Reiser til Marrakech

En reise til Marrakech er som å reise inn i et eventyr fra "Tusen og en natt". Den fargerike og livlige byen ligger  i utkanten av Sahara ved foten av de majestetiske Atlasfjellene i det sørvestlige Marokko, og er landets fjerde største by etter Casablanca, Rabat og Fez. Som mange andre marrokanske byer har Marrakech blitt delt inn i en gamleby (Medina) og et nyere distrikt (Guéliz), og gamlebyen har vært inkludert i UNESCOs verdensarvliste siden 1980-tallet. 

Når du reiser til Marrakech vil du oppleve en blanding av afrikansk og arabisk kultur, noe som gjør byen til et spennende og ekotisk reisemål. Her finner du en sann overflod av historiske og kulturelle severdigheter og attraksjoner, og byen summer av liv fra de mange markedsbodene med kunsthåndverk, fargerike tepper, pyramider av duftende krydder, velsmakende gatemat og lokale spesialiteter. Faktisk finnes Marokkos største tradisjonelle marked (souk) i Marrakech, og hovedtorget i Djemaa el-Fna er angivelig det travleste i Afrika, så her må du forvente trengsel blant mange gateselgere, gjøglere, lokale handelsmenn og turister.

Med andre ord, Marrakech er det perfekte reisemålet for en eventyrlig kulturell reise med god mulighet til å få en større forståelse av Marokkos komplekse historie - faktisk er det så mye å se og oppleve at du sannsynligvis vil ønske å reise til denne fantastiske byen mer enn én gang.

>> Les også om reiser til Agadir
>> Les også om reiser til Essaoura

Hoteller i Marrakech

Populære hoteller i Marrakech

Marokko, Marrakech
9,5
Fantastisk
57 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Marokko, Marrakech
9,9
Fantastisk
2913 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 5 km
  • Nærmeste by: ca. 2.5 km
  • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Marokko, Marrakech
9,3
Fantastisk
600 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2 km
  • Internettilgang / WiFi

Reiseguide til Marrakech

Marrakech kalles også den røde byen på grunn av de rosafargede husene og ligger vakkert ved foten av de snødekte Atlasfjellene. Byen har i århundrer tiltrukket seg besøkende fra hele verden, og når du har opplevd magien i Marrakech er det ikke vanskelig å forstå hvorfor. Den eventyrlige byen er eksotisk, forførende og gjestfri, samtidig som den tilbyr et vell av sanseinntrykk i form av lekre kulinariske opplevelser, fantastisk arkitektur, historiske severdigheter, kulturelle attraksjoner og livlige markeder.

Her får du et lite utvalg av noen av de mange severdighetene du kan oppleve på turen til Marrakech.

Opplevelser og severdigheter

Medina - gamlebyen i Marrakech - ble opptatt på UNESCOs verdensarvliste på 1980-tallet på grunn av de mange bygningene og fasilitetene fra byens historiske gullalder. Her kan du oppleve fantastiske palasser, flotte moskéer, imponerende madrasaer (arabiske skoler), vakre synagoger og mer. Gamlebyen er omgitt av en 19 km lang bymur med individuelle porter, slik at du kan komme inn og ut, og midt i medinaen finner du side om side det store torget i Djemaa el-Fna samt det tradisjonelle nordafrikanske markedsdistriktet - soukområdet - hvor det konstant myldrer av liv.

Å bevege seg rundt i medinaens labyrint av smale smug er en opplevelse i seg selv - her beveger du deg rundt i kaoset av mennesker, scootere, sykler, hestevogner, esler og biler. Du vil definitivt gå deg vill undeveis, men det er også en del av sjarmen - bare prøv å holde tritt med strømmen og la deg overraske. Vær oppmerksom på at hvis noen i lokalbefolkningen tilbyr å hjelpe deg å finne veien, så er det gjort med en forventning om betaling for deres tjeneste.

Noen få hundre meter fra soukområdet og Djemaa el-Fna ligger Marrakechs hovedmoske, Koutoubia-moskeen, som er Marrakechs største moské. Det arabiske ordet "kutubiyyn" betyr bokhandler, og moskeens navn refererer til det hederlige yrket, som har blitt praktisert gjennom århundrer på den nærliggende souken. Moskeens minaret (tårn) ble bygget på 1100-tallet, kan sees opptil 29 km unna og anses å være et av Marrakechs viktigste landemerker, og det er også herfra det kalles til bønn (adhaan).

I tillegg til Koutoubia-moskeen, kan man i medinaen også finne det vakre Saadi-mausoleet som dateres tilbake til Saadi-dynastiet på 1500-tallet og Sultan Ahmad al-Mansur. De saadianske gravene ble oppdaget tidlig på 1900-tallet og restaurert, og gravkamrene er i dag et populært turistmål på grunn av deres imponerende dekorasjon.

Koutoubia-moskeen og Saadi Mausoleum er sammen med Bahia-palasset, ruinene av el Badi-palasset, flere andre arkitektoniske mesterverk og ikke minst markedsbodene, grunnlaget for medinaens tilstedeværelse på UNESCOs verdensarvliste. Det hele bidrar til å skape en fortryllende og magisk atmosfære, slik at du føler at du går inn i et arabisk eventyr.

Heldigvis, hvis du trenger en pause fra Marrakechs hektiske handelsliv og støvete gater, er det ikke langt til gode naturopplevelser. Med sin beliggenhet i utkanten av Sahara og ved foten av de imponerende Atlasfjellene er det et bredt spekter av både dagsturer og overnattingsturer, hvor du kan oppleve alt fra små berberlandsbyer, fjellturer, imponerende fosser, flott utsikt over vakre daler, rideturer på kameer, ATV turer, overnatting i telt ute midt i ørkenen og mer. Med andre ord finnes noe for alle, avhengig av eventyrlyst og humør, så det handler bare å reise av sted.

Mat og drikke

 

Marokkansk mat er preget av eksotiske krydder og mange smaker med sterk innflytelse fra både andalusiske, franske, arabiske og berberiske mattradisjoner. Blant de mest brukte kryddere vil du finne blant annet følgende: spisskumm, gurkemeie, safran, kanel, ingefær, basilikum, mynte og selvfølgelig hvitløk og chili. I tillegg brukes soltørkede frukter som dadler, rosiner, aprikoser og svisker ofte til å gi de krydrede rettene en eksotisk sødme.

Den mest klassiske marokkanske matretten er tagine, som er en spesiell nordafrikansk tradisjon for matlaging. Det sies at det er så mange marokkanske oppskrifter for tagine som det er familier i landet, men retten består i utgangspunktet for kjøtt eller fisk, ulike grønnsaker, urter og krydder og noen ganger frisk eller tørket frukt tilberedt i en tagine, som er et glasert keramikkfat med kjegleformet lokk, som bidrar til å bevare juice og god smak. I tillegg serveres brød, som du kan bruke til å dyppe i maten og skrape opp restene på tallerkenen slik at du kan få med alt.

En annen klassisk marokkansk rett er couscous, som vanligvis serveres med kjøtt og grønnsaker, og siden den i Marokko er det laget frisk, er retten noe mer luftig og deilig enn den tørkede versjonen du kanskje kjenner hjemmefra. Couscousretter kan også inneholde frisk eller tørket frukt, og i det hele tatt bruker marokkanerne ofte å blande salt og søt mat.

Prøv også etkifta, som er litt som kjøttboller i en mer krydret versjon eller pastilla, som er en slags pai fylt med f.eks. mandler og kylling. I det hele tatt er det mange lokale spesialiteter, og du må ikke snyte deg selv for å utforske gatekjøkken og de mange matbodene, som serverer alle typer marokkansk gatemat. Besøk også serveringssteder der lokalbefolkningen spiser.

Hvis du vil prøve noen av de tradisjonelle marokkanske drikkene, kommer du ikke utenom  den søte mynteteen, som serveres med frisk mynte og helles i små glass med mye sukker. Du kan også få den mest delikate og forfriskende ferskpresset appelsinjuicen på flere steder. Forresten, ikke drikk vann fra springen og unngå også isbiter.

Med hensyn til alkohol, bør det tas i betraktning at Marokko er et muslimsk land, og selv om det nå er flere restauranter og hoteller i Marrakech hvor vin drikkes til mat, er det fortsatt mange spisesteder der alkohol ikke serveres. I tillegg er det heller ikke godt ansett å vise seg offentlig i en beruset tilstand.

Vær

Med sin beliggenhet i utkanten av Sahara, er klimaet i Marrakech ikke overraskende varmt og tørt mesteparten av året, og du kan reise til Marrakech året rundt. De varmeste månedene varierer fra juni til september, når gjennomsnittstemperaturen er rundt 29°C, men det er ikke uvanlig at temperaturen når 40°C om dagen. På kvelden og om natten kan det imidlertid raskt bli kaldt, så det kan være en god idé å ta med en genser eller cardigan. I sommermånedene kan du også regne med et gjennomsnitt på 14 soltimer om dagen. 

Den våteste måneden i året er november, men det er fortsatt ikke mye regn. Hvis du vil unngå den verste varmen i sommermånedene, anbefales det sterkt å reise til Marrakech om våren eller høsten, når temperaturen er rundt 25° C.

Transfer til/fra Marrakech lufthavn

Marrakech Menara Lufthavn ligger ca. 6 km sørvest for medinaen, og flytiden er knapt fire timer fra Danmark.

Når du lander på Marrakech Menara flyplass er den billigste løsningen å ta en vanlig buss inn til selve byen. Det er flere busser som går fra flyplassen til forskjellige steder rundt i byen, og det er en god idé å spørre på flyplassens informasjonsskranke om mulighetene der du skal bo. En enveisbillett koster bare 4 MAD (marokkansk dirham), som tilsvarer bare knapp 3 kroner og kjøpes direkte fra sjåføren, så du må ha kontanter klare. Busser går alle fra Avenue Guemassa ca. 500 meter fra terminalen.

Et annet og kanskje litt mer håndterlig alternativ er å ta L19 Express shuttlebuss, som går fra flyplassen til flere steder i byen som Bab Doukkala, Djemaa el-Fna og Guéliz. Skyttelbussen samarbeider med flere av byens store hoteller, og den går fra flyplassens terminal hvert 20. minutt og litt sjeldnere i helgen. Prisen på en returbillett er 30 MAD (knapt DKK 22,-) og kan kjøpes direkte fra sjåføren. 

Du kan også velge å ta en taxi fra flyplassen, men her må du sørge for å bli enige om prisen før du sitter i taxien, og det gjelder å holde forhandlingsferdighetene i orden. Prisen avhenger av hvor du skal i Marrakech og om du kjører en stor taxi for 6 personer eller en liten taxi for 3 personer og kan derfor svinge fra 100 MAD til 800 MAD - ikke minst avhengig av hvor god du er å forhandle. Drosjene kjører 24 timer i døgnet, og du vil finne dem på den andre siden av parkeringsplassene utenfor terminal 1 og terminal 3. Unngå drosjer som står like utenfor terminalene, dette er ofte piratdrosjer.

Den enkleste løsningen er selvfølgelig å bestille flyplasstransport hjemmefra gjennom Escapeaway som en del av pakkereisen. På den måten trenger du ikke å stresse med å finne riktig rutebuss eller å måtte forhandle med hardnakkede drosjesjåfører, og du vil bli kjørt rett fra flyplassen til hotellet ditt.

Hvordan bestille billig reise til Marrakech med Escapeaway

Med Escapeaway får du en problemfri og sikker reise til Marrakech med mulighet for avgang fra København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg. Vår smarte søkemotor støvsuger nettet for de beste flybillettprisene med rutefly og kombinerer dem med utvalgte hoteller i Marrakech. Alt er satt sammen i en pakketur med reisegaranti, og du kan til og med legge til flyplasstransport i pakken for den beste opplevelsen når du kommer frem. god tur!

 

Reiser til Marokko

Les mer om Marokko og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Marokko her

Andre linker

Hva sier gjestene i Marrakech?

9,2
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser