Reiser til Wien

Den østerrikske hovedstaden, Wien, er en sjarmerende og kulturell by med storslåtte barokkbygninger, elegante hager og fantastisk kunst fra 1800- og 1900-tallet. "Musikkens by" ønsker deg velkommen med sin hyggelige kafékultur, og imponerer deg med sine historiske severdigheter og symfoniorkestre. 

Hvis du drømmer om en opplevelsesrik storbyferie med masse historie og kultur er Wien det perfekte valget. Her kan du bruke ferien på å utforske den storslåtte arkitekturen og kunsten, eller besøke elegante kaféer og konsertsaler. Kort sagt kryr det av fascinerende ting å se og gjøre i Wien. Velkommen til Wien i Østerrike med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Wien der du bor på nøye utvalgte hoteller på din reise. 

Beste tidspunktet å reise til Wien?

Det hersker en generell enighet om at det beste tidspunktet å besøke Wien på er i løpet av våren eller høsten. Det er spesielt de milde temperaturene i disse månedene som gjør det til det ideelle tidspunktet for en ferie i Wien. Du behøver heller ikke å ta med hele garderoben da det ikke pleier å regne så mye at det spolerer fornøyelsen. Derimot kan du de fleste år forvente solrike, milde dager som skapt for sightseeing. 

Mellomsesongen i Wien begynner i april, og været holder seg vanligvis tørt inn i mai måned. Du kan derfor glede deg til åtte timers sollys i snitt per dag, samt temperaturer som tidvis stiger til 20 grader. Det er perfekte betingelser for å utforske byen til fots. 

Som du sikkert kan forestille deg mottar Wien flest besøkende om sommeren, så forvent mye liv i gatene og ved severdighetene i perioden juni til august. Med masse sol og liv er dette også en god årstid å oppleve byen på. Det kryr også av arrangementer i nettopp sommermånedene. Gå for eksempel ikke glipp av den verdensberømte Wien Jazz Festival, som vanligvis arrangeres i løpet av juni og juli, og som byr på masse levende musikk og forestillinger fra mer enn 50 lokale og internasjonale kunstnere. Litt senere på sommeren arrangeres også ImPulsTanz Festivalen, der byens teatre er vertskap for en internasjonal dansefestival. 

Et annet populært tidspunkt å besøke hovedstaden på er midt i november, når julestemningen så smått har begynt å spre seg rundt i gatene. Her kan du utforske julemarkedene og konsertene som allerede begynner å dukke opp i byen. 

Hvis du ønsker en ferie med kulturelle opplevelser er vintersesongen naturligvis ensbetydende med nyttårskonserten med Wiener Philharmoniker. Hvis du derimot bare ønsker å oppleve stemningen i byen om vinteren bør du stikke innom den populære, utendørs skøytebanen som er åpen fra januar til midten av mars. 

Utforsk Wien

Wien har en flott beliggenhet ved bredden av Donau-elva. Historisk er den vakre byen blant annet kjent for å ha vært hjem for enestående talenter som Mozart og Beethoven. I dag er de alltid populære Wiener Philharmoniker et av byens mange orkestre som viderefører Wiens stolte, musikalske arv. 

De storslåtte bygningene som kranser de brosteinsbelagte gatene står som symboler på spektakulær arkitektur og en eleganse som strekker seg over mer enn 1000 år. I dag danner de billedskjønne rammer for en ferie med shopping, sightseeing og romantikk.

Wien har en levende kunstarv. Art Noveau-stilen har satt sine tydelige spor i byen med de mange dekorative detaljene du umulig kan unngå å legge merke til. Romantiske kunstelskere kan beundre Gustav Klimts mesterverk "Kysset", som stilles ut som en del av verdens største Klimtsamling på Belvedere, et stort palass som i dag er et av landets ledende kunstgallerier. 

Østerrikes kulturarv viser seg også fra sin beste side på Schönbrunnpalasset. De skulpturelle hagene er hovedattraksjonen - og det er ikke urimelig å trekke sammenligninger med Versailles og Drottningholm. Med hager, fontener, vinranker og labyrinter er det lett å få timene til å fly med å utforske denne fantastiske (og gratis) attraksjonen. 

Selv om slottet opprinnelig ble bygget som sommerresidens er det populært om vinteren også, spesielt når det stemningsfulle julemarkedet inntar slottet. De mange bodene på julemarkedet tilbyr tradisjonelt håndverk, leketøy og dekorasjoner. Nyt det hele med et glass gløgg og få overstått mange av julegaveinnkjøpene. 

