Reiser til Gdynia

Når du tar en spasertur nede ved den store havnen og marinaen ved siden av den brede sandstranden, er det vanskelig å forestille seg at Gdynia for mindre enn et århundre siden bare var en liten fiskerlandsby. I dag er byens havn en av de viktigste på Polens baltiske kyst, og samtidig er Gdynia en del av Trójmiasto, den viktige 'trippelbyen', som også inkluderer Sopot og Gdansk.

Den bemerkelsesverdige utviklingen fra et ubetydelig fiskevær med rundt tusen innbyggere, til en by med rundt en kvart million innbyggere startet i mellomkrigstiden. Det var viktig for Polen, som da hadde gjenoppstått som en selvstendig stat, å sikre tilgang til havet som ikke var betinget av havnen i fribyen Danzig (Gdansk). Derfor ble Gdynia valgt til å være en ny polsk havneby og utvidet kraftig. På slutten av 1930-tallet var Gdynia den største og mest moderne havnebyen ved Østersjøen. Den var kjent for sine vanlige transatlantiske forbindelser med andre byer, inkludert New York. Etter ødeleggelsene under andre verdenskrig ble havnen i Gdynia gjenoppbygd og utvidet.

Selv om den opprinnelige fiskerlandsbyen allerede er nevnt i kilder fra middelalderen, er det udiskutabelt at Gdynia er en av Polens yngste byer. Dette gjenspeiles i byens utseende og atmosfære. Har du øye for de arkitektoniske detaljene, vil du legge merke til mange eksempler på 1920- og 30-tallsarkitektur. Det er naturlig nok ikke mange historiske monumenter av eldre dato i byen, men likevel flere spennende attraksjoner om du er historisk interessert.

Severdigheter i Gdynia

Det livlige sentrum, museene og havnen tiltrekker seg hovedsakelig feriegjester om sommeren på grunn av beliggenheten ved sjøen, som du kan nyte på den fine sandstranden. Det er imidlertid liv i byen året rundt, som også har et betydningsfullt verft og et blomstrende forretningssenter. Allerede før utviklingen mot en viktig havneby startet, hadde folk så smått begynt å reise til Gdynia på ferie. I dag står byen riktignok fortsatt noe i skyggen av de andre, mer kjente nabobyene. Men ikke la det stoppe deg fra å reise hit!

I dag er det ikke bare lasteskip og rutebåter som legger til ved Gdynia. Mange cruise går også forbi, så det er ofte livlig trafikk inn og ut av havnen. Med tanke på byens historie er det ikke overraskende at byen har et anerkjent maritimt museum. Siden det var fra Gdynia at mange polakker emigrerte til USA spesielt i mellomkrigstiden, er det også et utvandringsmuseum her, som er verdt et besøk. Har du med deg små barn på turen til Gdynia, anbefales det også å besøke byens eksperimentarium eller akvariet. Her kan du enkelt bruke en time på morsomme, interaktive utstillinger eller på å studere både eksotisk og lokal fisk.

Nyt livet ved kysten

Reiser du til Gdynia om sommeren, vil nok byens strand ha en sterk tiltrekningskraft. Den ca 400 meter lange Gdynia-stranden har fin, lys sand og er et godt sted å slå seg ned hvis du vil slikke sol og ta en forfriskende dukkert. Vannet på Polens østersjøkyst er ofte litt kjøligere, men på den annen side er vannet grunt og derfor er stranden nær byen et sted hvor hele familien kan slappe av.

Stranden og marinaen ved Gdynia er også et populært samlingspunkt på slutten av dagen når solen går ned. Her er en lang promenade som er perfekt for en sykkel eller rusletur. Det er gode muligheter for å slå seg ned på en restaurant eller kafé som ligger langs vannet eller lenger opp i sentrum. Det er mye å velge mellom, med alt fra enkel hurtigmat til anerkjente gourmetrestauranter.

Følger du promenaden sørover, fortsetter den som en sti inn i naturparken Kepa Redlowska. Denne skogen ligger helt nede ved kysten. Et opplagt reisemål for en fottur, hvor du kan gå opp blant de høye bøketrærne eller se ned på den vakre uberørte stranden. Sør for skogen finner du den 180 meter lange trebrygga Orlowo, som også er et populært utfluktsmål. Hvis du vil, kan du gå hele veien langs sjøen til Sopot.

Som reisemål er Gdynia også spesielt interessant på grunn av sin nærhet til Gdansk og Sopot. Totalt sett er "trippelbyen" en av Polens mest attraktive reisemål. Med base i Gdynia kan du også enkelt utforske severdighetene i disse spennende nabobyene. Både spabyen Sopot og godt bevarte Hasestad Gdansk har mye å by på for hele familien. 

Enkelt å reise til Gdynia

Mange ankommer Gdynia langs sjøveien, men du kan også reise hit med bil, eller bestille flybillett til Gdansk internasjonale lufthavn Lech Walesa, som ligger kun 25 kilometer fra sentrum.

Det er god offentlig transport hvis du ikke vil nøye deg med å komme deg rundt til fots på reisen til Gdynia. Det finnes dermed både busser og tog som du kan bruke for å komme deg rundt i byen og om du ønsker å gå på utflukt til de andre byene i området.

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hoteller i Gdynia

Populære hoteller i Gdynia

Polen, Gdynia
9,4
Fantastisk
555 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Nærmeste strand: ca. 600 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdynia
9,2
Fantastisk
1929 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Nærmeste strand: ca. 4.3 km
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Gdynia
9,2
Fantastisk
1092 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 700 m
  • Internettilgang / WiFi

Hva sier gjestene i Gdynia?

9,6
Gjesteanmeldelser
Basert på 5 anmeldelser