Reiser til Latvia

Latvia er et lite land, men det er til gjengjeld rikt på både natur og historie, og er opplagt som reisemål for en langhelg

Riga i Latvia byr på fantastiske arkitektoniske monumenter, men byr også på et rikt natteliv med en haug av nattklubber og barer. En latvisk legende sier at en gang hvert hundrede år så stikker en djevel opp hodet fra Rigas elv Daugava, og spør om Riga er "parat". Hvis svaret er "ja", så vil den nesten 900 år gamle byen forsvinne ned i elvas dyp.

Hvordan bestiller jeg en reise til Latvia?

Latvia er et av flere nye reisemål du snart kan reise til med Escapeaway. Meld deg på nyhetsbrevet vårt eller følg oss på sosiale medier, og vær blant de første som får beskjed om når vi åpner opp for reiser til Latvia og mange andre spennende land i Europa, f.eks. Irland. '

Latvia - en av Europas skjulte skatter

Men det er ingen fare for at Latvia er klar for å synke enda. Latvia har lenge vært Østersjøens favoritt, men har nå også begynt å tiltrekke seg turister langveisfra da landet har fått rykte på seg for å være en av Europas skjulte skatter. De besøkende setter stor pris på de billedskjønne middelalderlandsbyene, de landlige slottene, museene og parkene, ruiner og festninger, samt et par overdådige palasser. Landet er også populært for sine små, latviske særegenheter som er godt bevart og kommer til uttrykk i håndverk og kultur. 

Geografi

Latvia ligger ved Østersjøkysten og grenser mot Estland i nord, Litauen i sør, Russland i øst og Hviterussland i sørøst. Det kystnære området er stort sett flatt, men lengre inne i Latvia blir terrenget mer kupert og dekorert med skoger og innsjøer. Det finnes rundt 12 000 elver og vanntilløp i Latvia, og den største er Daugava. Havnene i Riga og Ventspils fryser ofte til om vinteren. 

Riga

Riga er Latvias hovedstad og er en av de vakreste byene i de baltiske landene. På en sandslette 15 km fra elva Daugavas utspring er den latviske hovedstaden en stor turistattraksjon, og har fremragende fly-, tog- og veiforbindelser. Riga er rik på historie og kultur med en bemerkelsesverdig samling av bygninger i gotisk, barokk, klassisk og Art Nouveau-stil. I Rigas sentrum finnes den fineste samlingen av Art Noveau-bygninger i hele Europa og området er kommet på UNESCOs verdensarvliste. Den gamle byen inneholder et rikt mangfold av arkitektoniske stilarter, noe Riga-katedralen er det beste eksempelet på. 

Katedralen ble påbegynt i 1211, og har blitt renovert gjennom århundrer, noe som har resultert i en fascinerende blanding av romanske, gotiske, renessanse, barokk og klassiske innflytelser. Katedralens orgel, med nesten 7000 rør, er anerkjent som et av verdens største musikkinstrumenter, og det arrangeres jevnlig konserter i domkirken. 

Historiske bygninger 

Det finnes mange andre historiske bygninger i Riga som vitner om Latvias turbulente historie. Siden byens restaurering etter Andre Verdenskrig har den gamle bydelen vært et beskyttet område. Den ene overlevende byporten er kjent under navnet Svenskeporten, og symbolet på selve Riga er tårnet på St. Peters kirke, som ruver over byen med sine 137 meter. St. Johns kirke i det tidligere dominikanske klosteret ble bygget på 1300-tallet og er en blanding av mange interessante kirker i dette tidligere bispesetet. De fleste bygningene kan dateres tilbake til 1400-tallet og ble bygget i en blanding av romansk og gotisk stil. Den katolske kirken St. Jakob ble bygget i 1226, og er et fint eksempel på en gotisk arkitektur. 

Peter den Stores hage i Riga

Den nydelige hagen Viesturs er som skapt for avslapning. Hagen ble etablert av Peter den Store, som plantet det første treet, en begivenhet som er markert med en minnestein i parken. Alexander-porten, som er inngangen til hagen, ble reist for å markere den russiske seieren over Napoleons hær. Det var dessuten i denne parken at den første latviske sangfestivalen ble arrangert i 1873. Av andre interessante severdigheter kan vi nevne Peter og Paul kirken, som ble bygget på slutten av 1700-tallet av Katharina II. Det finnes kjøpmannsgårder fra middelalderen, som De Tre Brødre, og de 24 lagerbygningene i den gamle bydelen som alle er perfekte eksempler på latvisk arkitektur. Peter den Førstes bopel i nærheten av katedralen har blitt dramatisk endret og ombygget. 

Museer og severdigheter

Riga har flere museer, inkludert Det Historiske Museum, grunnlagt i 1896 og som er å finne i byens slott. I tillegg har du Det Medisinhistoriske Museet samt to gallerier; Museum for Utenlandsk Kunst og Statens Museum for Kunst. Riga Motor Museum forteller historien om automobilens teknikk, og byr på en utstilling av veteranbiler, inkludert sjeldenheter som Stalins og Bresjnevs private biler.

I sentrum av Riga finner du Frihetsmonumentet, Brivibas Piemineklis, som er av stor betydning for det latviske folket. Monumentet ble bygget i 1935 og er en imponerende obelisk med en kvinnelig figur med oppstrakte armer på toppen. I kvinnens hender ser man tre stjerner som representerer de historiske regionene i Latvia: Kurzeme, Latgale og Vidzeme. Monumentet minner om den berømte Frihetsgudinnen i New York, men er langt mindre med sine 42 meter. Statuen er en av de mest fremragende monumentene i Europa. 

Enda en interessant severdighet er krigskirkegården som ble utformet av billedhuggeren Zale, arkitekten Birznieks og landskapsgartneren Zeidaks. Her finner du ca. 200 gravsteder fra Første Verdenskrig, inndelt i tre seksjoner. Ikke langt fra byen finner du et utendørs-museum, nemlig Det Etnografiske Museum. Med bygninger fra hele landet og alt fra trekirker til vindmøller, gir museet et overblikk over den tradisjonelle, latviske arkitekturen fra 1500- til 1800-tallet. 

Kursteder i Latvia

Omtrent 17 km fra den latviske hovedstaden finner du kurstedet Jurmala, som består av 12 små landsbyer, og som strekker seg over 30 km langs Rigabukta ved utspringet av elva Lielupa. Denne delen av Latvias kyst er en særdeles attraktiv feriedestinasjon for alle aldersgrupper. Turistene tiltrekkes spesielt av den friske furuduftende lufta, sola og de endeløse sandstrendene. Ankommer du Jurmala med bil er du nødt til å kjøpe en spesiell billett hvis gebyr går til et prosjekt for miljø- og naturbevarelse. Du kan ankomme området med bil eller tog, og turen tar ca. 15 fra Riga. 

Et annet latvisk kursted er Sigulda, som du finner ca. 53 km fra Riga. Byen har eksistert siden 1200-tallet, og ligger ved den idylliske elva Gauja. Byens attraksjoner er bl.a. slottsruinene og de lokale hulene. Her finner du også Nasjonalparken hvor du kan besøke Truaida-slottet og dets museum, samt en skulpturpark hvor latviske folkeviser kommer til uttrykk i stein. Det er fine steder for skisport om vinteren her, og Sigulda er dessuten et populært sted for seilsport om sommeren. 

Den viktigste bygningen i barokk-stil er palasset i Pilsrundale, som du finner ca. 77 km sør for Riga, nær grensen til Litauen. Denne fine sommerresidensen for hertugene av Kurland ble designet av den italienske arkitekten Rastrelli, som også har designet Vinterpalasset i St. Petersburg. Slottet er bygget i en fremragende blanding av barokk arkitektur og dekorativ kunst i rokokkostil, og er omgitt av hager i stil med dem man finner rundt Versailles. Den omkringliggende parken er perfekt for lange spaserturer. 

Naturen

Naturelskere kommer til å sette pris på den rike floraen og faunaen i regionene Kurzeme, Latgale og Vidzeme, som også er turgåernes favorittsteder. Hele Latvia er fylt med nydelige landsbyer som Bauska, Cesis, Kolka og Talsi, hvor livet generelt følger et svært avslappet tempo midt i de pittoreske landskapene. I nærheten av Kuldiga, ved bredden av Venta-elva, finner du Latvias høyeste fossefall og et populært utfluktsmål for pikniker.

Turistinformasjon

Du kan finne mer informasjon om severdighetene i Latvia på turistbyråets hjemmeside. Her finner du f.eks. en hel del praktisk informasjon om å reise i Latvia, og på turistbyråets hjemmeside er det også en rekke forslag til reiseplaner som hjelper deg med å utnytte din tid i landet på best mulig vis. Les mer om Latvia hos landets turistkontor. 

>> Les også om reiser til Vilnius
>> Slik bestiller du en pakkereise

Hoteller i Latvia

Populære hoteller i Latvia

Latvia, Riga
8,9
Meget bra
10101 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste strand: ca. 18 km
  • Internettilgang / WiFi
Latvia, Riga
9,0
Fantastisk
1041 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby
Latvia, Riga
9,0
Fantastisk
1613 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Hva sier gjestene i Latvia?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 13 anmeldelser