Er du glad i fest og farger bør du ta turen til Donauinsel, en øy midt i Donau-elva, i slutten av juni. I løpet av tre dager fylles øya med nesten 3.000.000 på den årlige Donauinselfesten, Europas største gratis open air-festival. Resten av året er den lille øya også et populært utfluktsmål for rulleskøyte-entusiaster, og her finner du både barer og strender. 

Sentrum

Hvert av Wiens 23 distrikter har mye å by på, men det er i hjertet av byen du finner noen av Østerrikes vakreste bygninger. Du kan eventuelt starte med å ta en trikk rundt den sentrale Ringtrasse for å se hvorfor UNESCO valgt å ta bydelen med på deres lifte over verdensarv i 2001. Stopp ved Stephansdom for å beundre domkirkens særpregede, flerfargede tegltak som har blitt grundig restaurert etter skadene fra 2. verdenskrig. I byens sentrum har du et bredt utvalg av historiske severdigheter. Rathaus, Statsoperaen og Albertina er for eksempel alle innenfor gangavstand. Det kan anbefales å spasere mellom dem og nyte de stilfulle hagene du passerer underveis. 

Prater

Wiens største park, Prater, finner du i det gamle jødiske distriktet Leopoldstadt. Følger du parkens helt spesielle, lille damptogbane kommer du deg helt til fornøyelsesparken. Den er åpen fra mars til oktober og tilbyr fornøyelser perfekte for både familier og våghalser. Opplev deretter den fantastiske utsikten over byen fra et av byens mest berømte kjennetegn, Reisenrad. Det enorme pariserhjulet, som ble berømt etter sin rolle i Orson Welle thriller "Den tredje mann", bør du ikke gå glipp av. 

Naschmarkt

På det største markedet i Wien, Naschmarkt, som har fått sitt navn etter ordet "naschen" (som fritt oversatt betyr å småspise), møtes turister og kjøkkener fra hele verden. Gå på oppdagelsesferd blant de mange bodene og smak på både mat og drikke. Hvis sulten rammer er Naschmarkt er av de beste stedene i byen å utforske det multikulturelle kjøkkenet, og ikke overraskende er markedet like populært blant lokalbefolkningen som blant turistene. Uansett om du vil prøve tradisjonelle, østerrikske retter eller noe eksotisk som koreansk Kimchi, venter det deg noen uforglemmelige smaksopplevelser her. Når markedshandlerne har pakket ned for dagen tar livebands og DJer over og opprettholder den gode stemningen. 

Fly til: Flyplassen Wien-Schwechat (VIE), som ligger 18 kilometer sørøst for Wien.  

 

Slik finner du en billig reise til Wien med Escapeaway

Velg først om du vil reise til Wien fra flyplassen i Oslo, Bergen eller Trondheim, så finner våre smarte søkemaskiner de beste prisene på flybilletter for deg til flyplassen Wien-Schwechat (VIE), som ligger kun 18 km sydøst for Wien. Velg deretter et hotell i Wien med gode anmeldelser som passer deg, og vi setter sammen en pakkereise, som er sikret av Reisegaranti, til en pris du ikke finner bedre andre steder. Tilføy billeie til din booking for ultimat frihet og fleksibilitet på reisen.

>> Les også om reiser til Salzburg her

Hoteller i Wien

Populære hoteller i Wien

Østerrike, Wien
8,7
Meget bra
2426 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 22 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Østerrike, Wien
9,0
Fantastisk
3018 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Østerrike, Wien
9,2
Fantastisk
4900 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Internettilgang / WiFi
  • I by eller landsby

Mat og drikke

I Wien har du optimale betingelser for å kunne nyte en ferie med kulinariske opplevelser i fokus. Du vil raskt oppleve at Wiens kjøkken byr på mye mer enn bare wienerschnitzel. Tvert imot er byens matkultur tydelig påvirket av den lange historien med tette forbindelser til nabolandene. De fleste restaurantene byr derfor på menyer med masse å valg, deriblant sikkert mange retter som du ikke umiddelbart gjenkjenner. Er du ikke av den eventyrlystne typen er det som regel en engelsk oversettelse til hjelp. 

Jeg kan også anbefale å prøve noen av de tradisjonelle rettene, som selv på moderne gourmetrestauranter vanligvis har en fast plass på menyen. I tillegg til den klassiske schnitzelen laget av kalvekjøtt, finner du blant annet nasjonalretten tafelspitz - en velsmakende rett av finskåret oksekjøtt servert med rotgrønnsaker og surkål, samt gullasch og knödel. Ønsker du å utforske det tradisjonelle kjøkkenet kan du med fordel oppsøke en av byens bistroer, beisl, som er en slags uformell restaurant med fokus på nettopp det tradisjonelle. 

Den oppmerksomme restaurantgjesten vil nok merke at menyene i Østerrike som oftest er veldig sesongpreget, og at utvalget retter avhenger av hvilke lokale råvarer som kan skaffes. Noe man kanskje ikke umiddelbart legger merke til er at rettene mange andre steder er helt eller delvis laget av økologiske ingredienser. Østerrike er faktisk det landet som har den største andelen av økologisk drift i sitt landbruk i hele Europa. 

Legendarisk kafékultur

Historikerne insisterer nok på at det ikke kan stemme, men visstnok åpnet den første wienerkaféen etter tyrkernes nederlag allerede i 1683. Ryktet sier at den første kaffen ble brygget på bønner de tyrkiske troppene etterlot seg. 

Uansett hvor sann historien måtte være bør du ikke forlate Wien før du har stiftet bekjentskap med den østerrikske hovedstadens legendariske kafékultur. Et besøk på et Kaffeehaus er ikke bare en sjanse til å få en oppkvikkende kopp kaffe, men også for å oppleve byens særegne kultur rundt kaffedrikkeriet. Når du trer inn i en av byens klassiske kaféer vil du nok raskt føle deg hjemme, og kunne senke skuldrene i det perfekte tilfluktsstedet fra hverdagens kjas og mas. 

Kaféene er kjente for deres hyggelige innredning med behagelige lenestoler plassert rundt marmorbord, elegante wienerstoler på parkettgulv og store speil som får rommet til å føles enda mer romslig. Selv om kaffen naturligvis er hovedattraksjonen kommer de lokale i like høy grad hit for å lese dagens avis, surfe på nettet eller bare diskutere verdenssituasjonen med sine venner. Noen steder kan du også spille biljard eller bridge. På den måten føles kaféene i Wien litt som en stue der man er velkommen til å henge over lengre tid, slik som Sigmund Freud, Trotskij og mange andre har gjort opp gjennom årene. 

Kaféene er åpne fra tidlig på morgenen til sent på kvelden, og serverer ikke bare kaffe, men også frokost og lette retter senere på dagen. Er du glad i søtsaker har du også kommet til rette stedet. Kaker og annet bakverk er faktisk ofte en av hovedattraksjonene på de forskjellige kaféene, som ofte serverer spesialiteter etter egne oppskrifter. På Café Korb kan du for eksempel få byens (visstnok) beste Apfelstrudel, mens du sent på kvelden kan få den ettertraktede Buchteln mit Powidl, en bolle med plommesyltetøy, på Café Hawelka. 

Wiens enestående kafékultur har til og med fått sin velfortjente plass på UNESCOs kulturarvsliste. 

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet litt nyttig informasjon om Wien, som byens befolkning, historie og vær, som kan tjene som inspirasjon til din ferie. Opplysningene er utelukkende ment som inspirasjon, og det må tas forbehold for faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer bakgrunnsinformasjon eller tips til din reise vil jeg anbefale deg å sjekke bloggen vår, der du kan finne mange spennende artikler om våre reisemål. God fornøyelse - og god tur!

Geografi og befolkning

Wien, som er Østerrikes hovedstad, brer seg på begge sider av elva Donau i den østlige delen av landet, nær grensen til Tsjekkia, Slovakia og Ungarn. Med omkring 1,9 millioner innbyggere er det dessuten landets største by og dets kulturelle, økonomiske og politiske sentrum. Medregnet de omkringliggende forstedene bor det 2,6 millioner mennesker, noe som tilsvarer en tredjedel av Østerrikes befolkning. 

Beliggenheten ved Europas nestlengste elv, Donau, har vært avgjørende for utviklingen av Wien, men også en utfordring på grunn av de mange oversvømmelsene. Elvas løp gjennom byen har derfor blitt regulert slik at det opprinnelige løpet, Alte Donau, i dag er avkortet og ligger øst for Donaukanalen som en lang, bueformet innsjø. Kanalen vest for Alte Donay går rett gjennom Wien og består av Donau og Neue Donau. De to delene er atskilte av en 22 km lang og 200 m bred øy, Donauinsel. Den langstrakte øya er i dag et bilfritt fritidsområde med badestrender og park. 

Administrativt er Wien en forbundsstat som er oppdelt i 23 distrikter, Bezirke, hvor distrikt 1 til 9 innenfor den ytre ringveien, Gürtel, regnes for å utgjøre sentrum. Som turist vil spesielt den historiske bykjernen mellom Donaukanalen og den indre ringveien, Ringstrasse, være av interesse. Her finner du et sant overflødighetshorn av kirker, klostre og herskapshus, samt spennende butikker og restauranter i hyggelige, små gater. Du vil nok raskt forstå hvorfor denne gamle bykjernen har fått en plass på UNESCOs liste over verneverdig verdensarv i 2001. 

Wien er en av Europas mest multikulturelle storbyer, noe som ikke bare skyldes en tilstrømning fra nabolandene siden murens fall, men også fortiden som sentrum for det store dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Over en tredjedel av byens innbyggere har en utenlandsk bakgrunn - spesielt fra tidligere Jugoslavia og Tyskland. Innvandringen fra utlandet har medvirket til at Wien de siste årene har vært byen med størst befolkningsvekst i Østerrike. Det forventes at Wiens befolkning innen få år vil være tilbake på nivået fra før dobbeltmonarkiet gikk i oppløsning.

Historie

Man har funnet spor etter bosettelser i området rundt Wien som stammer helt tilbake til den tidlige steinalderen. Men det er romernes etablering av en rekke garnisoner langs sørsiden av Donay som anses som begynnelsen av en by her. Romerne opprettet Vindobona rundt år 15, en garnison som visstnok var plassert omtrent hvor dagens "Innere Stadt" ligger. Vindobona hadde på et tidspunkt rundt 15 000 innbyggere, men var ikke uinntakelig, og på begynnelsen av 400-tallet hadde gjentatte angrep fra germanerne fortrengt romerne. Selv om man ikke vet mye om byens utvikling de følgende århundrene vet man at den overlevde, og med tiden utviklet seg til et viktig handelssentrum.

I 1278 overtok fyrstefamilien Habsburg kontrollen over byen, noe som ble innledningen på Wiens tid som et av Europas kulturelle og vitenskapelige knutepunkter. Men det var ikke uproblematisk å være en europeisk forpost mot øst. Wien ble i flere omganger angrepet og beleiret av osmanske styrker, men klarte å forsvare seg. I kjølvannet av krigene på slutten av 1600-tallet bredte det seg en optimisme over byen, og den velstående adelen sørget for å få oppført flere overdådige kirker, barokkpalasser og lystslott i og rundt Wien. I dag kan du fremdeles beundre tidens barokkarkitektur mange steder i byen, der det nesten føles som om det er en kirke eller et herskapshus i hver gate. 

En annen hektisk byggeperiode oppstod etter at keiser Frans Josef 1. i 1857 proklamerte at Wiens gamle bymurer skulle fjernes og erstattes av en storslått promenade-boulevard. Det satte i gang et realt byggeboom, som ikke bare strakte seg over de neste fire tiårene, men også tiltrakk seg arbeidskraft fra hele det habsburgske imperiet til byen. Dessverre tok Wiens gode tider slutt med Første Verdenskrig, som resulterte i oppløsningen av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Mange av tilflytterne reiste hjem til hjemlandene deres, og Wien stod igjen som en altfor pompøs hovedstad for et fattig land. 

Østerrike, og dermed også Wien, ble innlemmet i Det Tredje Riket i opptakten til Andre Verdenskrig. Krigen satte dype spor i byen. For det første ble hele 200 000 jøder fordrevet eller drept, og tusenvis av andre sivile og soldater mistet livet. Dessuten ble store deler av byen ødelagt av de alliertes bomber. Etter nederlaget i 1945 ble Wien, sammen med resten av landet, okkupert av de allierte og delt opp i fire soner, hvor henholdsvis Frankrike, Sovjetunionen, Storbritannia og USA hadde kontrollen. Det sentrale distrikt 1 ble utnevnt til en internasjonal sone, der kontrollen gikk på skift mellom de fire landene. Først i 1955 fikk Østerrike sin selvstendighet tilbake.

Selv om både Første- og Andre Verdenskrig hadde redusert både innbyggertallet og byens status drastisk, utgjorde Wien fremdeles et viktig kontaktpunkt mellom øst og vest under den kalde krigen. Flere internasjonale organisasjoner som OPEC, OSCE og en rekke FN-organisasjoner opprettet derfor deres hovedkontorer der. Nå, da muren har falt, er den politiske situasjonen en annen, men Wien er fremdeles en by der kulturer fra øst og vest møtes. 

Transport

Det er direkte flyforbindelser til Wiens flyplass, Schwechat, fra de fleste større byer i Europa - inkludert norske. Det tar bare ca. 2½ time å fly dit fra Oslo, men ønsker du å oppleve turen ned gjennom Europa er det naturligvis også mulig å kjøre dit fra Norge. Det er selvfølgelig store forskjeller i avstand avhengig av hvor i landet du kjører fra, men fra Oslo er det ca. 1800 km. 

Ankommer du med fly er det lett å ta tog eller taxi de siste 19 kilometerne fra flyplassen inn til byen. Inne i Wien vil du oppdage at det er lett å spasere til de fleste severdighetene i den indre byen. Men det er også gode offentlige transporttilbud i form av busser, trikker og metro (U-Bahn), mens det sjelden lønner seg å kjøre rundt i sentrum i bil.

Fordelen ved å spasere rundt i Wien er at du får tid til å suge til deg de mange inntrykkene. Det er mye å se på et forholdsvis kompakt område, og når du på et tidspunkt trenger å hvile føttene er det nesten alltid en kafé eller lignende i nærheten. 

Været

Wien har et typisk fastlandsklima med varme somre og kalde vintre. En lett bris. Lüfterl, fra nordvest og vest gir ofte et sårt tiltrengt vindpust om sommeren, da det fort kan bli over 30 grader i byen. Det faller rundt 600 mm nedbør i løpet av året - derav en stor andel faller som korte, kraftige byger på sommeren. Det er ikke noe "riktig" tidspunkt å besøke Wien på, men dersom du gjerne vil tilbringe tiden med å vandre rundt til byens mange severdigheter er vår og høst gode tidspunkter med deres komfortable temperaturer. Kommer du om vinteren er det viktig å ta med varme klær hvis du vil tilbringe tid utendørs, for eksempel på de hyggelige julemarkedene.

Greit å vite

Valuta: Euro. Østerrike var blant de 12 landene som skiftet til euroen i 2002. Tar du med deg kontanter til Østerrike kan du veksle i en av byens banker, hos et vekselsbyrå (Wechelstuben) eller ved å bruke en vekselsautomat. Større hoteller, restauranter og butikker tar vanligvis imot de fleste vanlige kredittkort, men det er alltid lurt å sjekke på forhånd. Mangler du kontanter er det sjeldent langt til nærmeste minibank.

Tips: Det er vanlig å betale tips (Trinkgeld) til servitører, taxisjåfører osv. på rundt 10%. På byens offentlige toaletter sitter det ofte en person som sørger for rengjøringen og som forventer et par mynter i tips for dette. 

Etikette: Kommer du inn på livet til østerrikerne vil du oppleve et vennlig og varmt folk. Når det er sagt fremstår de gjerne litt mer tilbakeholdne og konservative enn i Norge. Det holdes mer på gamle tradisjoner, som at mann holder døren for kvinner, at man hilser på hverandre med et Grüss Gott og ikke er tilbakeholden med takkingen (Danke). Men i Wien er man selvfølgelig vant til at flere forskjellige kulturer møtes, så du behøver sjelden å bekymre deg for å tråkke på noen tær. Men det forventes at man er passende kledd - spesielt ved besøk i kirker. Vær også forsiktig med å ta opp tiden under Nazi-Tyskland når du snakker med folk. Ikke bare er Østerrikes rolle under Andre Verdenskrig fremdeles et sårt tema, men det er også mange av byens innbyggere hvis familie ble direkte rammet. 

Språk: Tysk. Østerriksk tysk snakkes med en markant annerledes dialekt enn i Tyskland. Så selv om du er god i tysk kan det være vanskelig å forstå de lokale i begynnelsen. Heldigvis snakker også mange ganske godt engelsk. 

Reiser til Østerrike

Les mer om Østerrike og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Østerrike her

Hva sier gjestene i Wien?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 11 anmeldelser