Reiser til Portugal 

Store deler av Portugal står fortsatt uberørt av turisme. De fleste av oss kjenner til  de fantastiske sandstrendene ved Algarvekysten, men mange vet ikke hvilken skattkiste resten av dette landet er. Velkommen til Portugal med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Portugal, hvor du bor på håndplukkede hotell eller feriehus. 

På en ferie i Portugal får du boltre deg i et skattekammer av naturopplevelser. Du kan besøke den til tider harde vestkysten fra Sagres til Setúbal, hvor surfere holder til langs de endeløse strendene. Du kan la deg overvelde i Sintra med det praktfulle palasset, eller utforske den gamle historiske byen Obidos, som er omringet av gamle murer. Og hvorfor ikke stikke innom den elegante hovedstaden Lisboa når du først er her?

 

Du finner ikke ofte områder som er så interessante som det østlige Alentejo, hvor tiden har stått stille de siste hundre årene. Her er det landsbyer med hvitkalkede hus som stråler utover olivenlundene, hvor hundene ligger og later seg under trærne mens de lytter til sikadenes sang, og byens innbyggere samles på de små barene til en drink eller to. Men øya Maderia må vi heller ikke glemme! Dette er en fortryllende feriedestinasjon som besøkes året rundt. 

Selvsagt må du teste ut det portugisiske kjøkkenet. Ved kysten kan du lett nyte alt det gode fra havet: blekksprut, kjempereker, østers og krabber. Lengre inne i landet får du smake på det tradisjonelle landkjøkkenet, som byr på et rikt utvalg av spennende oster, lokalt tilberedte skinker, samt gris og villsvin direkte fra skogen. Og som om ikke dette var nok, så kan du kombinere herlighetene ned med utsøkt vin til en billig penge. 

Portugal er ikke bare en sommerferie 

En ferie i Portugal er fantastisk året rundt. Om vinteren kan du besøke de milde atlanterhavsøyene Azorene og Maderia, eller spille golf på fastlandet i passende temperaturer med masse av solskinn og saftig frukt. Det er også muligheter for å ta en storbyferie til Lisboa eller Porto, som i likhet med Azorene og Madeira er like herlige om vinteren. Det er verdt å nevne at hotellene er billigere på denne årstiden, og det er bedre plass på restaurantene. 

Bestill en reise til Portugal med Escapeaway 

Hos Escapeaway finner du reiser til alle regionene i Portugal. Vi tilbyr avreiser fra Oslo Gardemoen, Oslo Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Trondheim. Uansett om du velger en badeferie, storbyferie, langtidsreise eller rundreise, så kan du være trygg på at alle hotellene er nøye utvalgt da vi tross alt kaller dem håndplukkede gjemmesteder! Under våre reisetema kan du få mer inspirasjon til din reise, men du er også hjertelig velkommen til å kontakte oss hvis du vil ha mer informasjon om våre reiser, eller få gode råd til valg av hotell. 

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie med Escapeaway til Portugal! 

Vennlig hilsen, 
Marie.  

>> Les om familieferie i Portugal
>> Les også om kulturferie i Portugal

Reisemål i Portugal

 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Algarve
  114 hoteller
  Stedet hvor sola (nesten) alltid skinner byr på endeløse strender med surfere, fantastisk natur, fersk fisk og skalldyr og gode muligheter for golf. Ta en tur i innlandet, her minner landskapet flere steder om Toscana i Italia.
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Lisboa-regionen
  101 hoteller
  Lisboa-regionen er den minste på det portugisiske fastlandet, men har nok attraksjoner til at du kan reise hit år etter år og stadig oppleve noe nytt hver gang. Lisboa-regionen er det perfekt valget hvis du vil kombinere badeferie med storbyliv.
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Madeira
  88 hoteller
  Dype, grønne daler, fossefall, trolske skoger, bratte klipper og majestetiske fjell. Ikke rart at Madeira er et populært feriemål! Dessuten er det selve blomsterøya – Madeira kalles også for "Den flytende hagen i Atlanterhavet".
 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Lisboa
  72 hoteller
  Det høres klisjé ut, men Lisboa er en av Europas vakreste hovedsteder. Plasseringen på de syv høydene ved Tejo-elven gir sammen med de elegante palassene, brede bulevardene og labyrintiske gatene Lisboa en uimotståelig sjarm.
 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Porto E Norte
  59 hoteller
  Douro-dalen, sjarmerende Porto og fjellandsbyene fra UNESCOs verdensarvliste, verdensberømte viner – nordlige Portugal er et skattekammer av vakker natur, spennende historie, fantastisk mat og vin og et gjestfritt folk.
 • Gjesteanmeldelser 8,5
  Azorene
  38 hoteller
  Azorene er vakkert og frodig med et unikt vulkansk fjellandskap, omkranset av det dypblå Atlanterhavet. Opplev et av Europas mest eventyrlige landskap når du går langs vulkaners rand eller nyter synet av hvaler og lekne delfiner.

Populære hoteller i Portugal

Portugal, Algarve, Salema
9,5
Fantastisk
1964 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 102 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Algarve, Armacao de Pera
9,8
Fantastisk
1393 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 54 km
 • Avstand til sentrum: ca. 1 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Lisboa-regionen, Cascais
9,5
Fantastisk
1067 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 34 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Feriehus og hoteller i Portugal 

Nedenfor kan du se oversikt over alle feriehusene i Portugal som Escapeaway har i programmet, samt alle hotellene i Portugal. Du kan sortere alle hotellene og feriehusene i oversikten etter reisemål, pris, antall stjerner, avstand fra flyplassen m.v. Finner du ikke den reisen som passer til dine ønsker og behov, eller om det er utsolgt, er du alltid velkommen til å kontakte oss for et skreddersydd tilbud. Ofte kan vi også skaffe plass på et hotell eller i et feriehus, selv om hotelloversikten ikke tilsier det. 

Greit å vite om Portugal 

Regioner 

Av forskjellige historiske grunner har det ikke eksistert enighet om identiteten og grensene av de portugisiske regionene. Helt opp til i dag er det utallige fortolkninger av hvilke regioner som tilhører Portugal og deres grenser. 

I 1998 forsøkte den portugisiske regjeringen å identifisere de portugisiske regionene, noe som førte til dekretet kalt dekret 18/98, som utpekte åtte administrative regioner på det portugisiske fastlandet og to autonome regioner utenfor det portugisiske fastlandet. De åtte administrative regionene på fastlandet var Alentejo, Algarve, Lisboa e Setubal, Estremadura e Ribatejo, Beira Litoral, Beira Interior, Entre Douro e Minho og Tras-os-Montes e Alto Douro. De to autonome regionene var de atlantiske øygruppene Madeira og Azorerne. Disse har hatt sitt egent regionale selvstyre siden 1978. 

Forslaget ble nedstemt med hele 63% og i stedet ble det i 2002 innført syv regioner, som opprinnelig var utarbeidet av Europa-kommisjonen i forbindelse med EUs tildeling av midler fra de såkalte strukturfondene i 1998 (NUTS-systemet). De syv regionene ifølge dette klassifiserings-systemet er Norte, Centro, Lisboa, Alentejo, Algarve, Beiras og Azorerne. 

Klima og vær

Portugal har et av de varmeste klimaer i Europa med mellom 2500 og 3200 soltimer i året. Daglig  vil dette si mellom fire og seks timer om vinteren, og ti og tolv timer om sommeren. Flest timer er det i den sørlige og sørøstlige delen av landet. Færrest er det i den nordvestlige delen av landet. 

Det portugisiske fastlandet har hovedsaklig middelhavsklima, mens klimaet ute på de to atlantiske øygruppene Azorerne og Madeira er subtropisk. Men også her varierer klimaet en del, alt etter hvilken øy man befinner seg på og hvor på øya. Her finnes det steppeklima, ørkenklima og middelhavsklima. 

Det mest regnfulle området i Portugal er på øya Pico i øygruppa Azorerne, mens det mest snøfylte stedet i Portugal er den indre og nordlige delen av landet, rundt Vila Real, Bragança, Viseu og Guarda.

Natur

Portugal sitter på en utrolig mangfoldig og rik natur. Alt fra høye fjell, varme kilder og vulkangrunn på øyene Madeira og Azorene, til fastlandets storslåtte blanding av klippefylte sandstrender, øde sletter, tette, løvfylte skoger, frodige, vindyrkende landskap, snødekte fjelltopper og uendelige hvetemarker, samt en lang rekke med unike naturparker. 

I alt har Portugal en nasjonalpark (Parque Nacional da Peneda-Gerês) som ligger i det nordvestlige Portugal, tolv naturparker, ni naturreservater, fem naturmonumenter, og syv beskyttede landskaper. 

Blant de mest attraktive og populære naturområdene i Portugal er Lagoa das 7 cidades (São Miguel, Azorerne), Paisagem Vulcânica do Pico (Pico, Azorerne); Floresta Laurissilva da Madeira (Madeira), Grutas de Mira de Aire (Midtportugal), Portinho da Arrábida (Lisboaområdet), og Ria Formosa (Algarve) - samt den allerede nevnte nasjonalparken Parque Nacional da Peneda-Gerês.

Språk

Portugisisk er Portugals offisielle språk. Det er et romansk språk som menes å være oppstått i området rundt Galicia (dagens Spania) og Nord-Portugal. Selv i dag er det mange fellestrekk mellom galisisk og portugisisk. Det er blitt hevdet at portugisisk er en avsporing av det latinske språket som før-romerske folkeslag snakket på den iberiske halvøya. 

I takt med det portugisiske sjøimperiumets handelsmessige og koloniale erobringer i det 15. århundre, begynte portugisisk også å spre seg til andre verdensdeler. Portugisisk snakkes nå på fire forskjellige kontinenter, hvor utbredelsen er størst i Brasil. Her snakker hele 184 millioner mennesker den brasilianske versjonen av portugisisk.

Portugisisk er også det offisielle språket i Angola, Mozambique, Kapp Verde, São Tomé og Príncipe, Guinea-Bissau, Ekvatorialguinea og Østtimor. Disse landene utgjør den såkalte lusosfære, som er en betegnelse for områdene hvor det snakkes portugisisk. Navnet er avlet frem av det indoeuropeiske folkeslaget, lusitanerne, som befolket den iberiske halvøya i en lang periode før romernes ankomst. Lusitanerne oppfattes av moderne portugisere som deres forfedre. 

I det nordøstlige hjørnet av Portugal snakkes det mirandesisk av en mindre gruppe portugisere, og undersøkelser viser at mellom 5000-7000 portugisere snakker mirandesisk som førstespråk og rundt 15.000 i alt (teller man med de som har det som andrespråk). Mirandesisk er et romansk språk som har likheter med asturiansk og leonesisk (begge tilhører dagens Spania). Det portugisiske parlamentet tildelte språket status som co-offisielt regionalt språk, ved siden av portugisisk, i 1999.

Religion 

Portugal er en sekulær stat som skiller formelt fra kirke og stat. Et skille som allerede ble stadfestet under den første portugisiske republikken (1910-1926) og videre ble stadfestet i den portugisiske konstitusjonen i 1976.

Historisk har katolisismen spilt en stor rolle i Portugal, f.eks. i forbindelse med reconquistaen og den første dannelsen av en portugisisk nasjon med nasjonle utdannelsessentre som blant annet det første universitet. Siden med sjøimperiets kolonisering av andre verdensdeler på 1400-tallet, hvor katolske misjonærer utgjorde en viktig del av omvendelsen av befolkningene i de koloniserte områdene. Først med de liberale og republikanske ideene ble religionenes offisielle rolle i det portugisiske samfunnet betydelig svekket. 

I dag sverger portugiserne, som italienerne og spanjolene, fortsatt til katolismen, selv om den voksende sekulariseringen av samfunnet gjør seg like kjent her som i resten av Europa. Rundt 80 % av den portugisiske befolkningen oppfatter seg selv som katolikker basert på en undersøkelse i 2012, men kun rundt 18% av dem ser seg selv som aktive katolikker. Dette er et fall på hele 7% fra 2001. I den samme undersøkelsen svarte 14,2% at de var ikke-troende, noe som er en stigning på 6 % siden 2001. 

Men det er ingen tvil om at katolisismen fortsatt spiller en stor rolle i det portugisiske samfunnet på et dagligdags plan, på tross av fallet i antall troende og antall aktivt troende. 

Valuta 

Portugal benyttet seg av sin egen valuta kalt "escudo" inntil 1999 da landet sluttet seg til eurosonen. Men den egentlige overgangen til bruk av euro skjedde ikke før i 2002. 

Offisielle helligdager 

1. januar - Påske (faller forskjellig), tirsdag, fredag og søndag er helligdager
1. mai 
10. juni - Portugals nasjonaldag 
14. juni
15. august
5. oktober - Den portugisiske republikks fødselsdag 
1. november
1. desember - Portugals uavhengighetsdag 
8. desember 
25. desember 

Vær obs på at Carnaval (Fastelavn), Langfredag, og Kristi himmelfartsdag har skiftende datoer. 

13. juni - St. Antoniusdag i Lisboa 
24. juni - Johannes Døperen i Porto 

Hva sier gjestene i Portugal?

8,9
Gjesteanmeldelser
Basert på 584 anmeldelser