Colosseums ukjente historier avsløres i en ny utstilling

Visste du at Colosseum på 1600-tallet var en yndet destinasjon for botanikere på grunn av de mange planteartene som hadde slått rot blant ruinene? Så tidlig som i 1643 begynte naturforskere å lage detaljerte kataloger over Colosseums mange plantearter og noterte hele 337 forskjellige arter.

Eller visste du at Pave Sixtus 5. forsøkte å omdanne Colosseum til en ull-fabrikk, med ullproduksjon på arenaens gulv og boliger i de øverste etasjene, på slutten av 1500-tallet? Men på grunn av de enorme omkostningene forbundet med prosjektet ble det lagt på is etter at Pave Sixtus 5. døde i 1590.

Eller visste du at arenaen på 1200-tallet ble brukt som en festning av den mektige, romerske Frangipani-familien? Frangipani-familien kontrollerte deler av Colosseum i begynnelsen av 1200-tallet, og bygget blant annet en rekke tunneler fra Colosseum til andre av Frangipani-familiens boliger i området, frem til de måtte gi fra seg amfiteatret ​​da Pave Innocens 4. overtok stedet på midten av 1200-tallet.

Ny utstilling akkurat åpnet

Hvis du ikke allerede visste alt dette har du nå mulighet for å få et innblikk i disse mindre kjente sidene av det verdensberømte amfiteateret i Roma, som blir avdekket i en ny utstilling kalt “Colosseum: Et ikon”.

Colosseum ved forårstid
Colosseums indre med de underjordiske gangene
Amifteatret beundret innenfra
Den mektige arenaen sett utenfra i vårmånedene

Utstillingen, som åpnet onsdag denne uken i den mellomste etasjen i amfiteatret, og som bygger på atskillige års omhyggelige arkeologiske arbeider, vil vare helt frem til januar neste år.

Du kan se utstillingens åpningstider og bestille billett på forhånd online her.

Et av verdens mest besøkte monumenter

Med over 6 millioner besøkende hvert år er Colosseum ét av verdens mest besøkte monumenter.

Oppførelsen av Colosseum begynte i år 72 e. Kr. under keiser Vespasian og ble ferdigstilt i år 80 under Vespasians søn, Titus. Ved sin ferdigstillelse var Colosseum det største romerske amfiteateret i verden med en lengde på 188 meter, en bredde på 156 meter og en høyde på 57 meter.

Under det romerske imperiet og mottoet “brød og sirkus” (panem et circenses) ble Colosseum – som den gangen var kjent som Det Flaviske Amfiteater – et spektakulært teater med plass til mellom 50.000 og 80.000 tilskuere, som fra deres plasser kunne overvære utstillinger av eksotiske dyr, henrettelser av fanger, gladiatorkamper, oppførelser av dramaer, dyrejakter og til og med – ved spesielle anledninger – utkjempelser av sjøslag (kalt naumachia på latinmellom krigsfanger og andre fanger dømt til døden.

Les mye mer om det verdensberømte amfiteateret i Roma her

Tagger fra artikkelen
, ,
Skrevet av
Mer fra Allan

Det var engang… en fin, italiensk kongefamilie

Selv om Italia har vært en republikk lenge, spøker etterkommerne av den...
Læs mere