Reiser til Poznan

Poznan ligger i det vestlige Polen ved landets tredje lengste elv, Warta. Når det gjelder befolkning, omtrent 535 000, er Poznan Polens femte mest folkerike by og hovedstaden i landets mest økonomisk velutviklede region, Wielkopolska. Selv om den ligger innenfor rekkevidde av Berlin, og er såpass stor som den er, er Poznan fortsatt relativt lite kjent som reisemål.

Fødestedet til den polske nasjonen

Poznan ble bygget som et slott allerede på 700- eller 800-tallet på en øy i elven Warta. Det gjør den til en av landets eldste byer. Historisk sett har byen vært av stor betydning. Den var landets første hovedstad (sammen med Gniezno) og regnes som fødestedet til den polske nasjonen. Det var altså i Poznan at det like etter jul i 1918 brøt ut et opprør mot prøysserne, som hadde styrt byen siden krigene mot Sverige og den andre delingen av Polen i 1793. Opprøret førte til uavhengighet for hele det vestlige Polen og innlemmelsen i den nye polske republikken.

Som tilfellet er for mange andre byer i landet, tok andre verdenskrig hardt på Poznan. Alle jødene og en stor del av landsbyens øvrige befolkning ble dermed drept eller deportert. I tillegg lå over halvparten av byen i ruiner. Folk var raske til å gjenoppbygge byen. Når du reiser til Poznan i dag møter du en pulserende landsby, som igjen er et viktig økonomisk knutepunkt i Polen. 

Det er mange høyere utdanningsinstitusjoner i byen, hvis mer enn 133 000 studenter bidrar til et fargerikt og spennende kulturliv. Ikke minst i de mange hyggelige barene og kafeene samt i utelivet.

Middelalderstemning og ungdommelig kulturliv

Selv om Poznan som internasjonal destinasjon stadig står i skyggen av for eksempel Krakow og landets hovedstad, Warszawa, er det mange som reiser til denne sjarmerende byen hvert år. Poznan International Trade Fair Centre har jevnlig vært vertskap for store internasjonale arrangementer som FNs klimakonferanse og europeiske toppmøter. Byen har også infrastruktur for å være vertskap for store sportsbegivenheter. Her er det for eksempel et stort maraton hvert år, og byens fotballag, Lech Poznan, har mange trofaste fans. Sist, men ikke minst, på en tur til Poznan i løpet av året kan du oppleve en rekke tilbakevendende kulturelle begivenheter med konserter, utstillinger og forestillinger. 

Gled deg også til å utforske de fascinerende museene. Et av nabolagene du bør oppleve på en tur til Poznan er Ostrow Tumski (Domkirke-øya). Det er den eldste delen av byen, som ble etablert i middelalderen rundt en markedsplass. Her finner du i tillegg til katedralen en rekke av byens eldste bygninger. Det var her herskerne i sin tid hadde sine praktfulle palasser. På motsatt bredde begynte man på midten av 1200-tallet å bygge en ny bydel, Stare Miasto, som du heller ikke bør gå glipp av. Her er en av de mest betydningsfulle bygningene, rådhuset, gjenoppbygd på 1500-tallet av arkitekt Jan Babtysta Quadro. Hovedattraksjonen er det stemningsfulle torget Stary Rynek, hvor fortauskafeene alltid er levende.

Det er mye å se og oppleve på en tur til Poznan. I tillegg har du et godt utgangspunkt for utflukter til en rekke interessante severdigheter. Omtrent 15 kilometer mot sør ligger for eksempel de vakre innsjøene og tette furuskogene i Wielkopolska nasjonalpark. Du kan eventuelt besøke den på sykkel ved å følge pilegrimsleden som går gjennom området.

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hoteller i Poznan

Populære hoteller i Poznan

Polen, Poznan
8,9
Meget bra
4420 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Avstand til sentrum: ca. 750 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Poznan
9,0
Fantastisk
2999 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Avstand til sentrum: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Poznan
9,1
Fantastisk
2556 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Avstand til sentrum: ca. 7 km
  • Internettilgang / WiFi