Bli kjent med noen av Italias vakre katedraler

Båndet mellom italienerne og deres religion er mildt sagt sterk. Kanskje det kommer av at forholdet mellom den italienske staten og den kristne kirken er regulert og sanksjonert gjennom konstitusjonelle lover. Kanskje det kommer av at Vatikanstaten, selve høysetet for den katolske kirken, i det minste geografisk ligger på italiensk jord, og at dens tilstedeværelse er dypt rotfestet i Romas og kristendommens historie.

Nunnor på promenad
Religionen er mildt sagt nærværende i det italienske samfunnet – ikke minst i arkitekturen. Og det er heller ikke uvanlig å se nonner ute på en liten spasertur…

Eller kanskje det kommer av at religionen ikke bare er nærværende hos italienerne på et åndelig nivå – men minst like mye på et kulturelt plan. Det spiller ingen rolle hvor i landet du befinner deg; alle steder vil du merke at kunst og arkitektur i hver lille by er relatert til kirkens nærvær. Så mye kunst har blitt inspirert av kristendommens symbolikk. Og så mange arkitektoniske bygninger har blitt bygget takket være religionen. Jeg snakker selvfølgelig om kirkene – for hvor mange ganger har du ikke blitt forbløffet over antallet kirker i Italia, selv i de minste byene på landet? I denne artikkelen vil jeg fremheve noen av disse fantastiske bygningene, nemlig de store katedraler. Naturligvis ikke alle, det ville vært en umulig oppgave, men noen av dem som jeg personlig har sett og besøkt. Du behøver ikke å være troende for å fornemme skjønnheten i disse bygningene; jeg forundres gang på gang over de rike detaljene, finessen og den ekstreme kunnskapen som ligger bak oppførelsen av katedralene. Og at de lyktes med å bygge noe så ekstraordinært i en tid da det ikke fantes kraner eller motorer…

Il Duomo di Milano, Milano, Lombardia

Med bopel i Milano kan jeg ikke la være å begynne med å nevne denne katedralen. Jeg passerer den hver gang jeg går til og fra treningssenteret, og ser den mest som et dagligdags innslag i livet mitt. Men noen ganger må jeg minne meg selv på å stoppe opp og faktisk beundre denne bygningen. For den er mektig. Il Duomo er verdens tredje-største gotiske katedral og har plass til 40 000 besøkende. Den ble påbegynt i år 1386, men den var først helt ferdigbygget 6. januar i 1965!

duomo milano
Om natten ruver Duomo di Milano over byen som en  kjempe under himmelen. Det er et spektakulært syn…

I år 1805 krones selveste Napoleon Bonaparte til konge av Italia i Il Duomo – og det var mye takket være ham at katedralens fasade ble ferdiggjort efter at prosjektet hadde lagt på is i adskillige år. Napoleon beordret nemlig at fasaden skulle ferdigstilles, samt at alle utgifter skulle tas av den franske stat – en regning som naturligvis aldri ble betalt. Men som takk for Napoleons gavmildhet ble det plassert en statue av ham på én av katedralens spir…

La Basilica di San Pietro, Vatikanstaten

St. Peterskirken, på italiensk La Basilica di San Pietro, er storslagen. Mektig. Unik. Og definitivt noe du bør besøke på en reise til Roma – eller nærmere bestemt den lille, selvstendige mikrostaten Vatikanstaten. Katedralen er 132,5 meter høy, og den innvendige overflaten dekker 15 160 m², noe som gjør at nesten 60 000 personer kan overvære en gudstjeneste på én og samme gang. Foran katedralen brer Petersplassen seg ut, og best utsikt over den har du fra Peterskirkens kuppel, som er designet og skapt av Michelangelo.

Peterskyrkan Rom
Peterskirkens størrelse – og høyde – gjør at du kan se den fra mange forskjellige av Romas hjørner…

Men vær oppmerksom på at du hverken bør lide av høydeskrekk eller klaustrofobi for å bevege deg opp i kuppelen – trappene er smale og kronglete, og det kan føles som om de aldri tar slutt. Men det gjør de, dét lover jeg – og utsikten er verdt hele anstrengelsen! Hvis du har lyst til å kombinere en storbyferie i Roma med sol og strand, så gir min kollega Allan deg tips om herlige strender i nærheten av byen i denne artikkelen.

