Reiser til Gdansk

Den polske storbyen Gdansk byr på sjarm, shopping, natteliv, strand, vann, kultur og en særdeles markant historie. En sammensmeltning av eldre og nyere arkitektoniske bygninger gjør bykjernen meget severdig. Book din reise til Gdansk i dag!

Bare knapt en og en halv time fra Norge ligger ikke bare en av de mest historisk interessante byene i Polen, men også en av de vakreste. En reise til den tidligere hansastaden Gdansk tar deg til en moderne by som byr på gode shoppingmuligheter, underholdning og spennende restauranter til gode priser. Sist men ikke minst, vil du kunne glede deg til den vakre rivieraen langs Østersjøen, som i sommermånedene er et sant ferieparadis med kilometervis av hvite sandstrender av høyeste rang. 

Gdansk, som av tyskerne kjent som Danzig, er en del av Trójmiasto ("3 byer"), som også inkluderer Gdynia og Sopot. Hvis du har god tid på reisen din til Gdansk, og da spesielt om sommeren anbefales det å dra på utflukt til bade- og spa-byen Sopot for å nyte livet på den vakre stranden og oppleve atmosfæren på Europas lengste trebrygge. Det finnes flere måter å komme seg til Sopot på, men den aller hyggeligste, er med båt. Du kan  enkelt bruke mye  av tiden kun på  å utforske severdighetene og kulturlivet i Gdansk, men i sentrum venter det deg en fantastisk atmosfære  og vakre gamle bygninger rekke på rad, samt  et godt utvalg av restauranter hvor du kan utforske både tradisjonell og internasjonal mat.
 
På spaserturen din rundt i de hyggelige gatene i Gdansk, fornemmer du tydelig at Gdansk i århundrer var den største og rikeste byen i det polske riket. Selv om byen ble sterkt skadet i slutten av andre verdenskrig, er det gjennom årene gjort en stor innsats for å gjenoppbygge det gamle sentrum, som derfor har sin opprinnelige struktur. Du har god mulighet til å fordype deg i byens, til tider dramatiske historie på mange spennende museer. Med andre ord, takket være de mange severdighetene og beliggenheten ved Østersjøen, er Gdansk et veldig allsidig reisemål, der bading og byferie kan kombineres.

 

Velkommen til Polen med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til Gdansk hvor du bor på håndplukkede hoteller under ferien din. Bestill reisen din til Gdansk som en samlet pakke inkl. hotellopphold, flyreise og transport tur/retur fra flyplassen til hotellet ditt. Vil du heller selv arrangere reisen til Polen kan du naturligvis bare bestille hotellet ditt gjennom Escapeaway.

Få mer informasjon om flyavganger og ruter på vår søkemotor som alltid sammenlikner de billigste prisene, også fra lavprisflyselskaper som Wizz Air, Ryanair og Norwegian. Vi tilbyr daglige avganger fra alle de større flyplassene i Norge, bl.a. fra Oslo Gardermoen, Torp eller Bergen - og som alltid bestemmer du selv hvor mange dager du ønsker å reise.

>> Les også om reiser til Warszawa 

Hoteller i Gdansk

Populære hoteller i Gdansk

Polen, Gdansk
9,3
Fantastisk
4369 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 10 km
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdansk
8,8
Meget bra
4131 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Nærmeste strand: ca. 8.4 km
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdansk
8,9
Meget bra
4119 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 7.5 km
  • Internettilgang / WiFi

Inspirasjon og fakta

Gdansk, er en by som har sine røtter tilbake til år 997, har i tidens løp vært scenen for flere av Europas mest dramatiske og avgjørende begivenheter. Det var blant annet i den mer enn 1000 år gamle hansastaden at 2. verdenskrig startet, da det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein åpnet ild mot festningen Westerplatte utenfor havnen i Gdansk den 1. september 1939. Det var også her kimen til kommunismens fall ble lagt omkring 40 år senere da Lech Walesa organiserte en stor streik på skibsverftet i Gdansk. 

I dag er Gdansk med ca. 460 000 innbyggere blitt et populært reisemål, og det skyldes nok ikke minst byens rike historie, som tydelig kan merkes i den vakre bykjernen. Går man en tur ned hovedgaten Dluhi Targ kan det være vanskelig å tro at de flotte bygningene ikke alle ble oppført under middelalderen, men faktisk er de fleste byggene bare 70 år gamle rekonstruksjoner. Det tar derimot ikke vekk fra idyllen, og dette er på ingen måte den eneste grunnen til at Gdansk er et flott reisemål for hele familien. Byen er en såkalt Trójmiasto (trippelby), som sammen med Gdynia og Sopot utgjør et sammenhengende byområde langs Østersjøen og til sammen byr på utallige muligheter for besøkende. Om sommeren er det også naturlig å kombinere et sjarmerende, middelaldersk hansabytur med strandlivet ved Sopots fantastiske sandstrand. På denne stranden finner du Europas lengste molo av tre, som strekker seg mer enn 500 meter ut fra kysten. Sopot var dessuten tidligere kjent som en spa-by for overklassen og i dag er det fortsatt mange muligheter for massasje og spabehandlinger her. 

Severdigheter

Gdansk var en torn i øye på Adolf Hitler, som i 1938 krevde byen innlemmet i Det Tredje Rike og det var på ingen måte tilfeldig at de første krigshandlingene fant sted her. Til tross for at Gdansk gamle sentrum og havnen nesten ble totalt ødelagt i løpet av de blodige kampene mellom nazistene og den fremrykkende sovjetiske Røde Arme, fremstår det fargerike bysentrumet i dag som en arkitektonisk perle av storslåtte kirker og middelalder hus takket være en omhyggelig gjennoppbygging. Det er heller ikke uten grunn at man i Polen betrakter Gdansk som landets vakreste by. Det er en sann glede å vandre rundt i de flotte gatene - her kommer byens livlige sjarm frem for fullt, med  sine hyggelige kafeer og spennende butikker. De fleste besøkende ender med å ta seg en lang rusletur på Ulica Dluga og Dlugi Targ (Langgaten og Langetorg), som går inn i hverandre og byr på vakker arkitektur og et rikt restaurant- og butikkliv. 

Når du reiser til Gdansk bør du også ta veien innom byens mest berømte bygning, den middelalderske kranen Zurav, som ligger nede ved Motlawa-elven. Kranen er en av byens mest kjente varemerker, men på ingen måte den eneste grunnen til å ta en tur langs elvebredden. Utover adskillelige restauranter finner du blant annet byens maritime museum her. Av de mange andre interessante severdighetene er Ravmuseet (indredet i et gammelt fengsel og torturkammer!), Europas eldste mustreinskirker (Mariakirken), verdens største alter i rav på 6 500 kg i Birgittakirken og rådhuset, som i dag huser byens historiske museum.

Restaurant- og butikksliv

Det er ikke mange år siden nattelivet i Gdansk var nokså begrenset, men det er ikke lenger tilfellet. Selv om Sopot er kjent for å ha det villeste nattelivet er det nå også rikelig med barer og nattklubber inne i selve Gdansk, som holder festen i gang langt ut i de sene nattetimene. Det er likevel også gode muligheter for å nyte en roligere kveld med et godt utvalg av restauranter med mat som både sushi og Argentisk biff. Det er en høy konsentrasjon av spisesteder i de mest populære områdene, men vil du ha en mer autentisk polsk matopplevelse, kan det anbefales å se seg litt vekk fra turistområdene og inn i sidegatene.  

Gdansk er også kjent for sine mange ravbutikker, noe det kryr av i sentrum. Det er likevel også en god anledning til å gjøre andre innkjøp mens du er på besøk i Gdansk. Utvalget av butikker og shoppingsenter er stort, og prisene er lave sammenlignet med Norge. Ser du etter gode tilbud kan det også anbefales å oppsøke markedene, der prisene ofte er enda lavere. Kommer du til byen i august er du spesielt heldig, ettersom Gdansk hvert år avholder Europas største gatemarked, et marked med røtter helt tilbake til 1260. Da fylles den gamle bydelens gater av boder, gatemusikanter og andre former for underholdning. 

Utflukter

Reiser du til Gdansk bør du ikke gå glipp av et besøk til verdens største ridderborg, Malbork Borgen, som ligger omtrent en times kjøring mot syd. Dette er på langt nær det mest populære utfluktsmålet fra Gdansk. Den røde borgen, som er tatt opp på UNESCOs verdensarvliste er også et imponerende syn og garantert noe barna vil like. Malbork Borgen ble bygget i 1274 og fungerte blant annet i en periode som hovedsete for Den Tyske Korsridderordenen, som på et tidspunkt hadde underlagt seg hele Preussen. 

Vil du heller komme deg litt vekk fra byens travle gater kan det anbefales å ta en tur ut på den lange halvøya som ligger som en naturlig demning 34 kilometer utenfor bukten. Tidligere hadde denne halvøya en viktig militær betydning og var derfor delvis lukket for offentligheten. I dag er den derimot forvandlet om til et lite ferieparadis som er populært blant de lokale, med sandstrender på begge sider av bukten og med tallrike pensjonater. Ute på spissen ligger den lille idylliske fiskebyen Hel med hyggelige restauranter og en lystbåthavn. I sommerperioden kan man seile hit fra Gdansk. 

Transport

Det er mulig å ta tog til Gdansk fra Norge, men det enkleste er nok å fly, hvis du vil komme deg hit raskest mulig. Flyplassen Gdansk Lech Walesa Airport (IATA: GDN), ligger 14 kilometer vest for bysentrum og betjenes av en rekke flyselskaper som SAS, Norwegian, Ryanair og Wizz. 

Det går forskjellige busser fra flyplassen til sentrum, både lokale rutebusser og en flybuss, som er noe raskere. Du kan også ta tog eller en taxi (unngå pirat-taxier). Dersom du planlegger å ta en utflukt utenfor byen eller eventuelt fortsette reisen til andre deler av Polen, er det enkleste å leie en bil på flyplassen. Herfra tilbys leiebiler fra flere bilutleieselskaper som Avis, Hertz og Europcar. 

Selve bykjernen av Gdansk er relativt kompakt med de fleste severdighetene innenfor gåavstand fra hverandre. Vil du til utkanten av byen er det et godt nettverk av busser og trikker. Det anbefales å kjøpe en billett før man går ombord på offentlig transport. Det gjøres enkelt fra byens mange aviskiosker og automater.

>> Les om reiser til Krakow
>> Les om reiser til Warszawa

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Andre linker

Hva sier gjestene i Gdansk?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 71 anmeldelser