Reiser til Sveti Stefan

Sveti Stefan er en liten by fra senmiddelalderen med en av de mest unike beliggenhetene i Montenegro ute på en liten, befestet øy. En gang i tiden var øya etter sigende en yndet base for pirater, men i dag utgjør hele øya sammen med Villa Milocer inne på fastlandet et eksklusivt feriested, Aman Sveti Stefan. Nå til dags har kun feriestedets egne gjester adgang til selve øya, og feriestedet råder over flere av de nærmeste strendene. Det ligger også en landsby med samme navn lenger inne i landet, som sprer seg oppover de grønne fjellskråningene. Du kan nyte utsikten over til den lille øya og det asurblå havet fra strender av småstein og klipper. De sørlige strendene i den naturskjønne bukten er offentlig tilgjengelige.

Et fredelig tilfluktssted

Den lille øya og bukten ligger kun omkring 9 kilometer unna Budva, knutepunktet for Montenegros riviera og landet mest populære feriedestinasjon. Mens det i høysesongen alltid er masser av liv og leven i denne større nabobyen, ikke minst om natten, er stemningen i Sveti Stefan mer eksklusiv og tilbakelent. Dette tiltaler familier og par som ikke nødvendigvis søker et bredt utvalg av fornøyelser, men reiser til Sveti Stefan for å nyte en avslappende ferie i vakre omgivelser.

Den lille byen ute på øya stammer tilbake fra middelalderen, da den lokale klanen, Paštrovici, var med på å slå tilbake et av ottomanernes angrep. Det lyktes ikke bare å slå de tyrkiske angriperne tilbake, men også å plyndre deres skip for verdier. De ble ifølge legenden brukt til å bygge boliger for tolv av klanens familier på Sveti Stefan. På 1800-tallet hadde øya opp mot 400 innbyggere, men i 1950-årene var det kun omkring 20 faste beboere igjen. Myndighetene valgte derfor å tvangsforflytte de siste beboerne og renovere byen. Byen ble gjenåpnet i 1960 som et luksuriøst hotell. Takket være den idylliske og enestående beliggenheten, var Sveti Stefan i de påfølgende tiårene et yndet reisemål blant filmstjerner og kongelige, som for eksempel Elizabeth Taylor, Sophia Loren, Marilyn Monroe og Kirk Douglas. Siden fulgte enda en nedgangsperiode i forbindelse med Jugoslavias sammenbrudd. I 2009 åpnet det nåværende feriestedet, som har en 30- årig leiekontrakt.

På en reise til Sveti Stefan har du utover den pulserende feriebyen Budva også mange andre spennende utfluktsmål innenfor kort avstand. Dette inkluderer ikke minst Kotorbukta, hvor den sjarmerende middelalderbyen Kotor nesten er obligatorisk å oppleve. I dette områder er det også gode muligheter til å ta seg en forfriskende dukkert eller vandre en tur med vakker utsikt oppe i fjellene.

Reiser til Montenegro

Les mer om Montenegro og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Montenegro her

Hoteller i Sveti Stefan