Bak kulissene på Sicilia

Sicilia har opp gjennom tidene dannet rammer for utallige klassiske filmperler! Er det det trollbindende, gylne lyset, umiddelbarheten i sicilianernes hjertelige livsglede, eller lokalkulturens betingelsesløse gjestfrihet som muligens har lokket dem dit? Eller er det originaliteten og autentisiteten i det sicilianske samfunnet, og kysten og småøyenes eksotiske særpreg? Ja, Sicilias sterke sider er mange!

Så snart man setter føttene på siciliansk jord merker man tydelig alle årsakene til at øya har dannet kulissene for mange filmklassikere. Dette var i hvert fall min første tanke under diverse opphold på Middelhavets største øy. Etter mange minneverdige opplevelser og fordypelse i siciliansk kultur, falt det meg ganske naturlig å lete etter noen av disse filmene som et godt alternativ til fargerike suvenirer.

Dette viste seg umiddelbart å bli en større oppgave enn først antatt. De første besøkene mine i bladkiosker og suvenir-butikker gav ingen avkastning. Men skal det virkelig være så vanskelig å skaffe seg en ekte suvenir på reisemålet? Disse filmene er jo ren reklame for destinasjonene, og gir et positivt og autentisk bilde av Sicilia samtidig som de innfører feriegjester i italiensk kultur- og filmhistorie.

Etter hjemkomsten min kunne jeg endelig arrangere en helt spesiell filmkveld med innføring i italiensk filmkultur og uutslettelige minner fra mine vidunderlige Sicilia-opphold. Det var verdt alle anstrengelsene!

Denne historien har i mellomtiden fått en ny vri: jeg skaffer meg de italienske filmene hjemmefra – på den måten skjerpes interessen min for å oppspore filmstedene og selv gjennomleve den filmatiske opplevelsen. Det er ikke kun et ønske om selv å befinne seg på et legendarisk sted som filmelskere over hele verden kjenner til – jeg er også spent på å se om jeg kan kjenne igjen landskapet, husene, utsikten, stemningen og andre små detaljer fra filmen. Les om de mest kjente filmklassikerne nedenfor.

Malèna – Siracusa, Sørøst-Sicilia

Filmen Malèna fra år 2000 utspiller seg i Siracusa på Sicilia under Andre Verdenskrig. Vakre og sensuelle Malèna setter griller i hodene på byens gutter og menn som alle begjærer henne – spesielt 13-årige Renato, mens byens kvinner misunnelsesverdig forakter hennes skjønnhet. Mens Malèna gjennomlever tragiske misforhold til omverdenen, forelsker unge Renato seg hodestups i henne.

Domkirke-pladsen i Siracusa
Domkirkeplassen i Siracusa som var en av kulissene i filmen Malèna

Filmens mest bemerkelsesverdige lokalitet er Domkirkeplassen Piazza Duomo i Siracusa som filmens hovedperson flere ganger passerer til fots. Her utspilles ekte siciliansk utendørsliv med pratende eldre menn, lekende barn, hyggelige kafémiljøer og en livsglad stemning ut over det vanlige.

Det er dessuten filmet scener i nabobyene Noto, Messina og Taormina.

Les mer om Siracusa her

Postbudet (Il Postino) – Salina, De Eoliske Øyer

Postbudet fra 1994 er en intens og tankevekkende film som handler om hvordan de menneskene man møter på sin vei kan åpne helt nye verdener, som f.eks. å inspirere til poesi, kjærlighet eller politisk engasjement. På en øde øy i Middelhavet tar den tilbakeholdne fiskersønnen Mario arbeid som postbud og skal levere brev til den chilenske dikteren Neruda som har flyktet fra sitt hjemland. Det oppstår tette bånd mellom de to, og Neruda hjelper Mario med å vinne skjønne Beatrices hjerte.

Pollara
Pollara på øya Salina utgjør blant annet kulissene til den populære filmen Il Postino…

Landsby- og bodega-scenene er innspilte på den lille øya Procida ved Napoli, mens resten av filmen er spilt inn i Pollara på Salina, som er en av de 7 vulkan-øyene nord for Sicilia; De Eoliske Øyer. Pollara ligger oppe på en klippeskrent i Porre-fjellets sekundære krater, der halvparten har rast ut i havet. Av nevneverdige filmsteder finner du Nerudas lyserøde villa med havutsikt som ligger mellom kirken og den lille havnen inne bak en liten olivenlund. Her er mange av filmens scener tatt opp, blant annet Mario og Nerudas livsbekreftende samtaler. Fortsetter du langs samme vei kommer du ned til den lille havnen med de eiendommelige grottene der Mario bor sammen med sin far, og atskillige ganger ser man fiskerne komme i land her. Rammene blir neppe mer romantiske og maleriske. Fra den lille havnen kan du også se stranden ved klippeveggen der Neruda bader og Mario oppsøker ham. Ut over vannet er det en fengslende utsikt mot naboøya Filicudi og den massive klippeblokken Il Faraglione.

Under opptakene til Postbudet bodde filmcrewet og skuespillerne på Hotel Signum i Malfa på Salina.

Les mer om Salina her

Godfather

Mange tror nok at de sicilianske scenene i de legendariske Godfather-filmene er tatt opp i og rundt Corleone (Mafiaens såkalte høysete), men det er faktisk noen helt andre byer på østsiden av Sicilia som ble kulissene.

15 km nord for det kjente feriemålet Taormina i middelalderbyen Forza d’Agrò, på Piazza SS. Annunziata ligger kirken der unge Michael Corleone og Apollonia gifter seg i Godfather I. Når man vet det kan man tydelig kjenne igjen kirkens fasade bak det unge paret da de forlater kirken.

Giardini di Naxos med Taormina og Castelmola i baggrunden
Giardini di Naxos med Taormina og Castelmola i bakgrunnen som har en liten rolle i den første Godfather-filmen

Hvis du fortsetter du ca. 5 km lengre nordover finner du fjellandsbyen Savoca som også har hatt besøk av blant annet Al Pacino, da bryllupsfesten skulle spilles inn. Den foregår uten for Bar Vitelli, som i filmen eies av Apollonias far.

I den første filmen kan du også få et glimt av den fine stasjonsbygningen ved Taormina-Giardini (nede ved kysten i utkanten av Giardini-Naxos).

Les mer om Taormina her

Kjære dagbok

Kjære dagbok (Caro Diario) fra 1993 av Nanni Moretti. Morettis film er meget preget av satire, ironi og sarkasme. Filmen er delt opp i tre fortellinger og ble delvis spilt inn på de 7 vulkan-øyene, De Eoliske Øyer nord for Sicilia, og delvis i Roma.

Les mer om De Eoliske Øyer her

Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso) – Cefalù, Nord-Sicilia

Cinema Paradiso fra 1989 forteller historien om en gutts lidenskap for filmen. Perioden er etterkrigstiden, og filmen skildrer farløse Salvatore som vokser opp bak filmfremviseren i den lokale kinoen i en liten siciliansk fiskerlandsby. Denne opplevelsen munner ut i en karriere som filmregissør.

Strand og den gamle havn i Cefalù
Cefalù er en av stedene som utgjør kulisser til filmen Cinema Paradiso…

Filmen er blant annet spilt inn på Cefalùs gamle brygge og på plassen foran middelalderborgen i Castelbuono som ligger ca. 30 km fra Cefalù. Det kjente torget fra filmen der kinoen ligger er i byen Palazzo Adriano, som ligger inne midt på Sicilia, sør for Palermo.

Les mer om Cefalù her

La Terra Trema

La Terra Trema er fra 1948 og er innspilt ved badestedet Aci Trezza i Catania-provinsen. Her finner du den imponerende kyststrekningen malerisk krydret med de karakteristiske kyklop-klippene som den fæle kyklopen Polyfemos kastet etter Odyssevs i følge legenden.

Les mer om Aci Trezza her

Stromboli

Filmen Stromboli av Roberto Rossellini er fra 1950 og har Ingrid Bergman i hovedrollen som ulykkelige Karin, som er gift med den lokale fiskeren Antonio. Hun skal gå over vulkanen for å komme seg til en båt på den andre siden av øya. Under flukten fra sin mann faller hun i søvn under stjernehimmelen. Hele filmen, som er i sort/hvitt, er spilt inn på den dramatiske, aktive vulkan-øya Stromboli. På øya kan du blant annet oppleve huset som Bergman og Rossellini bodde i under innspillingen.

Les mer om øya Stromboli her

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere