Reiser til Alentejo

-    Tillat magen din å rumle 

Alentejo er et hideaway! Men hvordan kan en region være det? Det finnes flere årsaker som du kan lese om her på siden vår. Velkommen til Alentejo med Escapeaway. Vi er spesialister på reiser til Alentejo i Portugal, hvor du vil bo på håndplukkede hoteller eller ferieboliger på din ferie.
 
For det første er det lov å stille krav til det som ligger på din tallerken. Alentejo er (vel)kjent som Portugals spiskammer, og hvis det høres ut som en kliché, vil jeg gi deg til dels rett i det. Alentejo er intet mindre enn et paradis for ganen av den grunn, og som overskriften antyder, så blir dine sanser stimulert og en konstant rumling i magen er nærmest uunngåelig.  

For det andre er Alentejo en region full av overraskelser. De aller fleste forbinder området med bølgende korn- og vinmarker, korkplantasjer og oliventrær i store mengder. Det er heller ikke galt – det er Alentejo. Men Alentejo er også lyden av en beitende saueflokk, og deres karakteristiske bjeller som høres i nært og fjernt - som et postkort du har lyst til å sende hjem til familien. På de smale landeveiene passerer du en liten godsvogn der hestekreftene er byttet ut med et trofast esel. På lastet sitter en gjeter, som har fullstendig overblikk over sine beitende dyr på markene – dét er også Alentejo.  

For meg rommer Portugals spiskammer så mange små og store severdigheter at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Likevel våger jeg å tipse deg om hva du burde se og oppleve på din ferie i en av mine yndlingsregioner, som er en av Portugals mest uberørte områder. 

Slik booker du en reise til Alentejo med Escapeaway

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemaskinen til å booke en enkel og sikker reise til Alentejo. Velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, enten direkte til f. eks. Faro eller Lisboa, eller med en mellomlanding underveis. Vi finder billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller i Alentejo, og med mulighet for å supplere med en leiebil - alt samlet i én pakkereise som er sikret av Reisegarantifondet. Hideaways AS er medlem av Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti. 

Riktig god reise til Alentejo med Escapeaway!

>> Les også om reiser til Algarve her

 

Reisemål i Alentejo

 • Gjesteanmeldelser 9,1
  Évora
  5 hoteller
  Évora er en av Portugals vakreste perler med et UNESCOs verdensarvlistet, storslått, middelaldersk sentrum. Byen har røtter tilbake til romersk tid og har et stort tilbud av historiske og kulturelle begivenheter, noe som gjør at Évora betegnes ... som museumsbyen. Les mer
 • Alcacer do Sal
  1 hotell
  Alcacer do Sal ligger vakkert til ved bredden av elven Sado, noen få kilometer fra munningen. Beliggenheten og den sjarmerende byens rike historie gjør at mange velger å besøke området. I tillegg har du den vakre, gylne sandstranden på Troia-halvøya ... innen rekkevidde. Les mer
 • Beja
  1 hotell
  Beja (Pax Juila) er en by med en lang og mangefasettert historie å fortelle, fra byens grunnleggelse av Julius Cæsar og de mektige araberne, til kjærlighetsbrevet fra søster Mariana Alcoforado. Det er også et strålende vindistrikt her.
 • Estremoz
  1 hotell
  Estremoz er en middelalderby med store festningsmurer som reiser seg på den enorme åpne sletten nordøst for Evora. Byen er sentreret for marmorproduksjon og er kjent for sitt førsteklasses lærtøy. Estermoz er et godt utgangspunkt for å utforske ... Alentejo-regionen. Les mer
 • Montargil
  1 hotell
  I den nordlige delen av Alentejo-regionen ligger den lille byen Montargil, ved siden av den store demningen med samme navn. Byen har levd sitt eget rolige liv inntil nylig da den ble et populært sted for friluftsliv og sport.
 • Montemor-o-Novo
  1 hotell
  Montemor-o-Novo i Alentejo er ikke en by som lager mye oppstyr i disse dager, men i middelalderen hadde denne sjarmerende byen stor betydning i det portugisiske riket. I dag kan du ane byens tidligere storhet ved slottsruinene, som ligger høyt over byen.

Populære hoteller i Alentejo

Portugal, Alentejo, Troia
9,2
Fantastisk
4017 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 52 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Alentejo, Estremoz
9,3
Fantastisk
1243 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 169 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Alentejo, S.teotonio
9,7
Fantastisk
346 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 121 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Alentejo er en region som byr på en rekke unike historiske byer og monumenter, vakker natur og etterhvert en unik uberørt opplevelse, som man ikke finner mange andre steder i Portugal. Her har jeg valgt ut ett par av de severdighetene som du kan oppleve i ferien din i Alentejo. Hvis du har lyst til å lese mer om Alentejo og Portugal, anbefaler jeg å lese bloggen vår. God fornøyelse!

Évora

Évora er ikke bare den historiske sett interessante byen Alentejo, men også ett av de historisk sett mest anerkjente byer i Portugal, og en plass på UNESCOs verdensarvsliste vitner om det. Byen som ligger i underregionen Alentejo Central, blir ofte fremhevet for sin romerske opprinnelse, men selv om byen er rik på spor fra den romerske fortiden, så er det en myte at den ble dannet av romerne. Faktisk er det mer sannsynlig at dens nåværende navn ble skapt av kelterne, som kalte byen Ebora, og at dette navnet er beslektet med navnet til den engelske byen York under det romerske imperiums herredømme (Eboracum), som man også mener har keltiske røtter (en latinsk avledning av Ebora Kon = Barlindstedet).

Det er også sannsynlig at kelterne gjorde byen til hovedstad, for sine regionale territorier sør for de berømte lusitanernes område. Lusitanerne blir betraktet av portugiserne som deres forfedre, og som muligens selv var av keltisk opprinnelse (men det er en annen, noe lengre historie). Hvordan det nå enn forholder seg, så var byen en gang under keltisk herredømme, inntil romerne i 73 f.Kr. erobret byen og straks begynte å befeste den med murer, som man enda kan se spor etter.

Under romerne voksen byen både geografisk og i betydning, ikke minst fordi den lå strategisk godt til for romerne, idet den utgjorde et knutepunkt for flere viktige handelsveier. Julius Cæsar kalte byen Liberalitas Julia og den romerske forfatter og naturfilosof, Plinius Den Eldre, nevner byen i sin encyklopediske bok Naturalis Historia, hvor han kaller byen Ebora Cerealis, hvor han på samme tid gjenbruker den keltiske roten til navnet (Ebora) og føyer til en referanse til de mange hvetejordene som omgir byen (Cerealis). Det romerske Diana-tempelet i det gamle sentrum av byen Ebora, som menes å ha blitt bygget i det første århundre e.Kr. og dedikert til keiser Augustus samt de mange andre romerske monumentene og inskripsjonene som er funnet i byen, er et godt eksempel på hvor høyt profilert byen var i det romerske Hispania (det romerske navnet for den iberiske halvøy).

Både Diana-tempelet og byen som sådan, skulle først senere bli utsatt for andre folkeslags omkalfatrerende lunefullhet. Først da vestgoterne fra nord, trengte ned over deler av den iberiske halvøya, og de erobret også Evora i 584 under den legendariske goter-kongen Liuvigild. Dernest av maurerne, som overtok byen i 715, og som blant annet bygde en moske, en festning og startet et blomstrende landbruk ved byen, som de beholdt helt til 1165.

I 1166 ble Evora erobret fra maurerne av de kristne, som en del av den voksende reconquista på den iberiske halvøy, men det var ikke hvem som helst som hadde hell med å jage maurerne ut av byen. Byens nye herre, den fredløse ridder Gerald den Fryktløse («Geraldo Geraldes Sempavor» på portugisisk), var kjent for sine spektakulære angrepstaktikker med en liten privat hær, som hadde spesialisert seg i det vi i dag ville kalle kommando-lignende overraskelsesangrep. Disse foregikk som oftest på nattestid, når været var stormfullt og forventningene om et angrep aller minst. Gerald den Fryktløses erobring av Évora skulle vise seg å være det lengste av alle hans erobringsforsøk på maurisk besatte territorier og byen kom aldri på mauriske hender igjen. Og dette, sammen med hans spektakulære taktikk og vågemot, har gjort ham til en portugisisk folkehelt og legende.

Évora ble senere en populær by blant de portugisiske kongene og et sentrum for portugisisk kunst, kultur og åndelig liv. Da Portugal ble et sjø-imperium og en kolonimakt med kolonier hovedsakelig i Afrika og Sør-Amerika på 1400- og 1500-tallet, ble Évora også et sentrum for slavehandel og rommet et stort antall slaver, særlig fra Afrika.

I dag bærer byen – med omkring 57 000 innbyggere – fremdeles spor etter sin dramatiske og fargerike fortid: Det romerske tempel fra det første århundret e.Kr. kan enda beundres, selv om vestgoternes herjing, samt tidens tann, har slitt på de korintiske søylene. Byen byr også på en rekke andre spennende severdigheter, slik som byens katedral, bygget mellom 1280 og 1340, som er ett av de mest betydningsfulle gotiske monumenter i Portugal; den ni kilometer lange akvedukten Água de Prata Aqueduct, bygget på ordre fra Kong João III i 1531–37; det jødiske kvartalet; Évora universitet, som ble grunnlagt av jesuitter i 1559 og senere ble et sentrum for portugisisk åndelig liv, inntil det ble lukket i 1759 (og først åpnet igjen så sent som i 1973); Praça de Giraldo med middelalders-hvelvinger; Vasco da Gama-palasset, hvor Vasco da Gama residerte i 1519 og 1524; den sentrale plass Praça do Geraldo; Skt. Francisco-kirken med Capela dos Ossos; Nossa Senhora da Graça-kirken med klosteret, samt kirkene Skt. Antão og Skt. Vincente, for å nevne noen få.

Beja

Beja er en tidligere romersk by, som ble fikk navnet Pax Julia av Julius Cæsar da han inngikk fred med lusitanerne og som senere ble hovedstad i den sørligste delen av den romerske provinsen av samme navn (Lusitania). Under en annen romersk keiser, keiser Augustus, beholdt byen sin viktige strategisk betydning for romerne, men ble omdøpt til «Pax Augusta» for å avspeile den nye herskeren; et navn den beholdt inntil visigotene erobret byen og gav den navnet Paca. Under vestgoterne ble byen et bispesete, kalt «Pacas bispesete» I 713 ble byen overtatt av de fremadstormende maurerne fra sør, og byen utviklet seg i denne perioden til et muslimsk kultursentrum. Byen forble på mauriske hender – med unntak av en kort periode mellom 1150 og 1162 – inntil den kristne gjenerobrinigen av byen i 1234. I 1808 ble byen plyndret og innbyggerne massakrert av Napoleons tropper.

I dag er byen med sine knapt 22 000 innbyggere gjenstand for mer fredelige sysler, men byr fremdeles på en rekke interessante spor fra sin spennende fortid. Du kan blant annet besøke Dronning Leonoras Museum som viser en interessant samling av verdifulle arkeologiske funn. De romerske ruinene ved Pisões er absolutt også verdt et besøk. Dessuten er det mange kirker i Beja; St. António i visigotisk stil, Santa Maria, St. Francisco-klosteret, St. André Eremitasjen i gotisk-maurisk stil, og Misericord-kirken i renessansestil.

Borba

Den lille byen Borga som ligger i underregionen Alentejo Central er kjent for sin produksjon av marmor, vin og oster. Og nettopp marmoren har spilt en vesentlig rolle for byens største attraksjon, som er dens rike kulturarv, som kan dateres helt tilbake til den tiden hvor Portugal ble grunnlagt som nasjonalstat. Det gjelder for eksempel Borbas slott og murene rundt, som ble beordret bygget av Kong Afonso II, og som blant annet er bygget av marmor fra lokalområdet, og det gjelder også brosteinene i byens gater.

Borba rommer også kirken Igreja de São Bartolomeu (også kjent som Igreja Paroquial de São Bartolomeu), fra det 16. århundret, hvor alter, bord, søyler, rekkverk, trapper er utskåret av lokal marmor og i Borbas sentrum kan du se en stor hvit fontene av marmor, bygget under Dronning Maria I i 1781.

Elvas

Elvas er blant annet kjent for sine plommekaker, men det er ikke velsmakende plommekaker som har gjort at byen har kommet på UNESCOs verdensarvsliste. Det kan den derimot takke sitt unike festningsanlegg for, med en fasade som vender over mot Badajoz ved den spanske grensen. Elvas har tre inngangsporter som leder inn til sentrum av byen, og i sin lange og dramatiske historie som festningsby har det stått både maurere, spanjoler, franskmenn og englendere ved disse inngangsportene og forsøkt å bane seg vei inn.

Elvas er også severdig for sine mange patios og hvite hus, som vitner om flere århundrer under maurisk herredømme. Den lille åttekantede kirken fra det 16. århundret, Igreja das Domínicas (også kjent som Nossa Senhora dos Aflitos), som med sine marmorsøyler og fliser er en av de vakreste i Portugal, og den 8,5 kilometer lange og fire etasjer høye akvedukten Aqueduto da Amoreira som med sine 843 overlappende buer regnes for å være den største akvedukt på den iberiske halvøya, og som fremdeles leverer vann til fontenen på byens sentrale torg.

Sines

Den lille byen Sines, som ligger ved Atlanterhavskysten i Alentejo Litoral, har et meget berømt bysbarn. Det var nemlig fødestedet for den legendariske portugisiske oppdagelsesreisende Vasco de Gama, som nådde India langs sjøveien sør for Afrika i 1498. Vasco da Gamas far var guvernør i Sines og det er sannsynlig at Vasco da Gama ble født på Sines slott, som stadig kan ses i dag. Også kirken Igreja de Nossa Senhora das Salvas bærer spor etter Vasco da Gamas tilknytning til byen, idet han i 1529 besluttet å bygge om og utvide kirken, muligens som takk til de høyere makter for å la ham nå frem til India.

Byen er også en del av nasjonalparken Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, som er ett av de best bevarte kystområder i hele Europa. Her finner man noen av de fineste portugisiske strendene, hvor små lyse sandflater blant enorme klipper, skaper en atmosfære av intimitet og eksklusivitet. Se særlig på Praia Grande de Porto Covo, Praia da Ilha og Praia de Morgavel.

Informasjon og fakta

Jeg har samlet litt informasjon og fakta om Alentejo, deriblant om klima og vær, geografi og befolkning, historie og natur, for å å gi inspirasjon til din ferie i Alentejo. Hvis du har lyst til å lese mer om regionen, anbefaler jeg at du besøker vår blogg, som inneholder mange spennende artikler om hele Portugal.

Befolkning og geografi

Alentejo, som bokstavelig talt betyr «bortenfor Tejo», er avgrenset av Tejo-elven mot nord (rent administrativt av regionen Beira Interior) av Spania mot øst, av Estremadura og Ribatejo-regionen mot nordvest, av Lisboa e Setúbal-regionen mot vest og Algarve-regionen mot sør.

Historisk har regionen vært delt inn i to provinser, Baixo Alentejo og Alto Alentejo, som forsvant ved konstitusjonen i 1976, to år etter Nellik-revolusjonen. I dag er regionen inndelt i fem underregioner, som også inkluderer deler av de to nevnte historiske provinser. Disse fem underregionene er Alentejo Central (det sentrale Alentejo), Alentejo Litoral (den sørvestlige delen av Alentejo), Alto Alentejo (den nordøstligste delen av Alentejo), Baixo Alentejo (den sørøstlige delen av Alentejo) og Léziria do Tejo (den nordvestlige delen av Alentejo).

Disse underregionene er på sin side inndelt i såkalte municipios (også kalt concelhos), som noenlunde tilsvarer norske kommuner. I alt har Alentejo 58 municipios, og det svarer til 18,8% av Portugals municipios.

I alt har Alentejo-regionen omkring 760 000 innbyggere fordelt på 31 551 kvadratkilometer, hvilket gjør den til den minst befolkede regionen i Portugal. Det er samtidig den regionen med den eldste befolkningen i Portugal, da hele 22.9% av befolkningen er over 65 år, mens landsgjennomsnittet ligger på 17,5%.

Den arealmessige største underregionen i Alentejo er Baixo Alentejo med 8,505 kvadratkilometer, mens Lezíria do Tejo arealmessig er den minste underregionen. Lezíria do Tejo er til gjengjeld den mest befolkede underregionen i Alentejo, med omkring 241 000 innbyggere, mens den minst befolkede underregionen er Alentejo Litoral med omkring 98 000 innbyggere.

Klima og vær

Alentejo har et – hovedsakelig – middelhavsaktig klima med varme, tørre somre og milde vintre. Men klimaet varierer naturligvis mye, alt etter hvor du befinner deg i regionen, f.eks. om du befinner deg nede i den sørlige delen av Baixo Alentejo eller Alentejo Litoral, hvor klimaet minner om Algarve-regionen (med meget milde vintre) eller om du befinner deg i den indre og nordlige delen av regionen hvor vintrene kan være rå og kalde.

Den varmeste måneden i Alentejo er august, med en høyeste middeltemperatur på 28 grader og laveste middeltemperatur på 15 grader. Tett på kommer juli, med høyeste middeltemperatur på 27 grader og laveste gjennomsnittstemperatur på 14 grader, juni med en høyeste gjennomsnittstemperatur på 25 grader og en laveste på 13, samt september med en høyeste gjennomsnittstemperatur på 24 grader og en laveste på 13 grader.

De kaldeste månedene i Alentejo er desember og januar med høyeste gjennomsnittstemperatur på 11 grader og laveste gjennomsnittstemperatur på 4 grader, tett etterfulgt av november og februar med høyeste gjennomsnittstemperatur på 13 grader og laveste på henholdsvis 6 og 5 grader.

Måneden med mest nedbør i Alentejo er oktober med gjennomsnittlig 178 mm, etterfulgt av desember måned med gjennomsnittlig 159 mm og januar med et gjennomsnitt på 133 mm. Den minst regnfulle måneden er juli med gjennomsnittlig 20 mm, etterfulgt av juni med gjennomsnittlig 30 mm og august med gjennomsnittlig 32 mm.

Historie

Et besøk i Alentejo er på mange måter en reise tilbake i tiden, til den gangen hvor Portugal enda var uberørt av masseturisme. Til den gangen hvor lokale tradisjoner ble opprettholdt med stolt stahet, men også til den gangen verden var befolket av eventyrlystne folkeslag som skiftet på å erobre land og rikdommer fra hverandre i den sørlige delen av Europa. Historien i Alentejo rekker ca. 400 år tilbake, til de prektige kongepalassene fra Portugals gullalder, ca 700 år tilbake til de imponerende borgene som troner på fjelltoppene. Ca 600 år tilbake, til de mauriske invasjonene fra Nord-Afrika, eller ca. 1400 år tilbake, til de visigotiske koloniseringene av regionen. Ca. 2100-2250 år tilbake, til da romerne intok scenen fra øst, eller ca. 3000 år tilbake, til sporene av fønisk sivilisasjon. Eventuelt 4000 år tilbake, når man opplever de enestående megalitiske monumentene i regionen.

Foruten romere, fønikere, vestgotere og maurere har Alentejo også vært hjemsøkt av vandaler og keltere, og det gjør den ikke bare til en av de mest interessante regioner i Portugal, men på hele den Iberiske halvøya.

Sentralt blant de mange rike historiske vitnesbyrdene i regionen står byen Evora. Byens historiske går helt tilbake til kelterne, som ga byen navnet Ebora (sannsynligvis grunnlaget for det nåværende navnet) og gjorde den til deres regionale hovedstad, inntil romerne erobret byen i år 57 f.Kr. I dag er byen anerkjent som en av Portugals historisk sett mest interessante byer, og av samme grunn har den blitt erklært for verdensarv av UNESCO (les mer om Evora under «Severdigheter»).

Natur

Alentejos landskap er ikke bare noen av de vakreste, men også noen av de mest mangfoldige i Portugal. Her finner du vidunderlige strender, sanddyner, bukter og klippeformasjoner langs Atlanterhavskysten. Kuperte olivenlunder og fruktplantasjer og øde mennesketomme sletter, endeløse jorder med hvete og solsikker, store furu- og korkeikskoger og mektige fjell.

Regionen byr også på en rekke spennende naturparker, slik som Parque Natural da Serra de S. Mamede, Parque Natural do Vale do Guadiana og Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Hva sier gjestene i Alentejo?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 10 anmeldelser