Den italienske turguiden

Mange har utvilsomt hørt Italia omtalt som “Støvellandet”. Det er ingen hemmelighet at den italienske halvøya geografisk sett ligner på en støvel som sparker fotballen Sicilia i sør, og det er nok også derfor landet har fått dette tilnavnet. Men i denne artikkelen velger jeg den mer bokstavelige tolkningen og ser nærmere på det faktum at en ferie i Italia for mange er en aktiv ferie med “støvler” eller fjellsko på.

Tips og gode råd som gjør fjellturen til en hit

Før jeg kommer med mitt forslag til noen av de beste stedene å gå tur i Italia vil jeg komme med noen råd og tanker du bør huske på før du begir deg ut på lengre turer – min italienske versjon av fjellvettreglene.

Gå ikke alene
Når dere er flere som går sammen er det flere som kan bære vann, finne frem og hjelpe til hvis uhellet skulle være ute.

Ta med nok vann
Med Italias høye temperaturer, ikke minst om sommeren, er det viktig at dere ikke blir dehydrert, så husk å ta med rikelig med vann. Dere kan være heldige og treffe på rent kildevann dere kan slukke tørsten med flere steder i fjellet. Et lite mellommåltid i form av frukt eller en müslibar kan være lurt for å holde blodsukkeret oppe.

Vandreferie i Abruzzo Nationalpark
Det er en god idé å gå flere sammen på fjelltur i Italia

Sørg for at fottøyet deres er egnet til lange turer
Rett fottøy er alfa og omega på lange fjellturer. Fjellskoene skal passe godt på foten fra starten av og det er meget viktig at hæl- og tåkappene er solide og ankelstøtten optimal. Sålen skal helst være en mellomting mellom myk og hard.

Ta med ekstra varme klær
Kvelden kan kommer meget plutselig i fjellrike områder, og selv om det har vært ganske varmt i løpet av dagen kan det raskt bli kjølig om kvelden.

Ta med regntøy
Da fjellrike områder ofte har et raskt skiftende vær kan det være lurt å stille forberedt på det meste. Som et alternativ til et komplett regntøy-sett kan dere ta med enten en regnjakke eller en sammenleggbar paraply.

Pakk kun det dere har aller mest bruk for og få alt inn i ryggsekk
Ta ikke for mye med dere på turen. Dere blir raskt slitne av å bære på en tung ryggsekk. Sørg for at alt er inne i ryggsekken da fastspendte ting kan sette kjepper i hjulene for bærekomforten. Viktige ting å pakke i ryggsekken er en solhatt, solkrem og gjerne et kompass.

Si ifra om hvor dere går og hvor lenge dere regner med å være borte
Gi gjerne beskjed til noen der dere bor slik at noen kommer til å bekymre seg dersom dere ikke kommer tilbake. Husk at det i tynt befolkede områder ofte ikke er mobildekning.

Ta mange pauser. Mange korte pauser er bedre enn noen få lange
Pauser er viktig, spesielt når dere er flere på tur sammen slik at ingen blir for slitne. Korte pauser er bedre enn lange da det er lettere å få ømme og stive bein hvis dere sitter for lenge.

Følg oppmerkede stier og avtal en rute på forhånd
Vær oppmerksomme på hvor lenge og hvor dere ønsker å gå før dere begynner turen, slik at alle er enige om lengden fra starten av.

Hvis dere går dere vill følger dere samme sti tilbake. Forsøk aldri å finne en snarvei
Dette rådet sier nok seg selv, men siden området dere ferdes i ofte er ukjent territorium er det viktig at dere holder dere til stiene og ikke prøver å finne en snarvei.

