Chiavari i Liguria

Fra hotellet vårt i den gamle bydelen slår jeg opp øynene til utsikten av San Antonio-kirkens klokketårn, som nærmest fyller hele vinduet sammen med en liten stripe blå, blå himmel som forteller at jeg har nok en vakker sommerdag i vente.
På vei ned trappen kjenner jeg resultatet av gårsdagens fottur i naturreservatet Cinque Terres bakker: Ømme muskler forteller meg at jeg hadde rett da jeg tenkte at turen var tyngre enn forventet. Til gjengjeld var de slående utsiktene over Middelhavet kombinert med skråningen, klipper, bakker, vinmarker og annen vegetasjon – for ikke å snakke om de pittoreske småbyene – verdt strevet! Cinque Terre ligger kun 40 minutters togtur fra Chiavari, men det er en hel verdens forskjell på de fem små turistmagnetene og det tilbakelente hverdagslivet som utfolder seg her.

Frokosten inntas på en av de mange barene under byens karakteristiske bueganger. En skummende cappuccino og en fersk, søt croissant fortæres mens tankene går til dagens store eksistensielle valg; fredagens marked eller strandtur? Hvorfor velge? Vi kan saktens rekke begge deler, så vi beveger oss videre i buegangens svalende skygge mot byens handlegate i retning det sentrale torget der markedsbodene settes opp hver fredag morgen. På veien passerer vi utallige butikker som alle forsøker å lokke inn nye kunder. Her finner vi et livlig handelsliv med mange spesialbutikker, der mange har vakre, godt bevarte fasader og skilt som vitner om en lang levetid. Side om side med de tradisjonelle spesialbutikkene finner vi siste mote innen badetøy, sko og solbriller.

Chiavaria
Chiavaria ligger kun 40 minutters togtur fra Cinque Terre, men det er en hel verdens forskjell på de fem små turistmagnetene og det tilbakelente hverdagslivet som utfolder seg her.

Markedet er som markeder flest: alt mellom himmel og jord blant et stort virvar av husmødre, barn, turister, tenåringsjenter og alle andre. Dette markedet er stort og variert, og man kan få kjøpt alt fra praktiske forklær til gryter, potter og panner, for ikke å snakke om klær og sko i mange forskjellige kvaliteter og fasonger. Markedsfolkene snakker godt for varene deres, det prutes om prisene og det handles. På vei derfra krysser vi det daglige frukt- og grøntmarkedet som også er livlig besøkt – her plukker husmødrene de flotteste, rødeste tomatene til kveldens sugo og slår samtidig av en prat med grønthandleren om været, som virkelig er usedvanlig varmt for årstiden.

Jeg skynder meg å pakke mine nyinnkjøpte, velduftende nektariner til strandturen ned i vesken og svinger ned mot den store marinaen og den nylig renoverte havnepromenaden som følger i hele byens lengde langs Middelhavet. Etter en dukkert faller jeg i søvn i solen blant italienske familier, bestemødre og parasoller i alle regnbuens farger.

Forfrisket etter et bad og omkledning til kvelden får vi en kjølig aperitiff på byens eldste og helt sikkert største konditori, som kan så mye mer enn å bare servere kaffe – her fås alt fra is til kaker og småretter. Konditoriet er byens samlingssted. Her møtes man og hygger seg med litt godt å spise og drikke mens man betrakter folk som går forbi. Før vi forlater konditoriets terrasse ser vi en plakat for kveldens live-musikk innslag – hver helg om sommeren spilles det levende musikk fra kl. 21 – enda en god grunn til å komme tilbake når vi har spist middag.

Spagettien tårner seg opp på en tallerken som mest av alt minner om en stor fruktskål, og spagettitårnet truer med å falle sammen under vekten av det som bestemt er den største porsjonen skalldyr beregnet til en enkelt person vi noensinne har sett. Hvis denne retten skal forestille en primo – altså en forrett etter de små antipasti – så er vi glade for at vi ikke bestilte flere retter. Rundt oss vitner alle de fylte bordene og glade ansiktene om et godt restaurantvalg, og vi er overbeviste om at vi må komme tilbake en anden dag for blant annet å smake nabobordets innbydende farinata – en slags tykk pannekake laget av kikerter-mel og bakt i ovnen – eller en porsjon av de populære (spesielt i Liguria) pansotti alla salsa di noci – store hjemmelagde ravioli med valnøttsaus.

Torv i Chiavari
Torg i Chiavari

Mette og tilfredse passerer vi Villa Rocca midt i byens botaniske hage, der vi hører forlokkende toner fra levende musikk og sang. Vi fristes av et utendørs dansegulv der de lokale parene svinger seg til musikken fra et stort band. Plakater ved inngangen annonserer at det er gratis dansekvelder hver helg hele sommeren gjennom, og to alvorlig utseende politibetjenter sørger for at det er ro og orden mens de selv sender lengselsfulle blikk etter de dansende.

Vi spaserer hjem gjennom de rolige gatene, nyter den lune kvelden, den stjerneklare himmelen og de mange pastellfargede fasadene med påmalte utsmykninger. Hvor skal ferden gå i morgen? Genova med det store akvariet, Portofino med alle kjendisene og de imponerende lystyachtene, eller kanskje Sestri Levante med de deilige strendene? En ting er sikker: I morgen SKAL vi have den sjokoladeisen som spagetti-eventyret ikke gav plass til i dag!

Les mer om Chivaria og våre feriehus i området her.

Interessert i flere artikler om Liguria? Les f.eks. vår populære artikkel om Manarola – Ligurias sanselekeplass – her. Eller hva med å lære mer om de flotte naturparkene langs Den Italienske Riviera?

Tagger fra artikkelen
Skrevet av
Mer fra Mette Rem

To bokideer til din ferie i Italia

Kunne du tenke deg å lese en bok eller to som kan gi deg...
Læs mere