Reiser til Østerrike

I tillegg til fascinerende storbyer som Wien og Salzburg byr en ferie i Østerrike på billedskjønne landskaper, rik kultur og kulinariske godbiter. Østerrike er kanskje et av de minste landene i Europa, men det betyr ikke at det er et lite reisemål. Det er faktisk mange som reiser langveisfra for å besøke Wolfgang Mozarts hjemland, for å nyte den friske alpelufta, stå på ski eller utforske det levende kulturlivet. 

Med sine majestetiske byer, idylliske fjell og dramatiske naturlandskaper er Østerrike et fantastisk reisemål året rundt. Besøk Tirol eller Salzburgerland på vinteren, der du finner et svært prisoverkommelig og sjarmerende alternativ til de mer besøkte skisportsstedene i de franske alpene. 

Sommermånedene er perfekte for en tur til Worthersee, som er delstaten Kärntens største innsjø. Spesielt familier og naturelskere vil nyte dette vakre stedet, der du kan tilbringe morgenen i en kano og ettermiddagen med å utforske hulene i området. 

Kulturelskere og bymennesker bør ikke gå glipp av f.eks. Wien og Salzburg, som er hjemstedene for noen av Europas mest kjente, historiske landemerker - som du kanskje vil kjenne igjen fra den ikoniske musikalfilmen The Sound of Music. Selvutnevnte foodies bør ta en tur til studentbyen Graz for å smake på regionens lekre gastronomi - da ender du fort opp med å måtte løsne litt på beltet! 

Som i Tyskland finner du også i Østerrike en god blanding av gammeldagse puber, lekre cocktailbarer og pulserende nattklubber. 

Velkommen til Østerrike med Escapeaway Reiser. Vi er spesialister på reiser til Østerrike der du bor på nøye utvalgte hoteller på din ferie. 

Reisemål 

Uansett om du er på utkikk etter et idyllisk skiområdet, et fredelig sted for sommerferien eller et romantisk hideaway, så har Østerike noe som vil passe deg, uansett budsjett. 

Wien

Østerrikes hovedstad har flere år på rad blitt kåret til et av de beste stedene å leve i verden. Etter et besøk i Wien vil du forstå hvorfor og kanskje selv få lyst til å bli innbygger. På tross av sin vakre, barokke arkitektur, aktive kulturliv og den maleriske, gamle bydelen, tiltrekker merkelig nok ikke Wien like mange reisende som Paris eller London. Men det gjør byen bare enda mer sjarmerende. Gå på oppdagelsestur i de brostensbelakte gatene i den gamle bydelen og fordyp deg i byens turbulente historie, smak noen Palatschinken - den østerrikske utgaven av crêpes - i en av de mange stemningsfulle kafeene eller finn et gatemarked med kunstenriske perler. Uansett hva du velger vil du få en uforglemmelig byferie i Wien. 

Salzburgerland og Tyrol

Salzburg og Tyrol er perfekte destinasjoner for en skiferie. Uansett om du skal avgårde med familien og ser etter et nybegynnervennlig område eller ser etter et sted hvor du kan utfordre evenene dine, så vil du finne det perfekte stedet for deg i dette flotte alpelandskapet. Er du nybegynner kan du med fordel søke mot Alpbach i Tyrol. Ser du etter noe villere, kan du dra til St. Anton, som er kjent for afterski i verdensklasse.

>> Les mer om reiser til Salzburg her 

Worthersee 

Østerrike kan ikke skryte av badebyer som i Spania, Italia eller Hellas, men du finner likevel muligheter her for en ferie med avslapning i solen. Reiser du til Worthersee om sommeren vil du oppdage at det ikke bare er populært å utforske de naturskjønne omgivelsene, men også å solbade ved sjøen. Her er det dessuten masse slags typer vannsport og til og med et lite paradis for veteranbilentusiaster, gjennom Villach Automobil Museum. Med andre ord vil du se at Worthersee er et ideelt reisemål for både familier og friluftsfolk. 

Høydepunkter i Østerrike

"The hills are alive"

Det var i Østerrike at den berømte musikalfilmen "The Sound of Musik" ble spilt inn. I den vil du se skuespillerinnen Julie Andrews og von Trapp synge og danse over engene i Salzburg. Bakkene er ideelle til gåturer og sykling og gjemmer dessuten på de dypblåe innsjøene, Wolfgangsøen og Zellsøen.

Kultur i hovedstaden

Kulturelskere vil være i sitt rette element i Wien. Palassene i Schönbrunn og Hofburg bør stå øverst på listen over 'kongehus' du bør besøke og i de overdådig utsmykte kirkene vil du ha nok å ta bilder av. En av favorittene våre er Stephansdom. Utover arkitektur kan det varmt anbefales å gå til en klassisk konsert med verker fra for eksempel Mozart eller beethoven, og husk også å besøke Den Spanske Rideskole fra det 18. århundret for å se dressur utført av de flotte Lipizzanerhingste.  

Smaken av Østerrike

Med alt fra schnitzel til sachertorte vil du oppleve Østerike som et kulinarisk høydepunkt. Du må ikke gå glipp av tradisjonelle favoritter, f.eks. solide gryteretter som tafelspitz, samt naturlighvis klassikeren over alle klassikere,  wienerschnitzel - et tynt stykke kalvekøtt som er smrt inn i brødkrommer og stekt. Østerrikerne er også svært glad i kaker og bakeværtk, spesielt når det serveres sammen med en kopp kaffe i et hyggelig kaffehus. Sist, men ikke minst, må du selvfølgelig også prøve en apfelstrudel, Østerrikes mest berømte dessert, som består av epler, rosiner, kanel og sukker under et lag av saftig tertedeig. 

Book reisen til Østerrike i dag

Tast inn dine ferieønsker i søkemaskinen og finn enkelt en fleksibel reise til Østerrike, som passer til deg og dine planer. Velg mellom avreise fra Oslo/Gardermoen, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand - vi søker etter billige flybilletter fra alle flyselskaper og kombinerer med utvalgte hoteller i Østerrike, kun med gode anmeldelser. Du får en pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet, til nettets beste pris. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

>> Les også om reiser til Sveits

Reisemål i Østerrike

 • Gjesteanmeldelser 8,9
  Wien
  57 hoteller
  Hvis du ønsker å reise på en storbyferie fylt med historie og kultur bør du vurdere Wien som ditt neste reisemål. Her kan du spasere langs de flotte gatene, gjennom de majestetiske parkene og forbi de beundringsverdige palassene som Schönbrunn ... og Belvedère. Wien er også hjemstedet for den Spanske Rideskole, der du kan oppleve de berømte hvite hestene i en opptreden som kan måles med en kongelig ballett. For å følge den royale stemningen som preger Wien kan du bestille en tur med hest og vogn rundt i byen. I tillegg kan du oppleve prestasjoner i verdensklasse på den nasjonale operæn. Hvis det blir litt for kongelig kan du alltids avveksle med et lekkert stykke "Sachetorte", som er en tradisjonell spesialitet. Romantikk og historie gjennomsyrer vakre Wien! Les mer

Populære hoteller i Østerrike

Østerrike, Wien
9,3
Fantastisk
4544 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 23 km
 • Avstand til sentrum: ca. 700 m
 • Internettilgang / WiFi
Østerrike, Wien
8,7
Meget bra
2249 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 21 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1.7 km
 • Internettilgang / WiFi
Østerrike, Wien
9,6
Fantastisk
941 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 24 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1.8 km
 • Internettilgang / WiFi

Severdigheter

Her har jeg beskrevet et lite utplukk av de mange opplevelsene og attraksjonene du kan glede deg til på en reise til Østerrike. Dersom du har lyst til å lese mer om andre severdigheter i Østerrike, anbefaler jeg deg å lese bloggen vår om reiser, hvor du kan finne spennende artikler om Østerrike og våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Aktiv ferie i storslått natur

Størstedelen av Østerrike er dekket av fjell som ikke bare er flotte å se på, men som også i høyeste grad innbyr til en aktiv ferie. En ferie i de østeriske alpene byr for eksempel på mange muligheter for skiturer, fjellturer, mountainbiking og klatring og forskjellige former for vannsport på store innsjøer og elver.

Over en fjerdedel av Østerrike har dessuten en form for naturbeskyttelse som blant annet inkluderer seks nasjonalparker, 50 naturparker og syv naturreservater som er med å beskytte Østerrikes unike plante- og dyreliv og landskap og tradisjonelle levemåter. Det betyr derimot ikke at den vernede naturen er lukket for besøkende. Flere steder har østerrikerne derimot gjort det enda enklere å komme seg ut i naturen.

Du kan nemlig mange steder, også om sommeren, komme deg raskt opp i høyden gjennom heiser og gondoler for deretter å nyte naturen og la de flotte utsiktene ta pusten fra deg, når du følger avmerkede stier og ruter. Her oppe glemmer man fort om hverdagens slit og strev. Det er både langdistanseruter med hytteovernattinger for den ambisiøse fjellklatrer, men også flotte muligheter for å ta med familien på en kortere dagstur i fjellet. Dere er garantert å oppleve alpenes skjønnet fra første rad! Selv om du skulle være nybegynner innen fjellturer kan du takket være de markeringene dra på tur uten guide. Det anbefales likevel at du planlegger turen nøye og har fjellvettreglene i mente, spesielt med tanke på det omskiftende været. Det er ingen skam å snu. Du finner som regel kart og gode råd på det lokale turistkontoret.

Sist, men ikke minst, byr den fjellrike, vestlige delen av Østerrike på vinterferier med et par ski eller et snowboard på bena. De østeriske alpene har et rykte for å være en av verdens beste skidestinasjoner - spesielt for deg som reiser med familien. Fordelt på 426 skiregioner finner du utallige snørike bakker i alle vanskelighetsgrader gir perfekte betingelser for en flott vinterferie for hele familien. I tillegg er det et ypperlig tilbud av afterski-aktiviteter Om det er ett land i Europa som kan konkurrere med den norske hyttehyggen, så må det være Østerrike. Du vil dermed fort merke den østerrikske Gemütlichkeit under oppholdet ditt, enten du er på hotellet, på en av de hyggelige restaurantene eller ute blant skiløperne ute i bakken.

Rik kultur

Østerrike er ikke bare rik på flott natur, men også et reisemål for den kulturelt interesserte. Faktisk så er det veldig enkelt å kombinere de to tingene, ettersom de mest interessante østeriske byene ligger innenfor kort rekkevidde av enestående naturområder. Det gjelder for eksempel den tyrolske hovedstaden Innsbruck der den sjarmerende, gamle bydelen med sine barokke kirker og middelalderhus ligger omkranset av imponerende fjell som tiltrekker friluftsfolk fra hele verden,  både sommer og vinter. Likedan er det for Mozarts fødeby, Salzburg, som er den perfekte base for en turer i de omkringliggende fjellene.

Kulturelt er det naturligvis heller ikke å komme utenom hovedstaden Wien. Den indre gamlebyen av den tidligere Habsburgske hovedstaden er tatt opp på UNESCOs verdensarvliste. Byen er også fullspekket med historiske slott, hager, monumenter og interessante bygninger. Det kan for eksempel varmt anbefales å dra på en guidet omvisning i Schönbrunnslottet, som står akkurat som den ble forlatt av den siste Habsburgske keiseren. Slottet har siden blitt brukt til flere viktige begivenheter, bl.a. som møtelokale for det geopolitisk monumentale møtet mellom John F. Kennedy og Nikita Krushjtjov i 1961. Gå heller ikke glipp av den storslåtte Karlskirche fra starten av 1700-tallet med den store, patinagrønne kuppel. Liker du opera, tilbyr Wien forestillinger i verdensklasse på en av de tre store operahusene Staatsoper, Volksoper eller Theater an der Wien. Hesteelskere bør ta veien forbi Den Spanske Rideskolen for å se de verdensberømte Lipizzanere vise fram sine imponerende ride-evner.

Det er ikke bare i Wien du kan få høykulturelle opplevelser. De fleste større byene har fantastiske opera- og konserthus der anerkjente orkestre spiller for fulle hus året rundt. Musikalsk vil du raskt oppleve at Østerrike er mye mer enn den berømte schlagermusikken. I løpet av året avholdes over 200 musikkfestivaler rundt om i landet med alt fra jazz og klassisk musikk til pumpende tekno. Befinner du deg i en mindre provinsby en sommerkveld, er det ikke usannsynlig at du plutselig kan høre folkemusikk, når det lokale orkesteret spiller opp til en gatefest. 

Er du ute på en ekte livsnyterferie er det også naturlig å utforske den smale Wachaudalen ved Donauelven i den nordøstlige delen av landet. Området er berømt for sine smakfulle aprikoser, men takket være det milde klimaet er det også kjent som Østerrikes beste hvitvin-region. Du har muligheten til å nyte en smakfull vin på en av de mange restaurantene sammen med lekre, lokale retter lager på regionens aller beste ingredienser.

Reiser du med barn er det naturlig å besøke en av de gamle borgene, der fantasien kan få fritt spillerom. Det kan for eksempel være Hohenwerfen fra det 11. århundre rundt 50 kilometer sør for Salzburg eller Riegersburg som ligger på toppen av en gammel vulkan. Flere steder arrangeres dessuten ridderturneringer og show med forskjellige rovfugler, som helt sikkert vil begeistre barna.

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt nyttig informasjon om Østerrike, om landets befolkning, historie og vær som kan fungere som inspirasjon til ferien din. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold om faktuelle feil. Hvis du ønsker mer bakgrunnsinformasjon eller tips til reisen din, vil jeg anbefale deg også å sjekke bloggen vår, hvor du finner mange spennende artikler om reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning

Østerrike er et land uten kystlinje som ligger i det sentrale Europa og dekker 83 858 km² med en stor variasjon i landskapet. Landets geografi byr på alt fra høye, spisse, evig-hvite fjelltopper og dype skoger til brusende elver og flate sletter. Her venter mange enestående naturopplevelser og liker du en aktiv ferie er mulighetene nesten uendelige. Den storslåtte naturen byr på utallige gå- og sykkelstier, berømte skiområder og muligheter for å seile på vakre innsjøer eller å rafte i elvene. 

På tross av den store mangfoldet av landskapstyper er Østerrike først og fremst et fjelland. Hele den vestlige delen av landet utgjøres av alpene. Utover dette er den store elven Donau med å preger hele landets geografi. Den krysser gjennom den nordlige delen av Østerrike fra vest mot øst over en 350 km lang strekning og påfylles av en masse sideelver underveis. Østerrike grenser dessuten til flere store innsjøer ved foten av Alpene, som  Bodensjøen, Attersee og Mondsee, som omkranses av pittoreske landsbyer. 

Den østerrikske befolkningen på omtrent 8,8 millioner er minst like homogen som den danske. Opptil 90 % av innbyggerne er etnisk østerrikere, mens et mindretall er av Burgenlandsk opphav fra Kroatia, Slovakia, Slovenia Tsjekkia, Ungarn, Tyrkia og Tyskland. Ettersom en stor del av alpelandet naturligvis er ubebodd, er befolkningstettheten størst rundt hovedstaden Wien og Donaudalen og Inndalen. 

Administrativt er Østerrike oppdelt i 9 selvstendige forbundslen (Länder) eller delstater med deres egne delstatsadministrasjoner. Under dette er det 2100 kommuner, i forskjellige størrelser, fra Wien med ca. 1,8 millioner innbyggere til kommunen Gramais i Tyrol med skarve 48 innbyggere. Forbundspresidenten velges direkte av befolkningen for en seksårig periode. Presidenten har formelt sett oppgaven med å utpeke en kansler til å lede regjeringen. presidenten har likevel hovedsakelig en seremoniell rolle som statsoverhode og blander seg sjeldent i politiske anliggender, men tar seg i stedet av de representative oppgavene. 

Historie

Er du historisk interessert, gir Østerrike deg masse av muligheter til å fordype deg i spennende attraksjoner av betydelig historisk karakter. På grunn av sin sentrale og strategiske beliggenhet har landet vært scene for en lang rekke avgjørende begivenheter i europeisk historie. Gjennom århundrene har Østerrike vært involvert i Napoleonskrigene, utgjort et maksentrum i det Habsburgske monarkiet og vært underlagt Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig. 

Man har sporet den første befolkningen i områdene helt tilbake til den tidlige steinalderen. De første menneskene slo seg ned i Donaudalen og i fjelldalene. Det første (keltiske) kongeriket, Noricum, oppstod først mer enn 7000 år senere. Det var romerne som etter en erobring av områdene som de første opprettet en infrastruktur og under keiser Claudius omdøpte kongeriket til Provincia Noricum. I dag kan du besøke en fascinerende, arkeologisk park og et museum ved romernes gamle hovedstad, Carnuntum. Her er blant annet et amfiteater. 

Romerne ble siden fortrengt av germanske stammefolk, men det var ikke siste gang at Østerrike skulle preges av historiens maktkamper. Wien var siste skanse for de beryktede mongolske hesterytterne da de feiet gjennom Russland og Øst-Europa under middelalderen. Østerrike ble senere selv et maktsentrum gjennom dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, også kalt det Habsburgske monarki. i dette veldige riket var Wien hovedsete for keiseren og bredte seg over det som i dag er Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Kroatia, Bosnia og flere andre land. Men som så ofte før i historien, stod storheten for fall. 

Det moderne Østerrike ble etablert i 1918 som et resultat av nederlaget i 1. verdenskrig. Det tidligere så vidtrekkende riket ble splittet opp i mange selvstendige deler og i 1938 ble Østerrike innlemmet i Tyskland under navnet Ostmark. En stor del av befolkningen støttet lenge opp under nazismen og Østerrike inngikk på like vilkår i den tyske Wehrmacht fra starten av krigen. Stemningen skiftet likevel mot slutten av krigen og man begynte å distansere seg fra tyskerne. Etter krigen var Østerrike på lik linje med Tyskland oppdelt i fire besettelsessoner, kontrollert av henholdsvis Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike. Besetningen opphørte likevel "allerede" i 1955, da Østerrike igjen ble anerkjent som et selvstendig land. En av betingelsene i Statstraktaten (Staats­vertrag) var at landet aldri måtte forene seg med Tyskland og forøvrig holde seg nøytrale etter sveitsisk forbilde. 

Etter oppløsningen av Sovjetunionen, som hadde inngått en avtale med landets regjering om å ikke velge side under den kalde krigen, ble Østerrike medlem av EU i 1995. I dag er de også en del av eurosamarbeidet.  

Vær og klima

Østerrike er en innlandstat og har et kontinentalpreget klima, med høy luftfuktighet. I alpene mot vest finner du snø hele året over 3000 meters høyde. Lenger ned i lavlandet mot øst og nord er det mildere. Det er generelt markante, klimatiske forskjeller mellom fjellområdene og lavlandsområdene, både når det gjelder temperatur og nedbør. I alpene faller det årlig opp til 3000 mm regn, mens i lavlandet er det kun rundt 800 mm. 

April til oktober betraktes normalt som den varme tiden på året, mens november til starten av april er sesongen for snø og skiferier. Dersom det ikke er skiturer du kommer for anbefales det å besøke Østerrike i sommersesongen. Uansett årstid må du være oppmerksom på at været i fjellene kan skifte veldig raskt. 

Transport

Det er gode flyforbindelser mellom Norge og den internasjonale lufthavnen i Wien. Denne er landets største, med forbindelser til alle de store internasjonale destinasjonene. Skal du besøke den populære, vestlige delen av landet er det raskeste å fly til for eksempel Innsbruck eller München. 

Vil du ha mest mulig frihet til å utforske Østerrike på egenhånd er nok det beste å leie en bil på flyplassen. Men landet har også et velholdt og effektivt kollektivtilbud. Du kan enkelt komme deg rundt med enten tog eller buss. Noen jernbanestrekninger er spesielt populære blant turister, som for eksempel Semmeringbahn mellom byene Gloggnitz og Mürzzuschlag, som er på UNESCOs verdenarvsliste og byr på en spektakulær utsikt underveis.  

Godt å vite

Valuta: Euro. Kredittkort kan brukes på de fleste turiststeder, hotell, restauranter, butikker og bensinstasjoner. Du kan derimot oppleve at noen mindre spisesteder bare tar kontanter - spesielt ute på landet. Det er sjeldent langt til nærmeste minibank, men vær oppmerksom på at det ofte pålegges gebyr (forskjellig fra bank til bank). 

Tips: Som her hjemme er tips oftest inkludert i prisen (omtrent på 12,5 %) hos hoteller, restauranter og liknende. Det er derimot god kutyme å gi 5-10 prosent ekstra eller runde opp, hvis betjeningen har vært veldig god. Sier du 'danke', når du betaler regningen, vil det ofte tolkes som om du ikke forventer å få tilbake vekslepenger. 

Språk: Ca. 98% av befolkningen er tysktalende. Mange snakker også et rimelig engelsk, så det er oftest ikke et problem om skoletysken din ikke skulle strekke til. 

Religion: Romersk-katolisisme. Selv om den romersk-katolske statskirken ble avskaffet i 1848 tilkjenner omtrent 74 % av befolkningen seg til den romersk-katolske tro.  

Etikette: Det er ikke den store forskjellen på omgangsformen fra i Norge. Du vil derfor oppleve at de lokale er vennlige, men ofte litt tilbakeholdne og i noen tilfeller er litt mer forsiktige enn her hjemme. 

Tidsforskjell: Sentraleuropeisk tid (SET), samme som i Norge.

Andre linker

Hva sier gjestene i Østerrike?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 18 anmeldelser