Arkitektoniske perler i Paris

Notre Dame
Byggingen av den ikoniske katedralen begynte i 1163, og den stod først ferdig eeter nesten 200 år. Foto: Falcon Photography, CC BY-SA 2.0 .

Ikke lenge etter at de siste flammene ble slukket i den ikoniske katedralen Notre Dame i Paris, har noen av Frankrikes rikeste familier og UNESCO allerede lovet å donere milliarder av kroner til gjenoppbyggingen av den over 800 år gamle katedralen. Til tross for støtten vil det nok dessverre ta lang tid, kanskje flere år, før du igjen får muligheten til å besøke Notre Dame-katedralen.

Men det sørgelige tapet av en av den franske hovedstadens største severdigheter bør ikke stoppe deg fra å reise til Paris. Byenes by har så mye kulturarv i form av andre vakre, historiske bygninger at du fremdeles fint kan bruke en hel ferie på å utforske dem.

La Sainte Chapelle
Vinduene i Sainte Chapelle. Foto: Christopher Michel, CC BY 2.0

Sainte Chapelle

Det franske kongehusets gamle slottskirke, Sainte Chapelle, ligger på øya Île de la Cité i hjertet av Paris, og er et arkitektonisk mesterverk som tåler sammenligning med Notre Dame. Kirken stammer fra midten av det 13. århundret, og er spesielt kjent for sine lekre vinduer med fargerike glassmosaikker.

Conciergerie
La Conciergerie. Foto: DXR, CC BY-SA 3.0

La Conciergerie

Knappe 100 meter fra Sainte Chapelle på nordsiden av den lille øya i Seinen ligger Conciergeriet. Sammen med Justispalasset utgjorde de to bygningene Palais de la Cité, som var maktens sentrum i Paris da Frankrike var et monarki. Etter revolusjonen var det i Concergeriet de siste kongelige, blant andre Marie-Antoinette, satt fengslet den siste tiden før de møtte deres skjebne i giljotinen.

Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg. Foto: Olivier Bruchez, CC BY-SA 2.0.

Palais du Luxembourg

Dette store palasset ligger i parken Jardin du Luxembourg på grensen mellom Saint-Germain-des-Prés og Latinerkvarteret, ble opprinnelig oppført i 1612 for dronning Marie av Medici, mor til Ludvig 13. av Frankrike. I tillegg til å tjene som bolig for de kongelige, har palasset også blitt brukt som museum, fengsel under Den Franske Revolusjon og Napoleon Bonapartes første offisielle residens. I dag huser det senatet.

Sorbonne
I Latinerkvarteret finner du La Sorbonne og utallige spisesteder. Foto: Jan Remund, CC BY 2.0

Sorbonne

Dersom du trenger litt forfriskninger etter ditt besøk i Jardin du Luxembourg, kan du spasere bort i Latinerkvarteret, som er kjent for å være et av de beste områdene å spise i Paris, med et hav av gode kaféer og restauranter. Strøket ligger sør for Notre Dame, og her finner du også enda et av Paris’ flotte bygninger; Paris Universitet, som lokalt kalles La Sorbonne. Med røtter som strekker seg helt tilbake til 1200-tallet er dette et av Europas eldste universiteter, og regnes fremdeles for å være et av de mest prestisjefylte.

Sacré-Cœur
Sacré-Cœur. Foto: Jorge Láscar, CC BY 2.0

Basilique du Sacré-Cœur de Montmartre

Kirken Sacré-Cœur, som ligger på bakken Montmartre i det nordlige Paris, er en forholdsvis ny bygning sammenlignet med Notre Dame. Kirken ble først innviet i 1919 kort tid etter 1. verdenskrig tok slutt. Men den er definitivt verdt et besøk hvis du reiser til Paris. Inne i kirken kan du blant annet beundre taket, som har Frankrikes største mosaikkutsmykning. I tillegg til det imponerende kirkerommet, er det utsikten over Paris som trekker mange besøkende til Sacré-Cœur. Den kan du både nyte oppe fra kuppelen eller fra den store plassen foran kirken.

Notre Dame Paris
Notre Dames spir og tak gikk tapt i flammene, men forhåpentligvis vil man lykkes i å gjenoppbygge katedralen i en overskuelig fremtid. Foto: David Merrett, CC BY 2.0.

Reis med til Paris med Hideaways

En reise til Paris kan naturligvis brukes på mye mer enn å utforske den fantastiske arkitekturen. Hvis du også vil bruke tid på kulinariske opplevelser på de hyggelige kaféene, shoppe i spennende vintage-butikker eller fordype deg i de mange interessante museenes utstillinger, kan du fint bruke mange ferier i Paris uten å gå lei.

Vil du få mest mulig ut av din reise til Paris? Velg et av de håndplukkede hotellene hos Hideaways. Her kan du bo på sjarmerende og komfortable hoteller sentralt i Paris med alle byens tilbud innenfor kort rekkevidde.

Se alle reiser til Paris med Hideaways

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Gå ikke glipp av disse tre topp-severdighetene på din storbyferie i Wien

Wien er berømt for sine usedvanlig rike teater- og musikktradisjoner, sine mange...
Læs mere