelig aktivitet er den forhistoriske byen Khirokitia fra yngre steinalder, som har blitt erklært verdensarv av UNESCO. 

Rundt 3000 år før vår tidsregning oppdaget man at det var rike kobber-ressurser på øya, og utvinningen av kobber ble årsaken til velstanden i tiden fremover. Det er visstnok kobberet som har gitt navn til øya. I hele to omganger ble øya bebodd av grekere fra den berømte mykenske kulturen i løpet av 2000 årene før vår tidsregning. 

Siden har øyas strategiske posisjon gjort den til gjenstand for en lang rekke regionale og internasjonale stormakters luner. Assyrere, egyptere, persere, romere, arabere, franskmenn, venetianere og osmanere har alle hatt kortere eller lengre herredømmer over øya. Kypros sin historie har også et flyktig dansk preg da den danske kongen Erik Eiegod (1056-1103) kom hit på en pilegrimsreise til Det hellige land sammen med sin hustru, dronning Bodil. Han døde i Paphos og ble siden begravet i den bysantinske domkirken. 

I 1914 annekterte britene formelt øya og gjorde den til en kronkoloni, etter at Kypros-konvensjonen som ble inngått i 1878 med Det osmanske riket ble brutt ved begynnelsen av 1. verdenskrig. Et forslag om begrenset selvstyre ble fremsatt av britene i 1954 og akseptert av tyrkerne, men ikke av grekerne, noe som førte til en fem-årig befrielseskrig påbegynt av grekerne. Dermed ble republikken Kypros først opprettet i 1959, garantert av landene Storbritannia, Hellas og Tyrkia. 

I 1963 førte spenningene mellom den tyrkiske og den greske enklaven på øya til en borgerkrig som først opphørte da britene gikk inn i konflikten og fikk forhandlet frem en våpenhvile, da den berømte "Grønne Linje" ble opprettet. Britene satte inn tropper som skulle sikre denne nøytrale sonen mellom de to stridende partene. I 1964 ble konflikten behandlet av FN, og i den forbindelse bestemte de seg for å sende en fredsbevarende FN-styrke til øya som skulle hjelpe britene med å opprettholde freden. Når du besøker Kypros, vil du fremdeles kunne se FN-styrkene befinne seg på øya. 

Hva sier gjestene på Kypros?

8,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 125 anmeldelser