De største opplevelsene på en dykkeferie i Thailand

Det gjelder noen ganger om å være på rett sted til rett tid, men det venter nesten alltid store opplevelser under vann i Thailand. Foto: Tchami, CC BY-SA 2.0.

Idylliske sandstrender, fantastisk mat og et deilig varmt klima har gjort Thailand til et yndet reisemål. Der er også vakkert under havets overflate. Reiser du hit for å dykke eller snorkle, venter det mange helt uforglemmelige opplevelser på deg.

Under kan du se noen høydepunkter fra det spektakulære og eksotiske dyrelivet som venter deg på en dykkeferie i Thailand.

Hvalhaien – havets fredelige kjempe

Hvalhaj
Hvalhaien er verdens største fisk, men er på tross av sitt store gap ufarlig for mennesker, så lenge man holder seg i respektfull avstand fra den kraftfulle halen. Foto: Feefiona123, CC BY-SA 4.0.

Sjansen for å møte en av havets kjemper i form av den flotte hvalhaien lokker mange sportsdykkere til Thailand år etter år. Hvis det endelig lykkes deg å se den store majestetiske fisk gli langsomt gjennom vannet, er det da også en enestående opplevelse som kommer til å bli vanskelig å overgå i fremtiden. Tross det store gapet, som lett kan romme et menneske, behøver man ikke være nervøs. Det er heller de helt små byttedyrene i form av blant annet krepsdyr, småfisk og blekksprut, verdens største fisk lever av. Hvalhaier blir normalt opptil 12 meter lange og kan sannsynligvis bli godt over 100 år gamle.

Den svarttippete revhaien

Blacktip Reef Shark
Den svarttipete revhaien er den vanligste haien på revet og er vanligvis sky og forsvinner raskt. På populære snorkle- og dykkesteder kan den imidlertid lære å ignorere mennesker til en viss grad. Foto: Brian Gratwicke, CC BY 2.0.

Første gang du ser en sorttipet revhai med den klassiske slanke torpedoformede kroppen blir du nok litt skremt.  Den er imidlertid bare en munnfull av knivskarpe tenner som normalt ikke er til fare for mennesker. Den foretrekker derimot å spise små fiskestimer, men kan også finne på å jage større fisk og blekksprut på korallrevet. Den er kjent for å bevege seg på forholdsvis grunt vann, og det er derfor ikke uvanlig å se den når du snorkler i Thailand.

Havskildpadde

Havskildpadde
Mange dykkere drømmer om å møte en havskildpadde i naturen. Den drømmen er det store sjanser for å oppfylle i Thailand! Foto: Brocken Inaglory, CC BY-SA 4.0.

Havskilpadder innbyr ikke til samme instinktive frykt som haier, men er du heldig å møte en bør du likevel holde en viss avstand for ikke å stresse den. Dessverre er disse store krypdyrene truet fordi voksne individer fanges til føde eller på grunn av deres fine skall. Dessuten er havskildpaddene sårbare, da de er avhengige av å komme på land for å legge egg i sanden.

Barracuda

Gulhalet barracuda
Gulhalet barracuda, en af de mindre barracuda-arter, som man kan træffe i Thailand. Foto: Thomas Quine, CC BY-SA 2.0.

Ser man en barracuda på patrulje langs revet , er man ikke i tvivl om, at der er tale om en rovfisk. Særligt de større arter har et tandsæt, der automatisk indgyder respekt. Den slanke og kraftfulde fisk minder i udseende lidt om en gedde, men findes kun i saltvand.

Djevelrokker

Djævlerokke
Djævlerokkens yndefulde bevægelse gennem vandet er et syn man sent glemmer. Foto: Tchami, CC BY-SA 2.0.

Den største rokkeart, djævlerokken, kan ses både når du dykker og snorkler i Thailand. Det er svært ikke at blive betaget af den måde disse elegante dyr nærmest svæver gennem vandet. Det ser så roligt og langsomt ud, men man opdager hurtigt, at de nemt svømmer fra en. De opleves da også bedst ved, at man lader være med at jagte efter dem. Hold dig i stedet i ro, så er du måske heldig, at de selv svømmere nærmere.

Klovnefisk

Klovnefisk
Klovnefisk er ikke særlig gode svømmere, men beskytter seg mot rovfisk ved å gjemme seg blant tentaklene til giftige sjøanemoner. Foto: Rickard Zerpe, CC BY-SA 2.0.

Det er naturligvis ikke kun de store spektakulære artene som har gjort dykking i Thailand populært. Korallrevene rommer også et mylder av mindre, men minst like interessante fisk i en bred vifte av former og farver, som kan oppleves med bare snorkel. Du kan for eksempel nesten ikke unngå å møte de berømte fargerike klovnefiskene som gjemmer seg i sjøanemonene. En spesiell detalj ved klovnefiskene er at alle fødes som hanner, men kan bli til hunner hvis hunnen i flokkens dominerende par dør. Klovnefisk er en populær akvariefisk, og særlig siden siden Disneyfilmen ”Oppdrag Nemo” kom ut i 2003 er etterspørselen på dem steget kraftig. For å beskytte dem er det nå ulovlig å fange dem.

Sjøhest

Søhest
Det er sjøhesthannen som tar seg av eggene. Foto: Sylke Rohrlach, CC BY-SA 2.0.

Siste eksempel på det fantastiske dyrelivet du finner i havet ved Thailand er sjøhesten. Utover det særpregede utseendet er sjøhesten især kjent for at det er hannene som gjennomgår et svangerskap. De befruktede eggene overføres til en rugepose på hannens buk.

Har du øynene med deg er det gode sjanser for å se dette litt pussige medlemmet av nålefiskfamilien på en bade- eller dykkeferie i Thailand. Sjøhesten trues dessverre av bifangst og fangst til bruk i tradisjonell medisin i primært Kina. Thailand, som har vært en av de største eksportører av tørkede sjøhester, innførte sist år derfor en midlertidig stopp for eksporten.

Ta en dykkeferie i Thailand på et unikt hideaway

Om du enten vil utforske livet under vann med dykkerutstyr eller holde deg i overflaten med snorkel, er en avgjørende ingrediens i oppskriften på en vellykket ferie i Thailand selvfølgelig, at du finner den helt riktige ferieboligen.  Hideaways har mange håndplukkede hoteller og ferieboliger på destinasjoner som for eksempel Krabi og Koh Samui som er kjent blant dykkerentusiaster.

Les mer om reiser til Thailand

Tagger fra artikkelen
,
Skrevet av
Mer fra Mikkel H.

Ny spektakulær sykkelsti rundt Gardasjøen

Gardasjøen er med sin fantastiske omkringliggende natur og mange kilometers flotte sykkelstier...
Læs mere