Santa Maria del Fiore, Firenze, Toscana

Hvis du kikker på kartet over mange italienske byer vil du raskt kunne se at byens katedral i mange tilfeller utgjør et sentralt punkt, og at alle veier mer eller mindre leder til og fra katedralen og dets torg. Dette er også tilfellet for Santa Maria del Fiore i Firenze. Faktum er at under min Erasmus-tid i Firenze hadde jeg så store vansker med å orientere meg i byen de to første ukene at hver gang jeg skulle komme meg til et nytt sted gikk jeg først til katedralen og – med katedralen som orienteringspunkt – fant jeg frem til det nye stedet. Men det sier kanskje mer om mine lokalkunnskaper og stedsans enn om byens oppbygning…

Duomo Florens
Selv når den gjenspeiles i en vannpytt er det lett å se Santa Maria del Fiores skjønnhet…

Les også min artikkel om Firenze utenfor turiststrømmen – så kan du også oppleve den autentiske delen av byen på ferien din. Santa Maria del Fiore, eller Il Duomo di Firenze som den også kalles, er nok egentlig mest kjent for sin store kuppel som er tegnet av den florentinske arkitekten Filippo Brunelleschi. Brunelleschi brukte mer enn 4 millioner mursteiner til å bygge kuppelen med, og hans konstruksjon var mildt sagt banebrytende. Det er virkelig en spennende historie, og jeg anbefaler deg å lese følgende tekst fra National Geographic for å lære mer om katedralens bakgrunn.

La Cattedrale di Sant’Andrea, Amalfi, Campania

Amalfis katedral, La Cattedrale di Sant’Andrea, beskrives ofte som den mest imponerende katedralen i hele Sør-Italia. Og det er ikke så rart, for på skyfrie dager (og dem er der mange av i Amalfi) stråler katedralens gyldne fasade om kapp med solen. Fasaden er for øvrig inspirert av arkitektur fra både Sicilia og den arabiske verden (som følge av å ha blitt invadert av folk fra disse stedene opp gjennom historien), noe som tydelig kan fornemmes i den praktfulle mosaikken som dekker de flotte hvelvingene.

Klocktorn Amalfi
Klokketårnet som tilhører La Cattedrale di Sant’Andrea i Amalfi er, akkurat som katedralen selv, dekorert med flotte mosaikker og kan sees langt ute fra havet…

Katedralen ligger oppe på en høyde midt i den lille byen Amalfi, og en trapp på 62 trinn fører opp til dens porter. Trappen og torget foran katedralen har blitt et naturlig samlingspunkt for byens innbyggere og de mange besøkende, og utallige bryllupsbilder tas på trappen opp til katedralen hvert år.

La Cattedrale di San Lorenzo, Genova, Liguria

Den 9 februar i 1941 gjennomførte den britiske flåten et angrep kalt Operasjon Grog – mod Genova og La Spezia. På grunn av en siktefeil fra en artillerioffiser ombord på det britiske skipet HMS Malaya slo en pansergranat i stedet ned i det sørøstlige hjørnet av Genovas katedral. Men til alt hell eksploderte ikke granaten – og den dag i dag står pansergranaten på utstilling i katedralen. Kanskje det var Sankt Laurentius (San Lorenzo) – skytshelgenen som også gav sitt navn til katedralen – som hindret granaten i å detonere?

Duomo Genova
Klokketårnet og kuppelen som tilhører katedralen i Genova er et spektakulært syn i skumringslyset…

Il Duomo di Siena, Siena, Toscana

Katedralen i Siena går på folkemunne under navnet Duomo di Siena, men heter egentlig La Cattedrale Metropolitana di Santa Maria Assunta. Katedralen er et skattekammer for kunstelskere da den innvendige siden rommer verker av blant andre de store skulptørene Michelangelo, Donatello og Pisano. Mange av Italias katedraler har vakre fasader, men det som gjør Sienas katedral ekstra spesiell er at den utvendige sidens marmordekorasjoner fortsetter innendørs, og dét er et imponerende syn som møter deg når du går gjennom portene.

Siena_duomo
Duomo di Sienas stripete fasade fortsetter også på innsiden…

Men til tross for at man lett kan bli overveldet av kunsten som henger på katedralens vegger anbefaler jeg at du gir katedralens gulv litt ekstra oppmerksomhet – det er nemlig her katedralens mest imponerende kunstverk befinner seg. Som et gigantisk puslespill sprer mesterverket seg ut over gulvet, og hver del har sin egen historie å fortelle.

Interessert i en reise til Italias katedraler?

Ring våre eksperter på 239 60 873 og få et forslag til din neste ferie i Italia eller skriv til oss her.

Tagger fra artikkelen
, , , ,
Mer fra Michael Nielsen

Navigli: Milanos kunstneriske oase

Gjennom Roma strømmer elva Tiberen. Torino har sin Po-elv. I Firenze flyter...
Læs mere