12 herlige highlights du bare MÅ oppleve

Landsbyen Nemi
Utsikt over landsbyen Nemi i Italia

Du har sikkert besøkt landene før, men jeg kan love deg at det skjuler seg en skatt eller to blant disse 12 flotte stedene som du ikke har sett før. Om det er en avstikker til den lille byen Nemi i Italia, å bli blendet av enorme kunstverk i Baux-de-Provence, sveve i en luftballong over Portugal eller besøke en av Hellas sine vidunderlige strender, er det garantert noe for enhver smak på denne listen. Les mer nedenfor og få tips til herlige steder du bare MÅ oppleve i Spania, Italia, Frankrike, Berlin, Portugal og Hellas.

Lunsj i forlatt landsby

Fryd deg over vandring og uberørt natur i naturparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama i Andalucía i Sør-Spania. Men gå ikke glipp av et kongelig måltid i den bittelille landsbyen Acebuchal, som etter borgerkrigen ble forlatt da beboerne ble tvunget ut av byen – på Francos ordre. Men barn, hvis foreldre forlot Acebuchal, drømte om å returnere. Blant dem ekteparet Virtudes og Antonio, som kjøpte og restaurerte flere av de gamle husene og som i dag også driver, sammen med deres sønner, en restaurant som byr på hjemmelaget, rustikk landkost med en tvist og gode viner.

Bordbestilling elacebuchal.es. Byen ligger ca. 25 km fra Frigiliana.

Mer Gaudi i Barcelona

Gaudis første oppgave etter å ha fullført arkitektstudiet var Casa Vicens, som ligger i bydelen Gracia. Det var allerede i 1883. Først i 2017 ble den privateide villaen åpnet for besøkende. Unn deg en visitt. Casa Vicens er et bombardement av detaljer. Alle flater er utsmykket med motiver og former av det som nok var Gaudis største inspirasjon: naturen. I en gårdshage kan du nyte en kopp kaffe og absorbere de mange inntrykkene. Villaen kom på UNESCOs Verdensarvliste i 2005. Men forlat ikke Gracia uten å ta en titt rundt i denne rolige bydelen med spennende butikker, barer og restauranter.

Casa Vicens i Barcelona
Casa Vicens i Barcelona

Billetter: casavicens.org

Millioner av bobler i Piemonte

Elsker du Spumante er Canelli i sentrale Piemonte et must. Her kan du besøke kjempestore kjellere, hvor millioner av flasker med musserende vin lagres før de blir eksportert til hele verden. Kjellerne med 13 km underjordiske ganger er fra 1870-tallet og er også kjent som ”de underjordiske katedralene”. Synet av millionvis av flasker er imponerende, for ikke å si fullstendig vilt. Etterpå er det tid for å smake. Og mon tro om det ikke er plass til en flaske i kofferten når du skal hjem? Vil du overnatte i Canelli prøv f.eks. lekre Relais Villa del Borgo, som ligger høyt med utsikt over byen og grønne bakker.

Vinkælder i Canelli i Piemonte
Vinkjeller i Canelli i Piemonte

Vulkaner, innsjøer og museum

Ta en avstikker fra vidunderlige Roma og besøk Nemi knappe 30 km unna – en sjarmerende by ved Nemi-sjøen bygget på kanten av en slukket vulkan – og et område romerne selv nyter som et pusterom. Unn deg et besøk på Museo delle Navi Romane, som bl.a. forteller historien om Kejser Caligula og hans skip (ca. år 40 e.Kr.), som ble brukt til arrangerte sjøslag. Man visste at to av skipene i århundrer lå på Nemi-sjøens bunn, men først i 1928 begynte man å tømme innsjøen for vann. Originalene brente i 1944, men nøyaktige kopier er utgangspunktet for spennende timer på museet.

Landsbyen Nemi nær Rom
Landsbyen Nemi nær Roma

En deilig avslutning på dagen kan være middag og overnatting i byen Castel Gandolfo, hvor Albergo Ristorante Pagnanelli byr på utsikt over Albano-sjøen og en lekker meny. Så ta deg god tid og nyt kvelden, det svinnende lyset over innsjøen – og smaken av Italia.

Det lilla gullet i Provence

Allerede før du ser de første lavendelmarkene avslører den vidunderlige duften at vi nærmer oss. Og så – det spektakulære synet av kilometer etter kilometer med blomstrende lavendler. Det er så nydelig at jeg nesten får tårer i øynene. Bier summer lykkelig rundt de lilla blomstene, og du kan kjøpe honning med smak av lavendel. Lavendlene blomstrer fra midten av juni til slutten av juli og noen av de beste stedene for et besøk er Senanque Abbey, Plateau de Valensole og Plateau d’Albion. Gå ikke glipp av de mange lavendel-festivalene som går av stabelen frem til midten av august i de små landsbyene i Provence.

Skønne lavendler
Mark prydet med yndige lavendler

Magi i gammelt kalkbrudd

Hvis du har muligheten bør du gjøre det – dra til Baux-de-Provence for å oppleve det utrolige lysshowet “Carrières de Lumières”, hvor du befinner deg midt i kunstens verden med enorme kunstverker på alle sider – tilsatt klassisk musikk. Det er en nærmest overjordisk opplevelse. Det hele foregår i store grotter i et tidligere kalkbrudd. Hvert show består av en til to visninger. Ta all tiden du trenger – med billett kan du gå ut og inn av grottene som du ønsker. Showet kjøres tilfeldig så du går ikke glipp av noe. Husk en trøye eller jakke da det kan være kjølig i grottene.

