Reiser til Algarve
Algarve er et nesten 200 km langt postkort, der landskapet ser ut til å forvandle seg for hver bukt du passerer. Til tross for at jeg har besøkt Portugals sørligste region flere ganger, overraskes jeg fortsatt av utsikten over de karakteristiske, nærmest oransje klippene ved havet, de uendelige sandstrendene og innlandet med tusenvis av oliven- og mandeltrær.
Velkommen til Algarve med Escapeaway! Vi er spesialister på reiser til Algarve i Portugal, der du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger på ferien din.
Algarve er kontrastenes land med urørte kyststrekninger som innimellom avbrytes av små, hvite landsbyer – som for eksempel Burgau eller Salema, som ligger på kystens vestlige side.
Min yndlingsstrand heter "kyss"
Det er altså ikke på grunn av det romantiske navnet at Praia Beijo (uttales bæi'scho) er blant mine favorittstrender på Algarve. Det er av den enkle grunnen at til tross for sin meget sentrale plassering på kysten, er den aldri stappfull. Hvorfor? Fordi det er kun når det er lavvann at man kan komme helt ned til denne gylne sandstranden, som ligger godt skjult fra veien mellom klippene - derfor vil jeg ikke anbefale "kysset" hvis du har tenkt å sole deg hele dagen. Praia Beijo er best for de små (og kanskje romantiske) øyeblikkene.
Til gjengjeld finnes det så mange uimotståelige strender langs kysten der du kan ligge dagen lang og nyte havets sus – hver bukt sin strand. Så her kan du være trygg på at du får sand mellom tærne, om du vil.
Et hint av Asia
Ikke mange vet det, ikke engang de lokale portugiserne. Men på den sentrale delen av kysten nær kulturbyen Silves kjører du ubemerket forbi Algarves eneste rismarker. Ris made in Portugal! På grunn av klimaet er det mulig å dyrke noe så eksotisk. Det er ikke en avling som tiltrekker seg mye oppmerksomhet, og nettopp derfor synes jeg den er så interessant. Så ha et våkent blikk mot høyre når du passerer området på A22 mot vest.
Mandeltrær med dansk vri
Anekdoter er til for å bli fortalt, så har du lyst til å høre en historie? Om den er sann eller ikke lar vi være usagt. Men sagnet sier at det for mange år siden var en dansk prinsesse som forelsket seg i en ekte, portugisisk prins. De giftet seg, og prinsessen forlot det kalde nord til fordel for det milde klimaet på Algarvekysten. Det var bare én ting – prinsessen hadde så fryktelig hjemlengsel. Prinsen ville gjøre alt i sin makt for å gjøre sin skandinaviske utkårede glad igjen.
Algarve er beriket med et klima der både de bitre og søte mandeltrærne kan trives godt. De bitre trærne har rosa blomster, mens de søte har en uskyldig hvitfarge. Når trærne falmer, ligger bladene på bakken som et fint lag snø. Så hva gjør prinsen? Han sørger naturligvis for at parken utenfor prinsessens værelse dekkes av bladene fra de hvite mandeltrærne, slik at det skal minne om et snødekt landskap slik prinsessen er kjent med fra de kalde vintrene i hjemlandet sitt. Om de levde lykkelig i alle sine dager er uvisst, men prinsessen fikk hvert fall det beste fra to verdener...
Innlandet kan bli ditt neste eventyr
Nok om prinser og prinsesser, men litt mer om mandeltrærne som pryder Algarves "hage". Det er vanskelig å komme på noe som er like flott som mandeltrær i full, pastellfarget blomst. Dessverre blomstrer ikke trærne 365 dager i året, men det finnes heldigvis mange andre scenarier som er verdt å reise hit for hele resten av året også. Fra baklandet kan du f.eks. nyte en fantastisk utsikt over det uendelige "postkortet" Atlanterhavet. Jeg er svært glad i kjøre rundt på de små landeveiene i innlandet hvor det åpenbarer seg nye, små øyeblikksbilder bak hver sving, med alt fra okergule marker og olivenlunder til boder langs veiens om selger store, modne appelsiner til spottpris.
Sprø skalldyrfrokost med rislende vinho verde
Jeg får vann i munnen av å skrive dette avsnittet. Det er ingen hemmelighet at du spiser fremragende på Algarve! Med så mange kilometer med kystlinje kan ganen din bli kjent med mye mer enn den klassiske "bacalhau", som serveres overalt i Portugal, og som nærmest har status som nasjonalrett.
