Reiser til Montenegro 

Som reisemål står Montenegro litt i skyggen av storebroren Kroatia, men det er flere og flere som får øynene opp for at det lille nabolandet også har mye å by på. Book din reise til Montenegro med Escapeaway i dag! 

Her finner du de samme deilige strendene, krystallklart vann, grønne øyer, fossefall, idylliske middelalderbyer og, ikke minst, samme lekre mat opplevelser produsert av lokale råvarer. 

Lite land - store opplevelser 

Montenegro er kun rundt en tredjedel av Norges størelse, men byr utover Adriaterhavskysten lengste strand på et dusin av severdigheter og opplevelser. Her kan du for eksempel oppleve Europas dypeste kløfter, Balkans største sjø og en av Europas siste tilbakeværende urskoger. Du har også spennende kulturhistoriske severdigheter i velbevarte middelalderbyer med katedraler og kloster. 

Navnet Montenegro, som betyr "det svarte fjellet", er ganske passende i og med at landet bortsett fra området ved Scutarisjøen og kystområdet er preget av høye fjell. Disse fjellene er ofte dekket av mørkegrønn skog og har en gjennmosnitshøyde på over 2.000 meter og danner et landskap som inviterer til en aktiv ferie. Her venter det deg for eksempel hundrevis av turstier, kløfter til canyoning og elver som inviterer til rafting. 

Det er spesielt den knappe 300 kilometer lange kystlinjen mellom Kroatia i vest og Albania i øst som tiltrekker seg feriereisende til Montenegro. Med alt fra små, skjulte badeviker til kilometerlange strender har Montenegro også det som skal til for å få en perfekt solrik badeferie. De spektakulære omgivelsene, hvor man nede ved det krystallklare turkise havet, alltid har utsikt til de mektige fjellene litt inn i landet er bare prikken over i`en. 

Selv om Montenegro ikke nyter samme popularitet som nabolandet Kroatia, betyr det ikke at det ikke er fasiliteter og tilbud henvendt til turister. I en av de mest populære badebyene, Budva, finner du or eksempel ikke bare fine strender og en sjarmerende gammel bydel, men også mange aktivitetsmuligheter med vannsport, utfluktsbåter, shopping, livekonserter, samt et godt valg av resturanter, livlige nattklubber og et bredt utvalg av hotell.

>> Les også om reiser til Hellas her

Lekker middelhavsmat

Når du reiser til Montenegro har du gode muligheter for å oppleve natur og kultur. Gled deg blandt annet til å gå på oppdagelsesferd i det lokale kjøkkenet som har innflytelse fra både Kroatia og Italia. Om du så finner en resturant på en liten flekk eller i en av de mer turistpopulære kystbyene, kan du forvente at rettene på menykartet er tilberedt av friske, lokalproduserte råvarer. I den nordlige, fjellrike delen av landet er spesielt retter med lammekjøtt tradisjonelt populært. Beliggenheten like ved Middelhavet betyr også at utvalget av fiskeretter er av mangfold nede ved kysten. Det finnes også pizzariaer og andre fastfood-kjeder langs de største spaserområdene og byene. 

Et av Europas nyeste land 

Selvom landets kartlagte historie strekker seg tilbake til oldtiden, hører Montenegro formelt til blandt Europas yngste land. Montenegro ble først selvstendig i 2006 etter å ha vært en del av Jugoslavia siden 2. Verdenskrig og dermed inngikk i en union med Serbia etter borgerkrigen på 1990-tallet. Serbere og montenegrinere deler mye av deres historie, og det er ikke mange år siden at man ville ha hatt vanskeligheter med å finne noe blandt den eldre generasjonen som oppfattet seg selv som noe annet enn serbere. Det var også med minst mulig margin at befolkningen stemte for uavhengighet i 2006, og så bare litt over ti år senere har den nasjonale identiten fortsatt ikke fått helt fotfeste. En undersøkelse i 2011 viste at kun knappe 45% av befolkningen identifiserer seg som etniske montenegrinere, mens knappe 29% ser seg selv som serbere. 

Montenegro har kun ca. 640.000 innbyggere, hvor en stor del av dem bor i og rundt landets hovedstad, Podgorcia. Uansett hvor du reiser i landet, ute langs kysten eller i det fjellrike baklandet, vil du oppleve at de lokale generelt sett er veldig imøtekommende og glade for gjester.

Book en billig reise til Montenegro med Escapeaway

Med Escapeaway kan du enkelt booke en problemfri og sikker reise til Montenegro, med mulighet for avreise fra flyplassen i Oslo/Gardermoen, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand. Den smarte søkemaskinen støvsuger hele tiden nettet for de beste prisene på flybilletter med rutefly, og setter dem sammen med våre utvalgte hoteller i Montenegro. Vi samler det hele i en pakkereise med Reisegarantifondet, så du får det beste av begge verdener. Tilføy billeie til pakken og få den beste opplevelsen når du kommer frem. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.  God tur!

  

Reisemål i Montenegro

 • Kotorbukta
  18 hoteller
  Et spektakulært fjordlandskap og en rekke sjarmerende middelalderbyer gjør Kotorbukta til et av Adriaterhavskystens mest attraktive reisemål. Det relativt lille hjørnet av Montenegro skjuler nok severdigheter og attraksjoner for mange turer.
 • Becici
  10 hoteller
  En reise til Becici er en sjanse til å nyte en avslappet badeferie på en nesten 2 kilometer lang Blå Flagg-strand. Her har du dessuten en enestående mulighet til å oppleve det uberørte Montenegro, som også har et fantastisk, solrikt klima det ... meste av året. Les mer
 • Budva
  5 hoteller
  Et solrikt klima, en perlerekke av innbydende badestrender ved det krystallklare Adriaterhavet og en sjarmerende gammel bykjerne har gjort Budva til Montenegros mest populære reisemål. Utover de gylne strendene byr denne tradisjonsrike kystbyen ... på et livlig natteliv, akkurat som du her har tallrike, interessante utfluktsmål innenfor din rekkevidde. Les mer
 • Petrovac
  5 hoteller
  Petrovac er en hyggelig, liten badeby, som ligger ved en bukt ut mot det krystallklare Adriaterhavet. Stranden og den bakforliggende promenaden er hovedattraksjonen i denne fredelige, sjarmerende byen, hvor det ikke er mye natteliv, men til ... gjengjeld rik mulighet for å tilbringe en avslappende ferie med familien. Les mer
 • Podgorica
  5 hoteller
  Podgorica har ikke samme rustikke sjarm som man ofte forbinder med Montenegros byer. Men hovedstaden er likevel et interessant reisemål. Ikke minst fordi du her har en ideell base for en opplevelsesrik ferie med tallrike spennende utflukter.
 • Herceg Novi
  3 hoteller
  En spennende by med middelaldersentrum og et vell av historiske severdigheter som ligger nord i Montenegro ved Kotorbukta. Her finner du også badestrender og gode muligheter for fotturer i det omkringliggende landskapet.

Populære hoteller i Montenegro

Montenegro, Budva
9,3
Fantastisk
774 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 20 km
 • Nærmeste strand: ca. 50 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Montenegro, Kotorbukta, Kotor
9,2
Fantastisk
569 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 7 km
 • Nærmeste strand: ca. 750 m
 • Internettilgang / WiFi
Montenegro, Becici
8,4
Meget bra
178 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Nærmeste strand: ca. 600 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Jeg har her valgt ut noen få av de mange severdighetene som du kan oppleve på en ferie i Montenegro. Beskrivelsene er utelukkende ment som inspirasjon til din reise, og det taes forbehold mot faktuelle feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Montenegro, kan jeg anbefale å lese reisebloggen vår, hvor du kan finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!  

Lovcen fjell og nasjonalpark 

Lovcen er både et legendarisk fjell og en berømt nasjonalpark beliggende i det sørvestlige Montenegro, tett på Adriaterhavskysten og Kotorbukten. Fjellet skylder noe av sin berømmelse til at det har tjent som inspirasjon til navnet på landet Montenegro; Crna Gora (som betyr "Svart Fjell"). Navnet ble først nevnt i en skrift utsendt av den serbiske kongen Stefan Milutin i 1276, og referete til at fjellet på det tidspunktet var dekket av tette skoger. På grunn av denne etymologiske forbinnelsen til fortiden har fjellet en spesiell betydning i montenegrinernes nasjonale beivissthet. 

Fjellet har to imponerende topper, Štirovnik på 1.749 meter og Jezerski vrh på 1.657 meter, som utgjør de sentrale og høyeste områdene av Lovcen-massivet i nasjonalparken med samme navn. I alt dekker parken, som har vært nasjonalpark siden 1952, et område på 62,20 km2, og rummer en helt enestående natur som blandt annet hele 1158 plantearter, hvor fire av de er endemiske. Sett bort ifra de fantastiske naturopplevelsene byr nasjonalparken også på en rik historisk, kulturell og arkitektonisk arv i de landsbyene som ligger innenfor parkens grenser.  

Ostrogklosteret 

Ostrogklosteret er et kloster som tilhører den serbiske ortodokse kriken, men som på spektakulært vis ligger oppe på en nesten lodret klippe i lavlandet Bjelopavlici i den sentrale delen av Montenegro. Klosteret er det mest populære pilgrimsstedet i Montenegro og er en av landets mest kjente historiske og religiøse severdigheter. 

Klosteret ble grunnlagt av Vasilije, ærkebiskopen av Hercegovina det 17. århundre. Biskoppen døde i klosteret i 1671 og ble noen år senere gjort til helgen, mens hans jordiske rester ble oppbevart i et relikvie i kirken. Klosterets nåværende utseende stammer fra en senere periode, i tiden mellom 1923-1926, etter at en brann på det tidspunktet ødelagte hovedparten av klosteret. Sett bort ifra dette sjeldne religiøse bygningsverket venter det deg også en fantastisk utsikt over Bjelopavlicisletten. 

Durimitor 

Durmitor er en fjellkjede som utgjør en del av de dinariske Alpene og som ligger i den nordvestlige delen av Montenegro. Fjellkjeden er også en del av nasjonalparken med samme navn, som ble tilført på UNESCOs verdensarvliste i 1980 og som utgjør det største beskyttede naturområde i Montenegro. 

Fjellkjedens høyeste topp, Bobotov Kuk, når en høyde på 2.523 meter, noe som plasserer den blandt de fire høyeste fjellene i Montenegro. I alt har fjellkjeden hele 48 fjelltopper som rekker over 2000 meters høyde og ni fjelltopper som når over 2400 meters høyde. Nasjonalparken rummer også hele 18 issjøer og flere canyoner som blandt annet Tara Canyon, som med sine 1300 meters dyp er verdens dypeste canyon, kun overgått av Grand Canyon i USA. 

Skadarsjøen 

Skadarsjøen, også kalt Scutarisjøen, Shkodërsøen og Shkodrasøen, ligger på grensen mellom Albania og Montenegro og er oppkalt etter byen Shkodër i det nordlige Albania. Den montenegrinske delen, som utgjør ca. to-tredjedeler av sjøen, er blitt utpekt som nasjonalpark. Mens den albanske delen, som utgjør ca. en tredjedel av sjøen, er et naturreservat.  

Sjøen, som svnger sesongmessig mellom 370 km2 og 530 km2 og har en lengde på ca. 44 km, er den største sjøen på Balkanhalvøyen og også den største sjøen i Søreuropa. Skadarsjøen utgjør samtidig et av de største fuglereservatene i Europa med rundt 270 fuglearter. Blandt dem noen av de siste pelikanene i Europa. Det er også hele 34 innfødte fiskearter i sjøen, hvor 7 av dem er endemiske. 

Informasjon og fakta 

Jeg har her samlet noen få fakta og informasjon om Montenegro, som f.eks. landets geografi, befolkning, historie og klima. Dette håper jeg kan tjene som inspirasjon til din ferie i Montenegro. Ønsker du å finne mer inspirasjon til reisen kan jeg anbefale at du besøker reisesbloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Montenegro, som har et samlet areal på 13,812 km2 og en befolkning på rundt 678.000 innbyggere, ligger inne mellom Adriaterhavet mot vest, Bosnien-Hercegovina mot nord, Serbia og Kosovo mot øst, Albania mot sør og Kroatia mot vest.

Landet har en variert topografi preget av fjell i områdene som vender inn mot Serbia, Kosovo og Albania, samt karsk-landskaper i områdene inn mot Bosnien-Hercegovina. Mot vest er det kystlandskaper ut til Adriaterhavet, samt store sjøer som f.eks. Skandarsjøen, som er den største sjøen i Søreuropa (ler mer under "Severdigheter"). 

Hovedstaden Podgorcia, som har ca. 150.000 innbyggere og ligger i den sørlige delen av landet, er en av de 23 koummene i landet, mens byen Cetinje, som ligger i den sørlige delen av landet og har rundt 14.000 innbyggere, er utpekt som den gamle kongelige hovedstaden. 

Klima og vær

Klimaet i Montenegro avhenger av hvor i landet du befinner deg: ved kysten er det et middelhavsklima med varme somre og milde vintre, mens det inne i landet blir gravist kontinentalt med kaldere vintre, spesielt i landets mange fjellkjeder hvor det kan være et overveiende alpint klima. 

De varmeste månedene i året er juli og august med en gjennomsnitstemperatur på 26 grader, etterfulgt av septemeber med 21 grader og oktober med 16 grader. Den kaldeste måneden er januar med 5 grader i gjennomsnittet, mens den minst våteste måneden i året er juli med kun 24 mm i gjennomsnittet. August og juni har en nedbør på 58 mm (August) og 65 mm (Juni) gjennomsnittet. 

Vær oppmerksom på at disse gjennomsnitsteperaturene og nedbørsmengdene er målt med utgangspunkt i Kotor og dermed ikke dekker hele landet. 

Språk og religion 

Språk 

Montenegros lingvistiske situasjon avspeiler landets etniske og kulturelle sammensetning og historie. Det offisielle språket i Montenegro er montenegrinsk, men serbisk, bosnisk albansk og kroatisk er alle anerkjent som språk i landet. 

Montenegrinsk, serbisk, bosnisk og kroatisk er gjensidig forståelig i og med at alle er forskjellige versjoner av det serbo-kroatiske språket. I forskjellige undersøkelser, foretatt etter landets uavhengighet, har et flertall av montenegrinerne anigtt montenegrinsk som deres morsmål, mens landets offisielle språk i perioden 1992-2006, inntil landets uavhengighet av Serbia (2006), var serbo-kroatisk ifølge landets konstitusjon. 

Religion 

Montenegrinerne har historisk sett vært medlemmer av den serbiske ortodokse kirke, og den serbiske ortodoske kristendommen er fremdeles den mest populære religionen i Montenegro, selv om den montenegrinske ortodokse kirken nylig ble grunnlagt og har tilslutning fra et lite mindretall av Montenegros troende. 

Rundt 72% av landets innbyggere er kristent-ortodokse, mens 3,4% av innbyggerne er katolikker og rundt 19% av innbyggerne er muslimer. 1,2% av befolkningen identifiserer seg som ateister, 2,6% oppgir offisielt ingen religion til myndighetene og 1% oppgir "annen religion" som deres religion. Under 1% av befolkningen er buddhister, protestanter og adventister. 

Hva sier gjestene i Montenegro?

7,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser