200 km gjennom Toscana – opplev 5 fantastiske byer

San Gimignano i Toscana
San Gimignano i Toscana

Et roadtrip i Toscana er noe av det beste du kan gjøre for kropp og sjel. Opplev Italias bankende hjerte når du beveger deg fra kysten og Pisa gjennom bakkene til Trasimenosjøen.

Flyplassen i Pisa er den enkle og billige porten til store opplevelser i Toscana og resten av Sentral-Italia. Mange lavpris-flyselskaper og større nettverksselskaper flyr inn til Pisa i sommerhalvåret, og det er et stort utvalg av billige leiebiler på flyplassen, så det er enkelt for deg å komme videre på egenhånd. Jeg anbefaler deg å bestille minst et par netters overnatting i selve Pisa, og avhengig av været kan du benytte anledningen til å oppleve byen i rolig tempo, eller dra på stranden ved Tirrenia hvis solen er i det insisterende hjørnet.

>> Her kan du finne reiser til Pisa med Escapeaway

I Pisa finner du naturligvis det verdenskjente tårnet, men også en lang rekke andre bygninger fra middelalderen som er interessante å besøke og betrakte. Etter et par dager i Pisa kan du bevege deg ut i de toskanske bakkene, og kun en halvtime unna finner du den lekre byen Lucca.

En dag i Lucca

Denne lille byen var en gang den største byen i Toscana, og er i dag et perfekt bilde på hva en reise til Toscana bør inneholde. Med en kulisse av frodige bakker, middelalderkatedraler og en imponerende bymur, har Lucca i seg selv mange opplagte severdigheter og opplevelser å fylle reisekalenderen med.

>> Her kan du finne reiser til Lucca med Escapeaway

Selve byen er omkranset av en mur som ble bygget i renessansen og inneholder over to millioner murstein. Mange landsbyer fikk i perioden oppført bymurer rundt seg som beskyttelse mot mulige angrep under en rekke borgerkriger mellom de italienske bystatene. I dag danner de omkringliggende murene et annerledes inntrykk, nærmest som et stort, åpent slott hvor enhver turist er enten dronning eller konge.

Lucca

Duomo di San Martino er en enda eldre attraksjon i byen. Katedralen er en blanding av romansk og gotisk bygningsstil og har et svært interessant indre. Helligdommen ble bygget på 500-tallet, men ble fortløpende utviklet frem til midten av 1300-tallet da kyndige arbeidsmenns anstrengelser fikk ferdigstilt bygningen. Katedralen rommer blant annet noen enestående marmorskulpturer fra begynnelsen av renessansen, i tillegg til Carettos gravmonument.

Du finner flere enda tidligere historiske levninger innenfor, deriblant Battistero di San Giovanni e Santa Reparata, en biskop-prekestol fra 400-tallet. Den romanske bygningen er prydet med en hvit kalksteinsfasade som dekker sandsteinsmursteinene: en kombinasjon som var uvanlig selv for denne perioden. Dessuten er det utskårne tretaket i interiøret en ytterst interessant detalj.

Handelsgaten Via Fillunge er anbefalelsesverdig – spesielt for deg som liker å bruke litt penger i historiske omgivelser. Bulevarden er oppdelt i tre niveår med butikker, restauranter og dusinvis av interessante severdigheter. Et autentisk middelalderområde med kaféer og utsikt mot en rekke spennende bygninger. Etter en kjølig forfriskning kan du fortsette til en av de mest interessante severdighetene i Lucca.

Kunstsamlingen i Villa Guinigi er nemlig et kulturelt høydepunkt i regionen. Tidligere var samlingen personlig eid av Paolo Guinigi, som var leder av Lucca på 1400-tallet, men siden har samlingen utvidet seg med flere praktfulle verk. Det er bl.a. en rekke figurative kunstverk fra middelalderen opp til det 1700-tallet, samt skulpturer, keramiske objekter, gullkort og mye annet som blir utstilt i villaen.

Piazza del Anfiteatro i Lucca
Piazza del Anfiteatro i Lucca

For de opera-interesserte er det opplagt å besøke stedet hvor den berømte komponisten Puccini ble født. Skaperen av ‘Madame Butterfly’ og andre populære verk fant formodentlig den ekte romantikken i disse omgivelsene, og det vil de fleste sikkert kunne nikke gjenkjennende til. Barndomshjemmet har blitt vedlikeholdt og er fylt av estetiske minner fra hans barndom og ungdom. Deriblant kan noen av mesterens personlige noter, fotografier og klaveret som han komponerte ‘Turandot’ på betraktes.

Men det er ikke kun Puccini som blir assosiert med Lucca. Selveste Napoleon (som ble født på Sicilia) var innehaver av et herskapelig palass hvor hans søster, Prinsesse Eliza Bonaparte Baciocchi, bodde. Man kan som besøkende se mange rom og stuer inne i huset, og på torget rett utenfor ligger Teatro del Giglio, ikke langt fra den lokale politistasjonen.

Hvis du gjerne vil bo litt lengre i Lucca (og er interessert i italiensk matkunst) er det gode muligheter for å delta på kurs ved den velrenommerte kokkeskolen i byen. Stikk så bort til kurbadet Bagni di Lucca og nyt et vaskeekte italiensk spaopphold.

San Gimignano

Fra Lucca kan du kjøre mod sydøst ca. 100km / 1,5 time til den interessante byen San Gimignano, men vi anbefaler å sette av noe mer tid og ta mange pauser underveis, så du kan nyte det toskanske landskapets rullende bakker og vinmarker.

San Gimignano
San Gimignano ligger midt i det idylliske toskanske landskapet

San Gimignano var opprinnelig en antikk etruskisk bebyggelse, selv om San Gimignanos første murer først ble reist mye senere, rundt år 998 e.Kr. Det ble deretter til en av Italias minste bystater i det tolvte århundret. Denne helt spesielle toskanske byen ligger omtrent halvveis mellom Firenze og Siena, og er et perfekt sted å stikke innom for litt sightseeing, og selvfølgelig se de berømte tårnene.

>> Her kan du finne reiser til San Gimignano med Escapeaway

Mange av middelalder-tårnene som finnes i Toscanas landskap har måttet bukke under for flerfoldige kriger, utallige konstruksjonsprojekter og andre radikale forandringsfaser. Men eksepsjonelt nok står 14 av San Gimignanos tårn av de opprinnelige 72 fortsatt, hvert et enestående kunsteksempel i seg selv. Besøk også byens interessante galleri, som huser verk av Filippino Lippi, Pier Francesco Fiorentino og andre kunstnere. Et steinkast fra Dantes Hal finnes en fresko av Lippo Memmi, og ikke langt derfra står Torre del Podestà, et 54 meter høyt tårn.

Dessuten ligger det et mindre arkeologisk museum her med en fascinerende samling som beskriver byens historie, datert fra etruskernes tid frem til den romerske perioden og videre til middelalderen, som gav byens dens nåværende utseende. Det Hellige Kunstmuseum inneholder kunst og verker fra mange av regionens kirker som malerier, sølvtøy, terrakotta og mange velbevarte begravelsesmonumenter.

San Gimignano var en gang en antikk etruskisk bebyggelse

Man kan spasere bedagelig fra byens sentrum til de fire største torgene i San Gimignano: Piazza delle Erbe, Piazza Pecori, Piazza della Cisterna samt Piazza del Duomo. Det er samme hvilken vei du velger, for det er severdigheter overalt, og de fire torgene er perfekte pauseplasser med en cappucino i hånd eller en pizza på tallerkenen. Ta også en tur ut til byens utkant for å få det beste inntrykket av de mange tårnene, og ta gjerne med en kikkert for best å kunne nærstudere de mange fine detaljene fra et godt utsiktspunkt – bakkene gir deg et fantastisk perspektiv. Det er ikke uten grunn at mange av de mest kjente fotografiene fra Toscana er tatt i dette området.

En lite stykke lengre ute ligger et av områdets beste vingårder, hvor hvitvinen Vernaccia di San Gimignano blir dyrket. Et par ganger i året, fortrinnsvis om sommeren, er det mulig å nippe til den gode årgangen. Selv om det ikke er den mest velkjente destinasjonen blant reisende i Toscana, er San Gimignano ikke bare et deilig stoppested, men også en fremragende anledning til å få et hav av spennende opplevelser på kjøpet.

Siena

Kjør videre ca. 45 minutter mod sørøst til den flotte byen Siena. Siena er muligens mindre berømt enn sine naboer Pisa og Firenze, men byen har ikke desto mindre masse å tilby turisten med svakhet for Toscana, deriblant Museo Civic, den berømte galoppbanen Il Palio og den utrolige katedralen, Duomo.

Sienas Duomo er et spektakulært syn

>> Her kan du finne reiser til Siena med Escapeaway

Rådhuset i Siena, som først ble bygget på 1200-tallet, fungerer fortsatt som rådhus, men du finner også museet Museo Civic her. Selve turen inn i Palazzo Publico er fantastisk, og for å komme inn må man passere en lukket gårdsplass, som er verdt turen i seg selv. Ved siden av inngangen ligger Torre del Mangia, en annen av Sienas fantastiske severdigheter. I tillegg til museets egen samling er selve rammene om museet også svært interessante. Faktisk fremvises her noen av Italias største kulturskatter, inkludert atskillige freskoer, datert tilbake til 1315. Av disse kan særlig freskoen ‘Allegori om god og dårlig regjering’ anbefales. Rommene Sala del Mappamondo og Sala della Pace huser de mest velkjente freskoene i museet.

Kommunekapellet Taddeo di Bartolo er et annet besøksverdig sted. Freskoene i dette området er datert mellom 1407 og 1414 – selv sangparkettet er utsøkt utført av Niccolò i 1415, sirlig uthugget i tre så unikt at det er vanskelig å finne noe lignende selv i Firenze.

Siena i Toscana

Vanligvis er Siena et rolig og fredsommelig sted akkurat som resten av Toscana, men to ganger i året snus dette på hodet. Den livlige stemningen skyldes det berømte hesteveddeløpet Il Palio i Piazza del Campo, som er like legendarisk som okseløpet i Pamplona, Spania. Begivenheten, som arrangeres 2. juli og 16. august, samler ryttere fra ti naboområder til å ri på hester gjennom byen uten sal ved Piazza del Campo. Det er kun snakk om et kort løp på to eller tre omganger, men i det korte tidsrommet er det til gjengjeld full fyr. Det er ekstremt populært, så vil du ha sitteplasser med god utsikt må du bestille et sete hvert fall seks måneder i forveien. Men det kan saktens lønne seg å stå i mengden og forsøke å fange et glimt av både hest og rytter i ny og ne – det er like spennende.

Palio i Siena
Palio-løpet i Siena

‘Duomo’ på italiensk betyr katedral og ikke så overraskende er det ganske mange av dem i Toscana. Men katedralen i Siena har et kjennetegn som gir katedralen et helt spesielt særpreg. Først og fremst er katedralen et av de fineste eksemplene på gotisk arkitektur i området, oppført i begynnelsen av 1100-tallet – et konstruksjonsarbeid som fortsatte i tohundre år. Fasaden er laget av hvit marmor, mørk marmor fra Prato og rosa stein fra lokalområdet. Den nederste seksjonen er romansk og den øverste i gotisk stil, noe som illustrerer stilendringen i byggeperioden.

Deler av interiøret består av rekker av sorte og hvite marmorstriper, og store seksjoner av veggene er dekket av fantastiske utsmykninger og skulpturer. Et stort rosevindu er omkranset av imponerende byster, samt en skulptur av en engel. Selv gulvene er kunst, pyntet med mosaikk som skildrer fortellinger fra den kristne bibelen og mytologiverker. Men gulvet kan være tildekket, avhengig av været.

Cortona

Etter enda en times kjøring mot øst møter vi Cortona. Byen var en gang nærmest ukjent for reisende til Firenze, men etter utgivelsen av romanen ”Under the Tuscan Sun”, filmatiseringen og etterfølgende bøker, fikk byen et solid fotfeste i mange turisters Toscana-agenda. Det er heller ikke ufortjent, da den italienske byen tett på grensen til Umbria har severdigheter nok til å fylle en hel ferie. I Cortona finner du nemlig mange museer, restauranter, villaer, sykkelturer og mye, mye mer.

>> Her kan du finne reiser til Cortona med Escapeaway

Det er ikke helt klart når Cortona ble grunnlagt, men Cortonas gater ble visstnok uthugget av etruskerne for mer enn 2.600 år siden. Noen historiske levninger er fortsatt godt bevart nær Porta Guelfa og Porta Montanina. Innenfor bymurene kan turister få en fantastisk utsikt over Trasimeno-sjøen ved torget Piazza Garibaldi. Rett forbi kirken ligger inngangen til en park hvor du kan se en flott fontene med to bronsedelfiner. Til venstre for fontenen ligger et amfiteater som er velegnet til å sitte og beundre denne delen av vidunderlige Toscana.

Cortona sett ovenfra

Piazza Grande ligger rådhuset fra 500-tallet, som er et must på agendaen, spesielt hvis du besøker Cortona den 1. lørdagen i måneden da markedet har åpent. Her selges kulinariske spesialiteter, suvenirer og annet moro for markedshandlende. I de siste to ukene i august arrangeres antikvitetsnasjonalmarkedet i Casali Palads på Piazza Grande. Derfra kan du nesten se historiske Cetona Belvedere, som har en rekke grotter og huler som kan utforskes på guidede turer. Videre kan du nyte en praktfull utsikt over fjellkjeden Apenninene. Ved foten av fjellene ligger dessuten byen Montepulciano, som er verdt et besøk.

I nærheten av Cortona finner du et kloster datert fra 1443. Monastero Di Monte Oliveto Maggiore har fantastiske freskoer som skildrer St. Benedict av Signorellis liv fra slutten av 1400-tallet. Er du interessert i religiøs arkitektur må du ikke gå glipp av Santa Maria del Calcinaio-kirken fra 1485. Den er åttekantet, noe som er bemerkelsesverdig for selve periodens stil. En anden usedvanlig attraksjon innenfor byens murer er Torre del Pulcinella, et stort offentlig ur, som ringer klokkeslettet med en spesiell teknikk. I stedet for en kimende klokke er det en metalklang fra to bekkener som slås sammen.

Rundt hjørnet ligger Museo dell’Academia Etrusca. Til tross for navnet inneholder museet ikke kun etruskisk kunst, men alt fra egyptiske artefakter til malerier fra det 15. århundre, for ikke å glemme bøker, antikke møbler og skulpturer. Som motsetning til dette tilbyr Museo Diocesano en mer entydig utstilling med Cortona-altertavlen fra 1432 inklusive seks predella (et mindre maleri som går i flukt med altertavlens nederste ramme).

Fra Cortona kan man returnere mot Pisa via Firenze, eller fortsette mot sør og fly hjem fra Roma.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Italia 

>>> Les mer om Toscana

Tagger fra artikkelen
, , , ,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere