Reiser til Warszawa

Warszawa er Polens spennende hovedstad og vil med garanti fortrylle deg med spennende kulturelle og historiske severdigheter, vakre grønne parker, shopping, resturanter og et pulserende nattliv. Bestill din reise til Warszawa med Escapeaway i dag! 

Den polske hovedstaden er en by som har trosset alle odds. Den prektige storbyen ble tvunget helt i kne under 2. Verdenskrig, hvor den gamle bykjernen ble nesten jevnet med jorden. Siden fulgte en svær tid bak jernteppet, men heller ikke det var nok til å knekke byen eller dens innbyggere. I dag fremstår Warszawa mer dynamisk og levende enn noen gang. Den historiske bydelen, som er blitt gjenoppbygget og siden ført opp på UNESCOs anerkjente liste over verdens kulturarv, og de mange skjønne parkene har fått selskap av tallrike blanke skyskrapere. 

Når du reiser til Warszawa, venter det deg derfor ikke bare spennende historiske severdigheter, men også uendelige muligheter for shopping, kulinariske opplevelser, noe av de beste kafèlivet i Polen og mye, mye mer. Det, og et attraktivt prisnivå, gjør Warszawa til et opplagt mål for en storbyferie i kort avstand fra Norge. 

Velkommen til Warszawa med Escapeaway Reiser! Vi er spesialister på reiser til Polen, hvor du bor på nøye utvalgte hotell med de beste anmeldelsene. Bestill en pakkereise inkl. fly, hotell og transfer tur/reur fra flyplassen. Hvis du heller vil ordne din egen transport til Polen, kan du selvfølgelig bare bestille hotellet gjennom oss. Det er direktefly fra f.eks. Hamburg, Oslo og Bergen flyplass til Warszawa, og du kan reise nøyaktig det antall dager du ønsker. Sammenlign priser på din søkemotortur, her finner du også aktuell informasjon om flyselskaper og avganger.

>> Les også om reiser til  Krakow

Hoteller i Warszawa

Populære hoteller i Warszawa

Polen, Warszawa
9,5
Fantastisk
6546 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 9 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Warszawa
8,5
Meget bra
2148 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 8 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Warszawa
8,7
Meget bra
12334 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Nærmeste by: ca. 1.1 km
  • Internettilgang / WiFi

Informasjon og fakta

I denne lille guiden kan du lese informasjon og fakta om destinasjonen Warzawa. Hvis du vil ha mer inspirasjon til din reisen til Porlen, anbefaler jeg deg å lese utvalgte innlegg på bloggen vår, der vi skriver om våre egne erfaringer fra reiser til f.eks. Warszawa. Du finner f.eks. innlegg om lokalhistorie, opplevelser og utflukter, vi skriver om de viktigste severdighetene, om maten, om været når du reiser og mye mer.
 

Byen som reiste seg fra asken 

Warszawa, som er Polens største by med 1,7 millioner innbyggere, er i dag ikke bare landets politiske sentrum, men også knutepunktet i forhold til handel og kultur. En konsekvens av fremgangen er at de kjedelige stalinistiske betongblokkene langsomt, men sikkert, er på vei til å forsvinne blant de mer moderne bygningene av glass og stål. Elven Wisla deler byen i to. På den vestilge siden ligger det moderne sentrum, den gamle bydelen og de fleste av severdighetene. Øst for elven utgjøres byen mest av beboelsesområder og jobber. 

Få byer har gjennomgått en utvikling som den Warszawa har vært igjennom. I løpet av byens 1400 årige historie, er den gått fra å være en løst sammensatt gruppe av landsbyer til å være et viktig maktsentrum i Europa. Men ikke minst så har Warszawa og dens innbyggere opplevd flere opp- og nedturer enn de fleste andre europeiske storbyer. Warszawa overtok i 1596 tittelen som Polens hovedstad fra Krakow. I de første århundrede blomstret byen opp og var en av de mest fremgangsrike byene i Europa. Men under svenskekrigene 1655 - 1657 og under den Store Nordiske Krig 1700 - 1721 led byens fremgang veldig under beleiringer, besettelser og ødeleggelser. Som en konsekvens av Napoleonskrigene kom Warszawa i 1815 under russisk kontroll, som tross flere opprør av byens borgere ikke slapp sitt grep før utbruddet av 1. Verdenskrig. Byens historie er meget preget av dramatiske begivenheter, som nesten kan være vanskelig å forstå. Ikke minst hendelsene som tok plass under 2. Verdenskrig, hvor hver andre innbygger i Warszawa enten ble drept eller døde. 

