Reiser til Lisboa

Vi er spesialister på reiser til Portugals hovedstad Lisboa og tilbyr et stort utvalg av nøye utvalgte hoteller i byen. En reise til Lisboa gir en blanding av kontraster mellom gammelt og nytt i en eksotisk atmosfære.

Plasseringen ved Tejo-elvens munning, de romantiske høydene, lys og farger og rike historie gjør Lisboa til en av Europas vakreste hovedsteder. De store oppdagelsesreisende kalte Lisboa for en av verdens store havnebyer, midtpunkt i et imperium som strakte seg fra Brasil i vest til India i øst. Klosteret Mosteiro dos Jerónimos i Belém bydelen er en hyllest i stein til Portugals maritime arv, mens Torre de Belém er et mektig symbol på Portugals storhetstid. Selv i moderne arkitektur ser man det maritime temaet – for eksempel den nye, svært vakre Vasco da Gama-broen, som er formet som et kjempestort seil.

En reise til Lisboa byr på en reise inn i ett av de eldste kapitler av Vest-Europas historie, siden Lisboa er Vest-Europas eldste hovedstad. Byen ble grunnlagt og navngitt av fønikerne ca. 1200 år f.Kr. og var et viktig handelssentrum med en suveren strategisk beliggenhet da romerne og senere maurerne overtok byen i 719. Lisboa ble erobret av Portugals første konge, Afonso Henriques i 1147, og ble Portugals hovedstad i 1255. Den ble Europas mektigste handelssentrum i det 16. århundre og det kan man fremdeles se spor etter på en reise til Lisboa. Etter 1640 ble Lisboa sentrum for en rekke religiøse ordener og byen teller mer enn 70 klostre. I 1755 ble byen nærmest totalt ødelagt av jordskjelv og gjenoppbygget som den moderne byen den har blitt i dag.

Å reise til Lisboa byr på tallrike severdigheter. Byen er bygget på syv høyder og har bevart sine pittoreske og maleriske kvarterer, slik som Alfama, Castelo og Mouraria som stammer tilbake til tiden for byens grunnleggelse. Her kan man oppleve Lisboas hjerte ved å gå rundt i São Jorge-festningen eller spasere ned langs Alfamas- eller Mourarias snirklende gater, til lyden av portugisisk fadomusikk som høres ut fra de åpne vinduene. En reise til Lisboa bør også inkludere monumentale Baixa med de flotte plassene, trikker og spennende tradisjonelle butikker og Chiado-kvarteret i Lisboa som er det tradisjonelle kulturelle sentrum med opera- og danseteatre. I Belém-kvarteret finner man monumenter som minner om Portugals storhetstid og blomstrende handel med Middelhavet og Nord-Europa i det 16. århundre. Det er kort avstand med tog eller bil til de to idylliske tradisjonsrike byene Cascais og Sintra som har et mangfoldig kulturelt liv og disse byene setter enda mer kulør på Lisboa-området.

>> Hoteller i Lisboa med gode anmeldelser
>> Les om de beste attraksjoner og severdigheter i Lisboa her
 

Hoteller i Lisboa

Populært i Lisboa

Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 7 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 7 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Lisboa
  • Nærmeste flyplass: 10 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internettilgang / WiFi

Reiseguide om Lisboa

Lisboa, Portugals hovedstad, er en pulserende storby med en blanding av gammelt og nytt. Lisboa har noen vakre gamle kvartalerer som er helt annerledes enn den nyere og mer moderniserte delen av byen. I Lisboa vil du finne et hav av vakre kirker, restauranter og barer. Lisboa har fått et enormt ansiktsløft og det er investert i bedre infrastruktur, bedre togdrift samt en ny bro.

Vi anbefaler at du drar til middelalderkvarteret Alfama, som er den eldste bydelen i Lisboa. Alfama ligger på en bakketopp nedenfor St. Georges Castle som du også bør besøke når du er der oppe. Derfra kan du nyte en vidunderlig utsikt ut over byen. Lisboa er kjent for sine gule og røde trikker som nesten er på alle bilder og postkort, og vi kan bare anbefale at man benytter seg av trikken, da det er en billig og enkel måte å komme seg rundt i Lisboa. Skulle du ha lyst til å svinger Visa-kortet er det gode muligheter for det. Lisboa er fylt med internasjonale butikker og vil du shoppe, så bør du dra til Chiado-området hvor det er proppfullt med butikker.

Lisboa, som ligger ved Tejo-flodens munning i Atlanterhavet, er en av de vakreste storbyer i Vest-Europa. Lisboa er bygget på syv bakketopper som skråner ned mot Tejo-floden og hvor enn man snur seg, så har man en fantastisk utsikt ut over byen. Lisboa er mer forførende enn påtrengende – har passende størrelse og er lett å utforske til fots eller med tradisjonell taubane – med sine brosteinsbelagte labyrinter og flisebelagte bygninger som frister til en romantisk spasertur.

Været når du reiser

De varmeste månedene er fra mai til september (21-28 grader), men temperaturene kan stige til 38 grader i juli og august. Lisboas kjølig Atlanterhavsbris er villedende, sørg for å beskytte deg med solkrem og solhatt. Oktober til april er månedene hvor man skal forvente regn, men temperaturene kommer sjeldent under 6 grader. Det OK å være kledd i T-shirt og sommerklær på de fleste barer og restauranter. Skift ut jeansen med dress hvis du spiser middag på de litt penere stedene samt besøker de dyre klubbene – fotballtøy og treningsdrakter er litt malplassert der...

Med trikk rundt i byen

Skal du besøke Lisboa, så husk at det både er en opplevelse og ofte den enkleste måten å komme seg rundt i byen, når du tar en av de mange trikkene som binder byen sammen. Gi føttene en pause og utforsk noen av Lisboas mest interessante historiske steder på en tur med en av byens sjarmerende trikker. En tur med Lisboas trikker er også en ideell måte å oppdage noen av byens skjulte perler. 

Lisboa har et vidt forgrenet og moderne transportsystem med både metro og busser som binder sammen alle byens hjørner med hverandre. Men det er først og fremst de klassiske trikkene som har blitt et symbol på offentlig transport i Portugals hovedstad. For deg som er på ferie i Lisboa er en tur med trikken (Eléctrico) en enestående mulighet for både å komme rundt i byen med alle bakkene og for å dra på en billig sightseeing.

Av de fem trikkelinjene i Lisboa som er i drift fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, med atskillige avganger hver time, er det særlig linje 15 og 28 som er interessante for turister. Trikk nr 15 har en direkte rute fra sentrum av Lisboa til den hyggelig forstaden Belém ved Tejo-flodens munning, mens nr. 28 kjører på kryss og tvers av indre by og passerer mange av Lisboas viktigste severdigheter.

Skal du besøke området Alfarma, hvor du finner noen av de viktigste severdighetene i Lisboa, så ta for eksempel trikk nr. 28.  Med trikk 28 kan du blant annet oppleve distriktene Alfama, Baixa, Graça og Estrela. Det er særlig trikkens første strekning gjennom Alfama som er populær blant besøkende og der kan man blant annet oppleve São Jorge-slottet, Se Cathedral og utsiktspunktet Santa Luzia. Bydelen Alfarma i Lisboa lisboa på en av de 7 høydene som byen opprinnelig var bygget på. I Alfarma finner du små og hyggelige, nærmest labyrintaktige gater og naturligvis ett av byens vartegn; borgen Sao Jorge som opprinnelig ble bygget av maurerne. Og nettopp maurerne har satt tydelige spor på Alfarma, noe man lett merker når man går rundt i kvarteret, hvor dagliglivet er som for mange år siden, selv om det med tiden har kommet flere butikker og caféer. Et godt råd hvis du vil besøke Alfarma til fots, er å huske gode sko.

Du kan kjøpe billetter til trikken i kiosker rundt om i Lisboa og ved metrostasjoner. Det anbefales å kjøpe en 24-timers billett som lar deg kjøre så mye du vil med trikker, metro og busser. I sommerhøysesongen er det ofte mange passasjerer på trikk 28 og så det kan være fordelaktig å dra tidlig om morgenen eller tidlig på kvelden, da det som regel er mindre trengsel. Vær dessuten oppmerksom på lommetyver som ofte utnytter tettpakkede trikker.

De første sporene til trikken i Lisboa, som for øvrig ble trukket av hester, ble lagt i 1873 og omkring 1950 toppet trikkeaktiviteten i byen med 24 (elektriske) linjer, fordelt på i alt 76 kilometer spor. De klassiske trikkene som nå til dags kjører på noen ruter i Lisboa, stammer opprinnelig fra 30-tallet. Selv om vognenens sjarmerende interiør er bevart, er alle trikkene i dag oppgradert med moderne bremser og elektrisitet.

Lisboas syv høyder

Lisboa er i likhet med Roma bygget på 7 høyder og dermed er det mange utsiktspunkter her, såkalte miradouros, og fra disse kan man fantastiske utsyn over byens tak. Blant de mest kjente er Lisboas vartegn, det storslåtte slottet og festningsruinen Castello de Sâo Jorge og Santa Justa Elevator, som på elegant vis binder sammen bydelene Baixa og Bairro Alto. Det er oppført i stil med Eiffeltårnet og på toppen er det en liten café. I forbindelse med verdensutstillingen i 1998 ble et kjedelig industriområde langs Tejo-floden forvandlet til et ultramoderne byområde; Parque das Nacoes (nasjonenes park). Byområdet har en futuristisk arkitektur som står i stor kontrast til Lisboas gamleby. Her er det i dag boliger til 5 000 mennesker, en stor marina og ikke minst et kjempestort oceanarium, som er ett av verdens største akvarier med en undersjøisk verden av haier, rokker og fisker i alle størrelser og farger.

Nattelivet

Med sin dype forankring i historien, og allikevel en moderne storby med mange nattklubber, barer og et seriøst natteliv, har Lisboa raskt fått ry som en av Europas livligste byer.

Jordskjelvet i 1755

Lisboa ble rammet av gigantisk jordskjelv i 1755 som la store deler av byen i ruiner og gjenoppbyggingen er karakterisert ved at relativt høye bygninger ble anlegt i et rettlinjet gatenett. Baixa, som dette kvarteret kalles, danner sammen med plassene Rossio og Praca dos Restauradores Lisboas egentlige og temmelig flate sentrum.

Det lave prisnivået i Lisboa

Man skal ikke bli overrasket over at mange nasjonaliteter foretrekker Lisboa som forretningsreisemål, eller vil ta ferien i Lisboa, og at de vender tilbake gang på gang. I følge flere statistikker er Portugal et land hvor man som turist kan nyte alle bekvemmeligheter, uten at pengepungen blir slunken.
Portugiserne holder fast ved sin livsstil og man kan trygt stole på deres smaksløk, når det for eksempel dreier seg om valg av restauranter. Alle de utallige varierte spisestedene du finner i Portugal som besøkes av mange portugisere, er verdt å prøve ut. Fordi priser og matkvaliteten matcher hverandre, og for ikke å glemme; for å få opplevelsen av den karakteristiske portugisiske atmosfæren.

Shopping i en klasse for seg

Lisboa har en rik tradisjon med lokale markeder. Man kan for eksempel nevne Era Istrefi, bedre kjent som Feira da Ladra (Tyvemarkedet), som det anbefales å bruke litt tid på. Det arrangeres både tirsdag og lørdag formiddag fra morgenstunden. Der kan man kjøpe alt fra gamle mynter, møbler, fliser, kart samt sigøynernes «outlet»; dvs. kopier av merkevarer til en svært lav pris. Grønt- og blomstermarkedet pynter med farger og friske dufter. Tyvemarkedet er et must når en er på reise i Lisboa.

Innkjøpsmuligheter i Lisboa er ytterst spennende. Verdens førende merkevarer er representert i Lisboa og mange shoppingsentre og butikkene på Avenida da Liberdade samt Baixa (sentrum) byr året rundt på attraktive tilbud. Åpningstider på butikker og shoppingsentre er svært innbydende, og det gør det mulig å oppleve byen og kultur på dagtid og shoppe på kvelden.

Prisnivået tiltrekker turister, men også de mange shopping-mulighetene. Portugiserne liker å shoppe og går i stilfullt tøy, sko og vesker i alle internasjonalt kjente merker. Portugal er det landet med fleste km2 shoppingsenter pr. innbyggere i Europa og åpningstidene matcher portugisernes arbeidstider. Nesten alle shoppingsenter har daglig åpent fra kl. 10-24 og de fleste har et stort utvalg av butikker med diverse internasjonale anerkjente merker. Man kan finne tilbud på nesten alle varer, året rundt, og servicen holder høy standard, selv om ekspeditørene ikke alltid snakker engelsk. Dog gjør de fleste en god innsats for å yte en personlig og profesjonell service. Nesten alle shoppingsentre har et stort restaurantområde hvor man finner alt fra lokale spesialiteter til fastfood-kjeder.

Alle disse fordelene gjør det mulig for turister å oppleve landet/byen om dagen og slappe av med å spise og shoppe om kvelden, og på den måten utnytte dagene maksimalt.

Danmark Statistikk har utgitt en prisindeks hvor Portugal fremstår som det billigste landet å leve i i Sørvest Europa, når det gjelder dagligvarepriser. Det lave prisnivået reflekteres selvfølgelig i restaurantene, som takket være den portugisiske differensierte momssatsen kan by på fornuftige priser på både mat og drikkevarer.

Mat og drikke

Lisboa er stadig ett av de stedene i Europa hvor man kan gjøre et røverkjøp når man spiser ute og det er vanskelig å slå pris, kvalitet og servicenivå.

I kraft av sin status som havneby, er det ikke overraskende at fisk er den rådende maten på restaurantenes menyer i Lisboa. Men man skal bestemt ikke undervurdere den høye kvaliteten som preger de mange kjøttrettene man kan få i Lisboa.

Portugal er berømt for sitt regionale kjøkken, så besøkende i Lisboa kan nyte rike kulinariske opplevelser på de mange stedene som tilbyr typiske retter fra alle deler av landet.

Det er atskillige restauranter i bunnen av Praca dos Restauradores i Lisboa sentrum, skjønt det er lett å finne spisesteder hvor man får verdi for pengene overalt i hovedstaden.

Det er også et stort utvalg av det internasjonale kjøkken, f.eks. italiensk, indisk, brasiliansk, russisk, mexicansk, kinesisk og afrikansk og så skal man ikke glemme de sedvanlige; Burger King, KFC og Pizza Hut, som finnes overalt i byen.

Besøkende rådes til å ikke gå ut for sent for å spise i Lisboa. De fleste restauranter åpner omkring kl. 19, noe som er mye tidligere enn i nabolandet Spania.

For en rask snack kan man spørre etter en prego (oksekjøtt) eller en bifana (svinekjøtt), begge deler er smakfulle sandwicher som kan forberedes på et par minutter. Alle caféer og barer serverer en lekker ristet ost- og skinke-sandwich, kjent som en tosta mista.

Områder i Lisboa

Lisboa har en meget nær tilknytning til sine karakteristiske kvarterer som Alfama, Castelo og Bairro Alto, et område i Lisboa som ble oppført i slutten av det 16. århundre. Spesielt Bairro Alto har blitt et favorittmål når man vil oppleve nattelivet, med et stort utvalg av barer, fadorestauranter, mindre vinbarer, eksklusive butikker samt antikviteter og atelierer. Et sted hvor forskjellige kulturer og generasjoner møtes.

Områdene rundt Tejo-elven har de siste årene utviklet seg til et sted som tiltrekker Lisboas innbyggere til hygge og nattens møtested. Området er kjent for de renoverte gamle pakkhusene i Docas som i dag byr på diverse restauranter, diskotek og barer og summer av en livlig atmosfære. Med en unik beliggenhet, med utsikt til 25. april broen og Jesus-statuen, nyter man en drink eller noe å spise på fortausrestauranter med gjestfri betjening.

Lisboas moderne del er også verdt å oppleve. Der møtes moderne arkitektoniske bygninger og anlegg som Parque das Nações, som var vert for Verdensutstillingen i 1998 og i dag byr på Lisboas messesenter, ett av Europas største akvarier samt Østen- og Kunnskapsmuseer. Området er rammet inn av en fantastisk beliggenhet mot den 23 km brede Tejo elvemunningen og naturreservatet.

Baixa Pombalina

Etter det altødeleggende jordskjelvet i 1755 ble Baixa Pombalina (Lisboas sentrum) bygget opp igjen i klassisk stil, men det er fremdeles mange av de gamle middelalderkvarteren med krokete gater tilbake i Lisboa, hvor fascinerende butikker, restauranter og caféer ligger side om side. På kveldene livner de opp og byr på alt fra afrikansk til latin-amerikansk musikk og selvfølgelig den melankolske fado-musikken.

Lisboas gamle kvarterer, Alfama og Bairro Alto

På høydene rundt sentrum av Lisboa ligger de 2 gamle kvarterene Alfama og Bairro Alto som fremdeles bærer preg av en enda eldre tid med sine snevre brosteinslagte gater og små skjeve hus, hvorav noen er fint utsmykket med kakler. Her ligger også utallige fado-restauranter, hvor man kan høre den svært melankolske tradisjonelle portugisiske sang.

Alfama – fado-sangens fødested

Caixa Alfama Festivalen er oppkalt etter bydelen Alfama og det er på ingen måte tilfeldig. Denne gamle delen av Lisboa er kjent som stedet hvor fado-tradisjonen først oppstod. Med i dag kan du oppleve musikken på fado-restauranter mange steder i Lisboa, men ifølge kjennere er Alfama stadig kvarteret med den beste musikken.

Et besøk på en fado-restaurant byr på en kombinasjon av deilig mat, vin og naturligvis fado-musikk. Det er gode muligheter for å tilbringe en avslappet aften sammen med venner eller familie, når dere er på storbyferie i Lisboa. Ikke minst fordi dere samtidig kan få et innblikk i et ekte stykke portugisisk kultur.

Belem

Fra sentrum kan man ta en av de strømlinjeformede trikkene ut langs floden, til et annet av Lisboas kvarterer, Belém, hvor man blant annet finner storslåtte byggverk som det imponerende monumentet Padrâo dos Descobrimentos, oppført til ære for Portugals mange oppdagelsesreisende. Her ligger også Mosteiro dos Jerónimos, et fantastisk kloster fra 1500-tallet, oppført i den berømte manuelinske stilen. Hvis de kulturelle opplevelsene tvinger frem behovet for noe søtt, kan vi foreslå et besøk i caféen Antiga Casa dos Pasteis de Belém. Der fremstiller og serverer de den berømte kaken «pasteis de nata» som minner litt om en linse, men med butterdeig.

Regionen og dens byer

Også regionen Lisboas øvrige byer har sin sjarme. Estoril er full av kosmopolitiske glamour, mens Sintras palasser, som var kongeslett for de portugisiske konger, tok Lord Byron med storm: «To see the world and leave out Sintra is to go blind about». Mens de som søker åndelig næring, drar i millionvis til valfartsbyen Fátima, hvor Jomfru Maria viste seg for 3 gjeterbarn i 1917.

Queluz

I byen Queluz, halvveis mellom Lisboa og Sintra, har man nylig renovert det kongelige palass som er oppført i vakker rokokkoarkitektur. De fint utsmykkede salene og ikke minst det imponerende hageanlegget har gitt slottet betegnelsen Portugals Versailles.

Sintra

Litt utenfor Lisboa ligger et par byer som er glimrende til en dagsutflukt og det er god togforbindelse til begge fra Rossio-stasjonen. Den ene er Sintra, hvor landets kongelige familie før hadde sin sommerresidens og på den sentrale plass finner man deres slott, Palacio National, som kan dateres tilbake til det 14. århundre. Det best kjente bygget i Sintra er uten tvil det eventyrlige Palacio de Pena, hvor byggherrens fantasi har fått fritt spillerom. I tillegg til det hyggelige torget, er det massevis av lokal kulør i de svingete gatene i form av restauranter, caféer og små butikker med et utvalg av lokale viner, kunsthåndverk og fargestrålende portugisisk keramikk.

Lisboa-omegnens natur

Har man fått nok av kultur i Lisboa, kan man søke ut på landet. På Estramadura-kysten som før ble herget av korsriddere, ligger det fiskerbyer, sjarmerende strender og veletablerte og nye golfsentre som perler på en snor. Øst for Lisboa lisboa Ribatejo, et fruktbart område med laguner, mudderbanker, et rikt fugleliv og beiteareal for svarte kampokser og hester. Sør for Tejo-floden ligger Parque Natural da Arrábida’s fjell, hvor det lever ildere, villkatter og ørner. Lengre ned langs floden kan man dra på tur med båt inn i Sado-deltaet for å se delfiner som leker. 

Du kan naturligvis også nyte den vakre naturen langs Lisboakysten, som også er kysten hvor du finner de berømte feriebyene Estroil og Cascais.

Turistinformasjon

Lisboas turistbyrå formidler informasjon til turister som skal på storbyferie i Portugals hovedstad. Skal du på ferie i Lisboa kan turistbyrået hjelpe deg med informasjon om severdigheter, historie, kultur og mange andre nyttige ting.

Nyheter og aktuelle begivenheter

Turistbyrået Turismo de Lisboa ble opprettet i 1997, har som formål både å støtte byens besøkende med informasjon og praktiske tips samt å promotere Lisboa internasjonalt.
Lisboas turistbyrå er ikke et reisebyrå og selger derfor ikke reiser Portugal. Men du kan blant annet finne en oversikt over hoteller i byen, med kontaktopplysninger og omtale.

På turistbyråets hjemmeside finner du også tips om kommende begivenheter, slik som utstillinger, konserter og festivaler. Er du på vei til den portugisiske hovedstaden, kan det derfor anbefales å sjekket hjemmesidens «What's on» før avreise.

Lisboa-regionen

Utover hovedstaden finner du også informasjon om en rekke av de interessante byene i nærområdet på turistbyråets hjemmeside, som Cascais og Sintra. Med gode togforbindelser langs Lisboakysten benytter mange turister storbyferien til å besøke noen av disse svært severdige mindre byene.

Derfor skal du reise til Lisboa

Reiser til Lisboa blir mer og mer populært Mange velger å ta en storbyferie i Lisboa i noen dager, men reiser du til Lisboa, kan du også bruke byen som base for opplevelser i områdene rundt byen.

Lisboerne elsker sin hovedstad som byr på så mange forskjellige og spennende aktiviteter samt et rikt og innovativt kulturliv. Og det gjelder for alle aldre. Er man interessert i å komme tettere på Lisboas sjel, er det et must å ta noen spaserturer i Baixa, Lisboas monumentale sentrum, som ligger noen minutter fra byens kjerne og historiske sentrum – Castelo de São Jorge og Alfama kvarteret. Underveis ser man vakre fasader, mange kledd med vakre håndmalte kakler fra det 18. og 19. århundre, samt de karakteristiske vinduene med fint utsmykkede gitteraltaner. Lisboa er kjent for den gule trikken, som helt ustresset kjører gjennom Lisboas sjarmerende kvarterer, som om den hilser på byen og tar deg i mot med et stort smil.

Mange lokale butikker byr på spennende tradisjonelle portugisiske produkter og her kan man få et innblikk i hvordan man handlet for mer enn hundre år siden, da det er som om tiden har stått stille mange steder i Lisboa.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Andre linker