Reiser til Polen

Fra store palasser og slott til vakre sjøer og fjell er det noe for alle i Polen. Du kan velge mellom alle slags ferier her. Polen er et fantastisk reisemål for både byferie, friluftsliv og for en velfortjent slapp ferie på stranden. 

Polen har et variert landskap med alt fra uspolerte sandstrender mot nord til høye fjell i sør. Landet rummer også en sann mangfoldighet av destinasjoner, der hver har sin egen stemning. Warszawa byr for eksempel på ekte storbypuls, mens Krakow er gjennomsyret av kultur. Glem heller ikke Gdansk, som er fylt med kulturarv, både gammel og nyere. 

Warszawa og Krakow er to av de mest populære feriemålene i Polen. Begge er spekket med historie. Hvis du er interessert i Andre Verdenskrig vil du finne masse å fordype deg i. Men du behøver ikke å være historieinteressert for å nyte disse to reisemålene. Du kan også bruke ferien her på romantiske spaserturer i brosteinbelagte gater, mens du beundrer store gamle bygninger. Etter en lett gåtur kan du slappe helt av på et av de store torgene og bare betrakte verden gli forbi med et glass iskaldt, polsk øl. 

Polens største attraksjoner er ikke begrensert til byene. Dra ivei fra byens lys og ut på landet for å finne roen i de vakre landskapene. I det fjerne sør kan du ta på deg vandrestøvlene og nyte en ordentlig vandretur omkring Karpaterne. Er du mer interessert i vann, kan du også ta en båt ut på de store Masuriske Sjøene i  den motsatte enden av landet. Polen er kanskje ikke et av de første stedene du tenker på for en strandferie. Men langs den baltiske kysten i den nordligste delen av landet er det faktisk noen førsteklasses sandstrender. 

Velkommen til Escapeaway! Vi er spesialister på reiser hvor du bor på nøye utvalgte hotell under din ferie.

>> Les om storbyreiser til Krakow her
>> Les også om reiser til Gdansk

Reisemål i Polen

 • Gdansk
  19 hoteller
  Den polske storbyen Gdansk byr på sjarmerende, middelalderske gater, shopping, natteliv, strender, kultur og en imponerende historie. Her finner du også en fin miks av gammel og ny arkitektur som tydelig vises i bygninger som rådhuset, kirker ... og byporten. Velkommen til Gdansk! Les mer
 • Krakow
  24 hoteller
  Den tidligere kongebyen og hovedstaden er ikke bare en av Europas billigste storby, men også en av de vakreste, og byr samtidig på et valg av historiske og kulturelle severdigheter i europeisk toppklasse
 • Sopot
  10 hoteller
  Sopot er kjent for sin kilometerlange, innbydende sandstrand mot Østersjøen og den lange, fine trebryggen Utover det byr den stemningsfulle spabyen også på et rikt restaurantliv og et vell av butikker. Sist, men ikke minst, har du et ideelt ... utgangspunkt for sightseeing i Gdansk. Les mer
 • Warszawa
  15 hoteller
  Warszawa er Polens spennende hovedstad og vil med garanti fortrylle deg med spennende kulturelle og historiske severdigheter, vakre grønne parker, shopping, resturanter og et pulserende nattliv!

Populært i Polen

Polen, Krakow
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1 km
 • Internettilgang / WiFi
Polen, Krakow
 • Nærmeste flyplass: 19 km
 • Avstand til sentrum: ca. 3.5 km
 • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdansk
 • Nærmeste flyplass: 16 km
 • Internettilgang / WiFi
 • Restaurant

Mat og drikke 

Kulinarisk er Polen stort sett et ukjent land for de fleste i Norge. Det er en skam, for selvom maten kanskje høre hjemme blandt verdens mest raffinerende, byr det polske kjøkkenet på mange gode smaksopplevelser. Tradisjonelt er rettene generelt av det solide, kjøttfulle slaget, med spennende påvirkninger fra nabolandene og fjerne himmelstrøk.

Inspirasjon fra mange land 

Kulinarisk har Polen mange fellestrekk med nabolandene Tsjekkia og Slovakia. Men det er også tydelige inspirasjoner fra blandt annet de tyske, østeriske og ungarske matkulturer samt gjenkjenelige elementer fra middelhavskjøkkenet. Sammenlignet med middelhavslandene spiser polakkene, som oss, en drøss med poteter. Polakkene er dessuten kjent for å bruke poteter til å destilisere vodka. Selvom ingen med sikkerhet kan si hvor vodkaen ble oppfunnet, tar polakkene fint æren for det. Men vodkaens popularitet er fort påvei ned, og de fleste polakker foretrekker selv å drikke øl, som det også er et fint utvalg av. 

Generelt avspeiler det polske kjøkkenet at Polen gjennom tidene er blitt sterkt påvirket av fremmede kulturer og folkeslag. Men det er nesten ingen av de rettene man ellers oppfatter som erkepolske, selv når ingridiensene utelukkende har deres opprinnelse i Polen. I likhet med her hjemme, har polakkenes stigende reiselyst, utenlandske turister og internasjonale kjederesturanter siden murens fall, vært med på å påny påvirke matvanene i Polen. De karakteriserte pølsene, potetene og brødet dominerer derfor ikke lenger menyen i samme grrad, men har fått selskap av lettere, mer internasjonale retter. Spesielt hvis du besøker Warszawa, Krakow, eller en av de andre større byene, kan du derfor fritt velge mellom alt fra tradisjonelle polske retter til det beste fra det franske eller italienske kjøkkenet. 

Tradisjonelle polske retter 

Våger du deg ut i det tradisjonelle polske kjøkkenet, noe som varmt kan anbefales, vil ditt måltid ofte starte med en suppe. Spesielt rødbetsuppen barszcz czerwony. Men det finnes mange andre slags. Det er også vanskelig å forestille seg en reise til Polen uten å prøve en rett med tilbehør i form av pierogi. Dette er den polske utgaven av piroger, hvor farsen ofte består av en slags potetmos, men kan også bestå av ost, surkål, sopp eller kjøtt. 

Polen er et stort land, noe som også kommer til utrykk kulinarisk. I de forskjellige regionene kan du møte spennende retter eller variasjoner av nasjonale favoritter. Blandt hovedrettene hører golabki til en av de mest utbredte. Det er en form for kålrull, hvor fars av hakkekjøtt, ris eller gryn og grønnsaker svøpes i hvitløksblader og stekes i ovn. Gryteretten bigos, som nesten kan betegnes som en form for pytt-i-panne, er også en nasjonal favoritt. Utover hovedingridiensene surkål, blandes tradisjonelt sett en god miks av kjøtt og pølsestykker, pluss tomater og sopp. Er ikke smaksløkene dine så eventyrlysten, eller reiser du med småkresne barn, er Kotlet mielony og Kotlet schabowy nok et sikrere valg. Det er den polske utgaven av henholdsvis kjøttkaker og wienerschnitzel, som normalt serveres med poteter og grønnsaker. Sist, men ikke minst, er polakkene også gode på pannekaker - både som hovedrett og dessert. De forholdsvis tykke pannekakene fås både som dessert med is, fløtekrem eller marmelade. De serveres også som hovedrett med forskjellige former for varmt fyll av grønnsaker og/eller med kjøtt. 

Informasjon og fakta 

Jeg har her samlet litt fakta og informasjon om Polen, som f.eks. landets befolkning, historie og vær, som jeg håper kan tjene som inspirasjon på din ferie. Informasjonen er utelukkende ment som inspirasjon og det tas forbehold mot faktuelle feil. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din ferie kan jeg anbefale at du besøker vår blogg. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og Natur

Det meste av Polen utgjøres av en flat slette. Ikke desto mindre byr Polen på masse av variasjon i landskaper og natur med alt fra brede, hvite sandstrender i nord til de høye Tatrafjellene i sør som utgjør den naturlige grensen til Slovakia. Om du er for avslappende strandliv eller aktiv ferie, er det gode muligheter for dette i Polen. Landet gjennomskjæres dessuten av store, brusende elver som Oder og Wisla. I likhet med disse er det dusiner med klare sjøer i Masurien. Polen er dessuten et av Europas mest skogdekkede land (over 30 prosent). 

