Reiser til Amsterdam

Dersom du er på utkikk etter et reisemål med stort potensiale for en avslappet og opplevelsesrik ferie bør du se til Amsterdam. Her kan du bruke ferien på å utforske byens historie på Rijksmuseum, slappe av i de solfylte kanalene, nyte godt av de livlige barene og klubbscenen eller slutte dagen på en hyggelig, brun kafé. 

De mange forskjellige tilbudene har gjort Amsterdam til en av de mest populære reisemålene i Europa. Uansett om du liker å fylle ferien din med masse sightseeing, eller foretrekker å oppdage en ny by i et helt avslappet tempo, finner du et utrolig utvalg av ting å se og gjøre i Amsterdam. Hovedattraksjonen på en ferie i Amsterdam er selve byen, som er bygget opp rundt et uendelig nettverk av små og store kanaler, og her kommer du deg enklest rundt på sykkel eller med trikk, for plassen er trang for biler, og atskillige biler ender hver år opp med vann i kabinen her. Stemningen i Amsterdam er ungdommelig, vennlig og løssluppen - her vil de fleste trives!

Velkommen til Amsterdam med Escapeaway, vi er spesialister på reiser hvor du bor på nøye utvalgte hotell i ferien din. 

>> Les alt om storbyferie med Escapeaway
>> Les også om reiser til Bruxelles

Hoteller i Amsterdam

Populære hoteller i Amsterdam

Nederland, Amsterdam
9,6
Fantastisk
512 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Nederland, Amsterdam
9,0
Fantastisk
1424 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 15 km
  • Nærmeste strand: ca. 29 km
  • Internettilgang / WiFi
Nederland, Amsterdam
9,4
Fantastisk
1109 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby

Mat og drikke

Står den kulinariske opplevelsen høyt i ferieplanene vil Amsterdam være et godt reisemål. Her finner du alt fra fornemme Michelin-restauranter til velsmakende fastfood og du kan gå på oppdagelsestur i matveiene fra nesten alle verdenshjørner. Det er for eksempel en god anledning til å finne asiatiske restauranter, spesielt indonesiske, men vil du prøve noen autentiske, tradisjonelle nederlandske retter, er det naturligvis også muligheter for dette. 

Det er ikke helt rettferdig at det opprinnelige, tradisjonelle nederlandske kjøkkenet har rykte for først og fremst å by på halvkjedelige retter preget av poteter og atter mer poteter. Allerede da Amsterdam var knutepunkt for forbindelser til de fjerne koloniene i Østen og i Amerika lot man seg inspirere av de fremmede kulturenes gastronomi - spesielt med tanke på krydder. Senere har tilflyttere fra resten av verden naturligvis også satt sine spor på det lokale kjøkkenet. I dag er det derfor ingen fare for at du ikke finner et spisested i Amsterdam med noe som faller deg i smak på menyen. 

Å gå ut å spise i Amsterdam er dessuten i seg selv en av de beste måtene å oppleve byens sjel. Her finnes det et mangfold av stemningsfulle restauranter og kaféer der de lokale selv foretrekker å komme. Lonely Planet fremhever for eksempel restauranten Greetje som et av de beste stedene å få tradisjonelle nederlandske retter, med en moderne, kreativ tvist. La Falote i museumskvartalet har på samme måte kjente nederlandske retter på menyen, som avspeiler sesongens ferske råvarer. Liker du indonesisk, kan Blue pepper anbefales. De tilbyr nemlig også, som en av få restauranter, et 'dinner-cruise' på kanalene med et indonesisk rijsttafel (risbord).  

Slik kunne jeg fortsatt å ramse opp den ene unike restaurantopplevelsen etter den andre, men jeg nøyes heller med å konstatere at de kulinariske opplevelsene i Amsterdam godt kan måle seg med byens mange andre attraksjoner. 

Du må selvfølgelig heller ikke glemme å få en smak av den lokale ølen. Nederlenderne er berømt for deres ølbrygging. Det er for eksempel her det store bryggevaremerket Heineken ble grunnlagt. Vil du nyte ølen din på tradisjonelt vis bør du besøke en av byens såkalt brune kafeer, bruin café eller bruine kroeg. Det er ganske visst like så ofte belgisk øl bak disken, men så har jo også disse to langene tette historiske bånd. 

Er du ikke like begeistret for alkohol, kan du i stedet gå på jakt etter et annet av Nederlands mest kjente produkter, nemlig ost. Med et forbruk på 15 kg ost årlig per person er det ikke helt uten grunn at nederlenderne er kjent som et av verdens mest osteglade folkeferd. De lager da også noen utmerkede og varierte sorter ost, så enten du foretrekker milde eller mer smakfulle oster vil det være en fornøyelse å dra på osteshopping. Det kunne for eksempel være på det store Albert Cuyp-markedet eller i en av byens mange, gamle ostebutikker. Her er det alltid rikelig med smaksprøver, så du kan lett prøve deg frem til den riktige smaksvarianten i det enorme utvalget. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt fakta og informasjon om Amsterdam, bl.a. litt om byens befolkning, historie og liknende som kan være til inspirasjon under ferien. Opplysningene er bare ment som inspirasjon og det tas forbehold om faktuelle feil. Dersom du ønsker å finne mer inspirasjon til reisen din til Nederlands hovedstad anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår, hvor du finner mange artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Beste tidspunkt for å besøke Amsterdam

Amsterdam byr på store opplevelser året rundt, med en tettpakket kalender alle fire årstider. Dersom du vil unngå den travleste høysesongen er den beste tiden å besøke Amsterdam i løpet av våren eller høsten. I juli og august fylles byen til overflod med besøkende, noe som betyr at du normalt må betale mer for hotellopphold og må regne med køer ved toppattraksjonene. 

Våren er en flott tid å besøke Amsterdam, når tulipanene rundt om i byen blomstrer. April og mai betraktes som de beste månedene å besøke byen blant tulipanentusiaster. Det kan bli trangt om sommeren, men det gjøres ofte opp for ved et deilig vær, som for eksempel innbyr på en piknik i Vondelpark eller solbading ved Zandvoort. Du må huske varme klær om reiser til Amsterdam om vinteren, når tåken kryper inn fra havet. Men klare dager og de frosne kanalene gjør byen perfekt for en vinterlig langhelg. 

Amsterdam er i løpet av året vært for hundrevis av spesialarrangementer og feirer helligdager med stor pomp og prakt. Et av høydepunktene er Kongens dag, Koningsdag, som tar sted 27. april hvert år. Denne dagen forvandles byen til en stor gatefest for å feire kong Willem-Alexander hvor alle ikler seg oransje farger og danser utendørs fra morgen til kveld. Hopp i en båt og bli med på festen fra kanalene!

Du kan tjuvstarte våren i mars i Amsterdam ved å delta på åpningen av Keukenhof blomsterpark, eller å komme hit i april til tulipansesongen. I juni avholder byen Roots Festival og Open Garden Days musikkfestival, mens Pride-paraden fyller opp kanalene i august til et spektakulært skue. Spesielt på høsten er kalenderen fylt med store kulturelle begivenheter, som Museum Night i november. Etter som vinterkulden trekker inn bør du få med deg Amsterdams julemarkeder for å nyte en deilig kopp gløgg, mens du handler inn tradisjonelle nederlandske kvalitetsvarer. 

På eventyr i Amsterdam

Med alt fra sjarmerende brostensgater til den livlige kunstscenen venter det deg et eventyr av opplevelser i den nederlandske hovedstaden. Amsterdam er fylt til randen med fantastiske museer, kunstgallerier, stemningsfulle kafeer, restauranter og legendariske klubber som alt sammen bidrar til å gjøre Amsterdam til en av de mest spennende reisemålene. Kafékulturen i Amsterdam er velutviklet, så du er aldri langt fra det perfekte stedet å sitte over en kaffe og betrakte bylivet. 

Hvis du leter etter en destinasjon som har en rik historie, vil dette være stedet for deg. Byens maleriske gater er fylt med liv i form av restauranter og butikker, men det er også en fasinerende fortid å oppdage. Besøk Amsterdam-museet for å lære om lokalsamfunnet, eller besøk Canal House for en dypdykk i byens mest ikoniske steder. I juletider må du ikke gå glipp av julemarkedet. 

Besøk Rijksmuseum

Det er mange museer det er verdt å fordype seg i i Amsterdam, men Rijksmuseum er nok likevel det mest kjente. Med et fantastisk ytre utseende, er det også mange gode grunner til å ta turen inn for å se de fascinerende utstillingene. Her finner du kunst helt fra middelalderen frem til i dag. Hold utkikk etter de berømte Rembrandt-maleriene som vises her. 

Shop avsted

Amsterdam har et bredt utvalg av butikker, noe som betyr at du vil finne nesten alt du kan ønske deg, enten du ser etter high-end butikker med de største merkene eller små, sjarmerende vintage buoutiques. Fordyp deg i byens virkelige sjel med et besøk til IJ-Hallen i sentrum av byen, Europas største loppemarked. Det er det perfekte sted for å finne en skjult perle eller antikk skatt, så det er verdt å sette av god tid - også om du bare kommer for å oppleve atmosfæren. 

Nyt en piknik i Vondelpark

Vondelpark bør være høyt på listen over steder du må oppleve i Amsterdam, spesielt hvis du besøker byen om våren. Dette største grønne område i byen er ofte fylt med lokale som kommer for en piknikk med venner i gresset. Det er noen vakre monumenter rundt om i parken, blant annet en skulptur fra Picasso. Besøker du parken om sommeren er du kanskje heldig og får nyte en gratis utendørskonsert. 

Sykkeltur rundt i byen

Bildene du ofte ser fra Amsterdam av syklende i bygatene, eller den flotte nederlandske naturen, lyver ikke. Sykkelen er helt klart den mest behagelige og effektive måten å komme seg rundt i byen på. Det er en sterk sykkelkultur i byen med en sykkelutleier rundt hvert hjørne. Det er også gode muligheter for å dra på en guidet sightseeing-tur med sykkel. 

Sightseeing i Amsterdam

Det er mye som vil holde deg opptatt på en tur i Amsterdam, uansett om du bruker tiden på å fordype deg i fascinerende historie eller kulturlivet. De berømte kanalene er grunnen til at Amsterdam ofte kalles Nord-Europas Venezia. Du må ikke gå glipp av sjansen til å ta deg en tur på dem, enten som en sightseeing-tur eller privat i din egen pedalbåt. 

Dersom du heller ønsker å fordype deg i livet på land er det neppe noe som overgår Amsterdams store palasser. De karakterfulle Leidseplain og Rembrandtplein tiltrekker mange turister og er det perfekte stedet å slappe av over en kopp kaffe og betrakte folkelivet. Nieuwmarkt, Westermarkt og Noordermarkt er gamle markeder og perfekte steder for å slentre en avslappende tur, mens du utforsker gamle monumenter og ikoniske skulpturer. 

Distrikter i Amsterdam

Det gamle sentrum

Som navnet antyder er denne sjarmerende delen av byen blant den eldste bosetningen i Amsterdam. Perfekt for deg som ønsker deg historie og kultur i ett, ettersom du finner tallrike eksempler på tradisjonell arkitektur og ikoniske monumenter. Husk kamera!

Nieuwmarkt

Dette store torget, som ligger i byens Chinatown, er fult av liv og leven. Torget er nabo til det beryktede Red Light District og er populært blant turister. Her finner du en stripe av kaffebarer og kafeer å fordrive tiden på, samt en spektakulær arkitektur å beundre. 

Spiegelkwartier

Denne delen av byen er spesielt sjarmerende på grunn av røttene til det 17. århundret. Området er ideelt for deg som ønsker en avslappende spasertur for deretter å utforske en rekke interessante kunstgalleri og museer. Når du er ferdig der, bør du ta deg tid til å gå på en oppdagelsestur blant de mange vintage- og antikvitetsforretningene som finnes i området. 

