Badeferie i Kroatia? Her finner du de beste strendene

Badeferie i Kroatia? Her finner du de beste strendene.

Med nesten 6000 kilometer kystlinje har det kroatiske fastlandet og især de mange øyene utallige fantastiske strender. Her kan du nyte en badeferie ved et krystallklart hav omgitt av idyllisk natur og hyggelige byer.

Generelt finnes de beste strendene omkring øyene Hvar og Brač i Dalmatia, men det er dog mange unntak fra denne regelen. Som du vil se nedenfor finnes det for eksempel også mange fine badestrender i resten av Dalmatia samt på Istria og i Kvarner-bukta.

Kroatias beste strender

Det er vanskelig å kun fremheve noen få av Kroatias mange skjønne strender og mye vil naturligvis avhenge av personlig smak. Jeg tar likevel sjansen og gir min anbefaling av Kroatias beste strender.

Zlatni Rat, Brač

Det er ikke til å komme utenom stranden Zlatni Rat – antakeligvis den mest kjente stranden. Denne stranden, som er en tunge av lyse småstein, stikker ut i det turkisblå Adriaterhavet omkring øya Brač i det sydlige Dalmatia og pryder således ofte forsiden av turistbrosjyrer fra Kroatia.

Zlatni Rat regnes for å høre til blant de vakreste europeiske strendene og er ikke overraskende et ytterst populært utfluktsmål; ikke bare blant feriegjestene på Brač, men også blant dagsturister fra fastlandet takket være gode fergeforbindelser til Split.

Zlatni Rat standen

Her er det god plass, men drømmer du om en ferie ved en stille og helt uforstyrret strand, er det derfor ikke Zlatni Rat du skal satse på. Har du derimot ikke noe imot litt liv og leven, kan du nyte godt av en virkelig vakker strand, som er velutstyrt med fasiliteter som dusjer, omkledningsrom og liggestoler. Dessuten er det flott at det er mulighet for å trekke seg opp i skyggen under furutrærne midt på landtungen på de varmeste sommerdagene. Her finner man tallrike barer og restauranter med forfriskninger.

Palmižana, Hvar

Den lille øya Palmižana er et populært utfluktsmål fra Hvar (naboøy til Brač). Det er ikke minst takket være stranden, som utover det krystallklare vannet har usedvanlig vakre, fredelige omgivelser med skogkledde skråninger, som tiltrekker mange lystbåter som ligger malerisk og vugger i bukten. Den perfekte kulisse til en avslappende dag ved vannet.

Paradise Beach – Rajska plaža, Rab

Har du tidligere vært på ferie i Kroatia, vil du vite at mange av landets deilige strender i stor grad består av småstein eller klipper. Selv om de er i mindretall, er det dog heller ikke vanskelig å finne skjønne sandstrender.

I den nordlige delen av Kroatia på øya Rab nær badebyen Lopar finnes for eksempel en ekte paradisstrand – det er i hvertfall navnet den 1500 meter lange Rajska plaža- stranden også er kjent som. Dette er en av Kroatias beste sandstrender, som med sitt lave vann og Blå Flagg er velegnet til barn. CNN har hatt Rajska plaža med på deres liste over verdens 100 beste strender.

Divna, Pelješac

På Pelješac-halvøya ligger Divna-stranden nær Trpanj litt avsides og byr ikke på mange fasiliteter. Til gjengjeld har du her mulighet til å nyte en rolig dag ved vannet i en bukt omgitt av høye fjell med frodige, grønne skoger, som gir en flott kontrast til det blå havet. Stranden består av hvite småstein, som dog føles nesten våte å gå på.

Pelješac. Foto: Miroslav Vajdic. CC BY-SA 2.0

Punta rata, Brela

En annen strand som flere ganger har figurert på reisemagasinenes lister over verdens vakreste strender er Punta Rata- stranden, som ligger på Makarskarivieraen omkring 40 kilometer fra Split.

Stranden, som ligger få hundre meter fra Brela på det kroatiske fastlandets nok vakreste kyststrekning, ble for eksempel i 2004 kåret til en av verdens vakreste av amerikanske Forbes Magazine. Den tittelen lever Punta Rata i høy grad stadig opp til

Vela Pržina, Korčula

Sørkysten på øya Korcula i det sydlige Dalmatia har en del steile klipper, og her ligger derfor ikke så mange badestrender som man umiddelbart kunne forvente. Ikke desto mindre er det på sørkysten du finner en av øyas beste – Vela Pržina-stranden i utkanten av byen Lumbarda.

Stranden er åpen mot havet i sydlig retning, men ligger godt beskyttet mot vinden fra andre retninger inne i en bukt. Navnet betyr “stor sandet strand” på kroatisk, og nettopp den rene sanden i kombinasjon med det barnevennlige, lave vannet betyr at stranden tiltrekker seg mange familier

Strand-sten Kroatien
Det finnes både strender med fin sand og stein i Kroatia. Foto: Omar Haroun, Creative Commons

Brsec, Istrien

Tilgangen til den lille Brsec-stranden på Istrias østkyst er litt vanskelig og her ligger ikke mange av de sedvanlige turistfasilitetene. Det er nok grunnen til at ikke mange turister finner veien hit. Brsec er dog en favoritt blant de lokale, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Stranden, som består av småstein, er omgitt av forrevne klipper som reiser seg steilt fra havet. Enkelte våghalser bruker klippene til utspring, men ellers hersker det som regel en rolig stemning. Det er populært å snorkle omkring klippene.

>> Se alle reiser til Kroatia med Hideaways

Tips til en badeferie i Kroatia

Ettersom mange av Kroatias strender består av stein og klipper, kan det utover rikelig med sololje anbefales å ha badesko med på en badeferie i Kroatia.

Foretrekker du borset for badeskoene, å slippe helt fri for bekledning på stranden, er det gode muligheter for å reise på en “tekstilfri” badeferie. På mange av strendene er det områder til nakenbadere, og Kroatia har en lang tradisjon for naturisme. Søker du etter disse områdene, skal du kjøre etter skilt med FKK – en forkortelse for Freie Körper Kultur

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Mikkel Houmøller

Gå ikke glipp av disse tre topp-severdighetene på din storbyferie i Wien

Wien er berømt for sine usedvanlig rike teater- og musikktradisjoner, sine mange...
Læs mere