Landet byr i det hele tatt på mange helt unike opplevelser for naturelsker, som utover de førstnevnte Masuriske Sjøene i nordøst, inkluderes Bialowieska nasjonalpark, som utgjør en siste rest av de opprinnelige europeiske urskogene, Narewdal, hvor Europas eneste innenlandske elvedelta ligger. Biebrza-Sumpene, som er kjent som et fugleparadis og hjem for flere truende arter er også verdt å nevne. 

Blandt friluftsfolket er det også spesielt fjellene i den sørlige delen av Polen som trekker. Til tross for at hovedparten av det store landet utgjøres av lavland, har Polen i de majestetiske Tatrafjellene adskillige topper som når opp over 2.000 meter. Sammen med et velutviklet nettverk av turstier, har de sørlige fjellkjedene noe for alle nivåer, om det så er snakk om avslappende ferie eller mer seriøse alpinister. Mange av turrutene starter midt i en by eller ved større landsbyer, noe som gjør logistikken lett hvis du vil ha en fast base for endagsturer. Det er også mange bondegårder i fjellene som tilbyr overnatting til vandrere. 

Administrativt er Polen indelt i 16 regioner, 314 distrikter og 2.478 kommuner. Denne tredelingen ble gjennomførst i 1999 med et ønske om å sikre en desentralisering etter de mange årene med kommunistisk sentralisime. Landets største by er hovedstaden Warszawa (1.7 millioner innbyggere) etterfulgt av Krakow (ca. 765.000) og Lodz (ca. 697.000). Disse, pluss mange av landets øvrige store og små byer byr på masse av spennende kulturelle og historiske severdigheter. 

Befolkning 

Målt på areal er Polen nesten på størrelse med Tyskland, men ikke engang halvt så mange innbyggere. Ikke desto mindre hører Polen til blandt et av de mer befolkningrike landene i Europa. De ca. 38,5 millioner polakkene er spesielt kosentrert i den sørlige delen av landet omkring Krakow og det sentrale område ved hovedstaden Warszawa og Lodz. Gdansk, den gamle havnebyen ved Østersjøen hører også til blandt landets største. 

Polens befolkning er på en ganske homogen størrelse både etnisk og religiøst. Nesten 97 prosent av befolkningen utgjøres av etniske polakker. Minoritetene, som spesielt utgjøres av hviterussere og ukrainere, bor primært i de større byene. 

Nesten 90 prosent av befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke, og mange går regelmessig i kirke. Polen beskrives av noen som Europas mest romersk-katolske land, når man ser bort fra Vatikanstaten. Religion og kirken har fremdeles stor inflytelse på mange samfunsforhold i Polen, selvom en stor del av polakkene kan beskrives som "kulturkatolikker". Men den styrken bak kirken skal ikke kun forklares med en sterk religiøsitet, men med den rollen kirken har spilt historisk sett for det polske samfunnet i vanskelige tider. Som for eksempel i de mange årene hvor Polen var underlagt kommunistisk styre. Her anså befolkningen kirken for å være en motvekt til styret og en forsvarer av de polske tradisjoner og kulturarv. Den katolske kirke i Polen fikk dessuten en ekstra stjerne da Krakows erkebiskop, Karol Cardinal Wojtyla, i 1978 ble valgt til pave (Pave Johannes Paul 2.). 

Den polske befolkningen er i de senere årene svunnet inn som et resultat av en stigende emigrasjon, som spesielt tok fart etter at Polen ble medlem av EU i 2004. Mange polakker benyttet de etterfølgende årene som unionens frihet kom med til å reise til spesielt Storbritannia, Tyskland og Irland for å finne jobber. Utvandringen har minsket ettersom den polske økonomien har utviklet seg i en positiv retning. Polens økonomi har en rask økonomisk vekst, noe som andre land misunner. Det oppfordres fra offisielt hold at de utvandrede polakkene vender hjem igjen, hvor deres arbeidskraft vil komme til nytte. Det er ikke et nytt fenomen at polakker utvandrer i søken etter bedre vilkår. Det menes i dag at det lever opp mot 20 millioner polakker eller personer med polsk opprinnelse i utlandet. 

