Reiser til Josice

Josice ligger ved Verigestredet, der Kotorbukta er på sitt smaleste. Her kan du krysse sundet med ulike små ferger som seiler frem og tilbake rett fra utkanten av byen. De planlegger også å bygge en bro her, som i så fall blir en del av kystveien ved Adriaterhavet, Jadranska Magistrala, som du – når den er klar – kan bruke hvis du for eksempel er på bilferie i landet.

Det bor bare noen hundre innbyggere i landsbyen Josice, som strekker seg fra vannkanten oppover fjellskråningene via kystveien. Det er et rolig område, uten noe egentlig sentrum, og det er vanligvis mest aktivitet i den nordlige delen av byen, hvor fergene legger til. Det er imidlertid også et par populære restauranter helt nede ved vannet, med små strender som er deilige å nyte den vakre utsikten fra, og kanskje ta en dukkert i det klare vannet.

Det er ikke noe nevneverdig næringsliv i Josice. Her er det imidlertid en baker og en liten matbutikk som til tross for sin lille størrelse har det meste du kan trenge på turen. Som du sikkert kan gjette er det hovedsakelig familier og par som ønsker en rolig base for ferien i vakre omgivelser som besøker Josice. Byen tilbyr også et godt utgangspunkt for opplevelser i nærområdet.

Utforsk Middelhavets vakreste fjord

En tur til Josice gir deg et optimalt utgangspunkt for å dra på opplevelsesutflukter. I Kotorbukta finner du, i tillegg til vakre strender, flere spennende attraksjoner. Det inkluderer ikke minst byer som Perast og Kotor, som begge står på UNESCOs verdensarvliste. Her råder middelalderstemning i de trange brosteinsbelagte gatene som gjemmer på vakre torg med kafeer og uterestauranter. Tar du bilfergen den korte turen over sundet, til Luštica-halvøya, finner du den lille, men større kystbyen Tivat, med sin glamorøse marina som også verdt et besøk. Her kan du finne alt du måtte ønske deg i form av restauranter og butikker.

Besøker du Josice om våren eller sensommeren, når temperaturene inviterer til fysisk aktivitet, er det mange tilbud her. Du kan for eksempel snøre på deg turskoene og følge småveiene som fører opp i fjellene bak byen. Du trenger ikke gå langt før du har lagt kystturismen bak deg og i stedet kan nyte utsikten og atmosfæren i en autentisk del av Montenegro.

Mat og drikke i Josice

Når du besøker Josice har du muligheten til å smake på autentiske retter og drinker som gjenspeiler områdets rike kultur og tradisjoner. Noen av de lokale kulinariske skattene du ikke bør gå glipp av under turen inkluderer Njeguški Pršut, en lufttørket skinke som er en stolt del av Montenegros matarv. Tilberedt med tradisjonelle metoder og krydret med lokal røyking, er njeguški pršut en delikat forrett. For et autentisk montenegrinsk måltid bør du prøve kacamak – en rustikk rett laget av maismel, poteter og ost. Den serveres vanligvis med kajmak, et kremet melkeprodukt som er uimotståelig deilig. Grilled Pljeskavica er en saftig, smaksrik hamburger laget av en blanding av biff og svinekjøtt og er populær gatemat i landet. Det serveres ofte i et brød med ulike friske grønnsaker og sauser. Utforsk også Montenegros ostetilbud med varianter som skutar (hvite ostebiter), brinza (ferskost) og sir (en moden ost med en distinkt smak). Prøv dem på et ostefat eller som ingredienser i ulike retter.

Når det gjelder drinker, tilbyr Josice og omgivelsene også en rekke alternativer å nyte, for eksempel Rakija, en fruktsprit som er en hjørnestein i Balkan-regionen. Prøv lokale varianter som kruskovac (pærerakija) og lozovaca (druerakija) for å få et dypere innblikk i Montenegros drikkekultur. Montenegro produserer også sine egne viner, og du kan smake på lokale viner laget av lokale druesorter som Vranac og Krstac for en smak av regionens terroir.

Slik reiser du til Josice fra Norge

Du kan bestille direktefly fra flere norske flyplasser til Dubrovnik i Kroatia. Dubrovnik er den nærmeste store flyplassen til Josice og ligger omtrent 40 kilometer fra byen.

Den pittoreske veien mellom Dubrovnik og Josice tar deg gjennom svingete veier som tilbyr fantastisk utsikt over kysten og fjellene. Hvis du foretrekker offentlig transport, finnes det regelmessige bussforbindelser fra Dubrovnik til Kotor. Fra Kotor kan du deretter ta en kort taxitur eller en lokalbuss til Josice. Ønsker du total frihet på reisen, anbefales det at du heller leier en bil på flyplassen, slik at du lettere kommer deg rundt i området.

Hos oss i Escapeaway finner du flere ulike typer overnatting i og nær Josice. Den enkleste måten å finne dem på er å søke etter dine valgte feriedatoer i vår søkemotor. Du kan velge å kun bestille overnatting gjennom oss, eller å kombinere din valgte overnatting med fly og eventuell leiebil i en pakkereise som er dekket av Reisegarantifondet. 

Reiser til Montenegro

Les mer om Montenegro og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Montenegro her

Hoteller i Josice