Reiser til Wroclaw

Forbausende nok er ikke Wroclaw velkjent utenfor Polens landegrenser, til tross for at den vakre universitetsbyen vest i landet absolutt kan måle seg med mer kjente byer som Krakow, Gdansk og Warszawa. Den vakre, gamle bydelen og Oderelvens mange forgreininger bidrar til å gjøre Wroclaw til en utrolig stemningsfull by, som forøvrig er en fornøyelse å utforske til fots.

På gåtur i de brosteinsbelagte gatene vil du tydelig fornemme at Wroclaw har dype historiske røtter. Samtidig bidrar de mange universitetsstudentene til å gi Wroclaw en umiskjennelig ungdommelig puls, som kom til uttrykk ved byens rike kulturliv som i 2016 bidro til å sikre byen den ettertraktede tittelen som Europeisk Kulturhovedstad. I Wroclaw kan du oppleve spennende museer og et restaurantliv som inkluderer utallige hyggelige kaféer, som med deres rimelige prisnivå tiltrekkes seg både studentene og turister. 

En av Polens eldste byer 

Wroclaw er én av Polens eldste byer og ble for første gang nevnt i skriftlige kilder fra omkring år 1000, men var besatt lenge før det. Takket være sin beliggenhet nær viktige handelsruter utviklet byen seg raskt. Fra begynnelsen av det 19. århundre og frem til slutten av 2. verdenskrig var Wroclaw under preussisk og tysk styre. På tysk omtales byen som Breslau. Byen ble tilbakeført til Polen under Potsdam- konferansen, men den tyske fortiden kommer til syne blant populære attraksjoner som rådhuset, det kongelige palass og hundreårshallen.

En annen attraksjon som bør oppleves i Wroclaw er den store markedsplassen Rynek. Dette er ikke bare byens vakre hjerte, men også én av Europas største markedsplasser. I likhet med resten av den hyggelige, gamle bydelen fremstår torget i dag nærmest slik det gjorde da den ble etablert i middelalderen. De fargerike husene som rammer inn Rynek hadde behov for restaurering på slutten av andre verdenskrig, men fremstår i dag helt autentiske. Omkring Rynek ligger i våre dager mange barer, restauranter og kaffebarer, og det er naturlig å sette av noen timer til å besøke torget før sightseeingen fortsetter.

Hvis du begir deg ut i de brosteinsbelagte sidegatene finner du også masser av historisk sjarme med en perlerekke av gamle bygninger i vakker kombinasjon med mer moderne innslag. Wroclaw er utover sin gamle bykjerne også kjent for gode shoppingmuligheter, som inkluderer adskillige store handlesentre. Her kan du utnytte et fordelaktig prisnivå, som forøvrig gjelder i Polen generelt. Når det gjelder byens middelalderkvarterer, kan det også anbefales en gåtur i det fredelige området Ostrów Tumski, som ligger omkring katedralen. Dette kvarteret var opprinnelig en liten øy ute i elven, men en forgreining som avskjærer øya fra resten av byen ble omlagt på 1800-tallet.

Et helårsreisemål

Wroclaw, som fraregnet forstedene har knapt 650.000 innbyggere, er velkjent blant reisende med appetitt på førsteklasses kulturelle opplevelser. Samtidig vil du neppe oppleve den masseturismen som i våre dager preger mange av Europas vakreste storbyer. Derfor er en reise til Wroclaw også en mulighet til å oppleve det ekte Polen, som der landet ligger sentralt i Europa har klart å bevare sin helt egen karakter.

Wroclaw er vakker og innbydende hele året. De fleste velger likevel å reise til denne polske kulturperlen mellom mai og slutten av september, mens det er optimale betingelser for å nyte byens liv på utendørs fortauskaféer, i de grønne pustehullene og langs elven. Når det er sagt er byen også en magisk opplevelse på vinteren, ikke minst i julemåneden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reiser til Polen

Les mer om Polen og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Polen her

Hoteller i Wroclaw

Populære hoteller i Wroclaw

Polen, Wroclaw
  • Nærmeste flyplass: 13 km
  • Avstand til sentrum: ca. 1.6 km
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Wroclaw
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Avstand til sentrum: ca. 300 m
  • Internettilgang / WiFi
Polen, Wroclaw
  • Nærmeste flyplass: 12 km
  • Internettilgang / WiFi
  • Parkering / Garasje