 

En romslig storby for livsnytere

Selv om Nederlands regjering og parlament holder til i Haag omtrent 50 km sørvest, er likevel Amsterdam landets hovedstad. Byen er også det kommersielle og kulturelle knutepunktet i Nederland. Amsterdam er dessuten den største byen i landet med omtrent 840 000 innbyggere innenfor bygrensen (ca. 2,4 millioner med forsteder). Byens innbyggere er fordelt på 180 forskjellige nasjonaliteter, noe som gjør Amsterdam til en av de mest multikulturelle byene i verden. 

Den store mangfoldigheten er ikke et nytt fenomen i Amsterdam, men tvert i mot noe som har røtter mange århundrer tilbake i historien. Da Spania i det 16. århundret angrep de sydlige nederlandske provinsene, som i dag utgjør Belgia og Luxembourg, søkte mange flyktninger mot nord og fant en sikker havn i Amsterdam. Byen og dens befolkning fikk dermed nesten fra starten et rykte for å være tolerante overfor fremmede kulturer, noe som også tiltrakk forfulgte som hugenottene fra Frankrike og jøder fra Den Iberiske halvøya, men også fra fjerne strøk. Handelsbyen Amsterdam oppdaget tidlig at mangfoldigheten kunne være en styrke da den ga tette handelsforbindelser ut i verden. det var også medvirkende til at Amsterdam ble sentrum for Nederlands Gylne Århundre på 1600-tallet, da republikken dominerte handelen på verdenshavene. Amsterdam var i denne perioden knutepunktet for en stor del av verdenshandelen og var formodentlig verdens rikeste by. 

I dag er Amsterdam fortsatt kjent for å være en tolerant, åpen by og som besøkende vil du merke at det er en helt unik atmosfære i byen. De lokale nyter tydeligvis å bo i en av Europas mest sjarmerende by og selv om de må dele byen med mange turister er det i høy grad de lokale som gir byen den avslappende og tilbakelente stemningen. Den gamle kjøpmannsmentaliteten er nok også inntak, så det skader naturligvis ikke på imøtekommenheten at turistene legger igjen betydelige summer. 

Omtrent en halvdel av byens innbyggere er av ikke-nederlandsk opprinnelse. En betydelig andel stammer fra de tidligere nederlandske koloniene i Indonesia og Surinam, men også innvandrere fra især Marokko og Tyrkia, samt flyktninger fra andre deler av verden er med på utgjøre Amsterdams mangfoldige befolkning. Og hovedstaden er fortsatt et populært tilflytningsmål blant både nederlendere og utlendinger. Hovedstaden er derfor den raskest voksende byen i Nederland. Spesielt de siste årene har veksten vært sterk. På bare to mellom 2015 og 2016 vokste byen med nesten 18 000 innbyggere. 

Det er mange gode grunder til at folk fra hele verden flytter til Amsterdam - deriblant byens rike kulturarv, et levende internasjonalt fellesskap og et arbeidsmarked i vekst. Utover dette kommer også at det er enkelt å omgås i byen som utlending. De fleste snakker for eksempel oppimot flytende engelsk. 

Amsterdam - bedre enn noensinne

Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor noen sammenlikner Amsterdam med Venezia. En liknende plassering lavt over vannet har nødvendiggjort et omfattende nettverk av kanaler og at flere bygninger står på fundamenter som går flere meter ned i bakken. De 165 kanalene som rommer omtrent 2 500husbåter og krysses av mange flotte broer, er med på å gi den nederlandske hovedstaden sin helt unike karakter. Utover dette kommer den fantastiske stemningen som oppstår når du går blant de vakre  16., 17. og 1800-talls bygningene.

I Amsterdam er man vel bevisst at den sjarmerende atmosfæren er minst like tiltrekkende for mange besøkende, som de mange museene og andre severdigheter. For omtrent ti år siden besluttet bystyret seg derfor at sentrum av Amsterdam trengte en "hovedrengjøring" og lanserte Prosjekt 1012, oppkalt etter bydelens postnummer. Formålet var å rydde opp i det beryktede Red Light District og de populære coffeshops som du fortsatt finner rundt de fleste gatehjørner i område.  Ved å få ned antallet bordeller erdet nå skapt plass til nye butikker, kafeer og boliger. Dette skjer ikke uten motstand, men det er neppe tvil om at bysentrum på sikt vil bli enda mer attraktivt for både lokale og turister på sikt. 

Historie

Amsterdam omtales for første gang som "Amsteldamme" i historiske kilder fra 1275, da som en liten fiskerleie ved Amstel-elvens munning. Byen er dermed på langt nær en av Nederlands eldste, men utviklet seg under Det Gylne 1600-tallet i Nederland til å bli en av verdens viktigste handelsbyer. 

Amsterdam ble sentrum for handel med koloniene i Asia, mye takket være Det Hollandske Ostindiske Kompagni (VOC). VOC ga en elite av byens kjøpmenn stor politisk makt og ikke minst stor velstand, som blant annet ble brukt til å investere i kanalsystemet, utbyggingen og kunsten du fortsatt ser rundt om i landet i dag. 

Nederland fikk ikke å ha den innbringende Østhandelsruten for seg selv lenge. Frankrike og England ville også ha en del av kaken, noe som førte til krig. Det svekket Nederland i løpet av det 18. århundret. Et bunnmål for landet og Amsterdam kom da det de ble tatt under fransk kontroll under Napoleonskrigene. Heller ikke som en del av det hollansk-belgiske kongerike mellom 1815 og 1830 gjenvant byen sin tidligere status som handelssentrum. 

Først mot slutten av det 19. århundre opplevde Amsterdam en opptur, ikke minst takket være den tyske industrielle revolusjonen og utvidelsen av Nordsjøkanalen, som ga byen en viktig havtilgang. Nederland forholdt seg nøytrale under Første verdenskrig, men ble invadert av tyskeren i starten av Andre verdenskrig. Dette gikk hardt ut over Amsterdams jødiske befolkning og de som forsøkte å skjule dem for nazistene. Det anslås at omtrent 60 000 av byens jøder ble sendt til tyske konsentrasjonsleirer - deriblant Anne Frank, som døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen helt mot slutten av krigen.  

Transport

Landets største flyplass, Amsterdam Airport Schiphol, ligger bar omtrent 20 km sørvest for byen. Dette er en av Europas største flyplasser, hvor utallige flyselskaper har ruter til stort sett alle verdens hjørner - inklusiv de største norske flyplassene. Det er dessuten enkelt å komme videre fra flyplassen med taxi, buss og tog. Det tar omtrent en halv time å komme inn til bysentrum. Flyr du i stedet til Rotterdam eller Eindhoven er det også mulighet for å komme det siste stykket til Amsterdam med offentlig transport. 

I Amsterdam er den offentlige transporten også velutviklet med både busser, tog og t-bane. På vannet er det ferger og kanalbåter. Til offentlig transport benyttes det såkalte OV-chipkaart som er et reisekort du selv fyller penger på og betaler reisen med ved å skanne kortet i en maskin. Kortet finnes i forskjellige utgaver og kan enten fylles på selv eller kjøpes med et bestem antall reisetimer på. Det finnes dessuten et helt spesielt turistkort, "I amsterdam City Card", som utover transport også gir tilgang til over 70 av museene i byen.  

Sentrum er derimot ikke større enn at du kan utforske det til fots. Sist, men ikke minst kommer det at Amsterdam er en av verdens sykkelhovedsteder. Her er det nemlig flere sykler enn innbyggere og selv om det også kjører biler i sentrum er det tatt mye hensyn til syklistene i byrommet, med flere gater hvor det er lukket for biler. Det tilbys sykkelutleie mange steder og en guidet sykkeltur er en god måte å oppleve byen på. Vil du utforske byen på egenhånd er det dessuten avmerket seks ruter på over 30 kilometer som fører deg rundt til berømte severdigheter og ukjente perler. Det kan også anbefales å leie en pedalbåt og ta en tur på en av de mange kanalene.

