Cataplana – smaken av Algarve

Cataplana
Cataplana med alt godt fra havet. Foto: An en Alain, CC BY 2.0.

Vil du krydre ferien i Algarve med spennende matopplevelser, er det et must å prøve cataplana – selve essensen av regionens kulinariske tradisjoner.

Oppkalt etter gryten

Cataplana er faktisk navnet på den wok-lignende grytene, tradisjonelt fremstilt av kobber, som retten tilberedes i.

I motsetning til en vanlig wok har en portugisisk cataplana et stort lokk med hengsler som kan trekkes helt tett over gryten. En cataplana-gryte er derfor som skapt til å tilberede lekre simre-retter, som i Algarve ofte byr på fisk og skalldyr.

Røtter i den arabiske verdenen?

Likheten med den marokkanske taginen, et glasert leirfat med kjegleformet lokk som brukes til å “trykk-koke” maten, gjør at cataplana-grytens røtter menes å strekke seg tilbake til maurernes inntog på Den Iberiske Halvøya.

Andre mener derimot at det er snakk om en nyere oppfinnelse, og at kobbersmeden Armando Luz (1927-2002) er far til cataplana-gryta slik man kjenner i dag. Uansett er cataplana-rettene fortsatt svært populære i Portugal, spesielt i landets sørligste region Algarve.

Cataplana Algarve
Vakker utsikt og cataplana – hva mer kan man ønske seg? Foto: subherwal, CC BY 2.0.
Cataplana restaurant
Blåskjell er ofte inkludert i en cataplana i Algarve. Foto: Cayetano, CC BY-SA 2.0.

Sunne og velsmakende retter

Ingrediensene i en cataplana varierer fra region til region, men vanligvis er tomater, løk, urter og vin involvert. Så legger man til et utvalg av årstidenes grønnsaker og forskjellige former for kjøtt, som i Algarve med den lette adgang til havets ressurser naturligvis ofte består av fisk og/eller skalldyr. En av de mest populære rettene er således Ameijoas na Cataplana, dvs. skjell.

Men det finnes også cataplana-varianter med svinekjøtt, kylling og annet godt.

På de fleste restauranter settes den karakteristiske gryta direkte på bordet. Man bør vanligvis bestille til minst to personer, og det er en hyggelig opplevelse å samles rundt den dampende retten. Det serveres som regel friskt brød til.

Lag din egen cataplana

Om du får lyst til å eksperimentere med cataplana hjemme på eget kjøkken, kan du med fordel benytte ferien i Algarve til å kjøpe en av de karakteristiske grytene på et av de mange markedene eller i en butikk.

Litt søking på nettet viser at det også er mulig å finne nettbutikker med cataplana-gryter i sortimentet. Det er også enkelt å finne inspirasjon til rettene i de mange oppskriftssamlingene med portugisiske retter som er å finne online.

Algarve var i 2013 med på å få Middelhavs-kjøkkenet tatt med på UNESCOs verdensarvsliste.

Velkommen til oss i Escapeaway. Hos oss kan du skreddersy din reise akkurat slik det passer deg, enten med direktefly eller med mellomlanding. Pluss at du kan velge blant våre nøye, utvalgte hoteller.

Pssst…. ikke glem å sjekke ut våre unike Hideaways hoteller. Vi anbefaler også at du leier bil for å få maksimal mulighet til å utforske området du besøker.

Ønsker du å få ferietips, gode tilbud og mye spennende reiseinspirasjon  Klikk her og meld deg på nyhetsbrevet vårt

>>> Les mer om Escapeaway

>>> Les mer om våre Hideaways hoteller

>>> Les mer om Portugal

Tagger fra artikkelen
,
Mer fra Louise Laurenius

Sjørepublikkenes Regatta

Regattaen finner som regel sted den første helgen i juni, og det...
Læs mere