Billetter: carrieres-lumieres.com/

Lopper i ingenmannsland

Uansett hvilken tid på året du besøker Berlin, kan du hver søndag mellem kl. 07 og 17 dra til Flohmarkt Mauerpark for å snuse rundt, finne kuriositeter eller bare for å nyte stemningen, musikken og spise varme würstchen. Og kanskje tenke tilbake til tiden før murens fall – markedet ligger ved en skråning som tidligere var ingenmannsland mellom øst og vest. Eller du kan nyte livet og musikken som et bakgrunnsteppe mens du slapper av i parken med ryggen mot et tre, en god bok i den ene hånden og en kald fatøl i den andre.

Sentral ølbar med lokal sjarm

Ingen tur til Berlin uten en øl i ny og ne. Så hvorfor ikke gjøre litt ut av nødvendigheten og besøke den hyggelige, relativt nyåpnede Brewdog Craftbeer Bar, som tilbyr 30 forskjellige og spesielle fatøl – lokale, regionale og internasjonale. Du finner f.eks. Mikkeller-øl på menyen, blant mange andre, inkludert flaskeøl. Personalet kan guide deg til den ølen du vil ha, men ikke vet hva heter – eller i hvert fall en som ligner. Stemningen er lokal, gjestene blandet og det er god plass her. Åpen 12-24. Fredager og lørdager 12-02. Ackerstrasse 29, Berlin 10115 (tett på Rosenthaler Platz).

Poncha på Madeira

Poncha er for Madeira hva sangria er for Spania. Det er sterkt, friskt med et streif av søtt, og det treffer deg som et hestespark. Oppskriften er enkel – sitronsaft, sukkerrørssnaps og flytende honning – og smaken er fantastisk. Det kryr av ponchabarer på Madeira, men prøv f.eks. Taberna da Poncha da Serra D Agua i Ribeira Brava. En liten kneipe ca. 20 minutters kjøring fra Funchal som ikke ser ut som noe særlig, men er stedet for ekte, tradisjonell poncha. Både lokale og turister valfarter til baren, som har 80 år på baken. Stemningen er topp, og de kan være så mange mennesker at du ikke rekker frem til baren. Da bare gir du penger til personen foran deg og ber dem om å bestille. De sier det videre og plutselig – som ved et trylleslag – står du med drinken din og eventuelle vekslepenger i hånden. Åpent fra 10-01.

Poncha
Poncha på Madeira

Ballonferd for hele familien

Tenk å sveve over et grønt, variert landskap, spotte små landsbyer, hester, geiter og kaniner og lytte til vinden og fuglene – mens solen står opp og en ny dag begynner. Det er ren zen. En tur i en varmluftsballong må prøves – om så bare én gang i livet. Og det kan du bl.a. oppleve flere steder i Portugal, ikke minst i Alentejo-området, som er perfekt for ballongflyvning da landskapet er rimelig flatt – men absolutt ikke kjedelig av den grunn. Og hele familien kan være med. Turen tar ca. en time. Fly f.eks. fra byen Evora, Coruche eller Algarve/Lagos. Etterpå kan du nyte et glass av Alentejo- områdets deilige viner.

luftballoner over mark
Luftballonger svever over det vakre landskapet

Blått hav og gylne strender

Et must i det greske øyhavet er minst én båttur i løpet av ferien. For eksempel på Skiathos, som har 20 strender, og hvor du i selve byen kan hoppe på en av tur- og badebåtene som tøffer rundt fra morgen til kveld. Den legger til ved flere strender på veien – den ene lekrere enn den andre. Men Lalaria Beach må du bare oppleve – en fantastisk strand med råe klipper og myke, hvite steiner som glitrer i sollyset mot et krystallklart og knallblått hav. Lalaria Beach nås kun med båt. ”Vår” turbåt seilte dessuten til fastlandet, hvor vi spiste lunsj og badet. Delfinene hoppet – det var en uforglemmelig dag.

Lalaria Beach på Skiathos
Lalaria Beach på Skiathos

Smykker på stranden

Skopelos, kjent som Mamma Mia-øya, har også flere vidunderlige strender. Her er et par stykker du ikke vil gå glipp av: Kastani Beach, som også er kjent fra Mamma Mia, og den helt spesielle og unike Milia Beach. Her møtte vi et syn vi ikke var helt forberedte på: steiner i et enormt fargespekter. Overalt lå det smaragdgrønne, gule, hvite, rosa og brunrøde steiner og reflekterte sollyset. Det var ikke mye mer å si enn – WOW. Jeg tok med meg noen hjem, ellers ville jeg trodd at jeg hadde drømt det hele.

Skopelos
På Skopelos finnes mange små paradis-strender

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

 

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Italia

>>> Les mer om Berlin

>>> Les mer om Madeira

>>> Les mer om Alentejo-området

>>> Les mer om Skopelos

Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere