Reiser til Midt-Portugal

Midt-Portugal bugner av sjarmerende små fiskesamfunn langs kysten som oser av det "gamle" Portugals tradisjoner og livsstil, og avsidesliggende, fredelige perler i den indre delen av landet, ofte godt skjulte for masseturismen. I tillegg er Midt-Portugal stedet du kan oppleve noen av Portugals historisk og kulturelt sett mest interessante steder når du drar ut på eventyr fra ditt hotell. Velkommen til den sentrale delen av Portugal med Escapeaway, vi er spesialister på reiser til regionene i Midt-Portugal hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger på din ferie.  

Et av disse fiskesamfunnene er fiskerbyen Nazaré, som både byr på stor skjønnhet og stort sett har beholdt sin originale sjarm til tross for sin store popularitet. Her går mange av fiskerne fremdeles med de tradisjonelle, rutete skjortene og strikkeluene, og fiskebåtene er fremdeles malt i de tradisjonelle fargene med symbolske øyne som skal sikre fiskeren mot skipbrudd. For ikke å glemme at kystbyen byr på noen av Midt-Portugals beste og vakreste strender. 

Du kan også velge å besøke Peniche, som blant annet byr på et stort utvalg av fremragende fiskerestauranter og noen av Portugals mest kjente fiskeretter, og en spesiell blonde-teknikk som har røtter langt tilbake i landets kunsthåndverkstradisjon. Derfra kan du fortsette til Cabo Carvoeiro, som byr på en fantastisk utsikt over havet og de små øyene, Berlengas, som også er et spennende naturreservat. 

Middelalderbyer og helligdommer

Dersom du er interessert i historie og kultur, og ønsker å se noen av Portugals mest tradisjonelle byer, så er Midt-Portugal stedet. Dette gjelder blant annet den berømte middelalderbyen Obidos, som ofte omtales som en av Europas mest romantiske middelalderbyer på grunn av dens billedskjønne hus med gotiske dører og vinduer, de vakre hvite kirkene, de 13 meter høye bymurene som omkranser gamlebyen, og blomstrene som pryder de sjarmerende, smale gatene. 

En annen av Midt-Portugals ikoniske byer er den eldgamle universitetsbyen Coimbra, som ligger ved enden av Mondego-elvas bredder. Byen har et av Europas eldste universiteter, og de mer enn 20 000 studentene som i dag holder til der setter sitt livlige preg på den gamle byen. I tillegg til universitetet og en lang rekke spennende funn fra romertiden, er det også her en av Portugals to store fado-tradisjoner holder til. 

I denne delen av Portugal finner du også den hellige byen Fatima, som historisk sett har vært Portugals religiøse senter og endemålet for utallige pilegrimsferder - på linje med Lourdes i Frankrike og Santiago de Compostela i Spania - helt siden 1917, da Jomfru Maria angivelig viste seg for 3 små gjeterbarn i 1917, og dermed gjorde byen berømt i hele den katolske delen av Europa. 

Bestill en reise til Midt-Portugal - Centro - med Escapeaway

Med Escapeaway kan du enkelt bestille en problemfri og sikker reise til Midt-Portugal, med mulighet for avreise fra flyplassene i Oslo, Torp, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim eller Tromsø. Den smarte søkemotoren støvsuger konstant nettet etter det beste prisene på flybilletter med rutefly, og kombinerer disse med våre utvalgte hoteller i Midt-Portugal. Vi samler alt i en pakkereise med Reisegaranti slik at du får det beste fra begge verdener. Legg til leiebil i pakken din og få best mulig opplevelse når du kommer frem. God tur! 

Har du spørsmål om våre reiser, eller ønsker du bare å få gode råd til valg av hotell, er du alltid hjertelig velkommen til å kontakte oss. Jeg vil ønske deg en god ferie i Portugal med Escapeaway Reiser!
Hilsen Marie

>> Les også om kulturreiser til Portugal her

Reisemål i Centro de Portugal

 • Óbidos
  4 hoteller
  Vil du oppleve stemningen i det gamle Portugal, bør du reise til Obidos. Så snart du går gjennom byporten, Porta da Vila, og inn bak de høye middelaldermurene, vil du føle deg hengitt til en annen, svunnen tid. De labyrintiske gatene gjemmer ... på mange overraskelser. Les mer
 • Figueira da Foz
  3 hoteller
  Stranden ved Figueira da Foz er så bred at det tar atskillige minutter å krysse den gylne sanden og komme seg ned til vannkanten. Det er derfor alltid god plass til å slå seg ned her og nyte det solrike klimæt på Portugals vestkyst.
 • Aveiro
  2 hoteller
  Portugals Venezia er en historisk og vakkert beliggende by - Aveiro med sine mange kanaler og nær den store lagunen med samme navn, er en tradisjonell portugisisk by, ikke langt fra de mange vakre strendene på "sølvkysten".
 • Cerdeira
  1 hotell
  Cerdeira er en liten, fredelig landsby nær Serra da Estrela naturpark. Her har du derfor rikelig med muligheter for å ha en aktiv ferie i naturskjønne, uberørte landskap, som også skjuler mange spennende kulturelle severdigheter.
 • Gjesteanmeldelser 9,3
  Coimbra
  1 hotell
  Er du historisk interessert bør du unne deg en tur til Coimbra på en reise til Portugal. Dette er en av landets eldste byer, som til og med har vært hovedstad på et tidspunkt. I dag er den mest kjent for sitt tradisjonsrike universitet, som ... gir byen et yrende liv. Les mer

Populære hoteller i Centro de Portugal

Portugal, Centro de Portugal, Óbidos
9,6
Fantastisk
2414 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 92 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Centro de Portugal, Porto Novo
8,1
Meget bra
2817 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 63 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Centro de Portugal, Alvados
9,2
Fantastisk
379 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 116 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Severdigheter

Jeg har valgt ut noen få av de mange severdighetene som du har mulighet for å oppleve på reisen din til den sentrale delen av Portugal. Beskrivelsen er utelukkende ment som en inspirasjon til reisen din, og det tas forbehold om fakta-feil. Hvis du har lyst til å lese mer om andre severdigheter, anbefaler jeg deg å lese vår reiseblogg med inspirasjon, hvor du kan finne spennende artikler om våre andre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Coimbra

Coimbra er ikke bare Midt-Portugals største by og Portugals fjerde største by etter Lisboa, Porto og Braga, men ett av Portugals mest betydningsfulle innen utdanning, kultur og historiske steder.

Byen var Portugals hovedstad fra 1131 til 1255 og er verdensberømt for sitt gamle universitet, som ble grunnlagt i 1290 og er den eldste akademiske institusjon i den portugisisk-talende delen av verden, samt ett av de eldste universiteter i verden. Universitetets historiske bygninger, som i dag er byens største turistmessige attraksjon, ble utnevnt til verdensarv av UNESCO i 2013 med følgende begrunnelse: «Coimbr er et fremragende eksempel på en integrert universitetsby med en spesifikk urban form, samt sine egne seremonielle og kulturelle tradisjoner som har blitt holdt i hevd opp gjennom historien.» Universitetet inneholder også et fantastisk bibliotek, som er Portugals nest største bibliotek, kun overgått av nasjonalbiblioteket i Lisboa.

I tillegg til universitetet er byen berømt for sine to katedraler, de mange historiske kirker og klostre, flere betydningsfulle romerske funn samt sine kulturelle begivenheter som er sentrert omkring byens livlige musikkscene. Den byr både på sin egne historiske utgave av fado, kalt «Fado de Coimbra», det eldste og mest berømte akademiske kor i Portugal, kalt «Orfeon Académico de Coimbra» og en lang rekke musikkfestivaler året rundt, både for tradisjonell og moderne musikk.

Serra da Estrela

Serra da Estrela ligger i den indre delen av landet, mellom kommunene Seia, Manteigas, Gouveia, Guarda og Covilhã, er den høyeste fjellkjeden på det portugisiske fastlandet med en maksimal høyde på 1993 meter, som kun overgås av Monthana do Pico (som har en høyde på 2351 meter) på øya PIco i øygruppen Azorene. 

Dette høyeste punktet i fjellkjeden utgjør ikke en karakteristisk fjelltopp, slik som det normalt er tilfellet, men snarere det høyeste punktet på et platå. Punktet går under navnet «Torre» (som betyr tårn på dansk) og er tilgjengelig ved en asfaltert vei. 

Fjellkjeden som er omkring 100 kilometer lang og er 30 kilometer på det bredeste punktet, er en del av naturparken Serra da Estrela, som er det største vernede naturområdet i Portugal med sine omkring 1 000 km². Mer enn halvdelen av parkens areal ligger over en høyde på 700 meter. 

Du kan dessuten finne skisportsfasiliteter i fjellkjeden; både ved fjellkjedens topp, kalt Vodafone Ski-resort og i naturparken Serra da Estrela ved byen Loriga.

Óbidos

Den lille byen Óbidos som lille på den vestlige sentrale kysten i underregionen Oeste, er en av Portugals mest berømte historiske byer med en unik og rik samling av godt bevart middelalderarkitektur.

Mest berømt er slottet i byen, Castelo de Óbidos, som ruver storslått over byen fra en bakketopp på 79 meter over havets overflate. Derifra har den overvåket sletten rundt byen og Arnoya-elven mot øst. Slottet som både inneholder romanske, gotiske og manuelinske og barokke stilelementer er et unikt eksempel på en portugisisk befestning fra middelalderen, oppført i det 12. århundret. Slottet ble klassifisert som et nasjonalt monument i Portugal i 2007 og har også blitt valgt ut som ett av de såkalte «syv vidundere» i Portugal.

Óbidos er også kjent for sitt årlige middelaldermarked, som avholdes to uker i juli og hvor middelalderens ånd gjenskapes av byens innbyggere, tilreisende og middelalderentusiaster og mange besøkende. 

Fátima

Byen Fátima ligger i municipoet (kommunen) Ourem, er Portugals mest portugal pilgrimsmål og blant de viktigste pilgrimsmålene i den katolske kirken. Mange syke katolikker oppsøker stedet i håp om å bli kurert for livstruende eller alvorlige sykdommer.

Pilgrimsmålets store attraksjon skyldes de religiøse legendene om åpenbaringer av Jomfru Marias gjenferd. Det skal ha funnet sted den 13. mai 1917, under første verdenskrig, da de tre lokale hyrdebarna Francisco Marto, Jacinta Marto og Lúcia Santos, ifølge deres eget utsagn så en hvit dame komme til syne på et jorde i området Cova da Iria mens de gjetet sauer. Ifølge legenden skulle den hvite damen, som etter katolsk tradisjon ble utpekt som Jomfru Marias gjenferd, ha vist seg for de tre hyrdebarna hver gang det ble den trettende i måneden i ett halvt år fremover; fra den første åpenbaringen i mai 1917 til den siste åpenbaringen 13. oktober 1917.

Det er dog ikke bare katolikker som besøker stedet, men også mange nysgjerrige turister og tilreisende som ønsker å få et innblikk i portugisernes religiøse tradisjoner.

Informasjon og fakta

Her har jeg samlet noen få fakta og litt informasjon om Midt-Portugal, slik som områdets geografi, historie, klima og vær, som kan være informasjon til din ferie i Midt-Portugal. Hvis du ønsker å finne mer inspirasjon til din reise, anbefaler jeg å besøke vår blogg. Der finner du spennende artikler om alle våre reisemål. God fornøyelse og god reise!

Geografi 

Midt-Portugal er i denne forbindelse en betegnelse for den delen av Portugal, som grovt sagt ligger mellom flodene Douro og Tejo og mellom storbyene Porto og området nord for Lisboakysten, selv om deler av Lisboakysten også inngår i det som kalles Midt-Portugal.

Betegnelsen overlapper, men er ikke identisk med det man på portugisisk kaller for «Região do Centro» (ofte bare forkortet til «Centro»), som er en av Portugals syv regioner (med fem av regionene som ligger på fastlandet og to av dem, Madeira og Azorene, i Atlanterhavet). 

Området rommer byer som Coimbra, Nazaré, Obidos, Fátima, Peniche, Aveiro, Viseu, Leiria, Covilhã, Castelo Branco, Figueira da Foz, Guarda, Pombal, Tomar, Abrante – og mange flere.

Det rommer en mangfoldig natur, som både byr på fjellrike områder, landskap dominert av furuskog og kastanjetrær og kystområder med fantastiske strender, deriblant dem du kan finne i Mira, Figueira da Foz, Ílhavo, Nazaré, Peniche og São Martinho do Porto.

Klima og vær

Klimaet i Midt-Portugal varierer naturligvis mye, alt etter hvor i området du befinner deg. I de indre delene av landet, rundt fjellkjeden Serra da Estrela er det et helt annet klima og helt andre temperaturer året rundt, enn i kystområdene som Nazaré, Peniche og Figuera da Foz. Førstnevnte har et overveiende alpint klima, mens sistnevnte overveiende har et middelhavsklima. Så det er stor forskjell på temperaturene, alt etter om det er snakk om den sørlige eller nordlige delen av Midt-Portugal.

I den følgende beskrivelsen av gjennomsnittlige temperaturer og gjennomsnittlig nedbør året rundt i Midt-Portugal tas det utgangspunkt i områdets største og mest besøkte by, Coimbra, som har et mildt middelhavsklima.

Her er den varmeste måneden i året august, med 23 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juli og september som gjennomsnitt har 22 grader. Mens den kaldeste måneden i året med 11 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av desember og februar med 12 grader i gjennomsnitt.

Mest nedbør finner du i desember med 150 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av februar med 140 mm i gjennomsnitt, mens august med kun 10 mm i gjennomsnitt er den minst regnfulle måneden i året, etterfulgt av juli med 20 mm i gjennomsnitt og september med 40 mm i gjennomsnitt.

Historie

Området som i dag er kjent som Midt-Portugal, har vært bebodd i tusenvis av år, men de fleste beskrivelser av områdets «nyere» historie begynner med lusitanerne som var et indo-europeisk folk som menes å ha etablert seg på den iberiske halvøya omkring 600 år f.Kr. og som dominerte den vestlige iberiske halvøya, inntil romerne kom til området omkring 155 f.Kr. (under den lusitanske krigen).

Lusitanerne går for å ha vært et keltisk-iberisk folk, dvs. en opprinnelig iberisk urbefolkning blandet med et keltisk folk; men den gresk-romerske historikeren Diodorus Siculus tilskrev dem navnet på en annen stamme: «De som heter lusitanere, er de modigste av alle Cimbri».

«Cimbri» var navnet på kimbrerne som muligens stammer fra Himmerland i Danmark, eller som i det minste har etterlatt seg mange spor i Himmerland (med mindre kimbrerne i Jylland rent hypotetisk kun delte sitt navn med en annen folkestamme som kalte seg kimbrerne). Kimbrerne var dog sannsynligvis ikke et keltisk, men et opprinnelig germansk folkeslag (som resten av datidens befolkning i Danmark), som av en eller annen grunn snakket keltisk. Uansett, så åpner Siculus beskrivels for den svimlende muligheten (som skal tas med en rekke historiske forbehold) at keltisk-snakkende germanere med opprinnelse eller utgangspunkt i Danmark, har spilt en viktig rolle i Portugals tidlige historie.

I år 139 f.Kr. hadde romerne beseiret lusitanerne, selv om den perioden helt opp mot Kristus tid fremdeles var spredte opptil mot den romerske overmakten; og i år 27 e.Kr. ble den romerske provinsen Lusitania etablert, oppkalt etter de beseirede lusitanerne som den dag i dag spiller en viktig rolle i portugisernes bevissthet og av mange betraktes som det første «portugisiske» folkeferdet.

Den vestgotiske kongen, Teoderik II, erobret den sørlige delen av Lusitania i perioden fra 453 til 466 e.Kr. I det 8. århundret gjorde maurerne sitt inntog på den iberiske halvøya og forvandlet området til et overveiende maurisk-dominert område, inntil kristne konger og adelsmenn fordrev maurerne i Midt-Portugal i perioden fra 914 til ca. 1150 e.Kr. og omdannet området til et amt kalt for Coimbras. Amtet ble deretter integrert i det nyopprettede Condado Portucalensis, som var en tidlig forløper for nasjonen Portugal.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Hva sier gjestene i Centro de Portugal?

8,8
Gjesteanmeldelser
Basert på 38 anmeldelser