Reiser til Valletta

Valletta er Maltas hovedstad og verdensberømt for sin barokkarkitektur og sine velbevarte bymurer. Byens store utvalg av historiske attraksjoner tatt i betraktning, er det ikke uten grunn at byen er oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Hvis du drømmer om en ferie på Malta med historie- og kulturopplevelser, vil Valletta uten tvil være en suksess. Populære attraksjoner inkluderer den fantastiske katedralen og det underjordiske tempelet Hypogeum, og utover dette kommer mange hundre spennende monumenter og historiske byggverk. 

Malta er et godt bevis på at størrelse ikke er alt som teller. Det er mange gode grunner til å besøke den lille øystaten, som byr på strender, havnebyer og mange nok arkeologiske steder til å holde deg i aktivitet i flere uker. 

Samtidig er det ikke kun historieinteresserte reisende som vil nyte en reise til Malta. Her er det også mulig å oppleve et fantastisk natteliv, idylliske strender og en kalender som er tettpakket med interessante, kulturelle begivenheter. Tidligere var Malta først og fremst kjent for sine severdigheter, men i nyere tid har også nattelivet på Malta blitt et trekkplaster. Til tross for dette reiser de fleste av besøkende hit for å nyte landets lange kyster og strender. Feriebyer som Qawra og Bugibba passer perfekt til å nyte strendene og få litt farge på kroppen.

På Malta hersker det karakteristiske middelhavsklimaet, hvilket betyr at øya er ideel for både vinterreiser og sommerferier. De maltesiske øyene byr på et behagelig og solrikt klima med omkring 12 daglige solskinnstimer om sommeren. På vinteren kan du forvente omkring 5-6 soltimer og meget begrensede nedbørsmengder. 

Med flere av Europas flotteste historiske severdigheter, kan du på de maltesiske øyene utforske omkring 7000 år med historie. Til tross for at landet har en rik kulturarv, finnes samtidig masser av moderne fasiliteter og attraksjoner som gjør en ferie her både komfortabel og minneverdig.

Det finnes ikke sandstrender på Valletta, men du kan solbade på klippene mellom Sliemafergen og Jews' Sally Port. Dersom du vil oppleve en ekte sandstrand, kan du reise til Mellieha, som er Maltas største sandstrand og ligger kun 30 minutter unna med buss. Samtidig er det verdt å huske at dette er en liten øy - derfor er selv de mest fjerntliggende buktene enkelt tilgjengelige. 

>> Les om luksusreiser til Malta

Hoteller i Valletta

Populære hoteller i Valletta

Malta, Valletta
9,2
Fantastisk
1144 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 600 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Malta, Valletta
9,3
Fantastisk
1912 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.1 km
  • Internettilgang / WiFi
Malta, Valletta
9,7
Fantastisk
314 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 550 m
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Inspirasjon og fakta

Man har ikke opplevd selve essensen av Malta før man har besøkt øyas hovedstad. Valletta ligger på øyas østkyst og utgjør det pulserende kulturelle og kommersielle hjertet av Malta. Det 21. århundre har på en vakker måte inntatt Valletta, men uten å ødelegge byens rike historiske og kulturelle fortid.  

Valletta er en moderne og hektisk by, men bærer samtidig preg av en fredelig og tidløs atmosfære. I nettverket av smale gater kan du oppleve flere av Europas vakreste kunstverker, kirker og palasser. På en rundtur i Valletta vil du med andre ord finne fascinerende og historiske severdigheter omkring nærmest hvert eneste gatehjørne, herunder statuer, fontener og våpenskjold som er festet høyt oppe på murene. De smale sidegatene er fulle av små, hyggelige butikker og kaféer, mens Vallettas hovedgater er tettpakket med butikker som selger internasjonale merkevarer som moteklær, musikk, smykker og mye mer.

Severdigheter og historie

Det er mange gode muligheter for en uforglemmelig ferie i Valletta, som byr på severdigheter og attraksjoner for både kjærestepar og familier. Høyt oppe på listen over attraksjoner som bør oppleves i Valletta er St Johns Co-katedralen, Nasjonalmuseet for arkeologi, Det nasjonale krigsmuseet, Stormesterens Palass, Nasjonalmuseet for kunst, Malta postmuseum, Nedre og Øvre Barrakkahaver, Byporten, Tritonfontenen og Hastings Gardens. 

Fascinerende arkitektur med et sterkt historisk preg 

Havnebyen Valletta har en elegant skyline og vakker arkitektur som best kan beundres fra havnen eller en båt på vannet i Grand Harbour. På land kan man oppleve et stort utvalg av historiske og kulturelle attraksjoner, til tross for at byen kun er en kvadratkilometer stor. Dette betyr at samtlige attraksjoner på øya er enkelt tilgjengelige til fots, i tillegg kan man velge i et stort utvalg av butikker i Vallettas sjarmerende bakgater. I byen finner man en unik kafékultur og således gode muligheter til å ta en pause fra sightseeingen på et av de mange flotte serveringsstedene, der man kan nyte en drink mens man tar til seg byens egen atmosfære. 

