Reiser til Mdina

Å vandre gjennom byporten til Maltas tidligere hovedstad er som å reise flere hundre år tilbake i tid. I de labyrintiske gatene og blant de vakre herskapshusene får du en tydelig fornemmelse av at dette tidligere var øyas maktsenter. Da korsridderne inntok Malta på 1500-tallet og grunnla en ny hovedstad, Valletta, mistet Mdina noe av sin status. Både før og etter korsridderne kom til øya satte skiftende folkeslag deres preg på denne vakre byen, som derfor har blitt et av Maltas mest interessante reisemål. 

Den stille byen

Fønikerne slo seg ned her allerede i det 8. århundre før Kristus. Senere kom romerne hit, før araberne oppførte de tykke festningsmurene omkring Mdina og slik skilte Mdina fra det omkringliggende byområdet, Rabat. Helt frem til korsriddernes ankomst i middelalderen holdt øyas aristokrati hovedsakelig til i Mdina, og Maltas biskop bor fortsatt her. I etterkant av at byen mistet sin status som hovedstad gikk utviklingen litt i stå; derfor ble byen kjent som 'Den stille byen'. I dag har selve Mdina kun omkring 300 faste innbyggere, men i Rabat, som ligger på den andre siden av de arabiske bymurene, bor det omkring 11.500 mennesker.

Mdina står som regel høyt på listen over attraksjoner som bør oppleves for Maltas feriegjester. Til tross for at det i løpet av dagen kommer mange besøkende til Mdina for å utforske den kompakte bykjernen, passer tilnavnet 'Den stille byen' fortsatt godt. Som følge av at det meste av Mdina er forbeholdt fotgjengere, er byen nærmest en fredfylt oase. Kun byens faste innbyggere får kjøre bil her, men mange av gatene er for smale til andre enn fotgjengere og små hestevogner, som kalles Karozzin.

I rask gange tar det ikke mange minutter å krysse byen, men du kan også bruke mye lengre tid. Det er en ekte fryd å slentre litt rundt i de labyrintiske smugene, der man får en tydelig fornemmelse av at lite har endret seg siden middelalderen. Hovedattraksjonene er barokkatedralen St. Paul, som ble bygget i etterkant av at et stort jordskjelv i 1693 ødela den tidligere katedralen som stod her. Legg gjerne veien forbi det imponerende Palazzo Falson fra 1200-tallet, som i dag huser et historisk museum. Etter en tur rundt i gatene kan det anbefales å nyte panoramautsikten oppe fra de arabiske bymurene. Utsikten over øyas landskap mot havet vitner om hvorfor det var nettopp her at man i oldtiden valgte å grunnlegge en by. 

Når byens museer og de spennende småbutikkene stenger for dagen, lokker byens hyggelige resturanter. Etterhver som at mørket senker seg over byen reiser de fleste dagsturistene videre. Det er en uforglemmelig opplevelse å vandre rundt i de svakt opplyste gatene på leting etter den ideelle restauranten eller bistroen. 

Book en reise til Mdina i dag

Velkommen til Malta med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Mdina, hvor du bor på nøye utvalgte hoteller som velges ut basert på deres gode gjesteanmeldelser. Hos oss kan du selvfølgelig selv bestemme antall dager du ønsker å reise. Hvis du vil kombinere flere hoteller på øya er det også mulig. 

Book din reise til Mdina i søkemaskinen på denne siden, hvor du samtidig kan finne en flybillett til øyas internasjonale flyplass. Du velger selv om du vil reise fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Fly og hotell får du i en samlet pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

Reiser til Malta

Les mer om Malta og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Malta her

Hoteller i Mdina