Albania: Et skjult ferieparadis ved Adriaterhavet

Photo by Abenteuer Albanien on Unsplash
Vandretur nær Photo by Abenteuer Albanien on Unsplash

Når du tenker på populære feriemål ved Adriaterhavet, er det typisk å tenke på land som Italia, Kroatia og Hellas. Men i skyggen av disse velkjente ferieperlene ligger et land, som i det stille markerer seg som en av de nye feriefavorittene i regionen. Møt Albania – et reisemål som er en skjult perle, og som lokker med mye naturlig skjønnhet, kulturell rikdom og uforglemmelige ferieminner.

Albania er et land som i mange år var avskåret fra omverdenen på grunn av politiske og økonomiske utfordringer. Men de siste årene har det lille landet åpnet dørene og avslørt sin uutforskede sjarm til eventyrlystne reisende. Fra de storslåtte fjellkjedene i nord, til vakre strender langs kysten, til de mange historiske byene med sine arkitektoniske underverker – Albania har alt du kan ønske deg for en opplevelsesrik ferie.

Komani
Innsjøen Komani. Foto: Johnny AfricaUnsplash

Opplev den uberørte skjønnheten før det er for sent

Det som gjør Albania spesielt attraktivt som reisemål er ektheten og den uberørte skjønnheten du møter. Mens andre populære reisemål rundt Adriaterhavet kan bli overkjørt og preget av masseturisme, kan du på en tur til Albania fortsatt enkelt finne helt uberørt landskap og oppleve ekte gjestfrihet fra lokalbefolkningen. Du vil ofte få følelsen av å gå tilbake i tid. Dette er et land som fortsatt har sin helt egen karakter.

Les videre og se hvorfor Albania bør stå øverst på ønskelisten din over fremtidige feriedestinasjoner. Her gir jeg deg en liten smakebit på landets naturskjønne landskap, rike historie, kulinariske herligheter og vennlige atmosfære.

Valbone
Valbone nasjonalpark er oppkalt etter den brusende elven. Foto: Abstracts photoUnsplash

Albanias natur er et paradis for friluftsentusiaster

Selv om Albania er et lite land, kan du utforske en imponerende samling av nasjonalparker. Her venter mange unike opplevelser med fantastisk landskap, mangfoldige økosystemer og et rikt dyreliv, som har begynt å tiltrekke seg naturelskere fra hele verden.

En av de mest ikoniske nasjonalparkene er Valbona-dalen, som ligger i de majestetiske fjellene i den nordlige delen av landet, ca. 250 kilometer fra hovedstaden Tirana. Med sine dramatiske topper (fem over 2000 meter), klare elver og frodige skoger, er denne dalen ideell for fotturer. Fra enkle stier for nybegynnere til utfordrende ruter for erfarne klatrere, finnes det noe for enhver smak. Her er det definitivt ingen masseturisme. På de mest populære rutene passerer du imidlertid små steinhus hvor lokale familier har gjort en liten bedrift ut av å selge snacks og forfriskende drinker til forbipasserende turgåere.

Se frem til å utforske nasjonalparkens dype kløfter, fantastiske utsiktspunkter og kjenne atmosfæren til tradisjonelle fjellandsbyer underveis. Valbona-dalen er et ferieparadis hvor fotturer og storslått natur kan stå øverst på din ferieønskeliste.

Ikke langt fra Valbona ligger den langstrakte sjøen Komani, et annet yndet utfluktsmål for naturelskere på ferie i Albania. Faktisk er innsjøen en menneskeskapt oppdemming av en elv, men likevel er det et område med utrolig naturlig skjønnhet. Her anbefales det på det sterkeste å ta en båttur, hvor du er ute på den fredelige innsjøen omgitt av dramatiske klippesider og grønne skoger. 

Butrint
Restene av Butrint ble oppført på UNESCOs Verdensarvsliste i 1992. Foto: Abenteuer AlbanienUnsplash

Verdensarv og vill natur

En annen bemerkelsesverdig nasjonalpark er Butrint, anerkjent som UNESCOs verdensarv. Nasjonalparken og tilhørende arkeologiske områder ligger ved kysten i den sørligste enden av Albania ca. 16 kilometer sør for Saranda. Her går historiske severdigheter og vakker natur sammen som hånd i hanske. Det arkeologiske stedet dateres tilbake til det 7. århundre f.Kr. og har rester fra den greske, romerske, bysantinske og osmanske perioden. Mens du utforsker de gamle ruinene, kan du beundre de frodige innsjøene, elvemunningene og den rike floraen og faunaen rundt området. Det er en unik opplevelse å vandre omgitt av historie og samtidig omfavnet av det omkringliggende naturlandskapet.

For de som ønsker å oppleve en av de siste uberørte skogene i Europa, er Shebenik-Jabllanice nasjonalpark et ideelt valg. Denne skogkledde fjellkjeden i det østlige Albania, ca. 90 kilometer fra Tirana og nær grensen til Nord-Makedonia, er hjemsted for et rikt biologisk mangfold, inkludert sjeldne dyrearter som bjørn, ulv og ørn. Turruter som tar deg gjennom pittoreske landsbyer åpner for muligheter for å komme tett på dette ville dyret og beundre det storslåtte landskapet.

Senest har albanske myndigheter opprettet en nasjonal elvepark i tilknytning til Vjosa-elven. Denne 270 kilometer lange elven har sitt utspring i det nordvestlige Hellas før den renner ned gjennom Albania på vei mot havet. Dette naturskjønne området har potensial til å bli nok et spennende naturutfluktsmål. Ikke minst fordi Vjosa Park ligger innen rekkevidde av både Vlore, UNESCO-byen Berat og den populære badebyen Saranda.

Vlore
Utsikt fra et hotell i Vlore. Foto: florjana ormenajUnsplash

Opplev hovedstaden Tirana

Når du reiser på ferie til Albania, flyr du vanligvis til hovedstaden Tirana og kjører derfra til kysten eller landets andre populære reisemål. Men selve Tirana er også et spennende reisemål og har mye å by på. Tirana er en pulserende metropol som ligger midt i landet og som har gjennomgått en bemerkelsesverdig transformasjon, fra å være en grå og monoton by under kommunismen til å blomstre som en fargerik og livlig destinasjon. Tirana tilbyr en blanding av arkitektur som spenner fra osmansk og italiensk til moderne, noe som gjenspeiler landets rike historie og kulturelle mangfold. Sentrum er fylt med kafeer, restauranter, butikker og gallerier som gir en smak av Albanias dynamiske kunst- og kulinariske scene. Med sine grønne parker og brede bulevarder er Tirana også et hyggelig sted å utforske til fots eller på sykkel. Byen er et knutepunkt for politikk, handel og kultur i Albania og tiltrekker seg besøkende med sin energi og sjarm.

>>> Les mer om reiser til Tirana

Flotte strender og hyggelige badebyer

Noe av det som gjør at mange spår en lys fremtid for Albania som reisemål, er landets relativt lange kystlinje. Når du beveger deg ned langs den, finner du en rekke vakre strender og koselige badebyer. Selv om turismen langs kysten er i rask utvikling, beholder mange av disse stedene fortsatt sin naturlige sjarm og ro. Selv på de mest populære stedene trenger du bare å kjøre noen få kilometer innover i landet før alle spor av turisme forsvinner.

Et av de mest populære badeområdene er den sørlige rivieraen, som strekker seg langs Det joniske hav. Her finner du kilometerlange sandstrender og krystallklart vann som inviterer deg til å slappe av og bade. Byer som Saranda og Ksamil er kjent for sine pittoreske strender og fantastisk utsikt over de greske øyene. Du kan tilbringe solfylte dager på de travle strendene, nyte lokale delikatesser på strandbarene og utforske de historiske severdighetene i området.

>>> Les mer om reiser til Saranda

Lenger nord, ca. 37 kilometer vest for Tirana finner du en annen populær ferieby ved havet, nemlig Durres. Byen har en lang historie som går tilbake til antikken og er kjent for sine imponerende romerske ruiner, inkludert det godt bevarte amfiteateret. Durres er også et viktig handelssenter og havnebyen i landet, og tiltrekker seg turister med sine vakre strender og livlige atmosfære. Sentrum byr på sjarmerende gater hvor du kan utforske lokale butikker, restauranter og kafeer. Durres er et reisemål som kombinerer historie, kultur og skjønnhet, noe som gjør det til et populært reisemål i Albania.

>>> Les mer om reiser til Durres

En annen kjent stranddestinasjon på rivieraen er Vlore. Denne kystbyen er også en flott base for en eventyrlig strandferie i Albania. Ved selve byen finnes det lange sandstrender, men du kan også ta en tur ut langs kysten for å utforske pittoreske bukter med små landsbyer og middelalderruiner.

>>> Les mer om reiser til Vlore

Reiser du til Nord-Albania for å oppleve den storslåtte naturen i for eksempel Valbona nasjonalpark, kan du også pakke badetøyet. I tillegg til de store innsjøene er det gode muligheter for å slappe av på en strand ved Adriaterhavet. Når innbyggerne i hovedstaden Tirana vil nyte det avslappende strandlivet, er det for eksempel den 10 kilometer lange sandstranden ved Durres som lokker.

Dhermi
Stranden ved Dhermi, en av de mange badebyene i Albania. Foto: Gjoko StrezoskiUnsplash

Verdensarv og kulinariske herligheter

Det er ikke bare i Butrint du kan fordype deg i en unik verdensarv på en tur til Albania.

Omtrent en times kjøretur fra Saranda ligger for eksempel Gjirokastra, også kjent som «Steinbyen». Den gamle bydelen, som ligger på en bakketopp, er kjent for sin godt bevarte osmanske arkitektur med trange brosteinsbelagte gater, tradisjonelle hus og den berømte Gjirokastra-festningen. Når du vandrer gjennom byens svingete gater, vil du tydelig merke historiens sus.

Ta deg tid til å utforske de lokale håndverkstradisjonene og kanskje finne en unik suvenir fra besøket. Du kan også nyte tradisjonelle albanske retter i en av de lokale tavernaene og smake på lokale spesialiteter som tave kosi (bakt lam i yoghurtsaus) og byrek (en fylt deigrett).

En annen by som anbefales på det varmeste om du ønsker å oppleve det tradisjonelle Albania, er Berat. Også kjent som “byen med tusen vinduer”. Denne byen ligger sentralt i landet ved elven Osum, omgitt av fjell og åser. Også her føles det noen ganger som å gå rundt i et levende museum med brosteinsbelagte gater, gamle kirker og de ikoniske hvite husene med vinduer i forskjellige former og størrelser.

Byen er også hjemmet til Berat-citadellet, som tilbyr fantastisk utsikt over byen og de omkringliggende fjellene. Når du besøker Berat, bør du definitivt prøve tradisjonelle retter som qifqi (risboller med krydder), fasule (bønnestuing) og baklava (søte filodeigskiver). Berat er et vindu til det tradisjonelle Albania og vil gi deg mange uforglemmelige inntrykk.

>>> Les mer om reiser til Berat

Reis trygt til Albania med Escapeaway

Nå om dagen har du en unik sjanse til å reise til Albania før resten av verden virkelig får øynene opp for det lille landet. Ikke bare for å dra nytte av det lave prisnivået, men også for å oppleve et land upåvirket av masseturisme. Vi har håndplukket hoteller med gode anmeldelser, som du enkelt kan bestille i vår søkemotor.

Om du ønsker det er det gode muligheter for å kombinere en tur til Albania med andre attraktive reisemål i området, som Kroatia eller Montenegro. Hos Escapeaway kan du skreddersy en rundtur med bil selv. Om du trenger hjelp er du selvfølgelig alltid velkommen til å kontakte oss for et tilbud på en rundreise. 

>>> Finn din reise til Albania


Velkommen til oss i 
Escapeaway

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant vårt store utvalg av nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon? Klikk her og meld deg på vårt nyhetsbrev

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

Tagger fra artikkelen
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere