Den store italienske strandguiden

Hvordan finner du akkurat den stranden som dekker dine estetiske, praktiske og poetiske behov, for ikke å glemme dine krav til komfort? Her gir jeg deg en oversikt over noen av Italias mange forskjellige strender, der du finner alt fra dramatiske klippepartier til lange, hvite sandstrender.

Hvilke strender skal du velge på din ferie?

Italias mangfoldighet gjør seg ikke bare gjeldende innenfor gastronomien, kulturen og byene – til og med kyststrekningene og strendene stiller med enorme variasjoner. Faktisk så mye at vi kan garantere at vi finner den perfekte stranden som passer dine og reisefølget ditt sine ønsker og behov. Her vil jeg en gang for alle forsøke å lage en oversikt over strandtypene i Italia og deres beliggenheter, slik at du vet hvor du skal dra neste gang du reiser til Italia for å nyte en herlig badeferie.

Badebukt ved Budelli på Sardinia
Badebukt ved Budelli på Sardinia

Turistmessig sett er beskyttelse og vedlikehold av Italias kyststrekning viktig da turismen utgjør en høy prosentandel av landets bruttonasjonalprodukt. Man er for eksempel meget forsiktige med å plassere vindmølleparker langs kystlinjen, og de delene av kystlinjen som ikke er preget av betongbygg fra 60-tallet har blitt fredet slik at den omtalte epokens byggemani ikke skal gjenta seg. Italia har mange guddommelige strender, og selv om du neppe finner en fullstendig urørt strand kan du være så heldig å besøke strender som er tynt befolkede.

Italias hovedstrandtyper

1. Lange, hvite sandstrender med masse liv
De klassiske, brede sandstrendene med sportsaktiviteter og dynamisk strandliv i sommermånedene finner du mange steder i Italia. De fleste er barnevennlige, og solsengene og parasollene pryder stranden så langt øyet rekker.

Lido di Jesolo
De klassiske, brede sandstrendene med sportsaktiviteter og dynamisk strandliv i sommermånedene finner du bl.a. i Lido di Jesolo ved Adriaterhavskysten

Denne strandtypen finner du f.eks. på den Italienske Riviera like ved Frankrike i Finale Ligure og Alassio. Følger vi kysten sørover, møter vi samme type strender i Toscana (hovedsakelig i Marina di Massa, Cecina Mare og Marina di Grosseto), videre langs Lazios sørlige kyst (sør for Roma i f.eks. Anzio eller Sperlonga) og i naturreservatet Cilento sør for Amalfikysten.

I Italias hæl, Puglia, ligger disse strendene ved den Joniske kysten sør for Gallipoli, et område som kalles Italias Maldiver, og ved Puglias Adriaterhavskyst i naturparken Gargano strekker de lange sandstrendene seg langs kysten. Beveger vi oss videre ut på kjempeøyene Sicilia og Sardinia, oppdager vi noen av Italias vakreste strender. Prøv f.eks. Costa Rei, Villasimius, Chia og San Teodoro på Sardinia eller de sicilianske strendene ved f.eks. Sampieri (sør) eller San Vito Lo Capo (vest).

Stranden i Sperlonga
Stranden i Sperlonga

Langs Adriaterhavskysten nord i Italia ligger de klassiske barnefamilie-destinasjonene i både Rimini, Lido di Jesolo, Bibione og Lignano.

Se alle ferieboligene og hotellene våre i Lido di Jesolo

2. Billedskjønne klippestrekninger
Italias dramatiske klippepartier med småbyer som klamrer seg opp etter klippeveggene tiltrekker seg poetiske sjeler og estetiske lykkejegere. På disse stedene stuper du ofte fra klippene eller nyter havets dovne ro og det idylliske naturlandskapet fra hotellets balkong.

Amalfi strand
Amalfikysten er et kunstverk i seg selv, med kronglete fjellveier, hyggelige byer og svimlende havutsikter. Her stranden i Amalfi by

Ønsker du å feriere på denne type strender bør du utvilsomt besøke Nasjonalparken Le Cinque Terre i Liguria: her ligger fem små, fargerike kystbyer som perler på en snor og inviterer til turgåing fra den ene kystbyen til den andre. Og Amalfikysten sør for Napoli er et kunstverk i seg selv, med kronglete fjellveier, hyggelige byer og svimlende havutsikter: prøv f.eks Conca dei Marini, Ravello eller Cetara.

Til slutt byr Puglia på en litt annen type klippekyst. Her henger ikke byene i klippeveggene, men er plasserte på et flatt klippeplatå med loddrette vegger og undersjøiske grotter. Dette kan du oppleve i Polignano a Mare, en by som formelig oser av ferielykke.

Stranden i Monterosso
Stranden i Monterosso

Andre alternativer er De Eoliske Øyer (av vulkansk opprinnelse) og strekningen rundt Orbetello i Toscana.

Se alle ferieboligene og hotellene våre på Amalfikysten her

3. Små, isolerte laguner
Denne strandtypen er den vanskeligste å finne da lagunene som oftest ligger godt skjult fra turistmassene og andre herjende grupper. Her kan du ofte få en hel strand for deg selv (i mellomsesongen), finne ro og oppleve en eventyrlig verden uten like.

San Fruttuoso strand
San Fruttuosos vakre strand i Liguria er skjult fra omverdenen i en liten, hemmelighetsfull bukt

En slik lagune kan du f.eks. finne i San Fruttuoso i Liguria: det går ingen vei hit så du kan kun komme frem ved enten å klatre over Portofino-fjellet eller ved å ta båt fra Portofino, Santa Margherita Ligure eller Camogli.

Se alle ferieboligene og hotellene våre i San Fruttuoso her

4. Innsjøenes strender
Strendene ved de store norditalienske innsjøene kan på ingen måte sammenlignes med Middelhavets strender, men innsjøene har likevel deres helt egen sjarm og gode muligheter for en forfriskende dukkert. Nord-Italias største innsjøer er hovedsakelig, fra øst mot vest, Gardasjøen, Iseosjøen, Comosjøen, Maggioresjøen og Ortasjøen.

Badeliv ved Malcesine ved Gardasøen
Badeliv ved Malcesine ved Gardasjøen

Strendene og bademulighetene du finner her er ofte små, intime rullesteinsstrender eller småstrender med grov sand eller grus. Mange hoteller har deres egen plattform med enten grus eller gress der gjestene kan nyte innsjøen fra solsengene. De mange bryggene ved innsjøene er velegnede til stuping og hopping, eller til bare å sitte og dingle med føttene inne ved vannkanten.

Se alle ferieboligene og hotellene våre ved Comosjøen her

5. Bystrender
Den siste strandtypen jeg har valgt å presentere, er meget etterspurt blant Escapeaways kunder: en karakteristisk kystby med en stemningsfull og historisk bykjerne, samt gangavstand til en flott sandstrand. Her har du alt innenfor rekkevidde: strandliv, butikker og restauranter.

Stranden ved den gamle havn i Cefalù
Stranden ved gamlehavnen i Cefalù

Dette tilbudet finner du i Cefalù på Sicilia; Otranto, Monopoli og Gallipoli i Puglia; Sestri Levante i Liguria; Tropea i Calabria; Pesaro i Marche; Cagliari på Sardinia og Castiglioncello i Toscana – for ikke å glemme på Lido di Venezia utenfor selve Venezia by.

Velg en strand med Blått Flagg

Hvis du elsker vakre strender og setter pris på vannets renslighet og kvalitet og ikke minst setter pris på at kommunene tilbyr et utvalg av miljøvennlige tjenester, så burde du gå for en av de berømte strendene som har fått tildelt et Blått Flagg.

Hva er det Blå Flagg?

Det Blå Flagget ble til i Frankrike i 1985 og dekker nå 48 land over hele verden inkludert Italia. Hver sommer utfører en utvalgt jury en inspeksjon over alle kandidatene. Kriteriene for å vinne er mange og noen av disse er garantien av god kvalitet på vannet, renslighet av stranden og kvaliteten på tjenestene som er tilgjengelige for de besøkende. En strand hvor du finner søppelkasser er naturligvis renere enn en strand som ikke har det. Renslighet er ikke det eneste viktige, men også nøyaktighet på skilt som forklarer hvordan du skal behandle stranden på best mulig måte, organisering av arrangementer for miljøet og at det finnes en del som er egnet for personer som bruker rollestol, er alle viktige kriterier som blir grundig vurdert når det Blå Flagg utleveres. På denne måten er de besøkende trygge og garantert en god opplevelse når de kommer hit.

De belønnede strendene i Italia

I Italia har listen over strendene med det Blå Flagg blitt forlenget i 2015! Veldig god nyhet for dere som ønsker en strand med kvalitet. Liguria går av med første plassen med 23 belønnede kommuner der tre er helt nye i år. Glem heller ikke Toscana og Marche og så Campania og Puglia. Det Blå Flagget blir i år reist over 147 communer og italienske strender.

For å få mer informasjon rundt det Blå Flagget kan du se her: http://www.blueflag.org

Her kan du se listen over strendene som har blitt belønnet i 2015

Velg ditt neste reisemål utifra kommunene som har lagt vekt på miljøet

 • Piemonte – Cannero Riviera – Cannobio
 • Lombardia – Gardone Riviera
 • Friuli – Grado – Lignano
 • Veneto – Cavallino – Lido di Venezia – Lido di Jesolo – Chioggia – Caorle
 • Liguria – Bordighera – Loano – Finale Ligure – Spotorno – Borgetto Santo Spirito – Pietra Ligure – Chiavari – Moneglia – Santa Margherita Ligure – Lerici – Ameglia
 • Emilia-Romagna – Comacchio – Lido degli Estensi – Cervia – Milano Marittima – Cesenatico – Cattolica
 • Toscana – Forte dei Marmi – Pietrasanta – Camaiore – Viareggio – Marina di Pisa – Tirrenia – Castiglioncello – Vada – Cecina – Marina di Bibbiona – Castagneto Carducci – San Vincenzo – Follonica – Castiglione della Pescaia – Marina di Grosseto
 • Marche – Pesaro – Fano – Sirolo – Numana – Porto Recanti
 • Lazio – Anzio – San Felice Circeo – Sperlonga – Terracina – Gaeta
 • Abruzzo – Tortoreto – Roseto degli Abruzzi – Pineto – Vasto
 • Molise – Termoli
 • Campania – Massa Lubrense – Anacapri – Positano – Castellabate – Casal Velino – Ascea
 • Basilicata – Maratea
 • Puglia – Polignano a Mare – Monopoli – Fasano – Ostuni – Otranto – Castro
 • Sicilia – Lipari – Ispica – Menfi
 • Sardinia – Santa Teresa di Gallura – Castelsardo – Quartu Sant’Elena

Er du på utkikk etter det perfekte feriehuset til din strandferie i Italia?

Da kan du søke blant alle våre 1800 håndplukkede feriehus og hoteller i Italia, samt fly til Italia og leiebil i Italia, her i vår søkemotor.

Mer fra Camilla Springborg

De beste strandbuktene i Italia

Leter du etter noen flotte og fredfylte strandbukter der du kan svømme, sole...
Læs mere