Reiser til Wroclaw

Forbausende nok er ikke Wroclaw velkjent utenfor Polens landegrenser, til tross for at den vakre universitetsbyen vest i landet absolutt kan måle seg med mer kjente byer som Krakow, Gdansk og Warszawa. Den vakre, gamle bydelen og Oderelvens mange forgreininger bidrar til å gjøre Wroclaw til en utrolig stemningsfull by, som forøvrig er en fornøyelse å utforske til fots.

På gåtur i de brosteinsbelagte gatene vil du tydelig fornemme at Wroclaw har dype historiske røtter. Samtidig bidrar de mange universitetsstudentene til å gi Wroclaw en umiskjennelig ungdommelig puls, som kom til uttrykk ved byens rike kulturliv som i 2016 bidro til å sikre byen den ettertraktede tittelen som Europeisk Kulturhovedstad. I Wroclaw kan du oppleve spennende museer og et restaurantliv som inkluderer utallige hyggelige kaféer, som med deres rimelige prisnivå tiltrekkes seg både studentene og turister. 

En av Polens eldste byer 

Wroclaw er én av Polens eldste byer og ble for første gang nevnt i skriftlige kilder fra omkring år 1000, men var besatt lenge før det. Takket være sin beliggenhet nær viktige handelsruter utviklet byen seg raskt. Fra begynnelsen av det 19. århundre og frem til slutten av 2. verdenskrig var Wroclaw under preussisk og tysk styre. På tysk omtales byen som Breslau. Byen ble tilbakeført til Polen under Potsdam- konferansen, men den tyske fortiden kommer til syne blant populære attraksjoner som rådhuset, det kongelige palass og hundreårshallen.

En annen attraksjon som bør oppleves i Wroclaw er den store markedsplassen Rynek. Dette er ikke bare byens vakre hjerte, men også én av Europas største markedsplasser. I likhet med resten av den hyggelige, gamle bydelen fremstår torget i dag nærmest slik det gjorde da den ble etablert i middelalderen. De fargerike husene som rammer inn Rynek hadde behov for restaurering på slutten av andre verdenskrig, men fremstår i dag helt autentiske. Omkring Rynek ligger i våre dager mange barer, restauranter og kaffebarer, og det er naturlig å sette av noen timer til å besøke torget før sightseeingen fortsetter.

Hvis du begir deg ut i de brosteinsbelagte sidegatene finner du også masser av historisk sjarme med en perlerekke av gamle bygninger i vakker kombinasjon med mer moderne innslag. Wroclaw er utover sin gamle bykjerne også kjent for gode shoppingmuligheter, som inkluderer adskillige store handlesentre. Her kan du utnytte et fordelaktig prisnivå, som forøvrig gjelder i Polen generelt. Når det gjelder byens middelalderkvarterer, kan det også anbefales en gåtur i det fredelige området Ostrów Tumski, som ligger omkring katedralen. Dette kvarteret var opprinnelig en liten øy ute i elven, men en forgreining som avskjærer øya fra resten av byen ble omlagt på 1800-tallet.

Et helårsreisemål

Wroclaw, som fraregnet forstedene har knapt 650.000 innbyggere, er velkjent blant reisende med appetitt på førsteklasses kulturelle opplevelser. Samtidig vil du neppe oppleve den masseturismen som i våre dager preger mange av Europas vakreste storbyer. Derfor er en reise til Wroclaw også en mulighet til å oppleve det ekte Polen, som der landet ligger sentralt i Europa har klart å bevare sin helt egen karakter.

Wroclaw er vakker og innbydende hele året. De fleste velger likevel å reise til denne polske kulturperlen mellom mai og slutten av september, mens det er optimale betingelser for å nyte byens liv på utendørs fortauskaféer, i de grønne pustehullene og langs elven. Når det er sagt er byen også en magisk opplevelse på vinteren, ikke minst i julemåneden.

Wroclaw er kjent for å ha det beste julemarkedet i Polen, som naturligvis avholdes på den store Rynek-markedsplassen, men også brer seg til den nærliggende Solny-plassen. På julemarkedet, som flere ganger har blitt kåret til ett av de beste av sitt slag i Europa, kan du bruke mange timer på å utforske de utallige bodene med sine flotte kunsthåndverker og gastronomiske fristelser. Det er mange muligheter til å sette seg ned med en forfriskning og nyte den festlige stemningen. Det arrangeres konserter og mange aktiviteter og utstillinger for barn.

Dersom du planlegger en reise til Wroclaw i vinterhalvåret behøver du ikke bekymre deg for været. Til tross for at det ikke nødvendigvis frister å tilbringe dagene utendørs er det mye å oppleve. Listen over spennende museer og gallerier er lang og hvis du reiser med barn er det også masse å ta seg til. Besøk for eksempel Swiebodzki-stasjonen, der Polens største modelljernbane, Kolejkowo, står utstilt. Hvis du ønsker å lokke med barna på en gåtur rundt i den gamle byen kan dere lage en skattejakt ut av turen; det finnes nemlig flere hundre morsomme, små bronse-nisser omkring i byen.

Gode forbindelser til Wroclaw

Det er gode transportforbindelser mellom Wroclaw og mange andre byer i Polen og Europa. Flyplassen (WRO), som ligger omkring ti kilometer sørvest for sentrum, betjenes av både lavprisflyselskaper og et par tradisjonelle flyselskaper som tilbyr ruter til blant annet Norge, Danmark og Sverige. Det går buss fra flyplassen til Wroclaw sentrum flere ganger i timen fra tidlig morgen til sent på kvelden.

Du kan også enkelt reise til Wroclaw med tog eller buss. Det er tallrike daglige togforbindelser til hovedstaden Warszawa og steder som Krakow og Berlin.

Inne i selve Wroclaw kan du enkelt utforske de fleste severdighetene og attraksjonene til fots, men byen har også et glimrende offentlig transportsystem som tar deg til forstedene og attraksjoner utenfor bysentrum. Dessuten er det enkelt å praie en taxi til en rimelig pris.

Bestill din reise til Wroclaw her

Vi har finstudert gjestebedømmelser og valgt ut de best anmeldte hotellene til vårt reiseprogram til Wroclaw. Reisene finner du i søkemaskinen her på siden, hvor du også enkelt kan booke dine flybilletter.

Når du kjøper en pakkereise med både hotell og fly hos oss er du naturligvis dekket av reisegaranti. Vi gleder oss til å ønske deg velkommen hos Escapeaway som gjest på et av våre håndplukkede hoteller.

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hoteller i Wroclaw

Populære hoteller i Wroclaw

Polen, Wroclaw
9,1
Fantastisk
922 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 11 km
  • Avstand til sentrum: ca. 450 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Wroclaw
8,9
Meget bra
6325 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Avstand til sentrum: ca. 2.2 km
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Wroclaw
9,2
Fantastisk
3411 anmeldelser
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.9 km
  • Internettilgang / WiFi