Reiser til Kraków

Er du er på utkikk etter en byferie med en perfekt blanding kultur, natteliv og sjarmerende omgivelser, er Kraków byen å besøke. I Polens tidligere kongelige hovedstad kan du tre inn på Europas største middelaldertorg, utforske det kongelige Wawel-slottet og betrakte bylivet fra en fortauskafé. Kveldene kan du bruke på kabaretbarer, teatre, klubber og resturanter. 

Med kalde vintre og varme somre skulle man kanskje tro at det er bestemte tidspunkter å besøke byen på, men Krakow er verdt besøket om den så er dekket av snø eller om solen stråler mellom kirkenes tårn. Kort sagt så er dette en by du kan besøke året rundt. 

Kraków er Polens nest største by etter hovedstaden Warsawa, men med tanke på kultur kan Kraków i stor grad omtales som en hovedstad. Det er arkeologiske funn som tyder på at byen har eksistert siden 20.000 f.Kr. En herlig, lokal myte, tilsier at byen ble bygget på stedet hvor en drage ble nedkjempet. 

Velkommen til Kraków med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser, hvor du bor på nøye utvalgte hotell på din ferie. 

>> Les også våre tips til storbyferie i Krakow
>> Slik bestiller du en pakkereise til Polen med Escapeaway

Hoteller i Krakow

Populære hoteller i Krakow

Polen, Krakow
9,1
Fantastisk
2735 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 14 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Krakow
9,6
Fantastisk
2355 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 27 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Krakow
9,4
Fantastisk
469 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Severdigheter 

Jeg har her valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har muligheten til å oppleve på ferie i Kraków. Har du lyst til å lese mer om andre severdigheter i den gamle, polske storbyen, kan jeg anbefale å ta en titt på bloggen vår. Her kan du finne spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise! 

Wawel-slottet

Wawel-slottet ligger på Wawel-høyden i den historiske delen av Kraków. Den utgjør en av de største kulturelle og historiske severdighetene i Polen (sammen med Wawel-katedralen på samme sted) og ble utnevnt til verdensarv av UNESCO i 1978. 

Slottet er et av de største i Polen og representerer nesten alle europeiske, arkitektoniske stilarter fra middelalderen, renessansen og barokken. Det ble bygget på ordre fra kong Kasimir lll av Polen (regjerte fra 1333 til 1370) og utgjorde i flere hundre år hjemmet for de polske kongene. 

I 1930 ble det forvandlet til et kunstmuseum, og i dag rommer slottet hele ti avdelinger med forskjellige samlinger av kunst og historiske artefakter, blant dem en god samling av italienske renessansemalerier,  skulpturer, tekstiler, gullsmedarbeid, rustninger, keramikk verker, porselen, møbler – og den største samlingen av osmanniske telt i Europa. 

Wawel-katedralen

Wawel-katedralen er, i likhet med Wawel-slottet, en del av Wawel-høyden som ligger på den vestlige bredden av elven Wisla (228 meter over havet). Høyden kalles ofte for "Polens Akropolis" på grunn av de mange unike, historiske bygninger. Både katedralen og slottet har fått enorm nasjonal betydning i polsk historie. 

Selve katedralen er en romersk-katolsk kirke i gotisk stil. Den er 900 år gammel, og har tradisjonelt sett tjent som kroningssted for de polske monarkene. Katedralen er også berømt for å være det stedet hvor Karol Wojtyla, som i 1978 ble Pave Johannes Paul ll, holdt sin første gudstjeneste den 2. november 1946. 

Wawel-katedralen har også vært det viktigste gravstedet for polske monarker siden det 14. århundre, noe som har ført til at katedralen er blitt betydelig utvidet gjennom historien i og med at kongene har tilført deres egen begravelseskapeller. 

Rynek Glówny

Krakóws hovedtorg, Rynek Glówny, er en av Europas største middelalderplasser og er blitt kalt Europas beste torg på grunn av kombinasjonen av unik historie og livlig gateatmosfære. 

Torget, i dens nåværende utforming, stammer fra midten av det 13. århundre (1257), hvor byen ble gjenoppbygget etter at mongolene hadde ødelagt byen i 1241. Rundt torget er det historiske byhus og kirker, mens torgets sentrum er dominert av en av de mest berømte bygningene i byen, Sukiennice, som betyr "Manufakturhandlernes hus". Dette var en gang et stort knutepunkt for internasjonal handel med eksotiske varer fra Østen i det 15. århundre. 

På den ene siden av Sukiennice ligger rådhustårnet (Wieza ratuszowa), og på den andre siden ligger kirken St. Adalbert fra det 10. århundre, samt Adam Mickiewicz-Monumentet fra 1898, som er et av de mest populære møtestedene i byen. 

Informasjon om Kraków

Her er litt fakta og informasjon om Kraków, som blant annet byens geografi, befolkning, historie og klima, som forhåpentligvis kan tjene som inspirasjon til din ferie i den gamle, polske storbyen. Informasjonen er ment som inspirasjon, og det tas forbehold for faktuelle feil. 

Ønsker du å finne mer reiseinspirasjon kan du besøke bloggen vår, hvor du finner spennende artikler om alle reisemålene våre. God fornøyelse og god reise! 

Geografi og befolkning 

Kraków ligger i en dal ved foten av fjellkjeden Karpatene i den sørlige delen av Polen, relativt tett på grensen til hele tre land: Slovakia, Tsjekkia og Ukraina. Det er fem naturreservater i Kraków, og alle er blitt erklært som fredet på grunn av deres økologiske verdi. 

Byen har rundt 770.000 innbyggere, noe som utgjør rundt 2% av Polens befolkning. Men byens metropol tilsvarer mer enn 1.4 millioner innbyggere. 

Historie 

Kraków har vokst fra å være en liten steinalderbosettelse blant mange andre til i dag å være Polens nest største by. Byen begynte sin moderne historie som en landsby på Wawelhøyden og ble allerede nevnt i forskjellige skrifter som et travelt handelssenter for den slaviske delen av Europa i år 965. 

Siden ble Kraków det akademiske, kulturelle og kunstneriske sentrum i Polen. Den var blant annet hovedstaden for kongeriket Polen fra 1038 til 1569, i den polsk-litauiske realunionen fra 1569 til 1596, i fristaten Kraków fra 1815 til 1846, i storhertugdømmet Kraków fra 1846 til 1918 og i Krakóws Voivodskap (er en geografisk administrasjonsenhet) fra det 14. århundre til 1998. 

Klima og vær

Kraków har et fuktig, kontinentalt klima, som er påvirket av byens beliggenhet langt inne i landet, som medfører betydelige temperaturforskjeller mellom årstidene. 

Den varmeste måneden i året er juli med gjennomsnittlig 19 grader, etterfulgt av august med 18 grader og juli med 17 grader. Januar er den kaldeste måneden i året med gjennomsnittlig minus 3 grader, etterfulgt av februar med minus 2 grader og desember med minus 1. 

Mest nedbør er det i juli med 69 mm i gjennomsnittet, etterfulgt av juni med 60 mm. Januar og februar har minst nedbør med gjennomsnittlig 24 mm, etterfulgt av desember med 27 mm. 

Mest sol er det i mai, juni og juli, hvor alle har i gjennomsnittet 7 soltimer om dagen. Desember har minst soltimer om dagen, med kun 1 time. 

>> Les også om reiser til Gdansk
>> Se alle våre reiser til Polen

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hva sier gjestene i Krakow?

9,4
Gjesteanmeldelser
Basert på 74 anmeldelser