Reisetips til Gdansk

Ved Østersjøen i Polen ligger Gdansk som har blitt en favorittby for turister å besøke. Her finner du milevis med strender, shopping, natteliv, kultur, gamlebyen og en spennende historie. En sammensmeltning av eldre og nyere arkitektoniske bygninger gjør byen virkelig verdt et besøk. 

Knapt en og en halv times flytur fra Norge ligger ikke bare en av de mest historisk interessante byene i Polen, men også en av de vakreste. En reise til den tidligere hansastaden Gdansk tar deg til en moderne by som byr på gode shoppingmuligheter, underholdning og spennende restauranter til gode priser. 

Gdansk, på tysk kjent som Danzig, er en del av Trójmiasto ("3 byer"), som inkluderer Gdynia og Sopot. På sommeren må du ta turen til denne vakre rivieraen langs Østersjøen, et ferieparadis med kilometervis av hvite sandstrender. En kort togtur fra Gdansk tar deg til badebyen Sopot, eller det hyggeligste kan være å ta båt. I Sopot kan du nyte livet på den fantastiske stranden, fortauskafeene og ta turen ut på Europas lengste molo av tre. I enden av moloen kan du ta deg opp til toppen av fyrtårnet og nyte utsikten over hele byen.

Sopot var dessuten tidligere kjent som en spa-by for overklassen, og fortsatt i dag er det mange muligheter for massasje og spabehandlinger her.

Inspirasjon og fakta

Gdansk har sine røtter tilbake til år 997, og har i tidens løp vært scenen for flere av Europas mest dramatiske og avgjørende begivenheter. Det var her andre verdenskrig startet, da det tyske krigsskipet Schleswig-Holstein, 1.september 1939, åpnet ild mot festningen Westerplatte utenfor havnen i Gdansk. Det var også her starten på kommunismens fall ble lagt omkring 40 år senere da Lech Walesa organiserte en storstreik på skipsverftet i Gdansk. 
På spasertur rundt i de hyggelige gatene i Gdansk, fornemmer du tydelig at Gdansk i århundrer var den største og rikeste byen i det polske riket. Selv om byen ble sterkt skadet under andre verdenskrig, er det gjennom årene gjort en stor innsats for å gjenoppbygge det gamle sentrum, som i dag har sin opprinnelige struktur. Her er gode muligheter til å fordype seg i byens, til tider dramatiske historie, på mange spennende museer. 

I dag er Gdansk med ca. 460 000 innbyggere blitt et populært reisemål, og det skyldes ikke minst byens historie. Går man en tur ned hovedgaten Dlugi Targ kan det være vanskelig å tro at de flotte bygningene ikke ble oppført i middelalderen, men faktisk er de fleste bygningene bare 70 år gamle rekonstruksjoner.

Severdigheter

 • Gdansk var en torn i øyet på Adolf Hitler, som i 1938 krevde byen innlemmet i Det Tredje Riket, og det var på ingen måte tilfeldig at de første krigshandlingene fant sted her. Til tross for at Gdansk gamle sentrum og havnen nesten ble totalt ødelagt i løpet av de blodige kampene mellom nazistene og den fremrykkende sovjetiske Røde Arme, fremstår det fargerike bysentrumet i dag som en arkitektonisk perle av storslåtte kirker og middelalderhus takket være en omhyggelig gjenoppbygging.
 • Det er heller ikke uten grunn at man i Polen betrakter Gdansk som landets vakreste by. Det er en sann glede å vandre rundt i de flotte gatene - her kommer byens livlige sjarm frem for fullt, med  sine hyggelige kafeer og spennende butikker.
 • De fleste besøkende ender med å ta seg en lang rusletur på Ulica Dluga og Dlugi Targ (Langgaten og Langetorg), som går inn i hverandre og byr på vakker arkitektur og et stort utvalg av restaurant- og shoppingmuligheter. 
 • Du bør også ta veien innom byens mest berømte bygning, den middelalderske kranen Zuraw, som ligger nede ved Motlawa-elven. Kranen er en av byens mest kjente landemerker, men er på ingen måte den eneste grunnen til å ta en tur langs elvebredden.
 • Utover adskillige restauranter finner du blant annet byens maritime museum her. Av de mange andre interessante severdighetene er Ravmuseet (innredet i et gammelt fengsel og torturkammer!), Europas eldste mursteinskirker Mariakirken, verdens største alter i rav på 6500 kg i Birgittakirken og rådhuset, som i dag huser byens historiske museum.

