Reiser til Madeira

Dype, grønne daler, fossefall, trolske skoger, bratte klipper og majestetiske fjell. Ikke rart at Madeira er et populært  feriemål! Dessuten er det selve blomsterøya – Madeira kalles for "Den flytende hagen i Atlanterhavet". Madeira har også noen av Sør-Europas mest fantasiske små hideaways ...

Vi i Escapeaway er spesialister på reiser til Madeira der du bor på sjarmerende, håndplukkede hoteller og feriehus. 

Opplev Madeira med Escapeaway

Selv om jeg befinner meg langt ute i Atlanterhavet, føler jeg meg tross alt ikke så langt unna det portugisiske fastlandet. Madeira er noe helt eget, men den portugisiske kulturen er likevel tilstede uansett hvor jeg snur meg på øya. 

Portugiserne er kjente for å være vennlige, gjestfrie og ukompliserte mennesker, og disse karakteristikkene kan man heldigvis også knytte til den maderianske befolkningen. Når dette er sagt, har Madeira i høy grad kulturelle særpreg som skiller seg fra resten av landet. 

Pequena Lisboa

Madeiras hovedby heter Funchal og kalles på folkemunne for "Pequena Lisboa" – en mindre utgave av Lisboa – takket være byens likhet med storesøsteren på fastlandet. Er du på Madeira, kommer du ikke utenom et besøk i Funchal, som er mye mer enn bare en turistby. Funchal er byen som lever hele året rundt i kraft av sin status som handelssentrum for både øyas innbyggere og besøkende. En by med spennende, lokale markeder og et gammelt historisk sentrum med snirklende, små gater og hyggelige kafeer strødd rundt som små perler fylt med godsaker. Det samme gjelder byens restauranter og barer, som med stolthet serverer øyas populære drink poncha. Denne lokale cocktailen er en blanding av aquadente (sterk rom laget på sukkerrør), honning, en fargerik sitron og ferskpresset juice – den smaker himmelsk!

På Madeira er de vant til å ha gjester. Øya har vært et yndet reisemål i mer enn snart 150 år, og har flere ganger vært besøkt av berømtheter som George Bernhard Shaw, dronning Ingrid av Danmark, det svenske kongeparet Gustav og Silvia, og Winston Churchill.

Spesielt Churchills besøk er noe man er stolte av. Churchill ble meget betatt av øya og Hotel Reids Palace, der han bodde mens han var på Madeira. Når sant skal sies var Churchills besøk på Madeira mest et mediestunt, det var den daværende eieren av hotellet som hadde invitert den tidligere britiske statsministeren på besøk. En liten anekdote som den nåværende hotelldirektøren på Reids Palace fortalte meg da jeg stakk innom og besøkte stedet sist jeg var på Madeira. Det fantes driftige folk med en sans for markedsføring den gangen også, gitt. 

Øya med alle regnbuens farger

Madeira har noen av de mest fantastiske, små hideaways som jeg har sett på mine reiser gjennom Sør-Europa. Her kommer du ut i noen av de mest naturskjønne områdene som tenkes kan, der du virkelig får fornemmelsen av å være langt hjemmefra. Naturen er noe av det mest imponerende ved Madeira, og det er heller ikke uten grunna at øya kalles Atlanterhavets blomsterøy, for her finner du blomster i alle farger og fasonger da det milde klimaet gir plantene optimale betingelser for å blomstre året rundt. 

Plomme i Madeira

... er en dansk oppfinnelse av Hr. Anton Berg, men sjokoladen refererer faktisk til noe av det Madeira er aller mest kjent for: madeiravin. 

Personlig elsker jeg madeiravin. Jeg elsker historien om vinen, å besøke de små vingårdene – og spesielt smaken. Vinen skal etter min mening drikkes kald. Da passer den søte smaken best med et hint av eik, som vinen også smaker av på grunn av lagringen. 

På Madeira er fisk og skalldyr en naturlig del av det lokale kjøkkenet, og jeg har bare hatt gode erfaringer med de restaurantene som jeg har besøkt på mine reiser hit. 

Selv om det ikke er maten som er en avgjørende grunn til å velge en reise til Madeira, bør maten heller ikke være årsaken til å unngå øya. Finner du de lokale, små restaurantene som serverer skikkelig portugisisk mat, er du sikker på at også denne delen av ferien blir en god opplevelse – ja, kanskje til og med en kulinarisk øyeåpner. 

Natur, natur og atter natur

Som jeg allerede har nevnt, er naturen noe av det som gjør Madeira så fantastisk. Øya er kjent for sine spektakulære turstier og levada-systemer, som er et stort nettverk av vanningskanaler som opprinnelig ble bygget på 1500-tallet for å frakte vann fra øyas frodige, nordlige del til vanning av markene på øyas sørlige og tørrere del. Disse brukes fremdeles til dette formålet, og øya er et yndet feriemål for vandreferier, for langs levadaene går det stier langt inn på øya, og det er disse stiene som i dag er meget populære blant naturelsker fra hele verden.

På min reise til Madeira kombinerte jeg levada-vandring med jeep-safari, og fikk dermed både eventyr og litt mosjon. All denne traskingen førte meg opp til et av øyas høyeste punkter; Pico do Arieiro, der Atlanterhavet tok pusten fra meg med en 360 graders panoramautsikt – helt uslåelig. 

Madeira kalles blant mye annet også for Atlanterhavets perle, og det er den mest treffende beskrivelsen i mine ører. I tillegg til de herlige, små hotellene, den gjestfrie befolkningen, den interessante historien og den gode maten, så har Madeira en natur som kan fascinere de fleste. 

En øy uten kilometervis med kritthvite strender

Madeira skiller seg fra Middelhavets kystlinjer og øyer ved å ha uendelige muligheter for å bade i de blå bølgene der sandstrendene er byttet mot store og små rullesteiner i strandkanten. Derfor får du ikke sand mellom tærne her, noe jeg anser som en fordel. Lido-området i Funchal byr på naturlige havbassenger der du får en forfriskende saltvannsopplevelse – disse havbassengene er faktisk en av øyas største attraksjoner. Hvis du foretrekker sand mellom tærne finner du finkornede strender i byene Calthea og Machico. Da Madeira selv ikke er "leveringsdyktig" på den fronten, er sanden importert hele veien fra Sahara. 

En kort eller lang ferie

På Madeira kan du velge en kort eller lang ferie med Escapeaway, for Madeira er nemlig som skapt for en langtidsreise i vintermånedene. Velg om du vil reise en, to, tre eller fire uker på ferie til Madeira. 

Med Escapeaway kan du bruke den smarte søkemotoren til å booke en enkel og sikker reise til Madeira. Velg mellom avreise fra flyplassene i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger eller Kristiansand, enten direkte eller med en mellomlanding underveis. Vi finner billige flybilletter med rutefly og setter dem sammen med utvalgte hoteller på Madeira, og med mulighet for å supplere med en leiebil – alt samlet i én pakkereise, som er sikret av Reisegarantifondet.

Jeg vil ønske deg en riktig god ferie på Madeira med Escapeaway!
Hilsen Mikkel

Besøk Mikkel Krohne-Sørensens profil på Google

>> Les også om reiser til Azorene
>> Les her om luksusferie på Madeira

Reisemål på Madeira

Populære hoteller på Madeira

Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste flyplass: 19 km
  • Nærmeste strand: ca. 2 km
  • Svømmebasseng
Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste flyplass: 18 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi
Portugal, Madeira, Funchal
  • Nærmeste flyplass: 23 km
  • Svømmebasseng
  • Internettilgang / WiFi

Slik kan du reise med Escapeaway

Med Escapeaway kan du reise til Madeira nøyaktig som det passer deg. Vi tilbyr valgfri avreisedag, reiselengde og avreiseflyplass. Du kan også "nøye deg" med å kun bestille hotell dersom du ønsker å arrangere transporten selv. 

Du kan se priser på alle reiser og hoteller på Madeira i oversikten nedenfor!

De fleste gjester hos Escapeaway bestiller en reise som inneholder flyreise, hotell eller feriehus og leiebil, men ønsker du selv å arrangere reisen til Madeira og kun skal bestille hotell eller feriehus, kan du velge "kun hotell" i søkemotoren og få en oversikt med priser og ledige hideaways. 

Finner du ikke drømmereisen som oppfyller dine ønsker, er du alltid hjertelig velkommen til å bestille et skreddersydd tilbud som er laget 100% etter dine ønsker og behov. 

Under reisetemaer kan du se hvilke hoteller og feriehus som er velegnede for f.eks. vandreferie, familieferie, langtidsreiser, osv. 

Flyreiser

Escapeaway samarbeider med alle anerkjente flyselskaper, og i søkemotoren kan du bant annet se reiser til Madeira med SAS, Norwegian, Lufthansa, TAP Air Portugal og Air Berlin. Du kan reise til Madeira fra de fleste flyplasser i Norge, men dersom du vil fly direkte til Funchal er det kun avganger fra Oslo Lufthavn Gardermoen i skrivende stund. 

Rundreiser i bil

Opplev Madeira på en rundreise i bil der du bor på utvalgte hideaways. F.eks. rundreisen Madeiras verdenshjørner; en rundreise i bil på 8 dager fra kun kr. 4898 inkl. fly, hoteller og bilutleie. 

Se priser og avganger på bilrundreisen Madeiras verdenshjørner her

Skreddersydd tilbud på rundreise i bil

Bilrundreisene du finner i søkemotoren her på Escapeaway er forslag laget basert på våre egne erfaringer. Ønsker du et skreddersydd tilbud som er tilpasset 100% til dine behov er du hjertelig velkommen til å kontakte oss. Du kan velge å ta avreise hver dag året rundt, la reisen vare i nøyaktig det antallet dager du måtte ønske, og du kan velge å bo på alle hotellene og feriehusene på Madeira som du finner i vårt program. 

Bestill et skreddersydd tilbud

Kun hotell eller feriehus

Ønsker du selv å arrangere transporten til Madeira kan du bestille alle hoteller og feriehus uten transport og leiebil hos Escapeaway. 

Du kan velge å se priser på opphold i 1 eller 2 uker. Bare velg "kun hotell" i søkemotoren nedenfor, og du vil få en oversikt med priser på ledige hoteller og feriehus uten flyreise og leiebil. 

Se alle hoteller og feriehus på Madeira

 

Informasjon om Madeira

Nedenfor har jeg samlet litt fakta og informasjon om Madeira, som klima og vær, befolkning og geografi, natur og historie - og annen nyttig informasjon som kan tjene som inspirasjon til din reise. Hvis du har lyst til å lese mer om Madeira vil jeg anbefale deg å lese artiklene på reisebloggen vår. 

Municipios og hovedby

Madeira er rent administrativt delt inn i 11 municipios, tilsvarende en norsk kommune, som igjen er delt inn i såkalte freguesias (det finnes ikke noe dekkende norsk begrep for denne inndelingen, men man kan forestille seg dem som en kommunedel; en underinndeling av en kommune). 

Den befolkningsmessig største største municipioen på Madeira er Funchal municipio med rundt 112 000 innbyggere og ti freguesias. Denne municipioen utgjøres – som navnet antyder – av hovedbyen Funchal, som også er hovedstaden for den autonome regionen Madeira. 

Etter Funchal følger Santa Cruz på den østlige siden av øya med litt over 43 000 innbyggere fordelt på 5 freguesias, derav 30 000 bor i selve municipioens hovedby Santa Cruz. Den tredje største municipioen på Madeira er Câmara de Lobos som ligger på den sørlige delen av øya, med hovedby med samme navn. Byen Câmara de Lobos er i praksis en forstad til hovedbyen Funchal med rundt 36 000 innbyggere. 

Den befolkningsmessig minste municipioen på Madeira er Porto Moniz som ligger i det nordvestlige hjørnet av øya med rundt 2900 innbyggere fordelt på fire freguesias. 

Den arealmessig største municipioen på øya er Calheta, som ligger på den sørvestlige delen av øya, med 110 kvadratkilometer og hele åtte freguesias (kun to mindre enn Funchal), mens den arealmessig minste municipioen er øya Porto Santo med sine 42 kvadratkilometer. 

Befolkning og geografi

Madeira er 57 km lang, 22 km bred og har et samlet areal på litt over 740 kvadratkilometer. Øya ligger i Atlanterhavet 400 km fra Tenerife, rundt 520 km vest for Afrikas kyst og rundt 1000 km sørvest for Portugals hovedstad Lisboa. 

I tillegg til hovedøya Madeira inkluderer den autonome regionen Madeira også øyene Porto Santo, Ilhéu de Agostinho, Ilhéu de São Lourenço, Ilhéu Mole, samt de to ubebodde øygruppene Selvagensøyene og Desertasøyene.

Øyas samlede befolkning er på 270 000 innbyggere, derav hovedparten nedstammer fra portugiserne som bosatte seg på øya da den ble kolonisert av portugiserne i årene etter "gjenoppdagelsen" av øya i 1419 (se avsnittet om Madeiras historie), spesielt bønder fra den nordlige delen av fastlandet (den tidligere Minho-regionen). 

Men rundt 15 % av befolkningen nedstammer fra forskjellige afrikanske befolkningsgrupper. Det skyldes at portugiserne, som var noen av de første i den vestlige verdenen til å handle med afrikanske slaver, innførte slaver fra Afrika til øya allerede på 1500-tallet. Først gjennom mauriske og berberiske mellommenn i Nord-Afrika, og siden ved å ta til fange slaver fra den sentrale og sørlige delen av Afrika. Dette skjedde første gang i forbindelse med Henrik Sjøfarerens tokter til Afrika på jakt etter det sagnomsuste afrikanske gullet. Slavene ble blant annet satt til å bygge de berømte levadaene (vanningskanalene) og arbeide på øyas sukkerplantasjer. 

Klima og vær

Madeira har hovedsaklig et middelhavsklima, som ofte blir utnevnt som "verdens beste" takket være de milde vintrene og varme, tørre somrene – samt en gjennomsnittstemperatur året rundt som aldri når under 16 grader og aldri over 23 grader. Men det er verdt å huske på at temperaturer, nedbørsmengde og vindforhold varierer veldig etter hvor man befinner seg på øya. Det er spesielt stor forskjell på den nordlige og sørlige delen av øya (den sørlige er både varmest og mest solrik), og på om man befinner seg nede ved kysten (mest varme og minst nedbør) eller oppe i fjellene (minst varme og mest nedbør). 

De varmeste månedene på Madeira er august og september med 23 grader i gjennomsnitt, etterfulgt av juni med 22 grader i gjennomsnitt, og juni og oktober med 21 grader i gjennomsnitt. August og september er også månedene med varmest gjennomsnittlig badetemperatur med 23 grader, etterfulgt av oktober med 22 grader og juli med 21 grader i gjennomsnitt. 

Juli er måneden med flest soltimer per dag i gjennomsnitt, nemlig 11, etterfulgt av mai, juni og august som alle har 10 timer solskinn daglig i gjennomsnitt. Med seks soltimer i gjennomsnitt per dag er november og desember månedene på Madeira med færrest gjennomsnittlige soltimer per dag, men det er vel og merke langt mer enn tilsvarende på norske breddegrader på samme tidspunkt av året. 

Gjennomsnittstemperaturen i de kaldeste månedene er 16 grader i januar og februar, etterfulgt av 17 grader i april og 18 grader i desember. 

Den mest regntunge perioden i Madeiras kalenderår er januar med 110 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av november og oktober med 100 mm i gjennomsnitt hver. Juni, juli og august er de minst regntunge månedene på Madeira med kun 10 mm i gjennomsnitt hver. 

Natur

Madeira ble skapt under et mektig vulkanutbrudd for rundt 20 millioner år siden, og den vulkanske undergrunnen og det stabile varme klimaet året rundt har gitt ideelle vekstbetingelser for øyas subtropiske blomster, trær og planter. Denne unike frodigheten året rundt , som vi ikke kjenner fra det europeiske fastlandet, har gitt øya kallenavnet Portugals "flytende hage", eller "Den flytende hagen i Atlanterhavet". 

Øya er nærmest et stort fjell da hele 90 % av landmassene ligger mer enn 500 meter over havet. Man må ut til kysten for å finne noe som kan ligne flatt terreng, og selv her er det alltid litt kupert. De høyeste fjellene på øya er Ruivo (1862 meter), Torres (1851 meter), Areeiro (1818 meter), Cidrão (1802 meter), Cedro (1759 meter), Casado (1725 meter), Grande (1657 meter), og Ferreiro (1582 meter).

Øya byr også på spektakulære raviner, mektige kystklipper, en prehistorisk laurissilvaskog (som er en del av Madeiras naturpark - se mer under Severdigheter), kunstig anlagte vanningskanaler kalt lavadas, og umåtelige sletter. 

Historie – oppdagelsen av Madeira

Man vet ikke hvem som først oppdaget Madeira og de tilhørende øyene. At øyene for første gang ble beskrevet i skriftlige kilder er ikke ensbetydende med at det var da de først ble oppdaget. At de ble befolket er heller ikke ensbetydende med at det var da de først ble oppdaget. Derfor er det av flere grunner en feilaktig, men vidt utbredt myte at Madeira først ble oppdaget av portugiserne i 1419. 

Den romerske historikeren og militærlederen Plinius den Eldre, som levde mellom 23 og 79 e.Kr., beskrev allerede på sin levetid noen øyer som muligens kunne være Madeira og Porto Santo. Han kalte dem "lilla øyer". Og to år etter Plinius den Eldres død skrev den greske forfatteren Plutarch i sine skrifter om den romerske statsmannen og generalen Quintus Sertorius (med tittelen "Sertorius' liv") at generalen hadde observert to øyer, hvis beliggenhet i forhold til den afrikanske kysten og avstandene kunne passe med de øyene vi i dag kaller for Madeira og Porto Santo. 

Før den portugisiske ankomsten til Madeira er det sannsynlig av fønikerne kjente til dem, og også maurerne ser ut til å ha visst om dem da de erobret den sørlige delen av den iberiske halvøya (700-tallet e.Kr.). Maurerne kalte øyene El Ghanam, som betyr buskap og er muligens en henvisning til geitene og sauene de fant på øya. 

Ifølge den spansk-britiske historikeren Felipe Fernández Armesto figurerte Madeira og Porto Santo på italienske landkart i 1339, dvs. hele 80 år før portugiserne ankom Madeira. I det kastilianske geografiverket fra slutten av 1300-tallet (formodentlig rundt 1385), Libro del Conoscimiento, som i geografiske detaljer minner veldig om det berømte Medici-atlaset fra 1351, ble noen øyer med nåværende Madeiras beliggenhet identifisert som en øygruppe ved navn Leiname, Diserta og Puerto Santo. 

Det er uklart om opplysningene om Madeira ble beskrevet i Medici-atlaset, og deretter i Libro del Conoscimiento, eller om det var omvendt. Men fakta er at Madeira hadde blitt oppdaget – og til og med kartlagt – lenge før portugiserne koloniserte øya etter ankomsten deres i 1419. 

I 1433 fikk øya navnet Ilha da Madeira, som bokstavelig talt betyr "øya av tre", som sannsynligvis henviser til de store skogene med laurissilvatrær, som på det tidspunktet dekket øya (og som nesten har blitt utryddet siden). Men øya bar kanskje allerede sitt nåværende navn lenge før portugiserne dukket opp da øya – som tidligere nevnt – omtales med navnet "Leiname" i Libro del Conoscimiento, som på italiensk kan bety skog eller tømmer. 

Hva sier gjestene på Madeira?

9,1
Gjesteanmeldelser
Basert på 108 anmeldelser