Vær og klima

Det nederlandske været er veldig likt det vi kjenner her i nord og som preger mye av Nord-Europa. Det betyr at sommeren typisk er varm, men med kaldere perioder preget av bygevær, mens vinteren sjeldent blir ordentlig kald, selv om temperaturen i perioder synker godt under null. Regnvær forekommer hele året, men normalt er våren den tørreste årstiden. 

Amsterdam kan dermed besøkes året rundt, men flest velger likevel å reise hit om våren eller sommeren. Det er derimot også en helt unik stemning i byen når vintermørket legger seg og de romantiske broene lyser opp. Det er dessuten masse av innendørs fornøyelser i byen, hvis været utenfor er kaldt og surt. 

Greit å vite

Valuta: Euro. De fleste butikker, restauranter og hotell tar i mot de mest vanlige kredittkortene, men det er unntak. Det anbefales derfor å spørre på forhånd eller eventuelt ha kontanter klar for sikkerhetsskyld. Det er aldri langt til nærmeste bankautomat. Vær oppmerksom på at de mange steder ikke aksepterer 200 og 500-sedler. Det er også en god idé å ha litt småpenger på seg for adgang til offentlige toaletter. 

Tips: Regningen på restauranter, barer, taxier og liknende inkluderer alltid en 'service charge', men det er god kutyme å gi mellom 5 og 10 prosent ekstra i tips (hvis du ønsker å belønne betjeningen for god service). 

Språk: Det er enkelt å komme seg rundt med engelsk i Amsterdam, da de fleste lokale snakker et nokså flytende engelsk. Det er likevel ingen skade å vise litt imøtekommenhet ved å lære deg et par nederlandske fraser som for eksempel 'dankjewel', som betyr 'mange takk'. 

Red Light District: Prostitusjon og bordelldrift er lovlig i Nederland. Det finnes fortsatt et stort antall vindusbordell i det beryktede Red Light District, selv om det i forbindelse med byfornyelsesprosjektet 1012 er blitt en reduksjon i antallet og flere regler har blitt innført for å minske risikoen for at kvinner utnyttes til prostitusjon mot sin vilje. Selv om det finnes frivillige grupper som gir en guidet omvisning i området for turister, bør ikke området regnes som en vanlig severdighet. Kvinnene i vinduene vil ikke bli tatt bilde av og konfronterer ofte folk som ikke følger skiltenes anvisning om 'Ingen fotografering'.

Kaffebar ≠ coffeshop: Hvis du går inn på en coffeeshop i Amsterdam for å slukke kaffetørsten blir du kanskje overrasket. En koffieshop / coffeeshop er primært et sted man kommer for å kjøpe og røyke forskjellige typer cannabis, selv om det også selges litt mat og alkoholfrie drikkevarer. Nederland og spesielt Amsterdam har i mange år vært kjent for å a en liberal holdning til "milde rusmidler", som cannabis. Men det eksisterer fortsatt mange myter rundt dette. Cannabis har aldri vært direkte lovliggjort, men man straffer ikke folk med cannabis på seg som kun er til eget forbruk (maks 30 gram). Det er heller ikke ubetinget støtte til coffeshops blant lokalbefolkningen og de siste par år har det blitt innført flere innstramninger. Blant annet kan det i dag bare selges 5 gram til en kunde per dag. Det var også for få år siden diskusjon om en regel som bare skulle gjøre det lovlig for nederlendere å handle i coffeshops. Regelen har blitt innført i sørlige Nederland, men i Amsterdam er man som turist fortsatt velkommen i byens mange 'kaffebarer'. 

Reiser til Nederland

Les mer om Nederland og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Nederland her

Andre linker

Hva sier gjestene i Amsterdam?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 7 anmeldelser