Resturanter, shopping og nattliv 

Det er ikke mange år siden man hadde vanskeligheter med å finne annet enn spisesteder med tradisjonell, polsk mat i Warszawa. I dag er det masse av muligheter for å prøve det autentiske lokale kjøkkenet, som kjennetegnes av solide porsjoner og et godt krus med øl. Du bør også unne deg selv et måltid bestående av for eksempel de lekre pirogger, som fås i mange versjoner, Golabki, det polske svaret på burritos, eller Bigos, som er en slags kjøtt- og kålstuing. Det tilbys også nå til dags også et valg av andre kulinariske opplevelser når du reiser til Warszawa, med inspirasjon fra stort sett alle verdensdeler. Med den imponerende utviklingen som har skjedd på det kulinariske området i byen de siste årene, var det ikke overraskende at det var Warszawa som fikk Polens første Muchelin-stjerne. Du kan i dag fritt velge om sulten skal mettes på et italiensk trattoria, en en sushiresturant eller på en burgerbar. Er du ikke helt sikker på hva du har mest lyst til? Da kan du eventuelt besøke det populære matmarkedet Hala Koszyki. Her er det samlet mange spisesteder under samme ett og samme tak. 

Det fordelaktige prisnivået i Warszawa byr naturligvis ikke bare på tallrike resturantbesøk, men også til shopping. Med alt fra designerbutikker og boutiques på gaten Mokotowska til store kjøpesentre som Arkadia (landets største). I likhet med shoppingmuligheter så er det heller ikke vanskelig å finne steder å gå for en festlig aften i byen. Utover hyggelige middager på resturanter, er det tallrike barer og nattklubber i hovedstaden. Kommer du her om sommeren kan det anbefales å dra ned mot elven. Her hersker det i de varme sommerkveldene en tilbakelent atmosfære med fest og livemusikk under åpen himmel. 

Severdigheter og attraksjoner 

Ved første øyekast fremstår Warszawa ganske så moderne i sitt uttrykk og ikke med samme "gamle sjarm" som for eksempel kjennetegner Krakow. Men under overflaten gjemmer deg seg alikvel mange perler. Dette gjelder for eksempel den gamle bydelen Stare Miasto. Det er kanskje litt misvisende å snakke om at Warszawa har en gammel bydel, ettersom byen etter 2, Verdenskrig ble sønderbombet i en sånn grad at kun enkelte av de gamle bygningene stod igjen. Den gamle bydelen ble etter krigen gjenoppbygget i sin opprinnelige stil, med tallrike gotiske og barokke kirker, presidentpalasset og vakre patricierhus. Dette var et stortstilt og meget vellykket prosjekt, som fortsatte til midten av 1690, og ble i 1980 anerkjent på UNESCOs liste over verdensarv. Når man går rundt i den hyggelige bydelen i dag føles det på ingen måte kunstig. Her er det derimot utrolig stemningsfult i de brosteinbelagte gatene med masse av resturanter og kafeer. 

Et annet markant bygningsverk er kulturpalasset Palac Kultury i Nauki (normalt forkortes til PKiN). Det ble oppført i årene 1952 - 1955, og er ikke til å komme uten om. Den monumentale bygningen, som opprinnelig var en gave til byen fra den sovjetiske lederen Stalin, og er med sine 234 meter, fortsatt den høyeste bygningen i Polen. Den står som et symbol på kommunismen og ikke overraskende har mange innbyggere derfor et anstrengt forhold til den. Dessuten synes mange at bygningen er for dominerende til tross for at det i de senere årene er blitt skutt opp skyskrapere i området. Selvom kulturpalasset har et litt dårlig omdømme er den absolutt et besøk verdt alene for utsikten fra 30. etasje. Herfra i 115 meters høyde har du et imponerende 360 graders sikt over Warszawa på begge sidene av Wislaelven. 

Er du historisk interessert kan et besøk på det forholdsvis nye (2013) museumet POLIN (Muesum of the History of Polish Jews) varmt anbefales. Det er en mørk, men meget fengslende beretning om skjebnen til de polske jødene. Selve museumsbygningen er dessuten en arkitektonisk perle. I likhet med dette museumet er The Warsaw Uprising Museum absolutt et must. Her fortelles det om Warszawaoppstandelsen i 1944, hvor byens befolkning gjorde opprør mot nazistene, noe som førte til døden av opp mot 200.000 borgere og massive ødeleggelser. 

Trenger du deretter noe litt mer oppløftende, kan du for eksempel ta en piknik i Lazienkiparken som ligger kun et steinkast fra sentrum. I denne store parken er det fredfylte skoglignende områder, et palass og kunstferdige blomsterutsmykninger. Man kan dessuten nyte Chopinkonserter i det fri hver søndag ettermiddag om sommeren. Warszawa er i det hele att kjent for klassisk musikk med tallrike konserter i løpet av året. Er du glad i klassisk musikk, da er du helt nødt til å oppleve Warszawas anerkjente filharmoniske symfoniorkester. Vil du lære mer om den berømte komponisten Frederic Chopin, som levde og arbeidet i byen, kan et besøk til Chopinmuseet (Muzeum Fryderyka Chopina) anbefales. Dette er plassert i Ostrogski Palasset. 

