Cannoli siciliani – Sicilianske kake-rør med ricottafyll

Cannoli-kaker er en klassiker på den sicilianske dessertmenyen (sammen med den like populære Cassata-en) og er opprinnelig en kake tilknyttet karnevalet. Men det som ofte skjer med virkelig lekre kaker er at den sesongpregede klausulen utvannes, og derfor spises Cannoli nå til enhver anledning året rundt i hele Italia. Og med sine festlige farger synes jeg den gjør seg svært godt på julebordet sammen med de andre søtsakene.

Cannoli-kaker består av en frityrstekt, sprøtt skall som er formet rundt et rør. Kake-hylstrene fylles med en ricotta-krem, kandiserte frukter og sjokolade.

Avhengig av hvor man kommer fra på Sicilia tilsier tradisjonen at Cannoli-kakene skal dekoreres forskjellig. Ved Palermo pleier man å pryde kakenes “rygg” med kandisert appelsinskall. På østkysten derimot bruker man hakkede pistasjnøtter som avslutning på endene, og andre steder drysser man kakao eller sjokoladestykker over kakeendene, avslutter med synlige småstykker av kandiserte bær eller til og med hele, kandiserte kirsebær, osv. Kun fantasien setter grenser.

Cannoli sicilina
Med sine festlige farger gjør cannoli siciliana seg svært godt på julebordet

Denne oppskriften har jeg fått av min mor, og selv om det er litt av et prosjekt å lage cannoli-skallene er det absolutt ikke uoverkommelig, men sett av en ettermiddag og les grundig gjennom oppskriften dagen før du tenker å gå i gang.

Fakta:

Tilberedning:
Dag 1 – Ricottakremen røres sammen på 5 minutter
Dag 2 – 2 timer inkl. hviletid

Antall kaker : ca. 15

Ingredienser:

Kremen:

 • 500 gr ricotta
 • 300 gr melis
 • 100 gr kandisert sitrusfrukt, finhakket – eventuelt bare én variant
 • 40 gr mørk sjokolade, finhakket
 • Evt. Vaniljekorn fra en halv stang eller vaniljesukker

Rørene:

 • 150 gr hvetemel (type 00)
 • 1 ts kakaopulver – for å gi rørene farge
 • 1 ts sterk kaffe – for å gi rørene farge
 • 1 ts sukker
 • 1 liten knivspiss salt
 • 20 gr smør
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 2 ss tørr hvitvin
 • 1 eggehvite
 • 1 eggeplomme (til å feste endene med)
 • Solsikkeolje til å frityrsteke rørene i

Pynt – mitt forslag:
Melis
Kandisert kirsebær
Usaltede pistasjkjerner

Utstyr:
Metall-, tre- eller spesialfremstilte rør med en diameter på 2 cm og lengde på 13 cm (eller slik at de kan være i en gryte). Sag eventuelt en rund stokk i passende lengder. Jo flere rør du har, jo raskere går det med tilberedningen.

Sprøytepose.

Tilberedningen:

Kremen:

Man bør tilberede ricotta-kremen dagen før slik at sukkeret oppløses helt og kremen oppnår en fast konsistens. Den ricottaen man får kjøpt her hjemme er klar til bruk, men også så fin i konsistensen at den nesten blir flytende. Rør derfor forsiktig inn ricottamengden med meliset (og evt. vaniljesukkeret eller -kornene) og vend deretter inn de hakkede ingredienser. Hell kremen i en sprøytepose og legg den på kjøl til dagen etter.

Cannoli ingredienser
Det brukes mange ingredienser til Cannoli-kakene, men det lønner seg til slutt…

Rørene:

Bland de tørre ingrediensene sammen: mel, sukker, kakao og salt. Elt smøret inn i deigen og tilsett til slutt kaffe, eggehviter og vin, og kna det hele til en sammenhengende og kompakt, men elastisk deig. Tilsett eventuelt mer hvitvin hvis deigen ikke henger sammen, men den skal ikke være klebrig. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile en times tid på kjøl.

Rull ut deigen i en pastamaskin på én av de tynneste innstillingene eller, i mangel av en maskin, med håndkraft og kjevle på et bord lett bestrødd med mel. Den skal kun være omtrent en millimeter tykk. Sikt litt mel over og under deigplatene slik at de ikke setter seg fast.

Bruk en skål eller utstikkeform med en diameter på 10 cm, og stikk ut totalt 15 sirkler.

Sett solsikkeoljen på varme til den når ca. 170 º grader – den må ikke koke. Finn frem rørene dine som anført ovenfor under “Utstyr”. Smør dem inn i olje og vikle sirklene rundt dem, men ikke for stramt. Pensle kanten på den ene innersiden med eggeplomme og press kantene sammen der de møtes. Fritér skallene mens de sidder på rørene i meget varm solsikkeolje. Prøv med ét rør av gangen.

Cannoli siciliani
Kake-hylstrene fylles med en ricotta-krem, kandiserte frukter og sjokolade.

Så snart skallene har oppnådd en gyllenbrun farge og er svulmet litt opp er de ferdige. La dem avkjøles på fettabsorberende papir, og la dem hvile et kort øyeblikk før du forsiktig fjerner røret igjen. Fortsett med det neste skallet. Når skallene er helt avkjølte drysses de med melis.

Avslutningsvis fyller man hylstrene med ricotta-kremen med en bakesprøyte eller skje, og avslutter med å glatte endene med en kniv. Se bildet for ferdig resultat. Deretter pynter man sine Cannoli-kaker etter smak og behag; for eksempel ved å plassere dem på et brett, drysse melis over dem, pynte med appelsinskall oppå hylstrene, og rive litt god sjokolade over endene til slutt. NB: Kakene skal i prinsippet serveres med en gang slik at de ikke mister deres sprøhet, men kan saktens klare seg på kjøl i opptil 5 timer.

Oppbevaring:

Man kan fryse fyllet hvis det er for mye. Er man tidlig ute kan skallene oppbevares tørt og i en åpen pose til dagen etter uten å bli dårlige.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Du kan i tillegg velge blant våre nøye utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller.

Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Kunne du tenke deg å motta flere tips om italiensk mat? Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om Italia

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Marie B.

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere