Reiser til Maldivene
Maldivene er nok det nærmeste man kommer en perfekt badeferie. Bildene av kritthvite strender og krystallklart vann lyver ikke, og under de turkise bølgene venter en like eventyrlig verden på deg i form av flotte koraller og fargerike fisker.
De maldiviske strendene anses med god grunn for å være blant de aller beste i verden, og er hovedgrunnen til at folk fra hele verden reiser til det lille øyriket ute i Det indiske hav. Her kan du fint tilbringe hele ferien med å slappe av i den myke sanden, som på Maldivene faktisk består av bittesmå rester av koraller og skall. Dersom du ikke nøyer deg med å bare slikke sol eller lese en god bok i palmeskyggene, er de fleste aktivitetsmulighetene på Maldivene knyttet til havet.
Maldivene består av 26 atoller spredt i en nord-sørlig retning med totalt 1190 øyer, derav kun 200 er bebodde og 97 er "ferieøyer". Maldivene er Asias minste land både i størrelse og innbyggerantall (ca. 300 000), og med en gjennomsnittlig høyde over havet på 1,5 meter er det også et av verdens absolutt lavest beliggende land. Fiskeri har tradisjonelt vært – og er fremdeles – en av hovedinntektene på Maldivene, men i nyere tid er turisme også blitt en av landets viktigste inntektskilder.
Velkommen til Maldivene med Escapeaway, vi er spesialister på reiser der du bor på nøye utvalgte hoteller.
Hvordan bestiller jeg en reise til Maldivene?
Bestill din reise online som en samlet pakke inkl. fly, opphold og transport, eller som "kun hotell" hvis du selv ønsker å stå for transporten på reisen. Vær oppmerksom på at du bør bestille transport fra flyplassen i Malé til hotellet ditt, enten med båt eller sjøfly. Vi gjør også oppmerksom på at prisen på transport på Maldivene er ganske høy.
Når er den beste tiden å reise til Maldivene?
En ferie på Maldivene handler først og fremst om å koble helt av i de fantastiske omgivelsene. Maldivene har et tropisk klima med temperatur rundt 30 oC hele året. Så selv om det i så måte ikke er noe dårlig tidspunkt å reise til Maldivene på, er det en større risiko for regn og sterk vind fra mai til november. Mange reiser derimot til Maldivene for å nyte det fantastiske dyrelivet under vann ved korallrevene, og dykking passer derfor perfekt året rundt.
Et ekte paradis for badeengler
Det klare vannet rundt Maldivene gjør øya til det ideelle reisemål for de som liker å snorkle rundt i turkist vann og nyte synet. Det finnes over 3000 forskjellige korallrev. På snorkleturen rundt revene vil du komme tett på de over tusen fiske- og dyrearter som lever på revet. Du møter på alt fra små fargesprakende fisk til rokker og haier. Det vil utfordre både de trente dykkere og nybegynnere, men det er en sann nytelse. Du kan også oppleve mye av dyrelivet ved å snorkle innenfor revet på lavt vann.
Dykking er langt fra den eneste aktiviteten du kan begi deg ut på i vannet rundt Maldivene. Det er også muligheter for å prøve seg på vindsurfing, paraseiling, kajakk, kitesurfing og vannscooter.
Dykking og snorkling
Maldivenes atoller, de korallrevene som former øyer, ligger så lang fra nærmeste fastland at havet er helt klart. Dette, sammen med de over 1100 dyreartene som bor her, har gjort området til en av de mest ettertraktede å dykke og snorkle i. Så snart du dykker under overflaten, blir du møtt med en parade av napoleonsfisk, papegøyefisk, klovnefisk og stimer av små, fargerike tropefisk. Utover dette har du gode muligheter til å støte på barracudaer, havskilpadder, avtrekkerfisk, djevelrokker, morener, hvittippet revhai, delfiner og til og med den største av dem alle – den fredelige hvalhaien, som lever av plankton, småfisk og små blekkspruter.
Selv om du ikke skulle ha noe behov for å dykke, kan du likevel få mange uforglemmelige opplevelser i havet! Ofte trenger du eller barna dine ikke bli våte til mer enn knærne eller sitte på en av båtbryggene for å se mylderet av flotte fisk. Med noen brødsmuler vil de komme til dere på et blunk. På samme måte er også Maldivene et av de stedene hvor en snorkel og et par svømmeføtter virkelig gjør susen. Inne på det lave revet rett ved stranden er det kanskje ikke de største fiskene du får se, men barna (og du selv) kan få mange timer til å utforske undervannslivet "til fots" (men husk for all del rikelig med solkrem eller en t-skjorte). Det kan være en god idé og medbringe sitt eget snorkleutstyr, dersom du ikke ønsker å leie på stedet.
Uansett om du gjør det med snorkel eller dykkerflaske, så er det verdt å se revets mange små og store beboere i deres naturlige habitat. Det er garantert en naturopplevelse du vil huske resten av livet! Det blir litt som å svømme rundt i et kjempeakvarium, fylt med overraskelser som en sky av murener eller kamuflerte blekksprut.
De fleste oppholdsstedene på Maldivene tilbyr dykke- og snorkleturer (mot betaling), som kan være en mulighet til å oppleve områder du ikke ville ha opplevd ellers. Man kan dykke året rundt på Maldivene, men når sydvest-monsunen treffer øygruppa, kan det være en del vind, regn og bølger. Perioden fra januar til april ansees normalt som å være de beste til dykking, da havet er rolig og sikten er god.
Surfing og seilas
Det er uten tvil strendene og korallrevene som er hovedattraksjonen på Maldivene. De siste årene har det derimot blitt flere og flere som benytter en ferie på Maldivene til å surfe eller seile i de vakre omgivelsene. Mange av de populære bostedene leier ut forskjellige sorter surfeutstyr eller båter. Man bør naturligvis ikke gi seg ut seg på en lengre tur enn man har ferdigheter til, men en fredelig tur i kajakk eller på et paddelboard (SUP) rundt øya eller i en beskyttet lagune er en stor fornøyelse for hele familien. Flere steder tilbyr også undervisning for nybegynnere.
Vil du gjerne komme deg på litt lengre turer, tilbyr noen av øyenes vannsportsentre utleie av mini-katamaraner – enten med en instruktør eller på egen hånd, dersom du er en erfaren seiler.
Big-Game fisking
Det er ikke tillatt å fiske i lagunene, men mange resorts tilbyr såkalt Big Game-fisketurer i moderne speedbåter. Her får du for eksempel mulighet til å komme ut og fiske på de ytre, krappe revene eller inne i kanalene mellom øyene. Båtene er utstyrt til turer langt forbi atollene på det åpne hav, hvor du blant annet kan fiske etter den raske bukstripete bonitt (også kjent som skipjack-tunfisk) og den mystiske seilfisken. Har du flaks, kan turen avsluttes med grilling på stranden med fersk, grillet fisk.
Besøk flere øyer i løpet av ferien
Det arrangeres også ekskursjoner til noen av de bebodde øyene, hvor man får mulighet for å møte den lokale befolkningen, besøke fiskemarkedene og kjøpe lokalt håndverk. Da bare et mindretall av Maldivenes mange øyer er bebodde, er det også mulighet for å tilbringe dagen på sin helt egne øde øy, hvor du kanskje kan nyte en ferskfanget fisk?
Romantikk på Maldivene
Maldivene er den perfekte destinasjonen for en luksuriøs badeferie med familien eller en opplevelsesrik dykkerferie. Og det er selvsagt et yndet mål for romantiske parferier. Det er derfor også egne bosteder som har spesialisert seg på å huse par, enten det er et ungt nyforelsket par på bryllupsreise, eller mer modne par som ønsker seg kvalitetstid sammen i idylliske omgivelser krydret med gourmetopplevelser. Det er spesielt par som bestiller villaene som er bygget på stolper langt ut i lagunen, med alt privatlivet en skulle ønske.
Mange av resortene tilbyr å utføre bryllupseremonier i strandkanten, eller for eksempel på en vakker båtbrygge ute i lagunen. Selv om seremonien nok er mest symbolsk, vil det uten tvil være et minne for livet. Resortenes spasentre kan også anbefales. Her tilbys forskjellige velvære-behandlinger og massasje.
Er du på jakt etter en luksusferie kan du lese mer om luksusreiser til Maldivene her.
Hoteller i Maldivene
Populære hoteller i Maldivene
- Nærmeste strand: ca. 50 m
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
- Internettilgang / WiFi
- Nærmeste flyplass: 64 km
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
- Internettilgang / WiFi
Severdigheter
Jeg har valgt ut noen av de største opplevelsene og severdighetene som du kan oppleve i løpet av ferien din på Maldivene. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter på Maldivene anbefaler jeg deg å lese bloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!
Malé
Er oppholdsstedet ditt innenfor rekkevidde av hovedøya Malé er det verdt å avsette en halv dag til å besøke byen, som er en av verdens minste hovedsteder. Øya er ikke større enn at du når rundt de fleste severdighetene i løpet av et par timer. Byen, som nesten dekker hele øya, er mindre enn 6 kvadratkilometer. Ikke desto mindre bor det omtrent 177 000 mennesker her, noe som gjør det til en av de tettest befolkede byene i verden.
Det er ikke flust av severdigheter i Malé, og ingen av de idylliske badestrendene man kjenner fra postkortene. Til gjengjeld har du en unik mulighet for å oppleve maldivernes hverdagsliv og byens smale gater med fargerike hus, og det konstante mylderet av mennesker er jo en opplevelse i seg selv. Kontrasten til den fredelige idyllen på ferieøyene er slående. Sett kurs mot den mest markante bygningen i byen, det islamske senteret, som huser landets største moské med plass til 5 000 personer. Besøkende er velkomne når det ikke er bønn. Den vakre fredagsmoskéen, Hukuru Miskiiy, fra det 17. århundre er også verdt et besøk, selv om den ikke er åpen for turister.
En tur til Malé er også en sjanse for å utforske de lokale, alkoholfrie restaurantene og kafeene. Her finner du både steder med en internasjonal meny og steder der du kan prøve ut de mer tradisjonelle rettene. Husk at de lokale rettene ofte er nokså godt krydret med chili. Er du bare småsulten, kan du også prøve ut en 'short eats', Maldivenes svar på den spanske tapasen.
Sist, men ikke minst, kan det anbefales å besøke byens fiskemarked. Det er fascinerende å se på når dagens fangst av store tunfisk og alskens fisk tas inn på det lille innendørsmarkedet fra de nærliggende fiskebåtene. De vakre fiskene spres ut på flisegulvet, og langs den ene veggen står et lag som renser og fileterer fisk i et utrolig tempo. Tåler du lukten av fisk, er det spennende å vandre litt rundt og føle på stemningen på markedet, selv om du ikke selv er ute etter noe. Tradisjonelt er fiskemarkedet mennenes domene, mens de lokale kvinnene holder seg tilbake. Kvinnelige turister tolereres likevel, men med en forventning om "anstendig" bekledning, akkurat som på resten av øya.
Utheemu
Utheemu er en liten øy i det nordlige Maldivene som er berømt for å være fødestedet til Sultan Mohamed Thakurufaanu, som med sine brødre og menn bekjempet portugiserne, da de fra 1558 til 1573 okkuperte Maldivene.
På øya ligger Utheemu Genduvaru, som er trepalasset hvor Thakurufaanu bodde og vokste opp. Palasset er særdeles godt bevart og gir et enestående innblikk i hvordan øyrikets religiøse og politiske aristokrati levde for mer enn 450 år siden.
Foruten Mohamed Thakurufaanu stammer også sultanene Muhammed Imaduddin I (1632 til 1648 e.Kr.), Ibrahim Iskandar I (1648 til 1687 e.Kr.), Kuda Muhammad (1687 til 1691 e.Kr.) og Mohammed Moheyeddin (1691 til 1692 e.Kr.) alle fra denne øya. Sultanene fra Utheemu regjerte også Maldivene mellom 1573 til 1632 e.v.t, mens de rettmessige (men ikke anerkjente) kongene for øyene i denne perioden var de kristne kongene som hadde gått i eksil i Goa i India.
Maldivenes Nasjonalmuseum
Maldivenes Nasjonalmuseum som ligger i Sultan-parken i Malé, ble åpnet på Maldivenes nasjonaldag som det første nasjonale museet i landet den 11. november 1952 med formål å bevare landets historie og vekke patriotisme blant landets innbyggere.
Museet har tidligere rommet en stor samling av historiske gjenstander, blant annet steinartefakter og kongelige antikviteter fra den buddhistiske æra og fra de islamske sultanenes regjeringstid.
I dag er det derimot en betydelig redusert samling som møter museumsgjestene, ettersom at nesten alle museets pre-islamske artefakter, noen som daterte fra det 12. århundre, ble ødelagt under et islamistisk angrep i februar 2012. Museumsdirektøren Ali Waheed kunne da opplyse at nesten alle ikke-islamske artefaktene var redusert til pulver og at museet ikke lenger kunne fremvise landets pre-islamske historie.
Blant de mange unike objektene var en 46 cm høy korall-statue av Buddah, samt forskjellige kalksteins- og korall-statuer.
Thoondu-stranden
Maldivene har mange fantastiske strender, men Thoondu-stranden som ligger Nord for Fuvahmulah er en av de vakreste av dem alle – og dermed også en av de mest populære. Hundrevis av besøkende strandgjester valfarter til stranden hver dag for å bade, slappe av i solen og nyte utsikten ut over det evige, fortryllende havet. Stranden ble erklært naturvernområde av regjeringen den 12. juni 2012.
Stranden er også kjent for et årlig gjentagende naturfenomen som kalles Bissaaveli. Naturfenomenet Bissaaveli forekommer når en del av sandstranden flytter ut fra øya mot revet og skaper en lagune som er omgitt av sand på den ene siden og kysten av øya på den andre.
Denne spektakulære naturbegivenheten tiltrekker ikke bare mange nysgjerrige turister, men også mange av de lokale, som hvert år kommer for å oppleve denne store hendelsen og bade i lagunen som formes når sanden lukker for havet på hver side. Det skaper et naturlig, grunt svømmebasseng langs stranden. Bissaaveli er et fenomen som kun forekommer i Fuvahmulah, så hvis du er i området på det rette tidspunktet bør du ikke gå glipp av det.
Informasjon og fakta
Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Maldivene, f.eks. om øygruppas geografi, befolkning, historie og klima, som kan være til inspirasjon for din egen ferie i øy-paradiset. Dette er kun ment som en veileder og det tas forbehold om faktuelle feil. Dersom du ønsker å få mer inspirasjon til reisen din, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår hvor du kan finne flotte artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!
Geografi og befolkning
Maldivene er en øygruppe i Det indiske hav sørvest for India som består av ca. 1190 atoller, koralløyer, derav bare omtrent 200 er bebodd. Utover disse kommer en hel del ferieøyer med resorts. Av de ca. 400 000 innbyggerne, som inkluderer omtrent 60 000 fastboende utlendinger, bor omtrent en tredjedel i hovedstaden Malé, som ligger på sin egen øy.
Geografisk er Maldivene på mange måter et enkeltstående landområde. De flotte øyene med hvite strender og turkisblå laguner man ser stikke opp fra havet er kun toppen av en undersjøisk høyderygg som reiser seg bratt fra bunden av Det indiske hav. Ordet 'atoll' som man bruker for å betegne denne typen øyer, stammer faktisk fra det maldiviske ordet 'atholhu'. Denne høyderyggen med atoller strekker seg over 960 km i en nord-sørlig retning. Mens Maldivenes totale landareal ikke utgjør mer enn 298 km, så er det faktisk verdens mest spredte land. Samtidig regnes Maldivene for å være det lavest liggende landet i verden, og koralløyene ligger i gjennomsnitt bare en og en halv meter over havet. Med den store faren for at havnivået stiger de kommende tiårene, vil de Maldiviske øyene være blant de mest utsatte. Dette gjelder det altså å oppleve før det er for sent!
Maldiverne er sunnimuslimer og landet administreres under islamsk lov, sharia. Det betyr at alkohol, svinekjøtt og offentlig dyrkelse av ikke-muslimske religioner ikke er tillatt på de bebodde øyene. Det merker du som turist ikke så mye til (utover veldig høye priser på alkohol), da man bor på en av ferieøyene uten fastboende lokalbefolkning, hvor disse reglene ikke håndheves.
Vær og klima
Reiser du til Maldivene kan du helt trygt legge igjen det meste av dine varme klær hjemme i Norge. Ferieparadiset ligger ganske nært ekvator og har et tropisk klima med temperaturer som svinger mellom 24 og 30 grader i løpet av året. Ta gjerne med en varm trøye eller liknende til kvelden og innendørs der det er kraftig aircondition.
Nedbørsmengden er ujevnt fordelt utover året. Det er en regnsesong fra mellom mai og november i forbindelse med sørvest-monsunen. Dette kommer oftest i form av kraftige regnskyll og er raskt overstått. Desember til april regnes som de tørre månedene er derfor høysesong blant turister på Maldivene. Dette betyr ikke at man ikke bør reise til Maldivene på andre tidspunkter, om man bare er oppmerksom på sesongforskjellene. Uansett når du reiser til Maldivene kan du glede deg til å hoppe i det varme vannet, som holder en gjennomsnittstemperatur på 28 grader året rundt.
Historie
Man vet ikke helt sikkert om det var en befolkning på Maldivene i forhistorisk tid. De etterlot seg i så tilfelle ingen arkeologiske spor som kan bevise det. Studier av språk og kulturelle tradisjoner tyder på at maldivernes forfedre ankom øygruppen fra det sydlige India og Sri Lanka omtrent 500 år f.v.t. Den nordligste atollen i øyriket ligger omtrent 600 km fra det indiske fastland, så det kan på ingen måte ha vært en lett første reise. I de påfølgende århundrene har Maldivene blitt besøkt av handelsfolk fra blant annet Arabia, Madagaskar, Malaysia og Indonesia, som ganske sikkert har bidratt til den nåværende befolkningens opphav.
Mer detaljerte historiske kilder eksisterer for fortellingen om hvordan det opprinnelig buddhistiske folket ble omvendt til Islam rundt 1100-tallet (offisielt året 1153). Det er likevel i høy grad den omtrent 1400 år lange buddhistiske perioden som dannet grunnlaget for maldivenes kultur, arkitektur, språk, tradisjoner og skikker. Islam skal ha blitt innført på øya av arabiske handelsmenn på vei til Øst-Asia. Omvendelsen kom likevel ganske sent her, sammenliknet med de andre stedene hvor Arabia hadde innflytelse i denne tidsperioden.
I 1558 lykkes det for portugiserne å ta over makten over øyene og etablerte en liten garnison her. De lykkes likevel ikke med å kristne maldiverne. Deres misjonering førte tvert imot til ett opprør under ledelse av krigsherren Muhammet Thakurufar Al-Azam, som betydde at portugisere ble fordrevet etter bare 15 år. Det endelige slaget, der alle portugiserne på hovedøya ble drept er en hendelse som markeres hvert år på nasjonaldagen. Bortsett fra den korte perioden underlagt portugisisk herredømme ble Maldivene aldri kolonisert av europeiske makter. Likevel var landet fra midten av 1600-tallet et sultanat under beskyttelse av herskerne på Sri Lanka, det vil altså si først nederlenderne og deretter britene. Ingen av disse etablerte derimot en egen administrasjon på øya.
Maldivene fikk sin første grunnlov i 1932 som ble utarbeidet av en lokal komité med teknisk veiledning fra den daværende britiske guvernøren på Ceylon (Sri Lanka). Den første grunnloven bygde i stor grad på de allerede etablerte tradisjoner og skikker, men beskrev også for første gang begreper som likhet for loven, frihet fra tilfeldig arrestasjon og tortur, privat eiendomsrett og ytringsfrihet. Det var en milepæl som man fortsatt er stolte av i dag, selv om den første forfatningen fikk en kort levetid og Maldivene forble et sultanat. Til forskjell fra før skulle nå sultanatet, som til da hadde gått i arv, velges gjennom demokratiske valg.
I 1965 oppnådde Maldivene full uavhengighet fra Storbritannia, som likevel beholdt en militærbase i landet frem til 1976. I 1968 ble sultanatet avskaffet og landet ble offisielt en republikk. Den nye republikkens første president var Amir Aibrahim Nasir, som hadde vært statsminister under sultanatet. Han ble i 1978 etterfulgt av Mumoon Abdul Gauoom, som ble sittende i nesten 30 år til tross for flere kuppforsøk og opprør. Hans avløser ble valgt i 2008, men Mohamed Nasheed fikk kun fire år som president, før han måtte trekke seg under kupplignende omstendigheter etter press fra sikkerhetsstyrkene. Abdulla Yameen ble etter et demokratisk valg i 2013 ny president.
Transport
Stort sett alle turister ankommer til Malé International Airport (flyplasskode MLE), som ligger på den nærliggende øya Hulhulé. Flyplassen har gode forbindelser til en rekke flyplasser i Asia og betjenes i økende grad av charterselskap. Mange benytter sjansen for å ta et stopp i for eksempel Dubai, Sri Lanka (Colombo) eller Singapore på veien.
Bortsett fra bilene i hovedstaden Malé, skjer all transport på Maldivene med båt eller sjøfly. Fremme ved ferieøya din, kan du og familien se frem til et deilig bilfritt opphold hvor den eneste bakgrunnslyden er bølgenes skvulp mot sandstranden.
Godt å vite
Penger: Maldiviske rufiyaa er den offisielle valutaen, men du kan ofte benytte amerikanske dollar eller euro. Medbring gjerne en del av dette i små sedler. Utover det er det muligheter for å benytte de mest vanlige kredittkort. Bruker du hele ferien på resort får du ikke bruk for lokal valuta. Selv om regningen på hoteller, restauranter og barer typisk inkluderer 10-15 prosent i service charge.
Språk: Det offisielle språket er dhivehi, som minner mye om språket på Sri Lanka, sinhala. I regjeringsapparatet snakkes det også engelsk, som også undervises på skolene. På ferieøyene er det derfor ikke noe problem å klare seg med engelsk og på lokale øyer er det som regel også mulig å kommunisere med befolkningen.
Tidsforskjell: De bruker ikke sommertid på Maldivene, så tidsforskjellen til Norge avhenger av årstiden. Maldivene er 4 timer foran norsk tid om vinteren. Om sommeren er det kun 3 timer.
Sikkerhet: Risikoen for å oppleve kriminalitet på Maldivene er lav. På hovedøya Malé skal du likevel være oppmerksom på lomme- og vesketyveri. På hovedøya bør du også holde deg på avstand fra opprop og demonstrasjoner som kan utvikle seg til å bli voldelige.
Etikette: På ferieøyene er det ikke noe i veien for å tilbringe det meste av dagen i badetøy og en avslappet klesstil, selv om noen restauranter har en kleskode og nudisme ikke aksepteres. Besøker du en av de lokale bebodde øyene eller for eksempel Malé, bør du som kvinne tildekke skuldre og ben.
Turistinformasjon
Få reisedestinasjoner selger seg selv så godt som Maldivene, men skulle du ha bruk for mer informasjon om å feriere på Maldivene kan du med fordel besøke Maldivenes turistbyrås offisielle hjemmeside. På hjemmesiden deres finner du informasjon om Maldivene som nasjon, og presentasjon av stort og smått i lyd og bilder. Turistbyrået har også noen praktiske opplysninger som kan være gode å sette seg inn i innen du setter deg på flyet til Maldivene.
Reiser til Maldivene
Les mer om Maldivene og finn inspirasjon til din neste reise her