I betraktning av den positive økonomiske utviklingen siden EU-medlemskapet kom i hus, er det kanskje ikke så overraskende at den polske befolkningen hører til blandt de mest EU-positive. Men den økonomiske og finansielle krisen i Europa har gitt en viss skepsis overfor å skifte ut zlotyen med euroen. Fleretallet i Polen er altså ikke for et euro-samarbeid. 

Vær og klima 

Klimaet og været i Polen vil ofte være veldig forskjellig, alt etter hvor i landet du befinner deg. Klimamessig kan man i korte trekk oppdele landet i to. Mot nord og vest har man et kystklima som betyr milde vintre og relativt våte somre. Mot øst og sør har klimaet et mer kontinentalt preg med harde vintre og varme, tørre somre. 

Historie 

Man kjenner til bosettelser med karakter av bysamfunn med handel allerede fra rundt år 500 i det som i dag er Polen. Men det var først på 900-tallet under Piast-dynastiet at en samlet stat svarte til nåtidens Polen. Den første kongen, Boleslaw 1. Chrobry, ble kronet i 1025. Kongeriket gikk deretter mer eller mindre i oppløsning og ble i stedet til en rekke mindre, selvstendige stater. De stod til tross sammen mot Kublai Khan`s mongolske invasjonsstyrker ved Legnica i 1241, som ble tapt. 

Statene ble siden forenet på ny, og Polen opplevde i det 16. århundre en storhetstid. Det var blandt annet i denne perioden at den polske astronomen, Nicolaus Copernicus (1473 - 1543) fremsatte sin banebrytende teori om solsystemet, som ble begynnelsen på moderne astronomi. I 1569 oprettet Kongeriket Polen og Storfyrstendømmet Litauen en maktfult føderasjon, som gjorde Polen til et av Europas mektigste riker. Men dette tok sin slutt rundt 100 år senere, hvor interne stridigheter og kriger mot Russland hadde gjort landet sårbart. Det utnyttet Svergie til en invasjon og fem års besettelse. Slik ble den tidligere maktfulle føderasjonen svekket hele tre ganger (1772, 1793 og 1795). Slik ble landet fordelt mellom Russland, Preussen og Østeriket. Det var snakk om et dramatisk fall for tinderne, hvor Polen som nasjon helt forsvant fra kartet. Men til tross for at polakkene i en lang periode deretter var underlagt andre makter, stod befolkningen fast ved deres polske kultur og holdt sin nasjonalfølelse levende. Polen gjenoppstod først som selvstendig nasjon igjen i 1918 etter avslutningen av Første Verdenskrig med støtte fra blandt annet USAs president, Woodrow Wilson. 

Men bare et par tiår senere tok Polen hull på et mørkt kapitel i landets historie. Det var nazistenes invasjon av Polen 1. september 1939 som ble startskuddet til Andre Verdenskrig. Den endte med å koste ca. 6 millioner polakker livet, hvor mange døde i de store konsentrasjonsleirene som den tyske besettelsesmakten etablerte i Polen. Dessuten gikk krigen hardt ut ove de polske byene, hvor flere av de nesten ble jevnet med jorden. 

Etter krigens avslutning og frem til murens fall i 1989 var Polen reelt underlagt Sovjetunionen, hvis forlengende arm var kommunistpartiet PZPR. Det var stor folkelig motstand mot dette regime, som reelt var et diktatur. Men det skjedde en viss oppblødning på 1980-tallet, hvor det blandt annet Lech Walesa lyktes med å etablere den første frie fagforeningen bak jernteppet. En bedrift, som uten tvil var avgjørende for at hans landsmenn i 1990 gjorde ham til Polens første folkevalgte president. 

Polen vendte for avlor ryggen til Russland i 1999, hvor landet ble medlem av NATO og siden med opptagelse i EU i 2004 som det første av de tidligere kommunistiske, østeuropeiske land. 

Transport 

Det er lett å reise til Polen, og Warszawa Chopin Lufthavn, som ligger få kilometer fra hovedstaden. Dette er Polens internasjonale lufthavn. Herfra er det direkte forbindelser til store deler av verden. Lufthavnen betjenes av en lang rekke flyselskaper som i skrivende stund inkluderer Lufthansa, Airfance og KLM, men også lavprisflyselskaper som Norwegian, Vueling og Ryanair. Den polske regjeringen har planer om å bygge en enda større lufthavn ved Warszawa innen de neste ti årene med en kapasitet på opp til 100 millioner passasjerer årlig. Vil du reise til den sørlige delen av Polen er det opplagt å reise til Krakow i stedet. 

Det er generelt gode muligheter for å komme seg rundt med offentlig transport, både inne i byen, hvor det ofte kjører sporvogner og busser (samt metro i Warszawa) og over større avstander. Her finnes alt fra hurtige, moderne tog mellom storbyene til mindre lokaltog, som ofte ligner på noe fra kommunisttiden. Mange polakker foretrekker selv å reise med buss mellom byene, da det ofte er raskere, billigere og mer komfortabelt enn toget.

Helligdager 

Utover hellidager som 1. og 2. juledag, nyttårsdag og påske, som vi også kjenner til i Norge, holder man i Polen en rekke helligdager i forbindelse med forskjellige begivenheter eller for å minnes eller markere en person. Man bryster seg av å være det europeiske landet med det nesthøyeste antall helligdager i året. Men det er en rekke av helligdagene som ikke er offisielle fridager. Mens Arbeidernes internajsonale Kampdag 1. mai, Flaggdag 2. mai og Grunnlovsdagen 3. mai er fridager for alle, må arbeidet og festligheter kombineres på blandt annet Kvinnenes internasjonale Kampdag, bestemorsdag, bestefarsdag og minearbeidernes dag. 

Kjekt å vite 

Valuta: Tross medlemskapet i EU har Polen enda ikke tilsluttet seg euro-samarbeidet. Det brukes derfor fremdeles zloty (PLN), som deles i 100 groszy. Sedler finnes i størrelser av 10, 20, 50, 100 og 200. Ikke forvent at euro aksepteres som betaling med untagelse av steder nær den tyske grensen. Det er pengeautomater i de fleste store byene, og bruken av de mest alminnelige kredittkort som Via, MasterCard og American Express er utbredt. I supermarkeder og de fleste butikker er kredittkort, slik som hjemme, en alminnelig betalingsform. Men det er alltid godt å ha litt kontanter på seg i form av mynter og mindre sedler - spesielt uten for de større byene. Du kan veksle kontanter i banker eller i vekselsbutikkene (Kantor). 

Tips: Man gir normalt sett tips på resturanter og lignende. Du kan enten runde regningen opp til nærmeste 10 zloty eller legge 10 prosent ekstra på i beløpet. I taxier forventes det at du runder opp (hvis du er fornøyd med turen). 

Språk: Det undervises i engelsk fra en tidlig alder, men alikevel skal du ikke forvente at det snakkes av alle. Spesielt blandt den eldre generasjonen er engelsk ofte ikke så velkjent. Her kan man ofte komme lengre med tysk. Du vil i likhet oppleve at de fleste skiltene er på polsk. Kun i de mest populære turistområdene vil det også være engelsk skilting. Tross eventuelt manglende språkkunskaper vil du oppleve at de unge gjerne benytter sin fritid på å øve seg på engelsk. De lokale setter pris på hvis man som besøkende har lært seg noen enkle polske ord og fraser. God morgen/ettermiddag er "dzien dobry", god kveld er "dobry wieczor" or man sier farvel med "widzenia". 

Etikette: Polakkene er et varmt og imøtekommende folk, men holder i noen tilfeller litt mer på formene enn vi er vandt til her hjemme. Det er normalt at man kun tilater folk man kjenner godt med fornavn. Besøker du en kirke eller et kloster, forventes det at man utviser respekt og er iført passende påkledning. Det vil si bukser for menn og tildekkede skuldre og ingen korte kjoler for kvinner. 

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell mellom Norge og Polen. 

Toaletter: Offentlige toaletter skiltes i Polen ofte med en sirkel for kvinner og en trekant for menn.