Vandreferie i Italien
Det er viktig å ta korte pauser underveis, spesielt når man bestiger bratte fjell

I tillegg til rådene ovenfor er det noen helt enkle tanker det kan være lurt å ha gått gjennom før du beveger deg ut i naturen. Hvis du er en del av et større reisefølge er det viktig at det blir tatt hensyn til alle fra starten av – inkludert alder og fysisk form. Sørg for å velge riktig rute fra starten av og vurder om tiden dere har satt av til turen er realistisk, slik at dere ikke plutselig blir overrumplet av mørkets frembrudd. Det er alltid en god idé å kontakte det lokale turistkontoret for å høre deres råd, og besøke en kartbutikk (enten hjemme eller der du er) for å se om de har noen gode turbøker eller kart over området.

Mine forslag til topp 3 tursteder i Italia

Med Italias størrelse og landskapelige forskjellighet fra nord til sør ville man nok kunne skrive en hel roman om de mulighetene landet byr på innen turgåing. Min lille appetittvekker på en aktiv ferie med fokus på turgåing tar utgangspunkt i tre regioner med hver deres kjennetegn og forskjellige muligheter for fantastiske naturopplevelser.

Turgåing i Le Cinque Terre (Liguria)

Hvis du er glad i pastellfargede hus, asurblått hav, forrevne klipper og deilige sandstrender, bør du la Le Cinque Terre fortrylle deg. Området kombinerer aktive ferier og slående natur med badeferie og avslappende kafèbesøk på en uslåelig måte.

Le Cinque Terre (de fem byene) ligger langs den vakre, liguriske kyststrekningen og er regionens mest kjente naturområde. Byene i retning fra Genova mot La Spezia heter Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore, og sammen utgjør de et fredet naturreservat. Du kan gå hele turen fra Monterosso til Riomaggiore; denne distansen er på ca. 30 km, men hele området er dekket av godt over 100 km med eldgamle turstier du kan benytte deg av.

Vandreferie ved Monterosso i nationalparken Cinque Terre
En turferie ved Monterosso i nasjonalparken Cinque Terre byr på nydelig natur blandet med badeferie og avslappende kafèbesøk.

De forskjellige strekningene mellom byene er av forskjellig vanskelighetsgrad. Stigningen fra Vernazza til Corniglia må nok ansees som en av de bratteste, mens La via dell’Amore (Kjærlighetsstien) som går mellom Manarola og Riomaggiore er den letteste og tar kun ca. ½ time. Hvis trettheten skulle melde seg på turen kan du benytte deg av det meget velutviklede transportsystemet som forbinder byene med både tog og båt. Du betaler en fast avgift for å spasere langs strekningene, og det er mulig å kjøpe et kombinert dagspass til både stier og tog.

Lokaltransport:
Det offentlige transportsystemet i området stiller med hyppige togavganger til både Genova, Sestri Levante og La Spezia, derfra det er gode forbindelser til resten av Italia. Det er ikke tillatt å kjøre bil i byene, men det er mulig å etterlate bilen på de offentlige parkeringsplassene utenfor alle de fem byene. Men vær oppmerksom på at det ikke er plass til mange bilder, det er ganske dyrt og veiene er smale.

Turgåing i Abruzzos tre nasjonalparker

Hvis du liker et vilt og uforstyrret dyreliv, små autentiske middelalderbyer og innsjøer, bor du la deg friste av Abruzzos tre nasjonalparker. Regionen Abruzzo gir deg majestetiske naturopplevelser som høye fjell, lave daler, storslåtte høysletter og yndige innsjøer.

Majella Nationalpark
De fantastiske landskapene i Nasjonalparken Majella

De tre nasjonalparkene i Abruzzo ønsker deg velkommen til helt unike naturopplevelser. I Nasjonalparken Gran Sasso, som er den nordligste av de tre, kan du på turene dine rundt i det vakre området bestige Appenninenes høyeste fjell Corno Grande. På høysletten Campo Imperatore kan du om sommeren oppleve beitende villgeiter og får. Du kan skue ut mot borgen med de store tårnene i området Rocca Calascio og oppleve Abruzzos største, kunstige innsjø, Lago di Campotosto. Ikke langt fra Nasjonalparken Gran Sasso finner du Abruzzos regionshovedstad L’Aquila, som du heller ikke bør gå glipp av i løpet av besøket ditt i regionen.