Verdensarvssted

Valletta på Malta er Europas minste hovedstad, men byen rommer utrolig mye. Her finner man overalt spor etter byens rikholdige historie, blant annet middelalder- og barokkarkitekur fantatiske palasser, museer og kirker. De små, smale gatene er sjarmerende, i tillegg finner man to havner i Valletta, hvorav den ene er én av øyas største havner.  

Været

Én av fordelene ved å bestille en reise til Valletta er at du enkel kan legge reisen til Malta til det tidspunktet som passer deg best, heller enn å måtte tilpasse deg klimaet. Du kan velge å reise på ferie til Valletta om sommeren, mens temperaturene som regel ligger opp mot 30 grader, eller reise senere på året, når turiststrømmene avtar. 

Mange velger å reise til Valletta på våren, ettersom at været på denne tiden som regel består av sol, men noe lavere temperaturer enn om sommeren. Uavhengig av hvorvidt du ønsker å tilbringe en uke på stranden med soling eller bare er opptatt av å forlate hverdagsstresset, kan du reise på ferie til Valletta på den tiden det passer deg best. 

Strender

Valletta er ikke kun tilpasset reisende som drømmer om en storbyferie. Det er vannpolofasiliteter og et svømmebasseng ved ferjekaia, og dersom du reiser med ferje til Sliema ligg stranden kun åtte kilometer unna. 

Ettersom at Valletta ligger på en liten halvøy, byr en ferie i denne byen på vandreturer langs byens pittoreske havnefront og en behagelig havbris. Du kan også kjenne sanden varme mellom tærne i  St. Paul's Bay, som er hjemsted for de populære feriebyene Qawra og Bugibba.

Med andre ord byr Malta på gode muligheter for en ekte badeferie med sine fantastiske, vakre strender. Badebyen St Julian's byr på flotte strender, gode spisesteder og et variert natteliv. I Golden Bay finner man en overflod av strender med plass nok til alle gjester. 

Dersom du ønsker å oppleve andre strender, kan du alltids hoppe på en båt som tar deg til strendene på den nærliggende øya Gozo. 

Mat og drikke

Medina-resturanten, som ligger i gårdshaven i én av de eldste eiendommene i det middelalderlige Valletta (Mdina), omtales jevnlig av anerkjente matanmeldere, i likhet med Barracuda (som ligger ved vannet i en villa som ble bygget i det 18. århundrede). Begge stedene bør stå høyt på listen over steder å spise i løpet av ferien dersom man søker unike, kulinariske opplevelser. Det er ikke usannsynlig å treffe på kjendiser som Orlando Bloom, Guy Ritchie, Arnold Schwarzenegger og Claudia Schiffer, som alle ofte spiser her når de besøker Malta. 

Resturanten Rubino tilbyr en blanding av maltesiske retter og tradisjonell middelhavsmat i beskjedne rammer, og er høyt ansett. På Trabuxu Bistro er veggene fylt med samtidskunst, og vi kan også varmt anbefale den tilhørende vinbaren. Dersom du ønsker en kveld på byen med gode drinker, kan steder som Django Jazz Bar, den Art Deco-inspireret Loop Bar, den tilbakelente Maori-baren og den hippe Gugar bar også anbefales.

Nattelivet

Lokalkjente er nok meget bevisste på at Vallettas havnefront, som ligger i skyggen av byens murer, er stedet å besøke dersom man skal tilbringe en kveld i den maltesiske hovedstaden. Her har tidligere lagre og fasader blitt ombygget for å huse adskillige fasjonable barer, resturanter, butikker og et åpent, offentlig område som vender ut mot havnen.  

Aktiv ferie

For deg som ønsker å få opp pulsen mens du er på ferie, vil dette hjørnet av Malta by på gode muligheter. 

Øyene Gozo og Comino er kjent blant dykkere for å være to av de beste stedene å reise til i Europa dersom man vil oppleve det fantastiske dyrelivet under bølgene. Den blå lagunen på Comino har fasiliteter som passer alle nivåer av dykkere; fra nybegynnere til de mer erfarne.

Hvis du heller foretrekker tørre opplevelser kan du utforske Gozo i terrengående kjøretøyer på en jeeptur, eventuelt bli værende i selve Valetta, hvor Segway City Tours tilbyr en utradisjonell måte å reise rundt på. 

Kultur

Dersom du er glad i kortfilmer, klassisk teater, performancekunst og billedkunst bør du besøke St James Cavalier Centre for Creativity, som ligger i en festning som stammer fra det 16. århundre og ble bygget inn i Vallettas bymur.

Innenfor kulturlivet er et annet høydepunkt i Valletta å besøke Teatru Manoel, som har eksisteret siden 1700-tallet. Dette fantastiske, barokke teateret hører til blant Europas eldste teatre og er uten tvil noe av det vakreste som Valletta har å by på. Teateret rommer et museum, en kafé og en resturant og tilbyr til enhver tid et stort utvalg av oppsetninger, blant annet klassisk scenekunst, jazzensemble, rock- og folkemusikkonserter og til og med poesiopplesning. 

Til tross for at National Museum of Fine Arts vil appellere til mange feriegjester i Valletta, er nok mange unge reisende mer interesserte i å utforske populærkulturen. I såfall har man mulighet til å besøke enkelte av stedene der det enormt populære TV-konseptet 'Game of Thrones' ble filmet. Her kan du se de gamle fortene, parkene og gatene som har dannet kulisse for Red Keep og King's Landing. 

Aktiviteter

Valletta havnefront

Vallettas havnefront er én av destinasjonene på Malta som fort kan ta opp mye besøkstid. Dette skyldes særlig den storslåtte utsikten over De Tre Byer, Vittoriosa, Senglea og Cospicua. 

Uavhengig av hvorvidt du reiser hit om sommeren for å bli med på et havnecruise for å oppleve de ikoniske og historiske bygningene i området eller reiser hit for å tilbringe en hyggelig vinterkveld på en av de mange karakteristiske kaféene og resturantene i byen, er Vallettas havnefront fantastisk vakker. Utover gode muligheter til å bli med på båtturer kan du også utforske de fantastiske, naturskjønne hagene i området. Handlelystne gjester kan besøke det store utvalget av spennende butikker.  

Middelalderbyen Mdina
Maltas middelalderhovedstad, Mdina, er en av Europas best bevarte befestede byer. Gå på tur i de brosteinsbelagte gatene og se velbevarte kirker og palasser som stammer fra tidligere århundrer. Det tar kun tyve minutter å reise til Mdina med buss fra Valletta. Vi anbefaler et besøk her i solnedgangen, mens det er rolig og litt kjølig. Det finnes flotte resturanter og kaféer i dette området; med andre ord vil det ikke være vanskelig å finne et fint sted å spise. 

Denne kompakte byen bak sine murer er full av smale passasjer. Du er omgitt av bygninger i hyggelige gater og du vil uten tvil få kjenne på historiens vingesus. Kanskje får du også øye på noen gjenkjennbare byområder, især hvis du er tilhenger av Game of Thrones. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor den populære serien ble spilt inn i Mdina; her finner man 4000 år med historie konsentrert på et lite område som egner seg godt til fotturer. 

Dwejra Bay
Dwejra Bay er uten tvil et syn som du ikke bør gå glipp av når du besøker øya Gozo. Med masser av fantastiske vandreturer er Dwejra Bay et vidunderlig utfluktsmål på en aktiv ferie. Dette er nok det mest fotograferte stedet på hele Malta, og du vil enkelt forstå hvorfor. Bukten er fotogen både ovenfra og nedenfra, og en kort gåtur fra Dwerja Bay langs bratte klipper finner du Fungus Island og vakre fjellfformasjoner langs stien.

Byer i nærområdet

Bugibba
Bugibba er kanskje den aller mest populære feriebyen på Malta - her kan du nyte varme, fantastisk vær hele året og et godt utvalg av barer og resturanter. I tillegg får du møte en vennlig og imøtekommende lokalbefolkning og oppleve mange lokale severdigheter. Den 150 meter lange Bugibba Perched er en strand med Blått Flagg og har fantastisk utsikt over St. Paul's Island. Når du er ferdig med å solbade kan du synke rolig ned i det krystallklare Middelhavet. Bugibbas beliggenhet er perfekt med tanke på å besøke hovedstaden Valletta, som var den europeiske kulturhovedstaden i 2018. Turen tar kun tyve minutter og er bestemt verdt tiden. 

Qawra
I Qawra ligger luksuriøse hotellhøyhus helt nede ved strandpromenaden. Hele resorten strekker seg over to nivåer og omgir naturskjønne St. Paul's Bay. Den steinede Blå Flagg-stranden er kjent for sitt gode utvalg av vannaktiviteter som dykking, jetski og vannski. Feriestedets promenade bærer preg av rustikk sjarme, særlig ved Qawratårnet som ble bygget i det 16. århundre. Til tross for at Qawras natteliv ikke er berømt, finnes et godt utvalg av hyggelige piazzas med en rekke fantastiske resturanter som serverer både internasjonale matretter og delikatesser fra middelhavskjøkkenet.

Mellieha Bay
Sjarmerende Mellieha Bay var i gamle dager en isolert landsby på kammen over Ghadira Bay, men i nyere tid har Mellieha Bay utviklet seg til å bli ett av de mer avslappende feriestedene på Malta. Dersom du drømmer om en ferie med rolige dager og vakre omgivelser er Mellieha Bay et perfekt valg. Gå en tur til terrassen ved den gamle sognekirken for å nyte en betagende panoramautsikt over bukten og det omkringliggende landskapet.

Reiser til Malta

Les mer om Malta og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Malta her

Hva sier gjestene i Valletta?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 7 anmeldelser