Sist, men ikke minst, må en av de mest populære attraksjonene i Warszawa nevnes. Den såkalte Kongeveien. Denne brede allèn innbyr til langsomme spaserturer. Her behøver man ikke å ta hele turen fra Kongeslottet forbi Lazienkiparken ut til Wilanowslottet på en tur. I stedet kan man ta seg god tid til å nyte det store utbytte av butikker og kafeer. 

Klima og vær

På en reise til Warszawa, som ligger rundt 250 kilometer fra nærmeste kyst, opplever man oftest et fuktig, kontinelt klima med kalde vintre og milde/varme somre. Det er ikke usedvanlig at temperaturen mindt på sommeren når 30 grader. Man kan reise til Warszawa året rundt. I sommermånedene må du tross varme også forvente regnbyer, da dette er den mest nedbørsrike årstiden. Reiser du til Warszawa om vinteren bør du huske varme klær. Det mest populære tidspunktet å besøke byen er i feriesesongen fra juli til august. Har du mulighet til det er både høstferien og vinterferien også gode tidspunkt. 

Transport og flyplass 

Busser og sporvogner kjører fra tidlig morgen til sent på kveld (05 - 23). De er ofte den letteste måten å komme seg rundt på i byen, men kan også være ganske så full rundt myldertiden. Warszawa har også et metrosystem med gode forbindelser ut til forstedene. Uansett hvilken form for offentlig transport du velger må du huske på å kjøpe billett før du går ombord. Disse selges blandt annet ved nærliggende automater, aviskiosker, postbutikker og metrostasjoner. Hold utkikk etter et skilt med "Sprzedazy Biletòw ZTM". Billetter selges etter varighet (20, 75, 90 minutter). Forventer du å reise mye rundt om i byen kan det være en fordel å kjøpe 24-timers billett eller for eksempel en weekend-billett. Det er ingen konduktør ombord, så du kan selv stemple billetten i den gule automaten på bussen, sporvognen eller ved inngangen til perrongen i metroen. Det kommer til gjengjeld ofte kontrollører ombord underveis, som gladelig utdeler bot til gratispassasjerer. 

Det kjører også tallrike taxier rundt om i byen, som lett kan prajes fra gaten. Det er ikke dyrt og kan være en rask måte å komme seg fra A til B på. ALle offisielle taxier er lett gjenkjennelige med et skilt på taket. Hold deg vekke fra pirattaxier, de er kjent for å ta store summer. 

Selvom Warszawa ikke ligger langt fra Norge er den letteste måten å reise på via fly. Flyplassen Warsaw Chopin Airport, som er landets største, ligger bare rundt 10 kilomter fra sentrum. Flyplassen benyttes av tallrike flyselskaper som tilbyr ruter til de fleste byene i Europa. Spesielt LOT Polish Airlines og Wizz Air har mange ruter. Det kjøres direkte busser og tog inn til byen. 

Praktisk informasjon 

Språk: Polsk er ikke et lett språk å mestre, men heldigvis forventes turister heller ikke å mestre det. I Warszawa og landets andre store byer er det sjeldent noe problem å begå seg ut på engelsk. Spesielt de unge er flinke på engelsk. Spesielt etter Polens opptagelse i EU i 2004, som ga polakker bedre mulighet for å arbeide i utlandet, er språkkunskapene generelt sett blitt mye bedre. 

Valuta: Polske zloty. 1 zloty tilsvarer ca. 1,75 norske kroner. Det er tallrike banker og veksleautomater i Warszawa, og kredittkort aksepteres i de fleste butikker samt på hotell og resturanter. Når dette er sagt så er bruken av kredittkort i Polen, selv i hovedstaden, ikke like vanlig som i Norge. Spør eventuelt før du setter deg til bords eller se etter kredittkortautomater ved inngangen. 

Tips: Det forventes ikke at det tipses i Polen. Men på finere resturanter er det normalt å gi rundt 10 prosent ekstra ved god betjening. Det er verdt å merke seg at hvis du sier takk (dziekuje) når tjeneren tar imot betaling, tolkes det som at du ikke forventer penger tilbake. 

Tidsforskjell: Det er ingen tidsforskjell i forhold til Norge. 

Bestill din reise til Warszawa online nå og få den billigste prisen

Du velger selv om du vil bestille en billig reise som en samlet pakkereise eller kun hotellopphold. Vi sammenligner priser fra alle flyselskapene som flyr til Polen så du alltid er sikker på at du får den billigste prisen. Ønsker du å bestille transport fra flyplassen til ditt hotell er dette også mulig. Du kan reise til Warszawa på storbyferie i nøyaktig de antall dagene som passer deg best, og fra flyplassene som Oslo/Gardemoen, Oslo Torp, Bergen, Tromsø og Stavanger. Går du online kan du i "søk" se aktuelle priser og informasjon om flytider. 

Les mer om Gdansk
Les mer om Krakow

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her