5 drømmestrender i Europa du enkelt kan reise til

Golfo di Orosei på Sardinia
Golfo di Orosei på Sardinia

Vi er mange som drømmer om hvite sandstrender med krystallklart vann. Det er på en eller annen måte blitt definisjonen på frihet og avslapning – bare tenk på hvordan man prøver å selge lottokuponger, som regel med bilde av en bountystrand med palmer og kanskje en hengekøye.

Heldigvis behøver du ikke å vinne i lotto for å få til å oppleve slike strender. Du behøver faktisk ikke å forlate Europa engang, for det finnes flere drømmestrender på vårt eget kontinent.

Cala d’Or på Mallorca

Cala Mandrago stranden i nationalparken af samme navn på Mallorca
Cala Mandrago – stranden i nasjonalparken med samme navn

Cala d’Or er en perlerekke bestående av fem strandbukter på Mallorcas sørvestlige kyst, nemlig Cala d’Or, Cala Esmeralda, Cala Ferrera, Cala Serena og Cala Gran. Det krystallklare vannet, den myke sanden og de lekre omgivelsene gjør selvsagt strendene svært populære, men de er absolutt verdt et strandbesøk!

Hvis du er av den eventyrlystne typen er det mulig å gå turer langs kysten og oppdage flere urørte strender i små bukter. Spesielt Cala d’en Borgit kan anbefales.

Hvis du gjerne vil reise til Mallorca kan du finne din reise her

La Maddalena på Sardinia

Cala Corsara på La Maddalena på Sardinien
Cala Corsara på La Maddalena

Faktisk er ikke La Maddalena en strand, men en mindre øygruppe ved den nordlige delen av Sardinia. Her finner du noen av de mest fortryllende strendene med fullstendig krystallklart vann, turkisblå laguner og nesten uberørte småøyer. Du tror nesten ikke at du er i Europa lengre, da strendene minner mer om Karibia og enkelte steder om Seychellene med de karakteristiske klippene.

Alle herlighetene ligger spredt rundt på øygruppen, så for å få den fulle opplevelsen er det best å dra på en båttur. Ta en lunsjpause på en av de små trattoriaene før du hopper i det turkise vannet … Blir det bedre enn det? Hvis du ikke har muligheten for å dra på en båttur er det også mulig å ta bussturer rundt på de største øyene. La Maddalena er fremdeles forholdsvis urørt av masseturismen, så du behøver ikke å bekymre deg for å ligge som sild i tønne på strendene.

For å komme deg til La Maddalena må du ta ferge fra havnen i Palau på Sardinia. Turen tar ca. 20 minutter.

Finn din reise til Sardinia her

Praia do Carvalho på Algarvekysten

Praia do Carvalho på Algarvekysten
Praia do Carvalho på Algarvekysten. Foto-kreditering: Richard King. Lastet opp under lisensen CC BY 2.0

Det er ikke mangel på strender på Portugals Algarvekyst, med alt fra langstrakte, hvite sandstrender til klippestrender og idylliske småbukter. En av de mer spektakulære strendene er Praia do Carvalho, der veien til stranden går gjennom en tunnel i klippen med trappetrinn hugget i sandstein. Husk å se etter fossiler i tunnelen! På den andre siden av grotten venter deg gyllen sand og klare, safirfargede bølger. Husk å besøke Praia do Carvalho når det er lavvann, da havet fyllet klippene ved høyvann.

Praia do Carvalho ligger i Lagoa nær Carvoeiro og etter Algarve-standarder er den ikke overbefolket. Det skyldes delvis at det ikke er barer og restauranter i nærheten, og det gjør stranden perfekt for dem som gjerne vil litt vekk fra de andre badeglade turistene. Men husk å ta med egen mat, drikkevarer og vann – og naturligvis å rydde etter deg.

Frister Algarvekysten kan du finne din reise her

Vai Beach på Kreta

Vai Beach på Kreta
Vai Beach på Kreta. Foto: Marc Ryckaert – Wikimedia Commons

Det mest spektakulære ved Vai Beach på Kreta er den store palmeskogen som omgir stranden, og som gir stedet en nærmest karibisk stemning. Faktisk var det en reklame for sjokoladen Bounty som gjorde den hittil ukjente stranden svært populær på 70-tallet. I mange år var den bebodd av hippier og campere, før den til slutt ble et beskyttet område, noe som betyr at man ikke kan overnatte på stranden.

Det er gode fasiliteter på Vai Beach med solstoler, dusjer, barer og en taverna. Du kan også prøve forskjellige former for vannsport på stranden. Hvis du hellere vil isolere deg litt finnes det mer urørte bukter med sandstrender både nord og sør for Vai Beach.

Hvis du gjerne vil til Kreta kan du finne din reise her

Zlatni Rat i Kroatia

Zlatni Rat på øen Brač
Zlatni Rat på øya Brač

Zlatni Rat på øya Brač er Kroatias ukronede dronning, og det er vel å merke i et land som bugner av lekre strender med krystallklart vann. Den gylne strand-odden blir jevnlig kåret som en av de beste strendene i Europa og vakreste i verden.

Den karakteristiske odden endrer konstant form etter strømninger, vind og bølger. Det er en rullesteinsstrand som er ganske behagelig å ligge på, og det er mulig å prøve alskens vannsport her.

Da det er en veldig berømt strand er den selvfølgelig også veldig godt besøkt. Den ligger kun to km fra byen Bol, så det tar kun ca. 20 minutter å spasere ut dit. Om sommeren går det små turistbåter og -tog til Zlatini Rat.

Vil du heller finne en roligere strand er det relativt enkelt. Du trenger bare å utforske resten av Bračs innbydende strender eller naboøya Hvar, som også lokker med noen lekre skatter.

Vil du til Kroatia kan du finne din reise her

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Puk Magnussen

Reis til Kroatia og opplev landets hemmelige øyer

Kroatia har utviklet seg mye som reisemål de siste par tiårene. Tidligere...
Læs mere