Aragosta alla Catalana – katalansk hummersalat fra Alghero

Jeg har lånt en oppskrift på hummer fra min tante på Sardinia. Katalansk hummersalat er en klassiker fra Alghero på Sardinias nordvestlige kyst som egner seg perfekt til en sommermiddag med dine nærmeste venner eller familie. Da det er 1. juni i dag og sommeren offisielt er kommet passer det perfekt å bryne seg på denne deilige retten, men den kan naturligvis også spises hele året rundt.

På Sardinia serveres hummeren alla Catalana tradisjonelt enten til lunsj eller som en del av middagen på italienernes store sommerfestdag, ferragosto, som alltid er i midten av august. Så gjør som sarderne, spis hummer den 15. august!

Fakta:
Tilberedning: ca. 40 minutter + deretter 1-5 timer på kjøl.
Antall personer: 4-6

Ingredienser

  • 1 hummer, helst fersk i stedet for frossen
  • 2 store løk
  • 8 modne tomater (mellomstore)
  • 2 appelsiner
  • 1/2 dl jomfru olivenolje
  • 1 sitron
  • Salt og pepper

Tilberedning
Legg hummeren i rikelig med kokende og saltet vann, og la den koke i 20-30 minutter alt avhengig av størrelsen (tommelfingerregel: koketid for hummer på 500 gr er 10 minutter, deretter beregnes 2 minutter ekstra per 100 gr). Ta opp hummeren og la den kjøles ned i en skål med kalt vann, eller bare på et skjærebrett.

Mens hummeren kjøles ned finhakker du løkene, skjærer tomatene i små stykker, og skjær fine fileter av appelsinene (vær grundig med dette: skjær av skallet helt inn til kjøttet, fjern alt det hvite fruktkjøttet og skinnet og skjær så ut filetene med en skarp kniv ned mot midten mellom hver “båt”), og bland ingrediensene i en skål. Bland dressingen av en god olivenolje, godt havsalt, ferskkvernet pepper og saften fra en sitron. Husk å smake underveis. Man kan eventuelt tilsette hummerens egen smaksgiver, korall (som eggene kalles), som ligger som en svart-jadegrønn væske i hodet. Dette kan med fordel samles opp med en teskje og tilsettes i dressingen. Når dressingen er klar, helles den over salaten som da settes til side.

Når hummeren er avkjølt skjæres den forsiktig over på midten slik at du unngår å ødelegge kjøttet. Magen fjernes fra bak øynene, den grønne leveren og tarmen som ligger ned langs ryggen som en sort streng fjernes også. Deretter skjæres hummeren i mindre stykker. Glem ikke klørne. Du kan eventuelt bruke et lett kakk fra en hammer eller en nøtteknekker til å komme inn til det delikate kjøttet i klørne. Det kan anbefales å benytte en fjærkre-saks til arbeidet da den letter arbeidet med å skjære opp hummeren.

Servering
Bland hummerstykkene med de andre ingrediensene og la det hvile tildekket og i kjøleskap minst 1 time før servering, og aller helst opp til 5 timer.

Hvis du ønsker en mer sirlig servering kan du velge å fjerne hummerskallet og anrette hummerstykkene oppå salaten før du pynter med sitronskiver, for eksempel på et dekorativt, ovalt fat.

Serveres med brød og passende bestikk til!

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Emilie Fuglsang

Prøv sjokolade-mandelkake fra Capri

Har du også drømt deg vekk til den flotte Amalfikysten og den...
Læs mere