Reiser til Kalopanayiotis

Kalopanayiotis ligger i den frodige Marathasa-dalen i Troodosfjellene rundt 60 kilometer nord for Limassol. Kjører du opp i dalen fra hovedstaden Nicosia er det den første fjellandsbyen du møter på. Den har eksistert siden middelalderen, noe du med det samme vil merke i de stemningsfulle, smale gatene. 

Berømt kloster og kurbad

Like ovenfor Kalopanayiotis på motsatt side av elven ligger Agios Ioannis Lampadistis kloster som sammen med ni andre byzantinske kirker i Troodosfjellkjeden er først opp på UNESCOs verdensarvliste. Faktisk er den lille fjellandsbyen oppkalt etter en av de første beboerne. Panayiotis, som bygget sitt hus nettopp her for å bo tett på klosteret. Det var et fungerende kloster frem til starten av det 19. århundre. Siden har det bare tjent som kirke, men noen bygninger ble også i sin tid brukt som skoler for barna i Kalopanayiotis og nabolandsbyer. 

Det er ikke uten grunn at Kalopanayitotis ofte beskrives som en av de vakreste landsbyene på Kypros. Beliggenheten med de flotte utsiktene og de frodige omgivelsene nær den lille elven er enestående. Her har et velhavende bybarn i de senere årene restaurert og forvandlet mange av de karakterfulle bygningene i det gamle sentrum til hyggelige hotell og feriehus. Det har trukket nye beboere og feriegjester til byen som ellers i likhet med mange andre av innlandets landsbyer i mange år har opplevd av befolkning. Derfor finner du også et par anerkjente resturanter og populære vinbarer i byen. 

De mineralrike kildene ved Kalopanayiotis, som i århundrede ble brukt til kurbad, er også fortsatt noe mange i seg selv reiser hit etter. I sin tid hadde både klosteret og adskillige av byens hus egne kurbad, og i dag ligger det en ettertraktet luksus-spa i byen. Sammen med den stilfulle renoveringen av de vakre, gamle bygningene har det gitt byen nytt liv. 

Utflukter

På grunn av beliggenheten litt oppe i fjellene kan man lure til seg en dukkert nede ved kysten. Men omvendt er det nettopp den litt avsideliggende beliggenheten på sikker avstand av masseturismen ved kysten en av de tingene som gjør Kalopanayiotis til et attraktivt reisemål. Denne idylliske, velbevarte fjellandsbyen er helt ideel for deg som reiser til Kypros for å nyte en avslappende ferie med fokus på kvalitetsopplevelser. 

Når det er sakt er det rike muligheter til å dra på utflukter når du reiser til Kalopanayiotis. Både utforskning av Troodosfjellene og utflukter ut mot kysten kan anbefales. Sett også gjerne en dag av til å besøke hovedstaden Nicosia hvor du som turist både kan besøke greske og tyrkiske sider. 

Vi gleder oss til å by deg velkommen hos Escapeaway Reiser som gjest på et av de håndplukkede hotellene med gode anmeldelser som har funnet veien til våre program. 

Reiser til Kypros

Les mer om Kypros og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Kypros her

Hoteller i Kalopanayiotis