Grillet sverdfisk, kamskjell, østers eller saltede, sprø sardiner akkompagnert av et glass perlende vinho verde (jeg er veldig glad i merket Muralhas) er et festmåltid til en billig penge. På Algarve får du nemlig mye for matbudsjettet. Det resulterer i at jeg alltid reiser hjem litt tyngre enn da jeg ankom, for man spiser enkelt og greit mer (og bedre) når man besøker Sør-Portugal, og det er verdt alle de påfølgende joggeturene.
Andre spesialiteter jeg vil nevne er "caldo verde", som oversatt betyr "kalde grønnsaker". Dette er Portugals svar på gazpacho, altså en forfriskende suppe laget av modne grønnsaker tilsatt litt hvitløk. Et glass Muralhas passer perfekt til denne retten også.
Kjenner du til krydderet piri-piri? Hvis ikke, er det på tide! Jeg stiftet først bekjentskap med det forunderlige navnet da jeg ble invitert ut på en typisk, portugisisk restaurant i Albufeira for et par år siden. Min første tanke var at det var et krydder fra Thailand, for navnet minner mer om enn varm tropeøy enn noe spiselig. Men denne antakelsen ble raskt motbevist. Jeg fikk servert en tallerken med frango (kylling) som smakte helt himmelsk, og i dag er "frango piri-piri" en av livrettene mine. Piri-piri er i familie med chili og gir de små kyllinglårene den karakteristiske, sterke smaken. De serveres med stekte poteter og rikelige mengder frisk salat. Her anbefaler jeg en vellagret Sagres fremfor et glass Muralhas.
Gjør som de lokale
... og sett et kryss i kalenderen når det er markedsdag. Portugiserne er et matglad folk, noe du raskt kommer til å oppleve. Algarve er et sant mekka innen frukt, grønnsaker, fisk og skalldyr. De store, flotte appelsinene tiltrekker seg alltid min oppmerksomhet. Gå i fotsporene til de lokale og besøk markedene i Loulé eller Olhão, som hver uke tiltrekker seg folk fra by og land. Og alle er på jakt etter det samme: ferske råvarer. Selv om du ikke er ute som kjøpmann kan du likevel unne deg en tur på markedsplassen, som summer av liv og dufter av alt godt fra jord og hav.
Velg først om du vil reise til Algarve fra flyplassen i Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø, så finner vår smarte søkemotor de beste prisene på flybilletter til deg. Velg deretter et hotell i Algarve med gode anmeldelser som passer deg, og vi setter sammen en pakkereise sikret av Reisegaranti til en pris du ikke finner bedre andre steder. Legg eventuelt til leiebil i bestillingen din for optimal frihet og fleksibilitet på reisen.
Riktig god ferie i Algarve med Escapeaway!
Hilsen Marie
Populære hoteller i Algarve
- Nærmeste flyplass: 56 km
- Nærmeste strand: ca. 3.6 km
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
- Nærmeste flyplass: 37 km
- Nærmeste strand: ca. 400 m
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
- Nærmeste flyplass: 35 km
- Nærmeste strand: ca. 150 m
- Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Severdigheter
Her har jeg valgt ut noen av severdighetene du kan oppleve på din ferie i Algarveregionen. Beskrivelsen er utelukkende ment som inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold for faktuelle feil.
Cabo de São Vicente
Sammen med nærliggende Ponte de Sagres utgjør Kapp St. Vincent (Cabo de São Vicente på portugisisk) det sørvestligste punktet på det portugisiske fastlandet. Odden, som ligger på Costa Vicentina omtrent seks kilometer fra Sagres, kneiser 75 meter over det piskende Atlanterhavet og er ikke bare vertskap for de mange turistene som besøker neset hvert år, men også en rekke sjeldne fuglearter som haukørn, vandrefalk, klippedue, stork og hegre.
Odden har vært kjent og tilbedt siden yngre steinalder, noe bautasteinene i naboområdet vitner om. Stedet var kjent av grekerne og ble kalt Promontorium Sacrum ("hellig odde") av romerne, som betraktet stedet som hellig, og som angivelig trodde at solnedgangen man kunne betrakte herfra markerte verdens grense.
Ifølge et sagn er navnet på odden knyttet til den iberiske martyren St. Vincent fra 300-tallet, hvis legeme ble bragt i land og begravet her. Det ble siden skapt en helligdom til ære for St. Vincent her, som ifølge geograf Al-Idrisi alltid ble bevoktet av ravner. Martyrens legeme ble siden fraktet til Lisboa av Portugals første konge, Kong Afonso Henriques; en reise som ble skildret på Lisboas våpenskjold.
Området rundt odden ble siden plyndret av pirater, deriblant den beryktede viseadmiralen, kapteinen, navigatøren og piraten Sir Francis Drake. En rekke bygninger styrtet i grus i det store jordskjelvet i 1755, deriblant en villa som tilhørte Henrik Sjøfareren, og noen fransiskanermunker som passet på St. Vincents helligdom forsvant i 1834 da klostersystemet i Portugal ble oppløst.
Ria Formosa
Ria Formosa er en 170 kvadratkilometer stor naturpark som hovedsakelig består av laguner, noe som gjør naturparken til et av Europas største beskyttede laguneområder.
Naturparken, hvis landskap oppstod ved jordskjelvet og tsunamien i 1755, er også et kjent tilholdssted for tusenvis – noen mener helt opptil 30 000 – fuglearter, som kommer til området på våren og høsten i trekktiden. Noen av disse artene kan ikke ses andre steder i Europa, siden Ria Formosa er deres siste hekkested.
Naturparken er forbundet med havet via fem naturlige og et kunstig innløp. Det kunstige innløpet forbinder Atlanterhavet med Faros havn. De mest nærliggende større byene er Faro, Tavira og Olhão.
Ponta da Piedade
De spektakulære, 20 meter høye klippeformasjonene med huler, skjulte bekker, bukter og bisarre klipper ligger 2 kilometer sørvest for byen Lagos, og er et godt eksempel på hva Algarvekysten har å by på når det gjelder særegent kystlandskap.
Ponta da Piedade utgjør en av de vakreste klippeformasjonene i Portugal og er en av Algarvekystens mest populære severdigheter. Du kan enten velge å betale for en guidet tur i motorbåt inn i de forskjellige grottene og hulene dannet av klippeformasjonene, eller betrakte klippene oppe fra områdets fyrtårn og parkeringsplass som ruver over kysten.
I nærheten av Ponta da Piedade ligger også en av Algarves mest kjente strender, Praia do Camilo, som er avbildet på tusenvis av postkort fra Algarve.
Castelo de Silves
Silves borg i den sentrale delen av Algarveregionen er et av de best bevarte mauriske festningsverkene i Portugal, noe som fikk de portugisiske myndighetene til å klassifisere borgen som nasjonalt monument i 1910.
Men de første sporene av en festning her stammer faktisk fra en epoke lenge før maurerne inntok den sørlige delen av Portugal. Arkeologiske utgravninger har vist spor etter en lusitansk bebyggelse på stedet, muligens som en del av den keltiske castro-kulturen som ellers har sin utbredelse i den nordlige delen av Portugal. Historikere antar også at både fønikere, karthaginesere og grekere har oppholdt seg på stedet før romerne erobret Silves og omdannet stedet til et romersk citadell og kommersielt sentrum i 201 f.Kr.
Etter romerne kom visigoterne etterfulgt av maurerne, som tilføyde en rekke nye murer til festningen ved deres ankomst i 716 e.Kr. Siden ble borgen erobret av Ferdinand I av León, og senere av Kong Sancho I av Portugal, men borgen ble gjenerobret av maurerne hver gang. Borgens nåværende arkitektoniske utforming med dens karakteristiske murer og tårn er et resultat av de forskjellige mauriske dynastienes bygningsarbeider, som vedvarte helt frem til Alfonso III av Portugal til slutt fikk vristet borgen ut av mauriske hender på 1200-tallet.
Castro Marim
Den lille byen Castro Marim ligger i det sørvestlige hjørnet av Algarveregionen, tett på grensen til Spania, og rommer kun 3000 innbyggere, men er til gjengjeld i besittelse av en spennende historie som på mange måter oppsummerer Algarves historie som gjenstand for fremmede folkeslags erobringslyster, deriblant visigoterne, romerne og maurerne.
Av disse forskjellige folkeslagene er det romerne og maurerne som har etterlatt størst spor i byen. Romerne gjorde stedet til en del av den romerske provinsen Lusitania og til endedestinasjonen for den romerske veien fra Pax Julia (nåtidens Beja). Romerne gjenoppførte også borgen som hadde vært i byen siden yngre steinalder, og som siden var blitt inntatt av fønikere, grekere og karthaginesere. Med romernes gjenoppførelse av borgen vokste den lille byens økonomiske, strategiske og politiske betydning, som fortsatte inn i den mauriske perioden, før byen og og borgen ble erobret av den portugisiske kongen, Sancho II av Portugal, og hans menn under la Reconquista.
Borgen har også vært hovedsetet for noen av de første tempelridderne, som fikk borgen via en episkopal bevilgning i 1319, da pave Johannes XXII betraktet borgen som en solid defensiv og strategisk skanse i et område fylt med ukristelige fiender. Den dag i dag kneiser borgen stolt over byen og det omkransende landskapet.
Byen rommer også en rekke andre historisk interessante byer som den neo-manuelinske barokk-kirken Igreja Matriz fra 1600-tallet, samt naturreservatet Sapal de Castro Marim (et våtområde med fuglebestand) som kan ses fra borgens murer, og de to strendene Praia Verde og Praia da Alagoa.
Algarvekysten
Noen vil hevde, og det med god grunn, at Algarvekysten kan betraktes som Algarveregionens største severdighet, der den strekker seg omtrent 200 kilometer fra spanskegrensen i øst til Paque Natural du Oeste i vest. Kysten er dominert av fantastiske strender, hemmelighetsfulle laguner, spektakulære klippeformasjoner og myke sanddyner, og tiltrekker seg tusenvis av besøkende fra inn- og utland hvert år. Algarvekysten er utvilsomt det mest besøkte reisemålet i Algarveregionen og har på mange måter blitt synonymt med den.
Informasjon og fakta
Her har jeg samlet litt informasjon og fakta om Algarve, blant annet om klima og vær, geografi, befolkning og viktigste byer, hvis formål er å tjene som inspirasjon til din ferie i Algarve. Hvis du har lyst til å lese mer om regionen, anbefaler jeg deg å besøke bloggen vår som inneholder mange spennende artikler om hele Portugal. God fornøyelse og god reise!
Geografi og befolkning
Algarve er Portugals sørligste region på det portugisiske fastlandet og strekker seg fra den sørligste delen av Tejo-dalen i nord til den sørligste grensen av den iberiske halvøya i sør.
Regionen har rundt 415 005 innbyggere fordelt på 5412 kvadratkilometer. I tillegg kommer altså de 7 millionene utlenlandske turistene som hvert år besøker regionen, og som er med på å gjøre Algarve til den mest populære reisedestinasjonen i Portugal for utenlandske turister. Når man legger til de rundt 3 millionene med portugisiske turister som hvert år besøker regionen, blir Algarve besøkt av mer enn 10 millioner turister hvert år.
Algarve har en sørvendt kyststrekning på hele 155 kilometer som oftest kalles Algarvekysten. Her finner du noen av Portugals beste strender, spektakulære klippeformasjoner og maleriske kalksteinshuler. Regionen huser også den 170 kvadratkilometer store naturparken Rio Formosa og Monchique-fjellene, som strekker seg opptil 902 m.o.h.
Regionen har 16 kommuner, kalt municipios. Disse municipios heter Faro, Lagos, Albufeira, Tavira, Silves, Alcoutim, Lagoa, Olhão, Vila Do Bispo, São Bras de Alportal, Loulé, Portimão, Castro Marim, Vila Real do Santo Antonio, Monchique og Aljezur.
Klima og vær
Algarve har et fantastisk klima med tørre, varme somre og milde vintre, noe som er spesielt forlokkende for oss nordmenn på en iskald og forblåst vinterdag. Regionen er også et av stedene i Europa med flest antall soltimer.
De varmeste månedene i Algarve er ikke overraskende juli og august med 24 grader i gjennomsnitt hver, tett etterfulgt av september med 23 grader. De kaldeste månedene i Algarve er januar og februar med gjennomsnittstemperaturer på henholdsvis 12 og 13 grader, tett etterfulgt av desember med 14 grader i gjennomsnitt. Men det føles ofte varmere enn temperaturene indikerer på grunn av den stekende solen.
Når det gjelder antallet soltimer er det ikke bare juli og august som ligger på topp – begge med gjennomsnittlig 12 soltimer per dag – men både mai og juni kan skimte med like mange soltimer per dag. Disse fire sommermånedene er tett etterfulgt av september og april med 9 soltimer i gjennomsnitt per dag, mens januar og februar tar tittelen som Algarves minst solrike måneder med 5 timer i gjennomsnitt per dag.
De varmeste månedene å bade eller svømme ved den berømte Algarvekysten er august og september med gjennomsnittlig 21 grader i vannet, tett etterfulgt av juli med 20 grader og oktober med 19. Men selv månedene med lavest havtemperatur, januar og februar, kan skryte av gjennomsnittstemperaturer på 14 grader, så det er ikke rart at Algarvekysten tiltrekker seg badegjester året rundt.
Hvis du vil unngå nedbør på reisen din, har du størst sannsynlighet for tørt vær i juni, juli, august og september, da det kun faller 10 mm nedbør i gjennomsnitt per måned. November og desember er på topp når det gjelder nedbør med gjennomsnittlig 100 mm hver, etterfulgt av oktober med 80 mm nedbør i gjennomsnitt.
De viktigste byene
Faro
Faro ligger på den sørligste delen av det portugisiske fastlandet, og er Algarves hovedstad og regionens nest største by med rundt 50 000 innbyggere. Det er også i Faro man finner regionens travleste flyplass med omtrent 5,6 millioner passasjerer i året. Flyplassen ligger ca. 4 kilometer vest for Faro by og har direkte flyvninger til Oslo Lufthavn Gardermoen med Norwegian.
Portimão
Portimão ligger på den vestlige delen av Algarvekysten, og er Algarves største by med rundt 55 600 innbyggere. Byen er spesielt kjent for sine mange sportsbegivenheter som finner sted på byens kyst, som strandfotball, kite-surfing og surfing. Byen er også kjent for å være et av punktene på ruten i det verdensberømte rallyet Dakar Rally.
Olhão
Olhão ligger på den østlige delen av Algarvekysten og har rundt 15 000 innbyggere. Byen er blant annet kjent for sin rike historie og som fiskerisentrum. Den er også kjent for sin beliggenhet tett på den berømte naturparken Ria Formosa.
Albufeira
Albufeira ligger sentralt på Algarvekysten og er en av kystlinjas mest populære byer, noe som forklarer hvorfor byens innbyggertall på rundt 20 000 innbyggere stiger dramatisk i sommerperioden, da innbyggertallet kan stige helt opp til 300 000 på grunn av de mange tilreisende turistene. Byen er spesielt kjent for sin lekre strand og kystlinje, samt sine gamle, historiske bydel med dens mange barer og restauranter.
Tavira
Tavira ligger i det sørøstlige hjørnet av regionen og har omtrent 10 600 innbyggere. Byen er blant annet kjent for sin rike føniske, romerske og mauriske historie og den såkalte "romerske broen", som egentlig er maurisk og forbinder de to delene av byen. Byen er også kjent for sin nærhet til flere store golfresorter.
Silves
Silves ligger på den sentral-vestlige delen av Algarvekysten, har rundt 11 000 innbyggere og er tidligere hovedstad for Algarveregionen. Byen er kjent for sin dramatiske historie som har bydd på både romerske, visigotiske og mauriske herredømmer, noe man fortsatt kan se spor av den dag i dag.
Lagos
Lagos ligger i det sørvestlige hjørnet på Algarvekysten og har omtrent 22 000 innbyggere; et tall som også her stiger dramatisk om sommeren, slik det gjør i andre populære byer på Algarvekysten. Byen er kjent for sine fremragende surfemuligheter og andre vannsportsaktiviteter, og rommer en interessant historie som viktig trafikkpunkt under portugisernes oppdagelsesreiser på 1400-tallet, da Henrik Sjøfareren ofte bodde i byen.
Lagoa
Lagoa ligger på den vestlige delen av Algarvekysten, har rundt 7250 innbyggere og er blant annet kjent for sin nærhet til noen av kystlinjas beste og mest berømte strender, deriblant Praia da Marinha som har blitt kåret til en av Europas 10 vakreste strender, og som ligger knappe 7,8 kilometer fra byen.
Vila Real de Santo António
Vila Real de Santo António ligger i det østlige hjørnet på Algarvekysten og har omtrent 10 500 innbyggere. Byen er et viktig sentrum for handel og fiskeindustri på den østlige delen av Algarvekysten, men er også et yndet reisemål takket være de gode sandstrendene i området og nærheten til Spania.
Reiser til Portugal
Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her
Les på bloggen
Finn tips og inspirasjon til din neste ferie på bloggen