Reiser til Krakow

Kulturelt og historisk er det neppe noen by i Polen som kan måle seg med Krakow. Her kan du dra på oppdagelse blandt et valg av severdigheter som avspeiler viktige epoker i europeisk historie. Denne gamle storbyen, som ligger tett på grensen til Tsjekkia og Slovakia i den sørlige delen av landet, har nesten alt hva du måtte ønske. For eksempel så har den vakre bygningsverk i det velbevarte middelaldersentrumet, som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1978. Kombinert med den tidligere kongebyens meget tiltalende og avslappende atmosfære med et rikt kafè- og butikkliv, gjør det Krakow til det perfekte målet for en kulturreise eller "bare" en uforglemmelig storbyferie. Når du reiser til Krakow får du mye for pengene og gode opplevelser uten å støte på mengder av turister. 

Krakow ligger ved Polens lengste elv, Visla, tett på grensen til Slovakia, og er hovedstad i voivodskapet Lillepolen samt den neststørste byen i Polen. Byen har rundt 770.000 innbyggere i den indre delen av byen og mer enn 1,7 millioner innbyggere i hele dens metropole området. Byen er en av de eldste byene i Polen med en historie som strekker seg helt tilbake til de syvende århundre, og var landets hovedstad inntil 1596. 

I dag er hovedstaden som kjent Warszawa, men for mange polakker er Krakow fremdeles landets kulturelle, kunstneriske, historiske og religiøse hovedstad. Dette ikke minst på grunn av betydningen som Wawel-høyden, byens største attraksjon, spiller i polakkenes bevissthet. 

Wavel-høyden, som ofte kalles "Polens Akropolis", og som i likhet med den øvrige delen av Krakows historiske kjerne ble erklært for verdensarv i 1978, er et befestet arkitektonisk kompleks som er oppført over mange århundre, på toppen av en kalksteinklippe på venstre bredde av Vislaelven 228 meter over havets overflate. 

Komplekset består av mange historiske bygninger og befestninger, hvor av de eldste kan dateres tilbake til slutten av 900-tallet, og som inkluderer kongeslottet Zamek Kròlewski na Wawelu, og katedralen Kròlweska Bazlika Archikatedralna ss. Stanislawa i Waclawa na Wawelu. Disse ble bygget rundt det 13-14 århundre. 

Bestill reisen inkl. fly og hotell

Sørg selv for transporten eller book ditt hotell i Krakow inklusiv flybillet med rutefly eller lavprisfly til Krakow. Hos Escapeaway finner du altid et stort utvalg av billige reiser til Krakow. Bestiller du turen som en samlet pakkereise med hotell og flytransport, er du automatisk sikret av reisegaranti og pakkereiseloven. Bestill fly og hotell online i søkemaskinen for å få den billigste prisen på reisen. Du kan også her se aktuel informasjon om alle flyavganger og flyselskaper. Les mer om de forskjellige typer hotell vi tilbyr i Krakow under "hotelltema". Du kan også få mer informasjon om alle reiser til Krakow og andre byer i Polen i vår destinasjonsguide. 

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hoteller i Krakow

Populært i Krakow

Polen, Krakow
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.5 km
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Krakow
  • Nærmeste flyplass: 17 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant
Polen, Krakow
  • Nærmeste flyplass: 16 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Restaurant

Reiseguide om Krakow 

I Krakow kan du gå på oppdagelse blandt et valg av severdigheter, hvor på hver sin måte avspeiler viktige perioder i europeisk historie. Denne gamle storbyen er preget av vakre bygningsverk og et velbevart middelaldersentrum. 

Krakow er i dag med ca. 767.000 innbyggere den neststørste byen i Polen, etter hovedstaden Warszawa. Frem til 1596 var det imidlertidig Krakow som var hovedstaden, da kongen hadde sin residens her. Men - byens historie strekker seg enda lenger tilbake. På Wawel-høyden som ligger sør for Krakows gamle bydel, er det funnet spor av mennesker helt tilbake fra steinalderen, og man vet med sikkerhet at det var faste bosettere her i det 4. århundre. Den lille landsbyen vokste seg med årene stor i både størrelse og betydning, for allerede på 900-tallet beskrives den som en viktig handelsby av en spansk handelsmann. Krakow var også en by hvor kusnt og håndverk blomstret i møte mellom øst- og vesteurope. Byen huser også et av de eldste universitetene i Europa, Jagiellonski fra 1364, hvor blandt andre Nicolaus Kopernikus og Pave Johannes Paul 2. har studert. 

Severdigheter 

Listen over interessante kulturhistoriske severdigheter i Krakow er lang. Dette er i seg selv bemerkelsesverdig, da flere av de andre større byene i Polen nesten ble jevnet med jorden under 2. Verdenskrig. Krakow ble derimot skånet for voldsomme ødeleggelser i og med at den tyske besettelsesmakten gjorde byen til hovedstad for generalguvernementet i Polen. Denne spesielle statusen er hovedgrunnen til at det middelalderlige sentrum er så velbevart, men det betydde ikke at byens innbyggere ble skånet på samme måte. Den nazistiske generalguvenøren Hans Frank, som slog seg ned i Wawel-slottet, stod f.eks. bak henrettelsen av akademikere fra universitetet og sendte rundt 55.000 av byens jødiske innbyggere til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau. Dette la det jødiske kvarteret Kazimierz øde. 

Nesten uansett hvor du går i den gamle bydelen, vil du tydelig merke historiens vingesus. Wawel-slottet, katedralen med kongenes sakrofager, Kazimierz, hvor snevre gater er igjen fulle av liv, og den store middelaldermarkedsplassen, hører til blandt de tingene som du absolutt ikke må gå glipp av på din reise i Krakow. Her kan man spasere rundt i de tallrike spennende museene rundt om i byen, og se på utstillinger som lett kan ta deg flere timer å fordype deg i. 

Vil du ha et godt overblikk over byen og den severdigheter, da kan du evt. gå en tur via den såkalte Kongeveien. Dette er en kroningsrute som fører deg fra minnemerke for Slaget ved Tannenberg nord for den gamle bydelen forbi bla. byens kjente byport, markedsplassen Rynek Glowny, universitetsområdet og adskillige kirker, før du ender opp på toppen av Wawel-høyden. 

Resturanter og butikker 

Det er ikke kun på grunn av det fantastiske middelaldersentrumet at reiser til Krakow i dag er blitt ytterst populært. Spesielt etter kommunismens sammenbrudd blomstret byen opp og har i dag alt det man kan ønske seg fra en storbyferie. Her har man alt fra levende kulturliv, samt et valg av gode resturanter, barer og shopping. 

Tradisjonelt sett spiser man i Polen dagens største måltid på ettermiddagen, mens kvelden utgjør et lettere måltid. I en storby som Krakow, med mange internasjonale besøkende, kan du naturligvis både få frokost og kveldsmat på mer "normale" tidspunkt. Du finner nesten sakt alle resturanttyper i byen. Så hvis du ikke er i humør til å våge deg ut i det lokale kjøkkenet, da kan du heller prøve alt fra kinesisk til pizza. Er du litt mer eventyrlysten, da kan det varmt anbefales å prøve noen av de lokale spesialitetene. 

Utflukter 

Rundt 10 km sørøst for Krakow kan du besøke en 700 år gammel saltmine i Wieliczka. Minen, som er fordelt på ni etasjer og rummer over 50 km med gang, er oppført på UNESCOs verdensarvliste. På guidede turer kan du komme deg ned i en fasinerende underjordisk verden med kamre, kapeller, statuer og en komplett katedral skåret ut av saltsteinene. Det anbefales å være iført gode sko og medbringe en varm trøye, da temperaturene nede i minen kan ligge på rundt 14-16 grader. 

Et annet sted som tross sin dystre fortid er et opplagt utfluktsmål, er Auschwitz-Birkenau. Denne konsentrasjonsleiren var den største av de seks leirene nazistene opprettet under 2. Verdenskrig for å gjennomføre "Endlösung", og ligger rundt 60 km vest for Krakow. Det er vanskelig å ikke bli påvirket av omgivelsene her, hvor en million jøder mistet livet. En stor del av bygningene står i dag akkurat som de stod da leiren ble befridd i januar 1945. Auschwitz-Birkenau står som en vitnesbyrd over en av de mørkeste periodene i Europas historie og er nesten et sted som må oppleves for både historieinteresserte og andre. 

Transport 

Den gamle bykjernen i Krakow utforskes lettest til fots. Du kan f.eks. følge Kongeveien, men også bare spasere litt rundt på må og få. Det er masse å se innenfor et forholdsvist lite område. Men det er også et godt nettverk av busser og sporvogner i Krakow, hvis du vil raskt rundt eller trenger å hvile føttene litt. Det er best å kjøpe billett før du hopper på. De fås i kiosker og automater. 

Hvis du kun skal oppholde deg innenfor bygrensen, gir det ikke mye mening å leie en bil. Men det kan være en god mulighet hvis du vil reise videre fra Krakow eller dra på utflukt til severdigheter i regionen. 

Krakow flyplass (John Paul II International Airport Krakòw - Balice) ligger i Balice rundt 12 km vest for mykjernen. Dette er den neststørste flyplassen i Polen, og betjenes av en stripe flyselskaper med ruter til store deler av Europa. Flyselskapene er blandt annet easyJet, Ryanair, Norwegian og SAS. Disse har direkte rute fra Oslo, og tar ca. 1½ time å fly.