5 severdigheter i Montmartre som du må oppleve på en ferie i Paris

Paris Montmartre
Montmartre er spesielt kjent for den berømte Sacré-Coeur-kirken

Det berømte Montmartre-kvartalet i Paris’ 18. arrondissement gjemmer på mange spennende severdigheter, både store og små. Her kan du oppleve mange unike opplevelser i ett av Paris’ hyggeligste kvartaler. Blant det som bør oppleves er alt fra smale, brosteinsbelagte gater, dyktige gatekunstnere og atmosfæriske kaféer til ikoniske møller, spennende museer og én av Paris’ mest berømte kirker. Her har vi samlet fem severdigheter i Montmartre som gjemmer på hver sin unike historie og opplevelse.

Sacré-Coeur – Den berømte kirken på Montmartres bakketopp

Sacre-Coeur Paris
Den vakre, hvitkalkede kirken trekker mange turister til Montmartre

Først og fremst bør du naturligvis besøke den berømte og ikoniske kirken Sacré-Coeur, som regnes for å være Montmartres mest berømte severdighet.

Før den franske revolusjon på slutten av 1700-tallet stod et stort, katolsk nonnekloster på toppen av Montmartres bakketopp, men under revolusjonen ble klosteret ødelagt og nonnene ble hengt. Knapt hundre år senere, i 1875, ble konstruksjonen av en ny kirke igangsatt. Kirken ble dedikert til Jesu Hellige hjerte, som var et betydningsfullt symbol på Guds kjærlighet til mennesket og en viktig del av de katolske gudstjenestene. Som en følge av dette fikk kirken navnet Sacré-Coeur, som på norsk betyr Hellige Hjerte.

Gå på tur opp til kirken via bakken i Louise-Michel-parken og nyt den vakre utsikten over byens hustak fra toppen. Adgang til Sacré-Coeur er gratis, men enkelte deler av kirken er kun tilgjengelige mot betaling. Kirken holder åpent mellom kl. 06.00 og 22.30.

Dersom du ønsker å bo tett på Sacré-Coeur kan vi anbefale Appart’hôtel Odalys Paris Montmartre, som ligger omtrent 200 meter unna, og Mom’Art Hotel, som ligger omtrent 450 meter unna kirken.

Moulin Rouge – Mer enn 120 år med underholdning

Moulin Rouge
Det ikoniske og berømte Moulin Rouge i Montmartre har i over 120 år arrangert forestillinger og underholdning.

Kanskje du kjenner igjen Montmartres ikoniske revybygning fra den Oscar-belønnede filmen Moulin Rouge! fra 2001, med Nicole Kidman og Ewan McGregor i hovedrollene? Virkelighetens Moulin Rouge gjemmer også på en fortelling og har i over 120 år vært Montmartres mest populære sted for underholdning og forestillinger.

Moulin Rouge ble oppført i 1889. Formålet var å skape et sted med underholdning i det daværende fasjonable, men samtidig litt avsidesliggende kvartalet. Det ble raskt en kabaret som tiltrakk seg oppmerksomhet fra berømte kunstnere, blant annet Pierre-Auguste Renoir og Henri de Toulouse-Lautrec. I starten opptrådde kjente dansere mens tilskuerne drakk champagne og festet. Moulin Rouge ble derfor et populært sted for moro og underholdning. I samme periode oppstod den ikoniske cancan-dansen, som i ettertid har blitt assosiert med Moulin Rouge.

I 1915 ble Moulin Rouge ødelagt av en brann og det gikk omkring et tiår før bygningen ble gjenoppbygget – denne gangen som et teater og med en ny visjon. Med den kjente, franske skuespilleren og sangeren Mistinguett som meddirektør ble flere av hennes ikoniske sanger også assosiert med Moulin Rouge. Men, i etterkant av at Mistinguett forlot teateret, ble Moulin Rouge nok en gang transformert, denne gangen som en danseklubb med sang, musikk og dans. Både Edith Piaf og Yves Montand opptrådde her på 1940-tallet. På tross av de kjente forestillingene gikk det i utforbakke for Moulin Rouge i denne perioden. På 1950-tallet ble Moulin Rouge renovert i håp om å gjenskape kabareten med dens opprinnelige sjel og visjon, og nok en gang som et sted for moro og underholdning med opptredener og forestillinger av talentfulle artister.

I dag benyttes Moulin Rouge fortsatt til ulike forestillinger og det er kun mulig å besøke teateret ved å kjøpe billett til en forestilling. Billettene er vel og merke ganske dyre og de bør kjøpes i god tid. Likevel – dersom du leter etter en unik og uforglemmelig opplevelse – er et besøk på Moulin Rouge absolutt verdt pengene.

Dersom du ønsker å bo nær Moulin Rouge kan vi anbefale Timhotel Opera Blanche Fontaine og Hotel Joke Astotel, som begge ligger omtrent to hundre meter unna.

Le Passe-Muraille – Mannen som kunne gå gjennom murer

Le Passe-Muraille Montmartre
Den besynderlige statuen på muren ved torget Place Marcel Aymé fanger raskt blikket

På det lille torget Place Marcel Aymé, som ligger midt i Montmartre, står en besynderlig skulptur på en mur. Le Passe-Muraille, på norsk «ham som passerer gjennom murer», er en skulptur av en mann som sitter fast i muren. Skulpturen er basert på karakteren i novellen av samme navn, som er skrevet av den franske forfatteren Marcel Aymé. Forøvrig er torget oppkalte etter forfatteren.

Novellen handler om mannen Dutilleul, som under et kort strømavbrudd plutselig får evnen til å kunne gå gjennom vegger. Dutilleul kontakter legen, som gir ham piller som nedsetter evnen, men ettersom at det ikke umiddelbart fører til problemer for ham, legger han fra seg pillene som han har fått av legen. For en stund ignorerer han sin nye evne, men på et tidspunkt nærer lysten ham allikevel. Men, idet han starter å gå gjennom vegger overgås hans sunne fornuft og integritet av evnen. Overveldet av sin nye tilværelse, prøver han å lindre det hele med smertestillende, men han klarer å få i seg hele glasset med pillene som han har fått fra legen. Uvitende om sin feil, fortsetter han med å gå gjennom vegger hvor enn han går. Men, når han prøver å gå gjennom muren på Rue Norvins begynner virkningen av pillene å sette inn, og Dutilleul blir fanget i muren for evig tid.

Skulpturen av Dutilleul har blitt til et landemerke i Montmartre og er dedikert til Marcel Aymé og hans historier. Det sies at å gni statuens ene hånd bringer lykke, og nettopp på grunn av dette holdes hånden skinnende av alle som besøker Dutilleul daglig og gnir på hånden hans.

Dersom du ønsker å bo tett på Le Passe-Muraille, kan vi anbefale Timhotel Montmartre, som ligger omtrent 300 meter unna.

Cimetière de Montmartre – Opplev gravene til kjente personligheter

Cimetiere Montmartre
På Montmartres kirkegård kan du oppleve mange vakre graver og skulpturer av kjente franskmenn

Montmartres kirkegård, Cimetière de Montmartre, er ikke like stor som den kjente kirkegården Père Lachaise og har heller ikke like mange berømte gravplasser. Til tross for dette har kirkegården en betydning og er utover Sacré-Coeur ett av Montmartres mest kjente landemerker.

Kirkegården ble oppført i 1825, ettersom at den turbulente tiden under den franske revolusjon førte til at Paris` andre kirkegården ble overfylte. Opprinnelig fantes det et steinbrudd her, som under revolusjonen ble benyttet til massegraver for alle menneskene som døde i løpet av revolusjonen. I steinbruddet startet konstruksjonen av enda en kirkegård, som først ble innviet som en ekte kirkegård på starten av 1800-tallet. Først ble kirkegården kjent som Cimetière des Grandes Carrières, som på norsk betyr Kirkegården av store steinbrudd, men senere fikk kirkegården navnet Cimetière de Montmartre.

Kirkegården i Montmartre er den eneste kirkegården i Paris som utelukkende benytter sine to originale innganger, og den har aldri fått tilføyet flere innganger. I dag kan du se gravplassen til berømte personligheter som forfatteren Alexandre Dumas, sangeren Dalida, filminstruktøren Francois Truffaut og komponisten Jacques Offenbach.

Adgang til kirkegården er gratis og den kan besøkes mellom kl. 09.00 og kl. 18.00.

Dersom du ønsker å bo tett på Montmartres kirkegård, kan vi anbefale Citadines Montmartre Paris, som ligger kun 30 meter unna, og Terrass Hotel, som ligger omtrent 250 meter unna.

Le Mur des Je t’aime – Kjærlighetens Mur

Le Mur des Je t'aime
Kjærlighetens Mur, som har påskriften <<jeg elsker dig>> på mer enn 250 språk, er nok et landemerke i Montmartre.

Le Mur des Je t’aime, “Kjærlighetens mur” er en liten, skjult severdighet i Montmartre. Muren regnes for å være et romantisk landemerke og besøkes daglig av mange kjærestepar.

I den lille parken Jehan Rictus kan du se Le Mur des Je t’aime, som er en 40 kvadratmeter stor mur som ble oppført i år 2000 etter en idé av kalligrafen Frédéric Baron. Muren, som består av 612 fliser av lakkert lava som har påskriften «jeg elsker deg» 311 ganger på mer enn 250 forskjellige språk, er også ett av byens mange landemerker. De røde markeringene i muren er etter sigende ment å markere deler av et knust hjerte og symboliserer en menneskehet som har blitt revet i stykker, men som veggen med sine mange kjærlighetserklæringer forsøker å sette sammen igjen.

Adgang til muren og parken er gratis og begge steder kan besøkes mellom klokken 09.00 og klokken 19.30.

Hvis du ønsker å bo tett på Kjærlighetens mur, kan vi anbefale hotellet Timhotel Montmartre, som ligger omtrent 250 meter unna muren.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon?  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om Frankrike

Tagger fra artikkelen
, , ,
Mer fra Sofia Frederikke Bach

Fra Romernes Barcino til Katalonias Barcelona

Barcelona er en storby som i likhet med mange andre storbyer er...
Læs mere