Shopping og uteliv

 • For ikke så mange år siden var nattelivet i Gdansk nokså begrenset, men sånn er det ikke lenger. Det finnes rikelig med barer og nattklubber som holder festen i gang til langt ut i de små nattetimer. Samtidig er det fint mulig å nyte en roligere kveld med et godt utvalg av restauranter der du kan få både sushi og argentinsk biff. I de mest populære områdene av byen er det en høy konsentrasjon av spisesteder, men vil du ha en mer autentisk polsk matopplevelse, anbefaler vi at du går litt bort fra turistområdene og inn i sidegatene.  
 • Gdansk er også kjent for sine mange ravbutikker. Utvalget av butikker og shoppingsenter er stort, og prisene er lave sammenlignet med Norge. Ser du etter gode tilbud kan det også anbefales å oppsøke markedene, der prisene ofte er enda lavere. Kommer du til byen i august er du spesielt heldig, ettersom Gdansk hvert år avholder Europas største gatemarked, med røtter helt tilbake til 1260. Da fylles byens gater av boder, gatemusikanter og underholdning. Velger du derimot å ta turen til Gdansk i førjulstiden, vil du få en smak av ekte polsk juletradisjon og kultur på det flotte julemarkedet i gamlebyen.
   

Utflukter

 • Når du besøker Gdansk bør du ikke gå glipp av verdens største ridderborg, Malbork Borgen, som ligger en times kjøring sør for byen. Denne ble bygget i 1274 og fungerte blant annet en periode som hovedsete for Den Tyske Korsridderordenen, som på et tidspunkt hadde underlagt seg hele Preussen. Dette er på langt nær det mest populære utfluktsmålet fra Gdansk. Den røde borgen, som er tatt opp på UNESCOs verdensarvliste, er også et imponerende syn og garantert noe barna vil like. 
 • Vil du komme deg litt bort fra byens travle gater kan det anbefales å kjøre langs kysten forbi Sopot og Gdynia, og ta en tur ut på den lange halvøya som ligger som en naturlig demning utenfor Gdanskbukta. Tidligere hadde denne halvøya en viktig militær betydning, og var derfor delvis lukket for offentligheten.
 • I dag er den derimot forvandlet til et lite ferieparadis som er populært blant de lokale, med sandstrender på begge sider av bukten og med tallrike pensjonater. Ute på spissen ligger den lille idylliske fiskebyen Hel  med en lystbåthavn og hyggelige restauranter. På sommeren kan man seile hit fra Gdansk. 

Transport

Flyplassen Gdansk, Lech Walesa Airport (IATA: GDN), ligger 14 kilometer vest for bysentrum. 

 • Fra flyplassen til sentrum er det både lokale rutebusser og en flybuss, som er noe raskere. Du kan også ta tog eller taxi (unngå pirattaxier). Dersom du planlegger turer utenfor byen, eller skal reise til andre deler av Polen, er det enkleste å leie bil på flyplassen. 
 • Selve bykjernen i Gdansk er relativt kompakt med de fleste severdigheter i gåavstand. Ellers er det et godt nettverk av busser og trikker. Det anbefales å kjøpe billett før man går ombord på offentlig transport, dette gjøres enkelt fra byens aviskiosker og automater.

Velkommen til Gdansk med Escapeaway

Hos oss i Escapeaway kan du planlegge, skreddersy og bestille reisen din til Gdansk akkurat slik det passer deg best! Pluss at du kan velge blant våre utvalgte hoteller i Gdansk. Visste du at hos oss så kan du også finne helt unike, bortgjemte perler av hotell nemlig Hideaways

>>> Se våre Hideaways hoteller i Gdansk

>>> Les mer om Polen

>>> Les mer om Sopot

>>> Les mer om Gdynia

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Andre linker

Hoteller i Gdansk

Populære hoteller i Gdansk

Polen, Gdansk
9,1
Fantastisk
2592 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 12 km
 • Nærmeste strand: ca. 4 km
 • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdansk
9,2
Fantastisk
5059 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 16 km
 • Nærmeste strand: ca. 6.7 km
 • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdansk
9,3
Fantastisk
2276 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 17 km
 • Nærmeste strand: ca. 7 km
 • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Gdansk?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 141 anmeldelser