I Nasjonalparken Majella, som er den midterste av de tre parkene, kan du ta taubane opp til Grotta del Cavallone. Det er en av de mange prektige hulene som ligger godt skjult i de brette fjellskråningene rundt omkring i parken. På turen din langs de mer enn 500 km lange stiene, der det finnes noe for både turister og mer erfarne turgåere, kan du besøke “MOM – Museo dell’Orso Marsciano” (Brunbjørnens Museum).

Den siste og sørligste av de tre parkene er Nasjonalparken Abruzzo. Hovedfokuset i denne parken er å sikre at brunbjørnen, ulven og gemsen (en spesiell type stenibukk) ikke trues av utryddelse. For turgåere vil det derfor være mulig å få et glimt av det rike dyrelivet. Elva Sangro renner gjennom parken og har skapt et meget interessant lavlandsområde, som munner ut i den kunstige innsjøen Barrea. Og hvis du er glad i innsjøer ligger regionens største naturlige innsjø, Lago di Scanno, i utkanten av parken.

Vandreferie i Abruzzo Nationalpark
Du finner noen enestående utsiktspunkter i Nasjonalparken Abruzzo

Lokaltransport:
Det er mulig å ta toget fra Romas hovedstasjon til L’Aquila med kun et bytte i byen Terni; dette tar ca. 3½ time. Men jeg anbefaler å leie bil for å få det meste ut av regionen. Det tar ca. 1½ time å kjøre fra Roma til L’Aquila.

Turgåing på Amalfikysten (Campania)

Hvis du liker små fiskelandsbyer, velduftende sitrontrær, hus i fjellskråningene og trappetrinn så langt øyet rekker, så er Amalfikysten absolutt noe for deg. Det billedskjønne området og resten av regionen Campania er stedet der sol og hav møtes i skjønn forening med kultur og historie.

Amalfikysten rommer en fantastisk natur og stemningsfulle byer, og siden antallet asfalterte veier er ganske begrenset er det et perfekt reisemål for turelskende turister. Det er flere ruter i alle vanskelighetsgrader, og mange av de kortere turene mellom landsbyene kan gjøres på rundt ½ – 1 time. Hvis du ikke er en rutinert turgåer bør du velge stiene dine med omhu. Et godt råd kan derfor være å starte de første turene med å ta buss opp til de høytliggende byene og gå ned igjen.

Vandreruten Gudernes Sti på Amalfikysten
Turstien Gudenes Sti på Amalfikysten

Byene Scala og Ravello, som ligger ca. 300 m.o.h. er begge ideelle utgangspunkter for turgåing. De små byene i området ligger så tett på hverandre at det ofte er raskere å gå enn å kjøre mellom dem. På veien støter du utvilsomt på de lokale, gjerne med muldyrene sine, som enten holder på med å transportere byggematerialer eller prøver å gi deg en ryggsekk full av de berømte sitronene fra området. Hele kysten er dekket av turstier, men det er i tettest bebodde områder konsentrasjonen er størst.

Lokaltransport:
Fra Napolis hovedstasjon kan du ta toget til Salerno; dette tar ca. ½ time. Derfra kan du ta de lokale bussene SITA til de forskjellige byene på Amalfikysten. Bil anbefales kun hvis du er kompetent på fjellkjøring – veiene er smale med mange hårnålsvinger – og bilkøer er slett ikke et uvanlig fenomen. Ikke ulikt Vestlandet her hjemme, egentlig.

Er du interessert i å vite mer om turgåing på ferie i Italia?

Hvis du vil vite mer om vandreferie i Italia og bestille en reise med fokus på fotturer, kan du se flere turstier i Italia her, samt bestille din vandreferie sikkert, enkelt og rask på nettet.
Du kan også se alle våre reiser til Italia her.
Tagger fra artikkelen
, ,
Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere