Reisetips til Nord-Portugal

Den sjarmerende byen Porto, Douro-dalen med sine bølgende vinmarker  og fjellandsbyene som står på UNESCOs verdensarvliste,  Nord-Portugal, eller Porto e Norte som det heter på portugisisk, er et skattekammer av vakker natur, spennende historie, fantastisk mat og verdensberømte viner og gjestfriheten. 

Den nordlige delen av Portugal er den eldste delen av landet, og har vært bebodd siden forhistorisk tid. Likevel er området mye tynnere befolket enn den sørlige delen, og er derfor også mindre påvirket av turismen. Her møtes komfort, historie og natur på en harmonisk måte. Finkornede strender, eldgamle brosteinsgater, fargerike fasader, legendariske vinmarker og storslåtte fjelltopper er bare noen av tingene du kan glede deg til å utforske på en ferie her. Nord-Portugal er med andre ord et ideelt reisemål for deg som vil ha en variert ferie – i helt unike omgivelser.  

Regionen Porto E Norte ligger ved Atlanterhavskysten og er et mekka for naturelskere. Det varierte landskapet spenner fra dramatiske klipper langs kysten, til grønne daler og kilometer etter kilometer med vinranker. Det som mange setter pris på under en ferie i Nord-Portugal er den uspolerte skjønnhet og autentiske sjarm. Utforsk bortgjemte landsbyer, vandre i majestetiske fjell og opplev en gjestfrihet som det er vanskelig å beskrive med ord. Slå deg ned på hvilken som helst restaurant, så skjønner du garantert hva vi mener!

Fantastisk natur og verdenskjent vin

Regionen strekker seg fra Coimbra opp til Moncão nær grensen til Spania, og omfatter den idylliske byen Minho, den spektakulære Douro-dalen og Porto, som også står på UNESCOs verdensarvliste. 

Naturen i området er en herlig blanding av lange og forholdsvis øde strender langs kysten, en dramatisk fjellkjede og tette skoger. Portugals første naturreservat, Peneda-Gerês, og de andre flotte naturområdene som Montesinho og Alvão byr på et hav av naturskjønne turstier. I de nordøstlige fjellene finner du Coa-dalen med sine forhistoriske hulemalerier, som absolutt er verdt en visitt. 

Men når alt kommer til alt er nok den nordlige delen av Portugal mest kjent for sin vinproduksjon, og er derfor et attraktivt reisemål for vinkjennere. I Douro-dalen dyrkes førsteklasses druer, og landskapet er fylt med vinmarker og klassiske "quintas", som vingårdene kalles. Porto er hjemstedet for den berømte portvinen, og den delikate og lette vinho verde kommer fra Minho

Noen populære reisemål i Nord-Portugal

Porto

Selve juvelen i kronen som vi kaller Nord-Portugal er kystbyen Porto. Porto er en akkurat passe stor storby, kjent for et pulserende kulturliv, fargerike bygninger og deilig mat på hvert gatehjørne. Utenfor byen finner du vakre strender, og daglig går det tog til og fra hovedstaden Lisboa, og turen tar bare litt over tre timer.

Den historiske byen Porto er hovedstaden i den nordlige regionen og er Portugals nest største by. Byen ligger der Douro-elva munner ut i Atlanterhavet,  og den har fått en velfortjent plass på UNESCOs verdensarvliste. Byen er karakterisert med de brosteinsbelagte gatene, barokk-kirkene og middelalderhusene med rød takstein.

De siste årene har byen gjennomgått en viss modernisering, og du kan nå besøke gourmet-restauranter, moderne barer, kafeer og kunstmuseer før du overnatter på et av de elegante og moderne hotellene. Men byen er mest berømt for sine vingårder, så for en skikkelig Porto-opplevelse anbefaler vi å dra til Vila Nova de Gaia, som er hjemstedet for den tradisjonelle portvinen, og nyte en smaksprøve av de prisvinnende, dyprøde dråpene. 

Andre populære reisemål i Nord-Portugal er Lamego, Peso da Régua og Pinhão.

Lamego har en idyllisk beliggenhet langs Douro-elven, og er et ypperlig reisemål for deg som søker avkobling og unike naturopplevelser. Besøk pilegrimskirken Nossa Senhora dos Remedios for kulturelt påfyll og storslått utsikt på en og samme gang.  
 
Peso da Régua er både selve hjertet i vinregionen Douro og et reisemål som tilfredsstiller alle sanser. Utforsk det vakre landskapet, dra på spa ved elvebredden og smak vin hos noen av de lokale produsentene, for å nevne noe. Gå heller ikke glipp av en tur innom Douro-museet, som gir et fascinerende innblikk i historien og utviklingen av vinproduksjonen i området.
 
I Pinhão nyter du ferien i rolig tempo – aller helst med et glass god portvin i hånda. Byen er ikke stor, men likevel verdenskjent for å være hjem til noen av Portugals beste produsenter av nettopp portvin. En kort kjøretur fra Pinhão finner du dessuten fødestedet til Ferdinand Magellan, som var hjernen bak verdens første jordomseiling.

Minho strekker seg fra den nordlige delen av Porto og helt til spanskegrensen, og er ofte omtalt som Portugals grønne hjørne på grunn av de grønne skogene og frodige dalene. Her i det nordvestlige området ligger også Vinho Verde som er den største vinregionen i Portugal. Området er tynt befolket, og de fleste innbyggerne er bønder som lever livet i et rolig tempo. 

Det er to store elver her, Ria Minho og Rio Lima, men de fleste kommer hit for å besøke naturreservatet Penada-Gerês, som er et område fylt med granitt, svimlende høyder og dype daler, og de dype skogene tiltrekker de få truede iberiske ulvene som er igjen, og store ørner. På vestsiden er det lange strekninger med isolert kystlinje krydret med fantastiske strender som er populære blant surfere. Den lille byen Viana do Castelo, er områdets sentrale by. 

Den fantastiske Douro-dalen er Europas eldste vinregion, og området er berømt på grunn av dets mikroklima og det gylne landskape. Douro-elva (Ria Douro eller gullelven – kjært barn har mange navn) bukter seg gjennom landskapet fra Atlanterhavskysten til spanskegrensen, og langs elvens bredder vokser de mange vinrankene som leverer druer til regionens berømte vinproduksjon. Fra Porto kan du også ta båt eller tog til Douro-dalen, en tur som tar ca. 9 timer. Selv om du også kan ta turen i bil, så anbefaler vi tog eller båt da du vil kunne nyte det fantastiske landskapet til fulle. Det er uansett en god idé å la bilen stå, for regionen er full av vingårder som tilbyr vinsmaking til sine besøkende. 

Ting som er verdt å se og oppleve i Nord-Portugal
 
Som du sikkert har skjønt er Nord-Portugal et kjært reisemål blant vinentusiaster. Noen av vingårdene i Douro-dalen står på UNESCOs verdensarvliste, og vinproduksjonen i dette området kan dateres over 2000 år tilbake. Av viner fra Douro er det bare å velge fra øverste hylle fra friske hvitviner til portvin av ypperste klasse. Å reise til Nord-Portugal for å smake god vin er med andre ord en opplevelse i seg selv.
 
Ønsker du spennende naturopplevelser så er et besøk til nasjonalparken Peneda-Gerês å anbefale. Parken ligger helt nord i landet på grensen til Spania, og her finner du høye fjell, dype daler, frodig skog og levninger fra romertiden, altså vel verdt en herlig fottur.
 
Vi anbefaler også en tur til Côa-dalen, hvor det er bevart tusenvis av helleristninger fra 22 000 til 10 000 år f.Kr. Eller hva med et besøk til den historiske byen Monsanto? Her er alle hus laget av stein hentet fra nærområdet, og rundt omkring i hele byen finner du fascinerende steinformasjoner som er flere tusen år gamle.

Hideaways – for deg som vil ha en uforglemmelig ferie
 
Hideaways hoteller er vårt tilbud til deg som er opptatt av de små detaljene. Tenk på det som en ferie med en ekstra dimensjon av luksus, hvor du kan oppdage regionens kultur og natur på en personlig og eksklusiv måte.
 
Et hotell som er merket Hideaways er håndplukket for sin særegne sjarm og karakter, og ligger gjerne litt utenfor allfarvei. I Nord-Portugal består våre Hideaways av alt fra rustikke boutique-hoteller med spektakulær utsikt til sjarmerende herskapshus omgitt av vinranker. Faktisk kan du ende opp med å bo på en vingård som er gjort om til overnattingssted.

Når er det best å reise til Nord-Portugal?
 
Klimaet i Nord-Portugal er mildt året rundt, men det beste tidspunktet å reise hit er vanligvis vår og sommer. Da er naturen på sitt mest frodige, med fargerike blomster og grønne daler. Særlig på våren og sensommeren er temperaturene ideelle for å utforske Nord-Portugals varierte landskap til fots, på sykkel eller i bil.

Velkommen til Nord-Portugal med Escapeaway  

Hos oss kan du planlegge og skreddersy din reise akkurat slik det passer deg. Pluss at du kan velge blant våre nøye utvalgte hoteller. Pssst.... ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske alle de flotte stedene som finnes i Porto E Norte.

>>> Se alle våre Hideaways hoteller i Nord-Portugal

>>> Les mer om Porto

>>> Les mer om Lamego

>>> Les mer om Peso da Regua

>>> Les mer om Lisboa-regionen

>>> Les mer om Portugal

 

Reisemål i Porto E Norte

 • Gjesteanmeldelser 9,0
  Porto
  36 hoteller
  "Porto - livsgledens by", lokker med et vakkert gammelt bysenter, gode vinbarer og gyldne tak. Her skal du spise lange middager på praktfulle fiskerestauranter, slentre gjennom de søvnige gatene og ta en aperitiff i solnedgangens fine lys.
 • Lamego
  3 hoteller
  Lamego ligger i en frodig dal litt sør for Duoro-elva, og er kjent for sin historiske, godt bevarte bykjerne. Her er katedralen og pilegrimskirken blant høydepunktene, og i tillegg er byen et godt utgangspunkt for spennende utflukter i resten av regionen.
 • Gjesteanmeldelser 9,2
  Peso da Régua
  3 hoteller
  Peso da Régua er det offisielle sentrumet i det berømte portvindistriktet i Nord-Portugal. Det var herfra man tidligere seilte vintønner ned langs Douro-elva. Det gjør man ikke lengre, men byen er fremdeles et ypperlig reisemål for vinentusiaster.
 • Gjesteanmeldelser 9,7
  Pinhão
  3 hoteller
  Pinhão ligger akkurat der Duoro flyter sammen med den lille Pinhão-elva. Området er kjent som et mekka for vinelskere. Den sjarmerende, lille byen har ingen spesielle severdigheter selv, men utgjør en god base for å utforske de mange omkringliggende ... vingårdene fra. Les mer
 • Gjesteanmeldelser 8,6
  Viana do Castelo
  2 hoteller
  Viana do Castelo ligger der Rio Lima renner ut i Atlanterhavet. Her var en gang avgangshavnen for Portugals flåte. I dag krysser mange av den historiske byens besøkende bare elven for å nyte en avslappende dag på den lange, gylne sandstranden.
 • Amarante
  1 hotell
  I Amarante har mange av Portugals mest kjente kunstnere og poeter bodd. Den vakre byen og den omkringliggende, naturskjønne regionen er også utrolig inspirerende og verdt å se med sine gamle byer, quintas, vingårder og slott.

Populære hoteller i Porto E Norte

Portugal, Porto E Norte, Porto
9,4
Fantastisk
2082 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 12 km
 • Nærmeste by: ca. 0 m
 • Internettilgang / WiFi
Portugal, Porto E Norte, Porto
9,3
Fantastisk
2241 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 18 km
 • Nærmeste strand: ca. 6.2 km
 • Internettilgang / WiFi
Portugal, Porto E Norte, Viana do Castelo
9,3
Fantastisk
1312 anmeldelser
 • Nærmeste flyplass: 71 km
 • Nærmeste strand: ca. 7.1 km
 • Svømmebasseng (evt. sesongåpent)

Guimarães

Mange historikere  anser Guimarães for å være nasjonen Portugals vugge, fordi det var i dette området at Alfonso Henrique – i kjølvannet på det seiersrike slaget ved São Mamede d. 24 juni 1128 – utnevnte seg selv til prins og deretter konge av Portugal – og slik ble han den første kongen av Portugal i året 1139 (offisielt anerkjent av pavedømmet fire år senere, i 1143).

Så alene på grunn av byens enestående status i den portugisiske historien og i de fleste portugiseres nasjonale, historiske og kulturelle bevissthet, er Guimarães absolutt et besøk verdt. 

Castelo de Giumarães

Utover sin historiske status, byr byen også på en rekke spesielle severdigheter  knyttet til denne tiden, slik som byens slott – Castelo de Guimarães – som ligger på en liten bakke dannet av granitt, omgitt av en liten skog i den nordlige delen av Guimarães’ byområde (i kommunen Oliveira do Castelo).

Slottet, som er blitt kåret til et av Portugals «syv vidundere», ble bygget i det 10. århundre på ordre fra  grevinne Mumadona Dias, som et vern mot maurerne som kom sørfra. Portugals første konge, Alfonso Henrique, ble ifølge noen historiske kilder født på slottet i året 1109 (i andre versjoner ble han født i året 1100 eller 1111 – og ikke i Guimarães, men i Viseu eller Coimbra) og slottet ble offisielt rojalt slott i 1139, etter at Alfonso Henrique hadde utnevnt seg til konge av Portugal; en status slottet beholdt inntil omkring år 1200.

Slottets nåværende grunnform stammer fra Kong Denis av Portugals ombygninger i slutten av det 13. århundre og begynnelsen av det 14. århundre.

Andre severdigheter i Guimarães

Blant byens andre severdigheter, er det vel bevarte historiske torget Largo da Oliveira, som ligger i byens gamle bydel, det lille kapellet Capela de Sao Miguel do Castelo, hvor Alfonso Henrique visstnok ble døpt, museet Museu de Alberto Sampaio som ligger i et tidligere kloster og rommer portugisisk kunst fra det 14. til det 16. århundre, og det arkeologiske museum Museu de Martins Sarmento i Rua Paio Galvão.

Douro-elven

Douro-elven, som ble erklært for verdensarv av UNESCO, er en av Portugals største  severdigheter. 
Elven har sitt utspring i den indre delen av Spania (i regionen Castilla og León) og strekker seg nesten 900 kilometer, inntil den når sitt utløp i sognet Foz do Douro (nær Porto) ved Atlanterhavet. Denne lange strekningen gjør den for øvrig til Den iberiske halvøys tredje lengste elv.

Før den når så langt som Atlanterhavet, har den passert gjennom de nord-portugisiske distriktene Bragança, Guarda, Viseu, Vila Real, Aveiro og Porto og de nord-portugisiske byene Miranda do Douro, Foz Côa, Peso da Régua, Lamego, Vila Nova de Gaia og Porto.

Vingårder og portvin

Underveis byr elven og dalene rundt også på noen av Portugals vakreste kulturlandskap, som særlig er blitt kjent for de mange vingårdene på de skrå bergsidene langs elven.

På disse vingårdene dyrkes mange av de druene som brukes til å produsere den berømte portvinen og som i gamle dager ble transportert til oppbevaring i vintønnene i Vila Nova de Gaia ved Porto ved hjelp av flatbunnede båter, såkalte rabelos.

Etter 50-tallet, i takt med at det ble bygget store demninger på elven, opphørte denne tradisjonen og i dag transporteres druene i store tankbiler.

Besøk vingårder

Vi anbefaler på det sterkeste å besøke noen av de mange vingårdene i Douro-dalen. De gjemmer ofte på en lang og unik historie. Mange av dem tilbyr smaksprøver på sine produkter og forskjellige former for gårdsutsalg. Du kan også komme til å bo på noen av dem, ettersom flere av dem med tiden er omdannet til hoteller eller ferieleiligheter – også noen av dem som inngår i vårt utvalg av hideaways i Nord-Portugal.

Porto

Porto er Portugals nest største by, etter hovedstaden Lisboa – og dessuten det økonomiske, kulturelle og politiske senter i den nordlige delen av landet. Den historisk unike byen byr på en lang rekke severdigheter, som du kan lese om nedenfor:

Ribeira
Ribeira er navnet på det området i Porto som ligger område Douro-elven og som er byens opprinnelige økonomiske sentrum, da det var herfra at varer ble transportert til og fra byen. I dag er området på UNESCOs verdensarvsliste og blant Portos mest besøkte og populære severdigheter.

Sé do Porto
Portos katedral, Sé do Porto, ligger på et klippeutspring og byr på en vakker utsikt over byen og Douro-elven. Det er ikke bare en av byens eldste bygninger, men også ett av de mest betydningsfulle eksempler på romansk byggestil i Portugal.

Câmara Municipal do Porto
Portos rådhus, Câmara Municipal do Porto, ligger i gaten Avenida dos Aliados, som er en Portos mest storslåtte boulevarder, flankert av vakre neoklassiske bygg. Selve rådhuset ble bygget i 1920 og består av seks etasjer, to innvendige gårder og et 70 meter høyt tårn av marmor og granitt.

Barredo
Kvartalet Barredo, som ligger mellom Sé do Porto og Ribeira, er et virvar av små middelaldergater og bratte trapper ned mot elven som gir bydelen en helt spesiell atmosfære.

Dom Luis I
Porto er berømt for sine spektakulære og vakre broer og Dom Luis I er den mest kjente av disse. Broen som forbinder Porto by og Vila Nova de Gaia ble bygget mellom 1881 og 1886. Da ble den offisielt åpnet med en bue-lengde på 172 meter var det den lengste broen på sin tid.

Palácio da Bolsa
Portos gamle børs, som holdt til i Palácio da Bolsa ble bygget i det 19. århundre i neoklassisk stil av byens forretnings-forening, Associação Comercial. Palasset ligger på torget Infante D. Henrique, i Portos historiske sentrum.

I noen av palassets rom – Tribunal-rommet, Selskapslokalet og Det Gyldne Rom – kan man se møbler av José Marques da Silva, allegoriske malerier av José Maria Veloso Salgado og João Marques de Oliveira, skulpturer av Teixeira Lopes – og mange andre kunstverker.

Mest kjent er dog det arabiske rommet, bygget mellom 1862 og 1880 av Gonçalves e Sousa, som er innredet i den eksotiske neo-mauriske (eller orientalske) stil, som var på mote i det 19. århundre og som fremdeles brukes som mottakelsesrom for internasjonale personligheter og statsoverhoder som besøker Porto.

Baixa
Kvartalet Baixa, som ligger ovenfor børsen, blir av mange regnet som Portos nåværende sentrum. Den historiske bydelen er preget av karakteristiske jernbalkonger og fargefullt tøy hengt ut på snorer, samt mange små, gamle butikker blandet med helt nye bygg, som vitner om kvartalets særegne blanding av nytt og gammelt.

Coimbra

Coimbra, som på vårt Portugal-kart markerer grensen til det nordlige Portugal, er en av Portugals eldste byer, grunnlagt av romerne og i en kort periode landets hovedstad (fra år 1139 til 1256). Byen er mest kjent for sitt universitet, Universidade de Coimbra, som med sin grunnleggelse i år 1290 utviklet Coimbra til datidens kulturelle og intellektuelle sentrum i Portugal – og som i dag nyter global berømmelse for sin status som ett av Europas eldste universiteter.

Botanisk hage og fado

Coimbra byr også på en av Portugals største botaniske hager, mange gamle kirker og lilleput-verdenen «Portugal dos Pequenitos». Og det er i Coimbra at den ene av Portugals to store stilarter innenfor den berømte Fado-musikkstilen har oppstått og praktiseres; den såkalte Coimbra-stilen.

Coimbra-fadoen er tett tilknyttet studentmiljøet omkring Coimbra-universitetet og synges tradisjonelt kun av menn, iført den såkalte traje academico, ledsaget av en portugisisk eller klassisk gitar på byens gater og torg. Noen av de mest kjente fado-sangene i Portugal, som for eksempel «Fado Hilário», «Saudades de Coimbra», «Balada da Despedida», «O meu menino é d’oiro» og «Samaritana», stammer fra Coimbra.

Klima og vær

Det nordlige Portugal er et område med mange fjell og platåer, noe som har stor innflytelse på landsdelens klima. Fjellene danner en barriere for de atlantiske vindene som dermed sender kald luft og regn til nordsiden av fjellene. Generelt gir den høyere og nordlige beliggenheten kjøligere temperaturer og mer nedbør enn i Midt- og Sør-Portugal, men klimaet varierer mye, alt etter om du befinner deg ved kysten eller inne i de mer fjellrike delene av landet.

Ved kystområdene i Nord-Portugal er det dermed varmere om sommeren og mildere om vinteren enn i den indre delen av landet, men likevel med langt mer nedbør enn i den sørlige og sentrale delen av landet, noe som er med på å gi en overflod av grønne områder.

Temperaturer

De varmeste månedene i Nord-Portugals største by, Porto, er juli med gjennomsnittlig 20 grader, tett etterfulgt av august og september med gjennomsnittlig 19 grader og juni måned med gjennomsnittlig 18 grader.

De kaldeste månedene er januar med gjennomsnittlig 10 grader, etterfulgt av februar med gjennomsnittlig 11 grader og desember med 12 grader i gjennomsnitt.

Nedbør

Det er mest nedbør i Porto i desember med gjennomsnittlig 180 mm, etterfulgt av oktober og februar med 160 mm i gjennomsnitt og november med 150 mm i gjennomsnitt.
Månedene med minst nedbør er juli og august med kun 20 mm i gjennomsnitt, etterfulgt av juni med gjennomsnittlig 40 mm og september med 60 mm i gjennomsnitt.

Sol

De mest solrike månedene i Porto er juni, juli og august med gjennomsnittlig 11 soltimer daglig, mens mai gjennomsnittlig har 9 soltimer om dagen og april 8 timer. Månedene med færreste soltimer er januar, februar og desember. Alle disse har kun to soltimer om dagen i gjennomsnitt, tett etterfulgt av november med gjennomsnittlig 3 soltimer hver dag.

Historie

Castro-kulturen og den romerske provinsen Gallaecia

I forhistorisk tid har Nord-Portugal vært preget av flere forskjellige kulturer, og da ikke minst den berømte Castro-kulturen. Det er en gammel arkeologisk betegnelse for den keltiske jernalderkulturen som dominerte den nordvestlige delen av Den iberiske halvøy fra slutten av bronsealderen inntil det 1. århundret f.Kr., hvor den romerske provinsen Gallaecia ble etablert. Den romerske provinsen ble Castro-kulturens skjebne, og i det fjerde århundre e.Kr. var den helt forsvunnet.

Castro-kulturen var blant annet karakterisert av en spesiell slags type festninger som ble bygget på en bakke med voller rundt, og som var kjent under navnet Castros (fra latin, «castrum», som betyr «slott») eller Citânias.

Svebere, hasdingi-vandaler, alanere og vestgotere

Etter år 410 e.Kr. ble deler av Nord-Portugal erobret av det germanske folket sveberne og Hasdingi-vandalene som hadde krysset Rhinen i 406 e.Kr. sammen med det indo-iranske nomade- og rytterfolket alanerne og dermed invadert det romerske imperium. Sveberne og Hasdingi-vandalene delte den romerske provinsen Gallaecia mellom seg. Sveberne fikk den vestlige delen av provinsen, som ligger ved Atlanterhavskysten. De besatte trolig også noe av den nordlige delen av provinsen Lusitania, som i dag ville tilsvare den sørlige delen av Nord-Portugal.

Hasdingi-vandalene fikk den øvrige delen av Gallaecia, men mistet i 419 e.Kr. hele sitt territorium til sveberne, etter at den svebiske kong Hermeric hadde inngått en allianse med romerne om å fordrive  Hasdingi-vandalene fra Gallaecia. Hasdingi-vandalene flyktet til provinsen Hispania Baetica i den sørlige delen av Spania (det som i dag noenlunde svarer til den sydspanske regionen Andalucia).

Alanerne fikk provinsene Lusitania og Hispania Carthaginensis. Førstnevnte grenset opp til det vi i dag ville kalle Nord-Portugal, idet Lusitania strakte seg hele veien fra Algarvekysten i sør til Douro-elven i nord. Nøyaktig hvor mye av den nordlige delen av Lusitania alanerne besatte, og hvor mye sveberne besatte av det samme området, er omdiskutert i dag.

Svebernes kongedømme i den nordlige delen av Den iberiske halvøy varte helt til 585. Da utnyttet et annet nordgermansk folk, vestgoterne, seg av borgerkrigen som fulgte i kjølvannet etter den svebiske kong Miros død i 583 e.Kr. og innlemmet svebernes kongedømme i det vestgotiske kongedømmet. Det vestgotiske kongedømmet dekket til slutt nesten hele Den iberiske halvøy (med unntak av den bysantinske provinsen Spaniae fra år 552 til 624).

Maurerne

I 711 trenger en gruppe av (primært) berbere og (sekundært) arabere (den historiske sammensetningen kalles i dag for maurere) fra Nord-Afrika inn i den sørlige delen av Spania (våre dagers Andalucia) og startet en besettelse som med tiden inkluderte det meste av Den iberiske halvøy. Dog ble de gjentatte ganger beseiret i sine forsøk på å erobre Asturias i den nordvestlige delen av halvøya og fikk aldri fotfeste i den nordlige delen av våre dagers Katalonia, samt Baskerland. Omkring 718 e.Kr. hadde maurerne også erobret store deler av Nord-Portugal, men de fikk aldri for alvor fotfeste lengre nord enn våre dagers Porto, som markerer grensen til kongedømmet Asturia.

Reconquista’en

Maurerne forble på Den iberiske halvøy i mer enn 700 år, men deres erobrede territorium ble raskt innskrenket som følge av motstand fra de kristne kongedømmer i den nordlige delen av halvøya – det som senere er blitt kalt reconquista’en.

Allerede i 868 ble Porto inntatt av kristne tropper, anført av den galisiske greven Vismara Peres, som var utsendt av Asturias konge, Alfono III for å gjenerobre området mellom Minho-elven og Douro-elven fra maurerne. Blant de gjenerobrede områdene var byen Portus Gales (senere Porto og Gaia), som senere dannet sammensetningen til navnet på nasjonen Portugal.

Vimara Peres ble senere den første leder av den royale provinsen/grevskapet Condado Portucalense, som av mange historikere i dag anses for å være den første byggestenen til den portugisiske nasjonen, selv om nasjonen Portugal først offisielt ble grunnlagt i det 12. århundre.

Tre år senere, i 871, erobret de asturiske grever også byen Coimbra og grunnla deretter grevskapet/den royale provinsen Condado de Coimbra. Byen og området ble dog gjenstand for mauriske plyndringer og gjenerobringer helt frem til 1064. Da ble byen permanent sikret på kristne hender av tropper utsendt av kong Ferdinand I av Castilla og León.

Uavhengighet og en nasjons fødsel

På slutten av det 11. århundre slo den burgundiske greven Henrique de to grevskapene Condado Portucalense og Condado de Coimbra sammen, og erklærte deretter uavhengighet fra kongedømmene Léon og Kastillien som var i gang med en intern krig.

Uavhengigheten kom dog først med Henriques sønn, Alfonso Henrique, som etter å ha trukket seg seiersrikt ut av det berømte slaget ved São Mamede, i nærheten av den nordportugisiske byen Guimarães, utnevnte seg selv til prinsen av Portugal. I 1139 utnevnte han seg også til den første kongen av Portugal, en tittel som formelt ble anerkjent av en representant for pavedømmet fire år senere, dvs. i 1143.

Dermed var Portugal for første gang i historien anerkjent som en selvstendig nasjon, og dermed er området omkring Guimarães i Nord-Portugal i dag av mange portugisere og historikere oppfattet som den portugisiske nasjonens vugge.

Reiser til Portugal

Les mer om Portugal og finn inspirasjon til din neste reise her

Finn reisen til Portugal her

Hva sier gjestene i Porto E Norte?

9,0
Gjesteanmeldelser
Basert på 73 anmeldelser