Reiser til Lisboa

De romantiske høydene, lyset, fargene og folkelivet – de elegante boulevardene i kontrast til den rufsete sjarmen i de gamle bydelene  gjør Lisboa til en av verdens vakreste hovedsteder. Vi er spesialister på reiser til Lisboa og tilbyr et stort utvalg av nøye utvalgte hoteller i byen.

De store oppdagelsesreisende kalte Lisboa for en av verdens store havnebyer, midtpunkt i et imperium som strakte seg fra Brasil i vest til India i øst. Klosteret Mosteiro dos Jerónimos i Belém bydelen er en hyllest i stein til Portugals maritime arv, mens Torre de Belém er et mektig symbol på Portugals storhetstid. Selv i moderne arkitektur ser man det maritime temaet – for eksempel den nye, svært vakre Vasco da Gama-broen, som er formet som et kjempestort seil.

Lisboas spennende bydeler

Å reise til Lisboa byr på tallrike severdigheter. Byen er bygget på syv høyder og har bevart sine pittoreske og maleriske kvarterer, slik som Alfama, Castelo og Mouraria som stammer tilbake til tiden for byens grunnleggelse. Her kan du oppleve Lisboas hjerte ved å gå rundt i São Jorge-festningen eller spasere ned langs Alfamas- eller Mourarias snirklende gater, til lyden av portugisisk fadomusikk som høres ut fra de åpne vinduene.

En reise til Lisboa bør også inkludere monumentale Baixa med de flotte plassene, trikker og spennende tradisjonelle butikker og Chiado-kvarteret i Lisboa som er det tradisjonelle kulturelle sentrum med opera- og danseteatre. I Belém-kvarteret finner du monumenter som minner om Portugals storhetstid og blomstrende handel med Middelhavet og Nord-Europa i det 16. århundre. Det er kort avstand med tog eller bil til de to idylliske tradisjonsrike byene Cascais og Sintra som har et mangfoldig kulturelt liv og disse byene setter enda mer kulør på Lisboa-området.

>> Hoteller i Lisboa med gode anmeldelser
>> Les om de beste attraksjoner og severdighetene i Lisboa her7 spørsmål om Lisboa

Hvor ligger Lisboa?

Lisboa er den vestligste hovedstaden på det europeiske kontinentet, og ligger i Portugal, lengst mot vest på Den iberiske halvøy. Lisboa ligger ved en naturlig havn ved utløpet av Tejo-elva i Atlanterhavet.

Hva er klokken i Lisboa?

I Lisboa følger man tidssonen WET (Western European Time), som er en time etter norsk tid. Bytte til sommertid og vintertid skjer på samme datoer som i Norge, så tidsforskjellen er konstant året rundt. Når klokken er 12 på formiddagen i Norge, er klokken derfor 11 i på formiddagen i Lisboa. 

Hvor bør du bo i Lisboa?

Vi anbefaler de gamle bydelene i Lisboa (Castelo, Bairro Alto og Alfama), Lisboa sentrum (Centro go Baixa Pombalina), samt Santa Maria Maior, som alle er populære områder hvor man enkelt kan komme seg rundt til de fleste av byens severdigheter. 

Hva bør du se i Lisboa?

På en reise til Lisboa bør du ta deg tid til å se Jeronimos Kloster (Mosteiro dos Jerónimos), borgen St. George (Castelo de São Jorge), Bélem og Bélem-tårnet (Torre de São Vicente), Monumentet for oppdagelser (Padrão dos Descobrimentos), Lisboas Kunstmuseum (Museu Calouste Gulbenkian), Katedralen i Lisboa (Santa Maria Maior de Lisboa), Lisboa Zoo (Jardim Zoologico) og Sintra – maurernes fort.

Hva bør du kjøpe i Lisboa?

Det er generelt billig å kjøpe de fleste varer i Lisboa sammenlignet med Norge. Typiske varer Lisboa og Portugal er kjente for er f.eks. håndlagde produkter som vesker, håndmalte fliser (Azulejos), ulltøy av høyeste kvalitet, og naturligvis portvin. 

Hvem flyr til Lisboa?

Lisboas flyplass er et sentralt knutepunkt for det portugisiske flyselskapet TAP, som også flyr direkte til flere flyplasser i Norge. Norwegian flyr også direkte til Lisboa fra Norge, mens andre store selskaper som SAS, Lufthansa, Vueling osv. også har gode forbindelser til Lisboa fra Norge med en enkelt mellomlanding underveis. 

Hvor mye koster et hotellopphold i Lisboa?

Det er relativt billig å bo på hotell i Lisboa. I snitt koster 3-stjerners hoteller i Lisboa omtrent 700 kr. per natt, mens 4-stjerners hoteller i Lisboa nærmer seg 1200 kr. per natt. Luksushoteller i Lisboa (5-stjerners hoteller) kan bestilles fra ca. 1800-2000 kr. per natt avhengig av sesongen.

Reisemål i Lisboa

 • Gjesteanmeldelser 8,8
  Alfama
  3 hoteller
  Alfama er den eldste delen av Lisboa, som takket være sin beliggenhet på høyden ble spart for ødeleggelser av det store raset i 1755. I Alfama kan du derfor oppleve atmosfæren i det gamle Portugal .
 • Belém
  1 hotell
  Det er i Belém du finner flere av Lisboas største og mest kjente attraksjoner. Det var herfra mange av Portugals kjente oppdagelsesreisende i sin tid dro ut i verden, og mange av rikdommene de tok med seg hjem ble brukt til imponerende bygninger i Belém.
 • I Baixa er du i Lisboas mest sentrale og livlige kvartal. Her finner du lange gågater og avenyer som er tettpakket med kafeer og restauranter, samt en rekke av hovedstadens mest kjente og vakre steder.

Populære hoteller i Lisboa

Portugal, Lisboa-regionen, Lisboa
8,8
Meget bra
2517 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 10 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Portugal, Lisboa-regionen, Lisboa
9,4
Fantastisk
923 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 9 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)
Portugal, Lisboa-regionen, Lisboa
9,3
Fantastisk
2549 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 9 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi

Reiseguide om Lisboa

Lisboa, Portugals hovedstad, er en pulserende storby med en blanding av gammelt og nytt. Lisboa har noen vakre gamle kvartaler som er helt annerledes enn den nyere og mer moderniserte delen av byen. I Lisboa vil du finne et hav av vakre kirker, restauranter og barer. Lisboa har fått et enormt ansiktsløft og det er investert i bedre infrastruktur, bedre togdrift samt en ny bro.

Lisboas utrolige historierikdom

En reise til Lisboa byr på en reise inn i et av de eldste kapitler av Vest-Europas historie, siden Lisboa er Vest-Europas eldste hovedstad. Byen ble grunnlagt og navngitt av fønikerne ca. 1200 år f.Kr. og var et viktig handelssentrum med en suveren strategisk beliggenhet da romerne og senere maurerne overtok byen i 719. Lisboa ble erobret av Portugals første konge, Afonso Henriques i 1147, og ble Portugals hovedstad i 1255.

Den ble Europas mektigste handelssentrum i det 16. århundre, og det kan du fremdeles se spor etter på en reise til Lisboa. Etter 1640 ble Lisboa sentrum for en rekke religiøse ordener, og byen teller mer enn 70 klostre. I 1755 ble byen nærmest totalt ødelagt av jordskjelv og gjenoppbygget som den moderne byen den har blitt i dag

Været når du reiser

De varmeste månedene er fra mai til september (21-28 grader), men temperaturene kan stige til 38 grader i juli og august. Lisboas kjølig Atlanterhavsbris er villedende, sørg for å beskytte deg med solkrem og solhatt. Oktober til april er månedene hvor man skal forvente regn, men temperaturene kommer sjeldent under 6 grader. Det OK å være kledd i t-skjorte og sommerklær på de fleste barer og restauranter. Skift ut jeansen med dress hvis du spiser middag på de litt penere stedene samt besøker de dyre klubbene – fotballtøy og treningsdrakter er litt malplassert der...

Med trikk rundt i byen

Lisboa har et vidt forgrenet og moderne transportsystem med både metro og busser som binder sammen alle byens hjørner med hverandre. Men det er først og fremst de klassiske trikkene som har blitt et symbol på offentlig transport i Portugals hovedstad. For deg som er på ferie i Lisboa er en tur med trikken (Eléctrico) en enestående mulighet for både å komme rundt i byen med alle bakkene og for å dra på en billig sightseeing.

Av de fem trikkelinjene i Lisboa som er i drift fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, med atskillige avganger hver time, er det særlig linje 15 og 28 som er interessante for turister. Trikk nr 15 har en direkte rute fra sentrum av Lisboa til den hyggelig forstaden Belém ved Tejo-elvens munning, mens nr. 28 kjører på kryss og tvers av indre by og passerer mange av Lisboas viktigste severdigheter.

Skal du besøke bydelen Alfama, hvor du finner noen av de viktigste severdighetene i Lisboa, så ta for eksempel trikk nr. 28.  Med trikk 28 kan du blant annet oppleve distriktene Alfama, Baixa, Graça og Estrela. Det er særlig trikkens første strekning gjennom Alfama som er populær blant besøkende, og der kan man blant annet oppleve São Jorge-slottet, Se Cathedral og utsiktspunktet Santa Luzia.

Bydelen Alfama ligger på en av de syv høydene som byen opprinnelig var bygget på. I Alfama finner du små og hyggelige, nærmest labyrintaktige gater og flere av byens kjennemerker – som borgen Sao Jorge som opprinnelig ble bygget av maurerne. Og nettopp maurerne har satt tydelige spor på Alfama, noe du lett merker når du går rundt i kvarteret. Her er dagliglivet som for mange år siden, selv om det med tiden har kommet flere butikker og kafeer. Husk gode sko!

Du kan kjøpe billetter til trikken i kiosker rundt om i Lisboa og ved metrostasjoner. Det anbefales å kjøpe en 24-timers billett som lar deg kjøre så mye du vil med trikker, metro og busser. I sommersesongen er det ofte mange passasjerer på trikk 28, så det kan være fordelaktig å dra tidlig om morgenen eller tidlig på kvelden, da det som regel er mindre trengsel. Vær dessuten oppmerksom på lommetyver som ofte utnytter tettpakkede trikker.

De første sporene til trikken i Lisboa, som for øvrig ble trukket av hester, ble lagt i 1873. Omkring 1950 toppet trikkeaktiviteten i byen seg med 24 (elektriske) linjer, fordelt på i alt 76 kilometer spor. De klassiske trikkene som nå til dags kjører på noen ruter i Lisboa, stammer opprinnelig fra 30-tallet. Selv om vognenes sjarmerende interiør er bevart, er alle trikkene i dag oppgradert med moderne bremser og elektrisitet.

 

Lisboas syv høyder

Lisboa er i likhet med Roma bygget på syv høyder, og dermed er det mange utsiktspunkter her, såkalte miradouros, med fantastiske utsikt over byens tak. Blant de mest kjente er det storslåtte slottet og festningsruinen Castello de Sâo Jorge og Santa Justa Elevator, som på elegant vis binder sammen bydelene Baixa og Bairro Alto. Det er oppført i stil med Eiffeltårnet, og på toppen er det en liten kafé.

I forbindelse med verdensutstillingen i 1998 ble et kjedelig industriområde langs Tejo-elven forvandlet til et ultramoderne byområde; Parque das Nacoes (nasjonenes park). Byområdet har en futuristisk arkitektur som står i stor kontrast til Lisboas gamleby. Her er det i dag boliger til 5 000 mennesker, en stor marina og ikke minst et kjempestort oceanarium, som er ett av verdens største akvarier med en undersjøisk verden av haier, rokker og fisker i alle størrelser og farger.

Nattelivet

Med sin dype forankring i historien, og likevel en moderne storby med mange nattklubber, barer og et seriøst natteliv, har Lisboa raskt fått ry som en av Europas livligste byer.

Jordskjelvet i 1755

Lisboa ble rammet av gigantisk jordskjelv i 1755 som la store deler av byen i ruiner, og gjenoppbyggingen er karakterisert ved at relativt høye bygninger ble anlagt i et rettlinjet gatenett. Baixa, som dette kvarteret kalles, danner sammen med plassene Rossio og Praca dos Restauradores Lisboas egentlige og temmelig flate sentrum.

Shopping i en klasse for seg

Lisboa har en rik tradisjon med lokale markeder. Era Istrefi, bedre kjent som Feira da Ladra (Tyvemarkedet) anbefales det å bruke litt tid på. Det arrangeres både tirsdag og lørdag formiddag. Der kan du kjøpe alt fra gamle mynter, møbler, fliser, kart, samt kopier av merkevarer til en svært lav pris. Grønt- og blomstermarkedet pynter med farger og friske dufter. Tyvemarkedet er et must i Lisboa.

Shoppingmuligheter i Lisboa er ytterst spennende. Verdens førende merkevarer er representert i mange shoppingsentre, og butikkene på Avenida da Liberdade samt Baixa (sentrum) byr året rundt på attraktive tilbud. Åpningstider på butikker og shoppingsentre er lange, og det gjør det mulig å oppleve byen og kultur på dagtid og shoppe på kvelden.

Prisnivået tiltrekker turister, men også de mange shopping-mulighetene. Portugiserne liker å shoppe og går i stilfullt kledd med sko og vesker i alle internasjonalt kjente merker. Portugal er det landet med fleste km2 shoppingsenter pr. innbyggere i Europa, og åpningstidene matcher portugisernes arbeidstider. Nesten alle shoppingsenter har daglig åpent fra kl. 10-24, og de fleste har et stort utvalg av butikker med diverse internasjonale anerkjente merker.

Du kan finne tilbud på nesten alle varer året rundt, og servicen holder høy standard, selv om ekspeditørene ikke alltid snakker engelsk. Dog gjør de fleste en god innsats for å yte en personlig og profesjonell service. Nesten alle shoppingsentre har et stort restaurantområde hvor du finner alt fra lokale spesialiteter til fastfood-kjeder.

Alle disse fordelene gjør det mulig for turister å oppleve landet/byen om dagen og slappe av med å spise og shoppe om kvelden, og på den måten utnytte dagene maksimalt.

Mat og drikke

Lisboa er et av de stedene i Europa hvor du kan gjøre et røverkjøp når du spiser ute og det er vanskelig å slå pris, kvalitet og servicenivå. I kraft av sin status som havneby, er det ikke overraskende at fisk er den rådende maten på restaurantenes menyer i Lisboa. Men du får også kjøttretter av høy kvalitet. 

Det er atskillige restauranter i bunnen av Praca dos Restauradores i Lisboa sentrum, skjønt det er lett å finne spisesteder hvor man får verdi for pengene overalt i hovedstaden. Det er også et stort utvalg av det internasjonale kjøkken, f.eks. italiensk, indisk, brasiliansk, russisk, meksikansk, kinesisk og afrikansk og så skal man ikke glemme de sedvanlige; Burger King, KFC og Pizza Hut, som finnes overalt i byen.

Ikke vent for lenge med å spise middag i Lisboa. De fleste restauranter åpner omkring kl. 19, noe som er mye tidligere enn i nabolandet Spania.

For en rask snack kan du spørre etter en prego (oksekjøtt) eller en bifana (svinekjøtt), begge deler er smakfulle sandwicher som kan forberedes på et par minutter. Alle kafeer og barer serverer en lekker ristet ost- og skinke-sandwich, kjent som en tosta mista.

Områder i Lisboa

Lisboa har en meget nær tilknytning til sine karakteristiske kvarterer som Alfama, Castelo og Bairro Alto, et område i Lisboa som ble oppført i slutten av det 16. århundre. Spesielt Bairro Alto har blitt et favorittmål når man vil oppleve nattelivet, med et stort utvalg av barer, fadorestauranter, mindre vinbarer, eksklusive butikker samt antikviteter og atelierer. Et sted hvor forskjellige kulturer og generasjoner møtes.

Områdene rundt Tejo-elven har de siste årene utviklet seg til et sted som tiltrekker Lisboas innbyggere til hygge og nattens møtested. Området er kjent for de renoverte gamle pakkhusene i Docas som i dag byr på diverse restauranter, diskotek og barer. Med en unik beliggenhet, med utsikt til 25. april-broen og Jesus-statuen, nyter man en drink eller noe å spise på fortausrestauranter med gjestfri betjening.

Lisboas moderne del er også verdt å oppleve. Der møtes moderne arkitektoniske bygninger og anlegg som Parque das Nações, som var vert for Verdensutstillingen i 1998 og i dag byr på Lisboas messesenter, ett av Europas største akvarier samt Østen- og Kunnskapsmuseer. 

Baixa Pombalina

Etter jordskjelvet i 1755 ble Baixa Pombalina (Lisboas sentrum) bygget opp igjen i klassisk stil, men det er fremdeles mange av de gamle middelalderkvarterene med krokete gater, hvor fascinerende butikker, restauranter og kafeer ligger side om side. På kveldene livner de opp og byr på alt fra afrikansk til latin-amerikansk musikk og selvfølgelig den melankolske fado-musikken.

Lisboas gamle kvarterer, Alfama og Bairro Alto

På høydene rundt sentrum av Lisboa ligger de to gamle kvarterene Alfama og Bairro Alto som fremdeles bærer preg av en enda eldre tid med sine snevre brosteinslagte gater og små skjeve hus, hvorav noen er fint utsmykket med kakler. Her ligger også utallige fado-restauranter, hvor man kan høre den svært melankolske tradisjonelle portugisiske sang.

Fadoens fødested

Caixa Alfama-festivalen er oppkalt etter bydelen Alfama, og det er på ingen måte tilfeldig. Denne gamle delen av Lisboa er kjent som stedet hvor fado-tradisjonen først oppsto. I dag kan du oppleve musikken på fado-restauranter mange steder i Lisboa, men ifølge kjennere er Alfama stadig kvarteret med den beste musikken.

Et besøk på en fado-restaurant byr på en kombinasjon av deilig mat, vin og naturligvis fado-musikk. Det er gode muligheter for å tilbringe en avslappet aften sammen med venner eller familie, når dere er på storbyferie i Lisboa. Ikke minst fordi dere samtidig kan få et innblikk i et ekte stykke portugisisk kultur.

Belém

Fra sentrum kan du ta en av de strømlinjeformede trikkene ut langs elven til Belém, hvor du blant annet finner storslåtte byggverk som det imponerende monumentet Padrâo dos Descobrimentos, oppført til ære for Portugals mange oppdagelsesreisende. Her ligger også Mosteiro dos Jerónimos, et fantastisk kloster fra 1500-tallet, oppført i den berømte manuelinske stilen. Hvis de kulturelle opplevelsene tvinger frem behovet for noe søtt, kan vi foreslå et besøk i kafeen Antiga Casa dos Pasteis de Belém. Der fremstiller og serverer de den berømte kaken «pasteis de nata» som minner litt om en linse, men med butterdeig.

Regionen og byene rundt

Også regionen Lisboas øvrige byer har sin sjarm. Estoril er full av kosmopolitiske glamour, mens Sintras palasser, som var kongeslott for de portugisiske kongene, tok Lord Byron med storm: «To see the world and leave out Sintra is to go blind about». Mens de som søker åndelig næring drar i millionvis til valfartsbyen Fátima, hvor Jomfru Maria viste seg for tre gjeterbarn i 1917.

Queluz

I byen Queluz, halvveis mellom Lisboa og Sintra, har man nylig renovert det kongelige palass som er oppført i vakker rokokkoarkitektur. De fint utsmykkede salene, og ikke minst det imponerende hageanlegget, har gitt slottet betegnelsen Portugals Versailles.

Sintra

Litt utenfor Lisboa ligger et par byer som er glimrende til en dagsutflukt, og det er god togforbindelse til begge fra Rossio-stasjonen. Den ene er Sintra, hvor landets kongelige familie før hadde sin sommerresidens  på slottet Palacio National, som kan dateres tilbake til det 14. århundre. Det best kjente bygget i Sintra er uten tvil det eventyrlige Palacio de Pena, hvor byggherrens fantasi har fått fritt spillerom. I tillegg til det hyggelige torget, er det massevis av lokal kulør i de svingete gatene i form av restauranter, kafeer og små butikker med et utvalg av lokale viner, kunsthåndverk og fargestrålende portugisisk keramikk.

Naturen rundt Lisboa

På Estramadura-kysten, som før ble herjet av korsriddere, ligger det fiskerbyer, flotte strender og veletablerte og nye golfsentre som perler på en snor. Øst for Lisboa ligger  Ribatejo, et fruktbart område med laguner, mudderbanker, et rikt fugleliv og beiteareal for svarte kampokser og hester. Sør for Tejo-elven ligger Parque Natural da Arrábida’s fjell, hvor det lever ildere, villkatter og ørner. Lengre ned langs elven kan man dra på tur med båt inn i Sado-deltaet for å se delfiner som leker. 

Du kan naturligvis også nyte den vakre naturen langs Lisboakysten, som også er kysten hvor du finner de berømte feriebyene Estroil og Cascais.

Turistinformasjon

Lisboas turistbyrå formidler informasjon til turister som skal på storbyferie i Portugals hovedstad. Skal du på ferie i Lisboa kan turistbyrået hjelpe deg med informasjon om severdigheter, historie, kultur og mange andre nyttige ting.

Nyheter og aktuelle begivenheter

Turistbyrået Turismo de Lisboa ble opprettet i 1997, har som formål både å støtte byens besøkende med informasjon og praktiske tips samt å promotere Lisboa internasjonalt.
Lisboas turistbyrå er ikke et reisebyrå og selger derfor ikke reiser Portugal. Men du kan blant annet finne en oversikt over hoteller i byen, med kontaktopplysninger og omtale.

På turistbyråets hjemmeside finner du også tips om kommende begivenheter, slik som utstillinger, konserter og festivaler. Er du på vei til den portugisiske hovedstaden, kan det derfor anbefales å sjekket hjemmesidens 'What's on' før avreise.

Hva sier gjestene i Lisboa?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 95 anmeldelser