5 tradisjonelle frokoster rundt om i verden

Frokost - dagens viktigste måltid. Men hva spiser man tradisjonelt sett verden over? Her går vi gjennom fem populære frokoster. Foto: Ella Olsson CC BY 2.0

Dagens første måltid er som kjent viktig – kanskje det viktigste – og dette har vi vært bevisste på lenge her i Norden. Når du våkner etter en natts søvn er det mange timer sist du spiste, og du må få tilført energi for å ha kontroll på blodsukkeret resten av dagen. Frokosten har nå blitt så viktig for mange at det har blitt populært å spise “instagramvennlig” frokost, både hjemme og på restaurant, med forskjellige komponenter, farger og teksturer.

Etter å ha bodd i Italia i mange år har jeg erfart at vi skandinavere legger mye mer vekt på å spise en næringsrik frokost enn f.eks. italienerne generelt gjør. I Italia er det vanlig å starte dagen med en cappuccino og en croissant i en bar, eller kanskje en kjapp espresso og et par biscotti-kjeks hjemme. Jeg kan huske første gangen jeg ble tilbudt kaker til frokost. Jeg lo og spurte hvor havregrøten var.

Men italienerne synes det er like merkelig at vi starter dagen med en stor porsjon grøt som vi synes det er å starte dagen med kaker. Det handler om kultur og tradisjon, men hovedsakelig om vær. For oppe i det kalde nord har det vært nødvendig å tilføre fett og energi for å holde oss varme, mens folk rundt Middelhavet har ikke hatt det samme problemet. Det er også forklaringen på hvorfor vi bruker så mye smør og fløte i våre nordiske oppskrifter – fett beskytter mot kulde – mens mange av oppskriftene i “Syden” er baserte på tomat og olivenolje.

Frokost rundt om i verden

Forskjellene mellom skandinaviske og italienske frokoster gjorde meg interessert i å beskrive frokost-tradisjonene i andre land, så her er en liten gjennomgang av tradisjonelle typer frokost rundt om i verden.

Bali: Nasi Goreng

Tro det eller ei, men på Bali spiser du en hel skål ris til frokost. Nasi Goreng, som i de nordiske lande kanskje er bedre kjent under sitt engelske navn, Fried Rice, serveres til frokost, lunsj og middag i Bali. I den balinesiske versjonen serveres de stekt ris med grønnsaker og helst et stekt egg – en varm og næringsrik frokost. Men gøy! Hvis du foretrekker en søtere  frokost kan du også begynne dagen din med en søt rispudding med banan og kokosmelk.

Tyrkia: Te og tapas

I Tyrkia spiller kaffen en stor rolle i samfunnet – men når det gjelder frokost, foretrekker tyrkerne faktisk te. Teen serveres i små, gjennomsiktige glass – for å vise dens fine farge – og helst med masse sukker. Til teen spiser du noe som best kan beskrives som tapas. Typiske ingredienser er hvit ost (ligner feta), lagret ost (kaşar peyniri), sorte og grønne oliven (zeytin), smør, honning, marmelade, omelett og grønnsaker.

England: Alt og litt til

Hvis du er på ferie i England, for eksempel i hovedstaden London, har du en god mulighet til å starte dagen med masse mat. I England tar man nemlig frokosten veldig alvorlig. En klassisk engelsk frokost består av egg (speilegg eller eggerøre), sort pudding, pølse, bacon, sopp, bønner i tomatsaus, hash browns og stekte tomater – og helst noen skiver ristet hvitt brød. Puh! Jeg blir helt andpusten bare av å tenke på det …

Thailand: Joke (โจ๊ก)

Som i Bali er det vanlig i Thailand å spise noe som vi i den vestlige verden gjerne ville betraktet som en hel lunsj eller middag – du kan spise alt fra kyllingwok til ris og karri til frokost. Men er det én ting det thailandske folket elsker å spise til frokost så er det Joke (Thai: โจ๊ก). Joke ligner på kinesisk congee, det vil si ris, som er kokt til den nesten oppløses og danner en tykk grøt som ligner på vår havregrøt. Joke serveres varmt, ofte med tilbehør på toppen, som egg, svinekjøttboller, ingefær og koriander.

USA: Vafler, amerikanske pannekaker og bagels

Da jeg bodde i USA var en del av morgenrutinen min å ta to opp vafler fra fryseren, putte dem i brødristeren og spise dem varme med smør eller honning … Jeg tror ikke at denne frokosten havner i kategorien “næringsrik frokost”, men på den andre siden handler livet også om fornøyelse, ikke bare næring. Andre populære frokoster i USA er amerikanske pannekaker (som nytes best på en tradisjonell “Diner”) og bagels, som er det mest populære alternativet i New York City.

Mer frokost rundt om i verden?

Har du spist en unik frokost et sted i verden? Noe sjokkerende eller noe som smakte fantastisk? Del gjerne dine frokost-opplevelser med oss. Jeg elsker frokost, og jeg synes alltid det er interessant å høre om andres opplevelser og tips.

Vil du gjerne prøve frokosten i landene nevnt ovenfor, eller kanskje i Hellas, Italia, Mauritius eller Sri Lanka? Da kan du begynne med å besøke oss på Hideaways for å finne et håndplukket feriehus til din reise.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon?  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere